Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36

Οι συμπληγάδες ξεπερνιούνται

Σ' όλη αυτή τη διαδρομή της ΚΝΕ, η αποφασιστική ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση του Κόμματος ενισχύει τη δράση της ΚΝΕ και αποτυπώνεται στις προόδους και τα αποτελέσματά της. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, διαπιστώνει την ανάγκη να εξετάσει η ΚΝΕ νέα φαινόμενα, ανάγκες και διεργασίες, που εμφανίζονται στη νεολαία, ώστε να συμβάλλει στην πολιτικοποίησή της και στον προσανατολισμό του κινήματός της, η υπόδειξη υποτιμιέται. Ετσι φτάνει στο 4ο Συνέδριό της, (Ιούνης 1988),στο οποίο το Κόμμα προσπαθεί να βοηθήσει την Οργάνωση να προσανατολιστεί πιο σωστά και αποτελεσματικά. Ο Χ. Φλωράκης στην ομιλία του στο Συνέδριο αναφέρει τα εξής: "Η ΚΝΕ πρέπει συνεχώς να θέτει και να ξαναθέτει στον εαυτό της το ερώτημα: Το ερώτημα κατά πόσο αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία. Πόσο εκφράζει την ψυχολογία, τις διαθέσεις και τις σύγχρονες ανάγκες της; Πόσο είναι ικανή να επηρεάζει μαζικά τους προσανατολισμούς της και να γίνεται ο καταλύτης ενός μεγάλου αριστερού ριζοσπαστικού ρεύματος στη νέα γενιά; Οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα δεν είναι από τα πριν δεδομένες".

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στη συνέχεια μετά το 4ο Συνέδριο, τόσο στην ίδια την ΚΝΕ, (προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών και του χαρακτήρα της), στις σχέσεις της με το Κόμμα, αλλά και στη δράση της, ξεπερνιούνται στο 5ο Εκτακτο Συνέδριο της ΚΝΕ, (Γενάρης 1990).Ετσι η ΚΝΕ με τη βοήθεια του ΚΚΕ μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα που συνάντησε. Μπόρεσε να κλείσει τις πόρτες στα αρνητικά φαινόμενα, δυναμώνοντας την αδιάρρηκτη σχέση της με το ΚΚΕ, στηριγμένη με εμπιστοσύνη στο Κόμμα της. Αναζητώντας τις απαντήσεις μέσα στη νεολαία, δυναμώνοντας τους δεσμούς μαζί της. Σε πείσμα των δύσκολων συγκυριών η ΚΝΕ άντεξε. Πέρασε μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες, πληγώθηκε μα δεν υπέκυψε. Αντλησε δύναμη από την ίδια την ιστορία της και από τη νεολαία. Κυρίως, όμως, κρατήθηκε όρθια, γιατί άντεξε και το Κόμμα της, το οποίο στήριξε ολόπλευρα τη νεολαία του, παρά τη σφοδρή επίθεση που δεχόταν και το ίδιο στο διάστημα αυτό.

Ταυτόχρονα, η ΚΝΕ αναπτύσσει και πάλι τη δράση της για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας, για την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, ενάντια στη συντηρητική πολιτική. Σχεδόν ένα χρόνο μετά η Οργάνωσή μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Επιβεβαίωσε, έτσι, με τη δυναμική παρουσία της μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη νεολαία, πως έχει τη δυνατότητα να ανοίγει άφοβα τα φτερά της στους μεγάλους δρόμους των νεανικών αναζητήσεων, έχει την ικανότητα να επιδρά θετικά σ' αυτές, να κερδίζει τη νεολαία και να δυναμώνει. Είναι η περίοδος που η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων δημιουργεί αντίξοες συνθήκες μέσω της προσωρινής ήττας και υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που επηρεάζει και το Κόμμα και το κίνημα στην Ελλάδα. Η ιδεολογικοπολιτική επίθεση της αστικής τάξης είναι σφοδρή και ακόμη σφοδρότερη στη νεολαία. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες το Κόμμα και η ΚΝΕ δίνουν μάχες με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά με επιτυχία. Σ' αυτές επίσης τις συνθήκες συνήλθε το 6ο Συνέδριο της ΚΝΕ το Μάρτη του 1993.Στην απόφαση του Συνεδρίου αποτυπώνεται όλη αυτή η προσπάθεια, αλλά και οι νέες προοπτικές που ξανοίγονται για την ΚΝΕ και το νεολαιίστικο κίνημα.

"Το Συνέδριό μας έρχεται να ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, τη βασική φάση της ανασυγκρότησης της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Με την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια των μελών της, την ακούραστη συμβολή των στελεχών της, η ΚΝΕ στάθηκε ξανά στα πόδια της: Ιδρύθηκαν ή ανασυγκροτήθηκαν οι οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Με τη δραστηριότητά τους δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δεσμοί με τη νεολαία. Κυκλοφόρησε πάλι ο "Οδηγητής", διοργανώθηκαν και απλώθηκαν σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Βρεθήκαμε ξανά μέσα στους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, μπροστά στις κινητοποιήσεις των μαθητών, στην πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό.Εκατοντάδες νέοι σύντροφοι εντάχθηκαν στην ΚΝΕ απ' τα πρώτα βήματα ανασυγκρότησής της μέχρι σήμερα. Δεκάδες παλιότεροι σύντροφοι επανασυνδέθηκαν με τις οργανώσεις.

Κόντρα στις "Κασσάνδρες" που μας είχαν διαγράψει από τη ζωή, η ΚΝΕ δίνει το "παρών" της μέσα στη νεολαία, βλέπει με σιγουριά το μέλλον. Αυτό έγινε κατορθωτό γιατί καταλύτης της ανασυγκρότησης είναι η θετική - ανοδική πορεία του ΚΚΕ στην Ελληνική κοινωνία, η θέλησή του αμέσως μετά την κρίση που πέρασε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να στηρίξει με όλα τα μέσα τη δουλιά του στη νέα γενιά μέσω και της δικής του νεολαιίστικης οργάνωσης.Γιατί, τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, η ανάγκη της πάλης για τη λύση τους αποτελούν το πεδίο που καθημερινά δοκιμάζονται και επιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΚΝΕ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ