ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /49
ΚΕΝΗ

Ανοδική πορεία

Το Μάη του 1996, συνήλθε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ήταν προγραμματικό. Το Συνέδριο του Κόμματος τοποθετεί ακόμη πιο αποφασιστικά την υπόθεση ενίσχυσης του προσανατολισμού της δράσης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Οι επισημάνσεις του για τη δράση της ΚΝΕ και το νεολαιίστικο κίνημα γίνονται οδηγός δράσης για την Οργάνωση. Στην εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο αναφέρονται τα εξής: "Στο διάστημα που πέρασε, το νεολαιίστικο κίνημα, με τη συμβολή της ΚΝΕ, σημείωσε βήματα στη δράση του. Ομως εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ανάπτυξης. Η επίθεση που δέχεται η νεολαία ενάντια στα δικαιώματά της στη δουλιά και στη δωρεάν σύγχρονη παιδεία είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια. Σε συνθήκες κρίσης η αφύπνιση της νεολαίας είναι δυνατή, ταυτόχρονα όμως ορθώνονται τεράστια ιδεολογικά εμπόδια, που ωθούν στην εκτόνωση, στην ενσωμάτωση και την υποταγή. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, τα καθοδηγητικά όργανα ως τις ΚΟΒ, ΟΒ να βαθύνουν γενικά και σε κάθε συγκεκριμένο χώρο στις ανάγκες και στις αναζητήσεις της νεολαίας. Ολόκληρη η δουλιά του Κόμματος να διαποτιστεί από το πρακτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και την οργάνωση των αγώνων τους. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο αγώνας κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων μπορεί να φλογίσει τη νεολαία.Το ΚΚΕ χρειάζεται συστηματικά, μεθοδικά, με σωστές ιεραρχήσεις να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τη νεολαία, να συμβάλει στην επαφή της με την ιστορική πείρα του κινήματος, να εκλαϊκεύσει το πρόγραμμά του, να αναδείξει το όραμα του σοσιαλισμού, την ιστορία των μεγάλων επαναστατικών κινημάτων του 20ού αιώνα και τη συμβολή τους για τα προβλήματα της νεολαίας".

Με βάση αυτή την επισήμανση καθορίζει τα καθήκοντα του Κόμματος στη νεολαία και προσανατολίζει την ίδια την ΚΝΕ και τη δράση της.

Ετσι, στο 7ο Συνέδριό της η ΚΝΕ το 1997 επεξεργάζεται την ταχτική της στο νεολαιίστικο κίνημα, ώστε να ανταποκριθεί στο άμεσο πολιτικό καθήκον που καθόρισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου πάλης, στο οποίο η νεολαία θα έχει αποφασιστική συμβολή. Αυτό το ζήτημα αποτυπώνεται και στα ντοκουμέντα του 7ου Συνεδρίου της Οργάνωσης.

"Η ΚΝΕ μπορεί και πρέπει να έχει τη δική της συμβολή στο να πάρει η νεολαία τη θέση της, δίπλα στην εργατική τάξη, στο μεγάλο μέτωπο της μάχης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η θέση της νεολαίας είναι στο μέτωπο. Η πλειοψηφία της νεολαίας μπορεί να εμπνευστεί από την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ και να βρεθεί δίπλα του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναμετρηθεί και να νικήσει τους πραγματικούς της εχθρούς, που αφαιρούν τα δικαιώματά της, απειλούν τη ζωή και το μέλλον της. Να αμφισβητήσει ουσιαστικά το άδικο και βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να ανοίξει το δρόμο και να κατακτήσει ένα πραγματικά ελεύθερο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.Γνωρίζουμε πως η μάχη με τις αντιδραστικές δυνάμεις της εκμετάλλευσης, του ιμπεριαλισμού, θα είναι πολύ σκληρή. Δεν τους φοβόμαστε. Ξέρουμε πως ο δρόμος προς το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό είναι ανηφορικός και γεμάτος παγίδες. Μα γνωρίζουμε πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον, η ανάγκη και η απαίτηση της εποχής μας. Είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μα γιατί μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να το κατακτήσουμε. Εχουμε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, στο ηρωικό πρωτοπόρο και ασυμβίβαστο ΚΚΕ, στην εργατική τάξη και τη νεολαία της πατρίδας μας. Η εμπειρία μας και τα αποτελέσματα από τις ως τώρα μάχες, την πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση, εδραιώνουν την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε πιο θαρραλέα και πιο αποφασιστικά στο δυνάμωμα των δεσμών μας με τη νεολαία. Στη ρωμαλέα μαζικοποίηση της Οργάνωσής μας και την αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης".

Οι αγώνες που αναπτύσσονται αμέσως μετά το Συνέδριο, τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και στους μαθητές και τους σπουδαστές, επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της δράσης της Οργάνωσης. Η συμβολή της ΚΝΕ, ώστε να συμμετέχουν οι νέοι εργάτες και εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές στους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται, είναι σημαντική. Παρεμβαίνει στους νέους αγρότες για τη συμμετοχή τους στις πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις. Συμβάλλει αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, ενώ ανοίγει πολύμορφη δράση ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, αλλά και στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της πρόσφατης οξύτατης αντικομμουνιστικής εκστρατείας, με ιδιαίτερη έμφαση και σφοδρότητα στην ΚΝΕ. Ο ταξικός αντίπαλος σκέφτεται το μέλλον και τον ενδιαφέρει άμεσα η νεολαία, το κίνημά της και ο προσανατολισμός του.

Υπάρχουν όντως όλες οι προϋποθέσεις να ανατραπούν τα σχέδιά τους. Σ' αυτή τη ρότα συνεχίζουμε...

Επιμέλεια: Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Οι συμπληγάδες ξεπερνιούνται

Σ' όλη αυτή τη διαδρομή της ΚΝΕ, η αποφασιστική ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση του Κόμματος ενισχύει τη δράση της ΚΝΕ και αποτυπώνεται στις προόδους και τα αποτελέσματά της. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, διαπιστώνει την ανάγκη να εξετάσει η ΚΝΕ νέα φαινόμενα, ανάγκες και διεργασίες, που εμφανίζονται στη νεολαία, ώστε να συμβάλλει στην πολιτικοποίησή της και στον προσανατολισμό του κινήματός της, η υπόδειξη υποτιμιέται. Ετσι φτάνει στο 4ο Συνέδριό της, (Ιούνης 1988),στο οποίο το Κόμμα προσπαθεί να βοηθήσει την Οργάνωση να προσανατολιστεί πιο σωστά και αποτελεσματικά. Ο Χ. Φλωράκης στην ομιλία του στο Συνέδριο αναφέρει τα εξής: "Η ΚΝΕ πρέπει συνεχώς να θέτει και να ξαναθέτει στον εαυτό της το ερώτημα: Το ερώτημα κατά πόσο αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία. Πόσο εκφράζει την ψυχολογία, τις διαθέσεις και τις σύγχρονες ανάγκες της; Πόσο είναι ικανή να επηρεάζει μαζικά τους προσανατολισμούς της και να γίνεται ο καταλύτης ενός μεγάλου αριστερού ριζοσπαστικού ρεύματος στη νέα γενιά; Οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα δεν είναι από τα πριν δεδομένες".

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στη συνέχεια μετά το 4ο Συνέδριο, τόσο στην ίδια την ΚΝΕ, (προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών και του χαρακτήρα της), στις σχέσεις της με το Κόμμα, αλλά και στη δράση της, ξεπερνιούνται στο 5ο Εκτακτο Συνέδριο της ΚΝΕ, (Γενάρης 1990).Ετσι η ΚΝΕ με τη βοήθεια του ΚΚΕ μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα που συνάντησε. Μπόρεσε να κλείσει τις πόρτες στα αρνητικά φαινόμενα, δυναμώνοντας την αδιάρρηκτη σχέση της με το ΚΚΕ, στηριγμένη με εμπιστοσύνη στο Κόμμα της. Αναζητώντας τις απαντήσεις μέσα στη νεολαία, δυναμώνοντας τους δεσμούς μαζί της. Σε πείσμα των δύσκολων συγκυριών η ΚΝΕ άντεξε. Πέρασε μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες, πληγώθηκε μα δεν υπέκυψε. Αντλησε δύναμη από την ίδια την ιστορία της και από τη νεολαία. Κυρίως, όμως, κρατήθηκε όρθια, γιατί άντεξε και το Κόμμα της, το οποίο στήριξε ολόπλευρα τη νεολαία του, παρά τη σφοδρή επίθεση που δεχόταν και το ίδιο στο διάστημα αυτό.

Ταυτόχρονα, η ΚΝΕ αναπτύσσει και πάλι τη δράση της για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας, για την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, ενάντια στη συντηρητική πολιτική. Σχεδόν ένα χρόνο μετά η Οργάνωσή μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Επιβεβαίωσε, έτσι, με τη δυναμική παρουσία της μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη νεολαία, πως έχει τη δυνατότητα να ανοίγει άφοβα τα φτερά της στους μεγάλους δρόμους των νεανικών αναζητήσεων, έχει την ικανότητα να επιδρά θετικά σ' αυτές, να κερδίζει τη νεολαία και να δυναμώνει. Είναι η περίοδος που η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων δημιουργεί αντίξοες συνθήκες μέσω της προσωρινής ήττας και υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που επηρεάζει και το Κόμμα και το κίνημα στην Ελλάδα. Η ιδεολογικοπολιτική επίθεση της αστικής τάξης είναι σφοδρή και ακόμη σφοδρότερη στη νεολαία. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες το Κόμμα και η ΚΝΕ δίνουν μάχες με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά με επιτυχία. Σ' αυτές επίσης τις συνθήκες συνήλθε το 6ο Συνέδριο της ΚΝΕ το Μάρτη του 1993.Στην απόφαση του Συνεδρίου αποτυπώνεται όλη αυτή η προσπάθεια, αλλά και οι νέες προοπτικές που ξανοίγονται για την ΚΝΕ και το νεολαιίστικο κίνημα.

"Το Συνέδριό μας έρχεται να ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, τη βασική φάση της ανασυγκρότησης της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Με την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια των μελών της, την ακούραστη συμβολή των στελεχών της, η ΚΝΕ στάθηκε ξανά στα πόδια της: Ιδρύθηκαν ή ανασυγκροτήθηκαν οι οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με τη δραστηριότητά τους δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δεσμοί με τη νεολαία. Κυκλοφόρησε πάλι ο "Οδηγητής", διοργανώθηκαν και απλώθηκαν σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Βρεθήκαμε ξανά μέσα στους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, μπροστά στις κινητοποιήσεις των μαθητών, στην πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό.Εκατοντάδες νέοι σύντροφοι εντάχθηκαν στην ΚΝΕ απ' τα πρώτα βήματα ανασυγκρότησής της μέχρι σήμερα. Δεκάδες παλιότεροι σύντροφοι επανασυνδέθηκαν με τις οργανώσεις.

Κόντρα στις "Κασσάνδρες" που μας είχαν διαγράψει από τη ζωή, η ΚΝΕ δίνει το "παρών" της μέσα στη νεολαία, βλέπει με σιγουριά το μέλλον. Αυτό έγινε κατορθωτό γιατί καταλύτης της ανασυγκρότησης είναι η θετική - ανοδική πορεία του ΚΚΕ στην Ελληνική κοινωνία, η θέλησή του αμέσως μετά την κρίση που πέρασε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να στηρίξει με όλα τα μέσα τη δουλιά του στη νέα γενιά μέσω και της δικής του νεολαιίστικης οργάνωσης.Γιατί, τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, η ανάγκη της πάλης για τη λύση τους αποτελούν το πεδίο που καθημερινά δοκιμάζονται και επιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΚΝΕ".

Ασίγαστη πάλη

Στη διάρκεια της δικτατορίας η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, με αποφασιστική συμβολή στην αντιδικτατορική δράση. Με πρωτοβουλία της ιδρύονται αντιδικτατορικές πολιτικές ενιαιομετωπικές οργανώσεις νεολαίας. Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΠΑΜ - Νέων), πολιτική οργάνωση που συσπείρωσε στις γραμμές του εργατική και εργαζόμενη νεολαία. Η Αντιδικτατορική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (Αντι-ΕΦΕΕ), που βοήθησε αποφασιστικά στο ποιοτικό ανέβασμα της συσπείρωσης και ενότητας δράσης του αντιδικτατορικού κινήματος στο χώρο των φοιτητών. Η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας (ΜΟΔΝΕ), που ήταν η μόνη τέτοια οργάνωση μέσα στο χώρο των μαθητών. Η δράση της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΜΟΔΝΕ και μέσω αυτών και της ΚΝΕ δε λείπει από καμιά μικρή ή μεγάλη αντιδικτατορική εκδήλωση, με αποκορύφωμα την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Με την πολιτική αλλαγή του Ιούλη 1974, ανοίγονται νέα μέτωπα πάλης για τη νέα γενιά. Η ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας για τα δικαιώματά της και συμβάλλει αποφασιστικά στη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Το Φλεβάρη του 1976 συνήλθε το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ,οι αποφάσεις του οποίου εξοπλίζουν την Οργάνωση με νέα δύναμη για τη συνέχεια της δράσης της. Στην απόφαση του Συνεδρίου αναφέρεται ότι "...άμεση επιδίωξη της ΚΝΕ είναι η συσπείρωση και η συνένωση των πλατιών μαζών της νεολαίας σ' ένα ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νέας γενιάς, στενά δεμένο με τον αγώνα και τις επιδιώξεις του εργαζόμενου λαού μας. Θεμέλιο της πλατιάς αυτής ενότητας είναι η εργατική και εργαζόμενη νεολαία, η πρωτοπόρα δύναμη του νεολαιίστικου κινήματος, το πιο δυναμικό και σταθερό κομμάτι της νεολαίας, η νέα βάρδια του προλεταριάτου". Με τον αέρα του ισχυρού, αγωνιστικού ρεύματος του λαϊκού κινήματος και του 1ου Συνεδρίου της, η ΚΝΕ δίνει απαντήσεις στη νέα φάση ανάπτυξης του κινήματος της νεολαίας, παίρνει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Με την παρέμβασή της διαμορφώνει επεξεργασμένα προγράμματα διεκδικητικών στόχων πάλης σε όλους τους χώρους της νεολαίας. Στόχοι που συγκεντρώνουν ευρύτερες δυνάμεις, δίνουν απάντηση στα άμεσα προβλήματα, συγκρούονται με τη συντηρητική πολιτική, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής.

Αναπτύσσονται αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας. Εκδηλώνονται κοινές ενέργειες των δημοκρατικών νεολαιίστικων οργανώσεων για ψήφο στα 18 και για τα δικαιώματα της στρατευμένης νεολαίας. Το λαϊκό κίνημα παλεύει ενάντια στον αυταρχισμό και τη δημιουργία αστυνομικού κράτους.Μέσα από τους αγώνες και τη δράση της η ΚΝΕ συσπειρώνει μεγάλα τμήματα της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ, δυναμώνει η ίδια οργανωτικά και πολιτικά.

Το 2ο Συνέδριο της ΚΝΕ συνήλθε τον Απρίλη του 1979.Στηριγμένο στις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, εξοπλίζει την ΚΝΕ ώστε να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε νέα μέτωπα πάλης, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΚΚΕ για τη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών - δημοκρατικών δυνάμεων. Βάζει καθήκον να ανταποκριθεί στην υπόδειξη του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ότι "χρειάζεται στην Κομμουνιστική Νεολαία και στο κίνημα της νεολαίας να ενταχθούν πλατιές μάζες της νεολαίας, ιδιαίτερα από την εργατική τάξη και την εργαζόμενη νεολαία.Να αναπτυχθεί η πάλη για τα άμεσα, τα ιδιαίτερα ζητήματα της νεολαίας, που καθυστερεί".

Στην απόφαση του Συνεδρίου της ΚΝΕ τονίζεται: "Η ΚΝΕ διακηρύσσει πως η εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία θα λύσει ριζικά τα προβλήματά της και θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της, όταν η χώρα μας απαλλαγεί από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εγκαθιδρυθεί σ' αυτήν η Δημοκρατία του Λαού και ο Σοσιαλισμός".

Αυτή την περίοδο γίνονται μεγάλα βήματα στη δράση της ΚΝΕ. Οικοδομούνται οργανώσεις στα εργοστάσια, γεγονός που συμβάλλει στη συσπείρωση και την ανάπτυξη της πάλης της εργατικής και εργαζόμενης νεολαίας. Ταυτόχρονα ενισχύεται η δράση της Οργάνωσης στο μαθητικό κίνημα και τον προσανατολισμό του για κοινή δράση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η ΚΝΕ επίσης δίνει τη μάχη στο πλευρό του Κόμματος ενάντια στην είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ και ενάντια στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Οι νεολαίοι κομμουνιστές δρουν στο πλευρό του εργατικού κινήματος, εξορμούν στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, συμβάλλουν στο "σπάσιμο των γκέτο" των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά της ΕΤΜΑ και άλλων. Σ' αυτή την αγωνιστική έπαλξη έπεσε δολοφονημένη η Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

Αποκομίζοντας πλούσια πείρα από τη δράση της, η ΚΝΕ οδηγείται στο 3ο της Συνέδριο το 1983.Το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκτιμούσε ότι "το νεολαιίστικο κίνημα στη χώρα μας συνεχίζει να αναπτύσσεται προς μια αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και να συνδέεται στενότερα με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα".

Παρά την οργανωμένη και συστηματική επίθεση της άρχουσας τάξης, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα υπεράσπισε με επιτυχία τον ενωτικό του χαρακτήρα και τον κατακτημένο με αγώνες συνεπή του προσανατολισμό. Ηταν περίοδος που η απειλή της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, έκανε την εμφάνισή της. Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στην ανεργία, την άνιση αμοιβή των νέων εργαζομένων, αλλά και για την εκπαίδευση, η οποία συνεχώς υποβαθμιζόταν εξαιτίας του ταξικού της χαρακτήρα.Στις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 3ο Συνέδριο (Δεκέμβρης 1983) διατυπώνεται και η αποφασιστικότητα να ενισχύσει τη δράση της και τον προσανατολισμό της πάλης του κινήματος της νέας γενιάς. "Το 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα κρατήσει αναμμένη και θα ενισχύσει τη φλόγα για αλλαγή που υπάρχει μέσα στη νεολαία. Για να γίνουν οι ιδέες και η πολιτική μας το κέντρο μιας μαχητικής συσπείρωσης της νεολαίας, ο πυρήνας μιας νέας δυναμικής που θα συνενώνει και θα εμπνέει τη νεολαία σε νέους αγώνες στο πλευρό της εργατικής τάξης κι όλων των εργαζομένων, που θα αναβαπτίζει την εμπιστοσύνη της στη δύναμη της οργανωμένης πάλης".

ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Η ΚΝΕ μέσα από τα Συνέδριά της

Η ΚΝΕ γεννήθηκε και ατσαλώθηκε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Η αγωνιστική προοπτική που χάραξε για τη νεολαία, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ, της εξασφάλισε την απήχηση που είχε μέσα στη νέα γενιά. Συνδυάζοντας όλες τις μορφές δράσης, παλεύει από την αρχή, για να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, απορρίπτοντας τις μεθόδους της ατομικής αντίστασης. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της δικτατορίας στράφηκαν πρώτα απ' όλα ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Εκατοντάδες νεολαίοι στάλθηκαν στις φυλακές, στα στρατοδικεία, στην εξορία. Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ κράτησαν ψηλά τη σημαία της πάλης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τίμησαν τον τίτλο του μέλους της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ ούτε στιγμή δε σταμάτησε τη δράση της. Η πολιτική και ιδεολογική της δράση, οι μορφές δουλιάς της δεν απέβλεπαν μόνο στην πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας, αλλά και στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων, στην απαίτηση για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Γι' αυτό και συσπείρωσε τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της νεολαίας. Γι' αυτό και οι φυλακές, οι εξορίες, τα βασανιστήρια δεν μπόρεσαν να λυγίσουν την ΚΝΕ και πολύ περισσότερο βέβαια το ΚΚΕ.

Ο σημερινός "Ριζοσπάστης" παρακολουθεί την αγωνιστική πορεία της νεολαίας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα μεσα από τα 7 Συνέδρια της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ