ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σήμερα η πανιατρική κινητοποίηση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τη στήριξη και συμπαράστασή του στις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Αρχισαν χτες και συνεχίζονται σήμερα οι εξάωρες στάσεις εργασίας (8 πμ - 2 μμ) των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου που αποφάσισε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την καταβολή των αναδρομικών, των τακτικών αποδοχών και εφημεριών και εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα. Επίσης ζητά να διασφαλιστούν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε πανιατρική κινητοποίηση για σήμερα.Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι ειδικευόμενοι,η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και οι Ενώσεις Βιοπαθολόγων,Ακτινολόγων, Μαιευτήρων - Γυναικολόγων.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξη και συμπαράστασή του στις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών πανελλαδικά. "Οι κινητοποιήσεις αυτές, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, είναι το έσχατο μέσο αντίδρασης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των νοσοκομείων, εξαιτίας της μη καταβολής των αναδρομικών - από 1 Ιανουαρίου 1998 - των τακτικών αποδοχών των γιατρών, αλλά και των δεδουλευμένων εφημεριών τους".

Παρά την καθολική αντίδραση των γιατρών η κυβέρνηση επιμένει - όπως εκφράστηκε χτες στο συνέδριο του "Εκονόμιστ" με τον υφυπουργό Ν. Χριστοδουλάκη - ότι δόθηκαν αυξήσεις 30% στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η ΕΙΝΑΠ έχει ως ένα απ' τα κύρια αιτήματα τη διασφάλιση των συνολικών αποδοχών, για όλους τους γιατρούς, που έπαιρναν την 31.12.1997.

Αυτή τη θεσμική ρύθμιση - όταν γινόταν συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ΔΕΟΥ) της Βουλής για το Ιατρικό Μισθολόγιο - παρά τη συμφωνία όλων των κομμάτων, την αρνήθηκε ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος έρχεται τώρα και μιλά για αυξήσεις 30%, όταν υπάρχουν γιατροί που έχουν - αποδεδειγμένα πλέον - συνολικές αποδοχές μικρότερες από εκείνες του 1997.

Ανθυγιεινή υπόκλιση στους επιχειρηματίες

Το συνέδριο του "Εκόνομιστ" αποθρασύνει Αμερικανούς επιχειρηματίες, που κατηγόρησαν το ελληνικό κράτος, πως δεν αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως πελάτες. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πάσχισαν να αποδείξουν ότι οι επιλογές τους εξυπηρετούν τα αμερικάνικα σχέδια ενός απάνθρωπου συστήματος υγείας και ασφάλισης

Το παζλ των σχεδιασμών της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη για το δημόσιο σύστημα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση συμπλήρωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, με την ομιλία του στο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού "Εκόνομιστ", που έγινε σε συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα μας.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης μίλησε για τις δαπάνες περίθαλψης των υπαλλήλων του Δημοσίου και η κεντρική του ιδέα ήταν η εξής: Με τη δημιουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα εξοικονομηθούν πόροι "και έτσι θα φανεί και στην πράξη η δυνατότητα παροχής καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη με λιγότερο κόστος".

Αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα και "παρατράγουδα" στην περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα ότι βρέθηκαν 2.000 βιβλιάρια - μαϊμούδες στην Αγία Παρασκευή, ο υφυπουργός δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων και της αναβάθμισης της περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά σε εκείνη που θα απαλλάσσει το κράτος απ' την κάλυψη των δαπανών και θα επιβαρύνει τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους. Ο ΟΠΑΔ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου, "για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του, διαχειρίζεται τους διατιθέμενους, υπό μορφή επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, πόρους".

Μέχρι σήμερα, οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν ξεχωριστό κονδύλι στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν με ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 3,5% επί των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης, οι δαπάνες περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων υπερτριπλασιάστηκαν μεταξύ 1991 και 1997. Αυτός ο τριπλασιασμός υπάρχει παρότι η κατανάλωση των υπηρεσιών υγείας - όπως τονίστηκε στο ίδιο συνέδριο απ' τον καθηγητή των Οικονομικών της υγείας Γ. Κυριόπουλο - δεν έχει αυξηθεί τη δεκαετία του '90. Ιδιαίτερα δεν έχουν αυξηθεί η κατανάλωση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Βέβαια, κάπου ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν αγνοεί παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς τις εν λόγω δαπάνες, όπως η ανακοστολόγηση και υποκατάσταση φαρμάκων, εντούτοις όμως στις επιλογές του αγνόησε αυτούς τους παράγοντες και στράφηκε κατά των ασφαλισμένων και των νοσοκομείων: Ετσι λοιπόν δεν έφτασε, που, με στον προϋπολογισμό του 1998 μείωσε κατά 45% τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, χτες ανακοίνωσε ένα ακόμα μέτρο που θα πλήξει τα νοσοκομεία, στερώντας τους και μέρος απ' τα νοσήλια που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία.

Παρά την περσινή ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ύψους 200 δισ. δραχμών, υπάρχουν και πάλι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας των νοσοκομείων. Ετσι, οι διοικήσεις χρησιμοποιούν τα χρήματα που θα έπρεπε να πάνε για τους προμηθευτές σε ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι οι μισθοί.

Και η λύση κατά την εκσυγχρονιστική λογική βρίσκεται στην εξής σκέψη, όπως τη διατύπωσε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης: "Για την ενίσχυση της ταμειακής ευχέρειας του νοσοκομείου θα εξεταστεί η δυνατότητα, όπως μέρος των λογαριασμών νοσηλίων, που καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία να εκχωρείται στους προμηθευτές προς εξόφληση κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και περί πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων".

Ασθενείς - πελάτες

Η γενική αίσθηση, πάντως, που αποκόμιζε κανείς απ' αυτό το διήμερο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ήταν ο διαγκωνισμός των κυβερνητικών παραγόντων να δηλώσουν, τόσο διά της παρουσίας τους, όσο και με τις ομιλίες τους, την προσήλωσή τους στις επιλογές εκείνες, που αμερικανοποιούν στην κυριολεξία το υπάρχον - και εναπομείναν - δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά από όλους αυτούς τους όρκους των κυβερνητικών παραγόντων στην αγορά της υγείας δεν εκπλήσσει η θρασύτατη επίπληξη προς το ελληνικό κράτος ενός Αμερικανού επιχειρηματία. Ο Πολ Κούλις,αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας νοσοκομειακού τεχνολογικού εξοπλισμού "Χιλ - Ρομ" είπε επί λέξει:"Αυτές τις δύο μέρες δεν άκουσα κανέναν ομιλητή να αποκαλεί πελάτες τούς ασθενείς. Η υγεία είναι μια υπηρεσία και αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς ως πελάτες, τότε αυτοί θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι. Το περιβάλλον του ασθενούς είναι η αίθουσα που νοσηλεύεται, το κρεβάτι, καθώς εκεί περνάει όλο του το χρόνο. Γιατί να μην κάνουμε πιο ευχάριστη τη διαμονή του;".

Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης αντέδρασε έντονα, όταν πήρε το λόγο. "Είναι καλά τα ωραία δωμάτια και η σύγχρονη τεχνολογία, αλλά πρέπει να ξέρουμε σε ποιους απευθύνονται", είπε ο Φρ. Παπαδέλης και υπενθύμισε ότι στις ΗΠΑ 40 εκατομ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 150 εκατομ. Αμερικανοί "μόλις τα βγάζουν πέρα.

Το οδυνηρό όμως για τον Φρ. Παπαδέλη είναι ότι ανήκει σε εκείνη την εκσυγχρονιστική νοοτροπία, που προωθεί την εισαγωγή του αμερικάνικου συστήματος στη χώρα μας.

Ο Δ. Κρεμαστινός

Ιδιαίτερη έμφαση στην παραοικονομία και τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της υγείας έδωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος και ομιλητής στο συνέδριο.

Μεταξύ των άλλων ο Δ. Κρεμαστινός μίλησε για τη μόνιμη διαπλοκή των δημόσιων νοσοκομείων με τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για τη δημοσιογραφία που ενδημεί στο χώρο της παραοικονομίας της υγείας. Ακόμα επιχείρησε τη διατύπωση κριτικής στην κυβέρνηση Σημίτη, αντιπαραθέτοντας τη "σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 1981, που προσπάθησε να εφαρμόσει το ΕΣΥ", σε αντίθεση, με εκείνη την κυβέρνηση, που θα στηρίξει εκείνα τα μέτρα σύγκρουσης, με τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Ωστόσο, η κριτική διάθεση αποδυναμώθηκε απ' το γεγονός ότι η κριτική του Δ. Κρεμαστινού διατυπώθηκε απ' την περιοχή του πορίσματος των ξένων εμπειρογνωμόνων, το οποίο σε γενικές γραμμές κινείται στη ρότα των επιλογών που προβλήθηκαν μέσα απ' το συνέδριο...

ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ
Πετυχημένη κινητοποίηση

Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι εργαζόμενοι κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (7π.μ. - 11π.μ. ). Τις ώρες της στάσης θα συγκεντρωθούν στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος.

Η χτεσινή κινητοποίηση είχε μεγάλη επιτυχία. Στη στάση εργασίας συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι και το μεγαλύτερο μέρος αυτών πήρε μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο του ΠΙΚΠΑ.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρεται ότι "το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε 24ωρη βάση με προσωπικό ασφαλείας και η παροχή υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι η πρέπουσα. Η επίβλεψη των παιδιών είναι ελλιπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακές, νυχτερινά, αργίες) από 1.1.1998 και για την περικοπή των επιδομάτων τροφής και ανθυγιεινής εργασίας.

Θανατηφόρος ανταγωνισμός

Χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μίλησε στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ,για την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, και ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην αλλαγή των συμβάσεων με τους γιατρούς που καλύπτουν τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι ιατρικές πράξεις και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι εξευτελιστικές - το παραδέχτηκε ακόμα και ο Χριστοδουλάκης - και για να επιβιώσουν οι ελευθερο-επαγγελματίες γιατροί δημιουργούν την προκλητή ζήτηση.

Ελα, όμως, που ο υφυπουργός Οικονομικών θέλει να αποδειχτεί νέος Κέρβερος.

Ετσι χτες τον ακούσαμε να διακηρύσσει τα εξής: "Πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των ισχυουσών συμβάσεων, με τους ιατρούς και η σύναψη νέων καθορισμένου αριθμού, με συγκεκριμένους όρους, συγκεκριμένη διάρκεια και βελτιωμένες αμοιβές με επανακοστολόγηση των επιτρεπομένων ιατρικών πράξεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική τήρηση αρχείου από τους συμβεβλημένους ιατρούς κατά ασθενή, με χρονολογική καταγραφή των συνταγογραφηθέντων φαρμάκων, των ιατρικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων".

***

Επιχειρηματίας, που άκουγε τον υφυπουργό, είπε αυθόρμητα τα εξής: "Αυτός, οδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους στον Κοντομηνά" (ΣΣ: Ο Δ. Κοντομηνάς είναι πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών της "Ιντεραμέρικαν", που ήταν ο βασικός χορηγός του συνεδρίου. Επίσης η "Ιντεραμέρικαν" πλασάρει το MEDISYSTEM στην υγεία - ένα, δήθεν, σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Ο "Ρ" που έγινε ωτακουστής αυτού του μονόλογου ζήτησε διευκρινίσεις. Η απάντηση του επιχειρηματία ήταν άκρως αποκαλυπτικής: "Ο ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός - με τις επιλογές του Χριστοδουλάκη έχει αποθάνει. Ζήτω το σύστημα του προέδρου της "Ιντεραμέρικαν"".

***

Βέβαια, ο Κοντομηνάς δεν είναι μόνος του. Εχει και τους ανταγωνιστές του. Την ίδια ώρα που τελείωνε το συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο Ομιλος Αποστολόπουλου - που είναι ιδιοκτήτης των μονάδων του Ιατρικού Κέντρου - παρουσίαζε την αντίστροφη πορεία. Δηλαδή, πώς ένας επιχειρηματίας απ' το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης μπαίνει στην επιχειρηματική δραστηριότητα του χώρου της υγείας.

Ο Ομιλος Αποστολόπουλου - για να μη μείνει έξω απ' το παιγνίδι - ανακοίνωσε χτες τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρίας που θα δρα στον τομέα της ιδιωτικής κάλυψης της υγείας.

Το κόστος αυτού του πακέτου είναι, ανάλογα με την ηλικία, από 275 - 360 χιλιάδες το χρόνο για κάθε άτομο. Με άλλα λόγια, το κόστος για μια τετραμελή οικογένειας κυμαίνεται μεταξύ 1,1 - 1,44 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο.

Αυτά τα κονδύλια θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα θανατηφόρο ανταγωνισμό, με θύματα την πλειοψηφία των Ελλήνων, που μόχθησαν για την οικοδόμηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ