ΤΣΕΪΧΑΝ.- Η περιοχή που ως σήμερα ήταν γνωστή για τη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου τα αεροσκάφη της Δυτικής Συμμαχίας απογειώνονταν για να πλήξουν το Ιράκ, θρηνεί τα, τουλάχιστον, 112 θύματα της μανίας του Εγκέλαδου.
Ενα εντεκάχρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Τσεϊχάν, 26 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την επαρχία των Αδάνων, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τον 11χρονο Σερκάν Γκουβερτσί εντόπισε μία ομάδα εθελοντών, όταν ακούστηκαν κλάματα κάτω από τα ερείπια ενός γκρεμισμένου κτιρίου.
Το παιδί, που επισκεπτόταν την περιοχή των Αδάνων για να γιορτάσει τα γενέθλιά του με συγγενείς του, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο. Οι γιατροί δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Αλλά στα ερείπια παρέμεναν χαμένοι η μητέρα του, ο παππούς και η γιαγιά του, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί...
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό (6,5 Ρίχτερ) του Σαββάτου, αλλά όσο περνούν οι ώρες εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής, ανασύρθηκαν 112 πτώματα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500.
"Η κοινή λογική, μας λέει πως δεν πρόκειται να ανασυρθεί κανένας ζωντανός, αλλά μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα", έλεγε στο Ρόιτερς ο Σαρπ Γελκεντσίογλου, εργαζόμενος στα σωστικά συνεργεία.
Οι σεισμόπληκτοι στο μεταξύ περνούν τις νύχτες στην ύπαιθρο, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να γίνουν κι άλλες μετασεισμικές δονήσεις στις επόμενες μέρες.
"Το κράτος είναι στο πλευρό σας. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει", διαβεβαίωσε τους πληγέντες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Αδανα.
Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Κατά ιστορική ειρωνεία, είναι ο πρώτος αρχηγός του τουρκικού κράτους που επισκέφθηκε την επαρχία των Αδάνων...
Οι τουρκικές εφημερίδες επισήμαναν στο μεταξύ με δημοσιεύματά τους τις τελευταίες τρεις μέρες τις συνέπειες της άναρχης ανάπτυξης των αστικών κέντρων και την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας στα κτίρια, σε μία χώρα που είναι εξαιρετικά σεισμογενής.
Τη "λύπη της ελληνικής κυβέρνησης" για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε χτες ο Δημήτρης Ρέππας, στην πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Αθήνα. "Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά. Εχουμε αρμοδίως, επισήμως και εγκαίρως δώσει στην Τουρκία το μήνυμα της συμπαράστασής μας και μάλιστα επιθυμούμε και εμπράκτως να εκφράσουμε αυτή τη βοήθεια προς την Τουρκία. Αναμένουμε οδηγίες από την αρμόδια υπηρεσία της γειτονικής χώρας, όχι μόνον εμείς, αλλά και άλλες χώρες, που έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον να βοηθήσουν, προκειμένου έτσι να ανταποκριθούμε στο ρόλο αλληλεγγύης, τον οποίο επιθυμούμε να αναλάβουμε σε μια δύσκολη, για την Τουρκία, περίσταση", είπε.
Αναβλήθηκε χτες η δίκη του ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έθεσε υπό απαγόρευση το Γενάρη το Κόμμα Ευημερίας.
Η δίκη αναβλήθηκε εξαιτίας της απουσίας του Ερμπακάν, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, για να πάρει μέρος σε συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ερμπακάν είχε χαρακτηρίσει ως ένα "δικαστικό έγκλημα που βασίστηκε σε αποκόμματα εφημερίδων", την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το Κόμμα Ευημερίας.
Ο Ερμπακάν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 3 ως 18 μήνες.
Ακόμη μια δίκη ενός υποτιθέμενου "ισλαμιστή" άρχισε χτες. Πρόκειται γι' αυτήν του Ερόλ Γιαράρ, προέδρου της μεγαλύτερης ισλαμικής εργοδοτικής οργάνωσης της Τουρκίας, ο οποίος κατηγορείται από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας για "υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους".
Η δίκη θα επαναληφθεί στις 20 Ιούλη.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -
Ο κύβος ερρίφθη και τα τελικά αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το πολυτάραχο Ολστερ θα αποτελέσει πιθανά κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, αφού οι εκλογές επιβεβαίωσαν το δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων του Ολστερ είχε και ξανά ετάχθη υπέρ ενός "ειρηνικού μέλλοντος".
Τα κόμματα που στήριξαν την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου που υπεγράφη μεταξύ των αντιμαχόμενων - μέχρι προσφάτως - μερών είναι αυτά που καταλαμβάνουν την πλειοψηφία (76 από το σύνολο των 108) στο νεοσύστατο τοπικό Κοινοβούλιο αυτής της βρετανικής επαρχίας. Το αποτέλεσμα έσπευσε να το καλωσορίσει, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,μια κίνηση αναμενόμενη και απολύτως φυσιολογική.
Το μοναδικό μελανό σημείο είναι ο διχασμός ανάμεσα στις προτεσταντική κοινότητα, αφού το κόμμα του "πολεμοχαρή" και πολέμιου της ειρηνευτικής συμφωνίας, αιδεσιμότατου Ιαν Πέισλι,το "Δημοκρατικό Κόμμα του Ολστερ" - DUP κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό αγγίζοντας το 20% σχεδόν όσο και το άλλο μεγάλο κόμμα των Προτεσταντών το "Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ" - UUP που ηγείται ο Ντέιβιντ Τριμπλ και φιγουράρει σαν μελλοντικός πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης επαρχίας. Ετσι, το ερώτημα που επιτάσσει μια άμεση απάντηση είναι κατά πόσον ο Τριμπλ θα σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στη διχασμένη προτεσταντική κοινότητα, αλλά και στο ίδιο του το κόμμα και πώς θα υπουργοποιήσει τα δύο μέλη του Σιν Φέιν, τον ηγέτη του Τζέρι Ανταμς και τον υπαρχηγό Μάρτιν ΜακΓκίνες,που δικαιωματικά ανήκουν εκεί. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρει είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα. Αν αφήσει "εκτός νυμφώνος" τα δύο ηγετικά στελέχη του Σιν Φέιν θα "τορπιλίσει" την ειρηνευτική διαδικασία, αν όμως τα συμπεριλάβει δε θα πρέπει να αποκλειστούν εξεγερσιακές καταστάσεις, τόσο στο ίδιο του το κόμμα, όσο και στην υπόλοιπη προτεσταντική κοινότητα, γεγονός που μπορεί να αναζωπυρώσει τις ταραχές.
Μια αιμορραγική κατάσταση, πολύ πρόσφατη, αλλά που ακόμα δεν έχει τεθεί εκτός της "νέας εκσυγχρονιστικής βορειοϊρλανδικής πραγματικότητας". Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρελάσεων της Βορείου Ιρλανδίας απαγόρευσε χτες στους προτεστάντες να παρελάσουν την επόμενη Κυριακή μέσα από τις καθολικές συνοικίες της πόλης Πόρτανταουν, προκειμένου ν' αποφευχθούν ενδεχόμενες ταραχές. Η παρέλαση, που αποτελεί σκηνικό ταραχών σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή και οργανώνεται από το Τάγμα της Οράγγης, μια παλιά προτεσταντική αδελφότητα, αφού θεωρεί την παρέλαση στην οδό Γκάρβαγκι παραδοσιακό δικαίωμα της προτεσταντικής κοινότητας, ενώ εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η παρέλαση θα γίνει όποια και να είναι η απόφαση της Επιτροπής.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα μπλοκάρει κάθε αρνητική για το Ισραήλ απόφαση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις παραινέσεις του Ισραηλινού Προέδρου, Εζέρ Βάιζμαν, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
"Οι ΗΠΑ ελπίζω ότι θα κάνουν το σωστό", απάντησε σιβυλλικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τη δημοτική εξουσία της Ιερουσαλήμ και σε όλους τους κοντινούς, σε αυτήν, εβραϊκούς οικισμούς. Μετά από αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου, και παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να καθυστερήσουν τη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα καταδικάσει τη συγκεκριμένη απόφαση και θα ζητήσει την ανάκλησή της.
Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκρυβε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Εζέρ Βάιζμαν περί αναγκαιότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου στην "ειρηνευτική διαδικασία" με τους Παλαιστινίους. Ο Βάιζμαν τόνισε ότι, εφόσον δε λαμβάνεται απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, ενδεχόμενο με το οποίο φέρονται να συμφωνούν τα 2/3 των Ισραηλινών, οι πρόωρες εκλογές είναι η μοναδική λύση για τη χώρα. Οι παραινέσεις του Βάιζμαν απορρίφθηκαν και σχολιάστηκαν αρνητικά και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπογράμμισαν ότι ο Πρόεδρος ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της δικαιοδοσίας του, και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την επιρροή, που οι απόψεις του Βάιζμαν ασκούν στην ισραηλινή κοινή γνώμη, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ .-
Δεκτή ως παρατηρήτρια στη σύμβαση του Λομέ έγινε από χτες η Κούβα, μετά από απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των "Δεκαπέντε" που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.
Η χορήγηση στην Κούβα θέσεως παρατηρητή είχε γίνει δεκτή από τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού στη διάρκεια κοινού συμβουλίου των χωρών αυτών και της ΕΕ που διεξήχθη στις αρχές Μάη στο Μπαρμπάντος και η κίνηση ανοίγματος θα επιτρέψει στην Κούβα να παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης του Λομέ, που θα αρχίσουν το Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες. Η σύμβαση του Λομέ ενώνει τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι "Δεκαπέντε" πήραν την απόφαση αυτή, εκτιμώντας ότι η θέση παρατηρητή της Κούβας "θα διευκολύνει" τους στόχους της ΕΕ υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, πρόσθεσε διπλωματική πηγή από το Λουξεμβούργο, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφαση.
ΜΠΙΣΑΟΥ.-
Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι ολονύχτιες συνομιλίες των στασιαστών του στρατού και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν, πλέον, εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, προκαλώντας την απόγνωση στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που περιφέρονται από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να σωθούν.
Πολύωρες συνομιλίες είχαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, ο επικεφαλής των στασιαστών, στρατηγός Ανσουμάνε Μάνε, και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Προέδρου, Ζοάο Μπεράντο Βιέιρα, πάνω σε πορτογαλέζικη φρεγάδα, αγκυροβολημένη στα ανοιχτά της πρωτεύουσας Μπισάου. Οπως, όμως, έγινε γνωστό και ανακοινώθηκε και από το ραδιόφωνο, που ελέγχουν οι στασιαστές, οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες και απλώς συμφωνήθηκε η επανάληψή τους, σήμερα, Τρίτη.
Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν σε όλες τις κεντρικές πόλεις της χώρας, ενώ σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών ακούγονταν και στην έρημη πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων οι συγκρούσεις ανάμεσα στους στασιαστές και στα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι μεν και οι δε, καθώς το Σαββατοκύριακο πολλές πόλεις άλλαξαν "χέρια". Οπως, πάντως, επιβεβαιώνεται και από πηγές των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μάχες μαίνονται και στην κεντρική πόλη Μανσόα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι άρχισαν, ήδη, να μετακινούνται προς περιοχές της ζούγκλας.