Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θανατηφόρος ανταγωνισμός

Χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μίλησε στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ,για την περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, και ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην αλλαγή των συμβάσεων με τους γιατρούς που καλύπτουν τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι ιατρικές πράξεις και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι εξευτελιστικές - το παραδέχτηκε ακόμα και ο Χριστοδουλάκης - και για να επιβιώσουν οι ελευθερο-επαγγελματίες γιατροί δημιουργούν την προκλητή ζήτηση.

Ελα, όμως, που ο υφυπουργός Οικονομικών θέλει να αποδειχτεί νέος Κέρβερος.

Ετσι χτες τον ακούσαμε να διακηρύσσει τα εξής: "Πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των ισχυουσών συμβάσεων, με τους ιατρούς και η σύναψη νέων καθορισμένου αριθμού, με συγκεκριμένους όρους, συγκεκριμένη διάρκεια και βελτιωμένες αμοιβές με επανακοστολόγηση των επιτρεπομένων ιατρικών πράξεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική τήρηση αρχείου από τους συμβεβλημένους ιατρούς κατά ασθενή, με χρονολογική καταγραφή των συνταγογραφηθέντων φαρμάκων, των ιατρικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων".

***

Επιχειρηματίας, που άκουγε τον υφυπουργό, είπε αυθόρμητα τα εξής: "Αυτός, οδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους στον Κοντομηνά" (ΣΣ: Ο Δ. Κοντομηνάς είναι πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών της "Ιντεραμέρικαν", που ήταν ο βασικός χορηγός του συνεδρίου. Επίσης η "Ιντεραμέρικαν" πλασάρει το MEDISYSTEM στην υγεία - ένα, δήθεν, σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Ο "Ρ" που έγινε ωτακουστής αυτού του μονόλογου ζήτησε διευκρινίσεις. Η απάντηση του επιχειρηματία ήταν άκρως αποκαλυπτικής: "Ο ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός - με τις επιλογές του Χριστοδουλάκη έχει αποθάνει. Ζήτω το σύστημα του προέδρου της "Ιντεραμέρικαν"".

***

Βέβαια, ο Κοντομηνάς δεν είναι μόνος του. Εχει και τους ανταγωνιστές του. Την ίδια ώρα που τελείωνε το συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο Ομιλος Αποστολόπουλου - που είναι ιδιοκτήτης των μονάδων του Ιατρικού Κέντρου - παρουσίαζε την αντίστροφη πορεία. Δηλαδή, πώς ένας επιχειρηματίας απ' το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης μπαίνει στην επιχειρηματική δραστηριότητα του χώρου της υγείας.

Ο Ομιλος Αποστολόπουλου - για να μη μείνει έξω απ' το παιγνίδι - ανακοίνωσε χτες τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής εταιρίας που θα δρα στον τομέα της ιδιωτικής κάλυψης της υγείας.

Το κόστος αυτού του πακέτου είναι, ανάλογα με την ηλικία, από 275 - 360 χιλιάδες το χρόνο για κάθε άτομο. Με άλλα λόγια, το κόστος για μια τετραμελή οικογένειας κυμαίνεται μεταξύ 1,1 - 1,44 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο.

Αυτά τα κονδύλια θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα θανατηφόρο ανταγωνισμό, με θύματα την πλειοψηφία των Ελλήνων, που μόχθησαν για την οικοδόμηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ