ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ελπιδοφόρα πρόληψη η κουλτούρα κατά της χρήσης

Οι πειραματισμοί με τις ουσίες δε θα εκλείψουν ποτέ, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο παραίτησης από τον απώτερο σκοπό της πρόληψης, που έχει στόχο μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, τονίζει στην ετήσια Εκθεσή της η Επιτροπή του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των ναρκωτικών

"Τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να θεωρούνται επιτυχή ακόμα και αν δεν προλαμβάνουν τη χρήση όλων των παράνομων ουσιών", γι' αυτό και η "δημιουργία κουλτούρας, που θα αντιτίθεται στην κατάχρηση ουσιών είναι μακροπρόθεσμα η πιο ελπιδοφόρα μορφή πρόληψης".

Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι δυο κεντρικές ιδέες στη φετινή ετήσια έκθεση (για το 1997) της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των ναρκωτικών που παρουσιάστηκε χτες ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα τα συμπεράσματα της Εκθεσης παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ απ' την υπεύθυνη του Κέντρου πληροφόρησης του ΟΗΕ στην Αθήνα Μίρκα Γόντικα,πρόεδρο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Γεράσιμο Νοταρά και συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.Παρόντες στην παρουσίαση ήταν η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη,ο αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ανδρέας Φάκος και ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Κάθε χρόνο, στην έκθεσή του για το πρόβλημα των ναρκωτικών στον κόσμο, η Επιτροπή, που εδρεύει στη Βιέννη, επιλέγει να επιστήσει την προσοχή σε ένα επίκαιρο ζήτημα. Προηγούμενες αναφορές τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν με ζητήματα όπως η νομιμοποίηση, το ξέπλυμα χρημάτων και η αποτελεσματικότητα του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

Η παρούσα αναφορά δίνει έμφαση στη μείωση της ζήτησης και την πρόληψη. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πιο ανησυχητική εξέλιξη που παρατηρείται σ' αυτόν τον τομέα είναι η εμφάνιση κουλτούρας φιλικής προς τα ναρκωτικά, η οποία φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Οι κυβερνήσεις, όπως σημειώνει η Επιτροπή, αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα του πώς θα επινοήσουν στρατηγική και μεθόδους πρόληψης της χρήσης ουσιών, που θα είναι επιτυχείς σ' ένα περιβάλλον όπου αφθονούν τα μηνύματα ορισμένων πολιτικών, ειδώλων της ποπ και άλλων, τα οποία όχι μόνο εκφράζουν ανοχή απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ως μέσο διασκέδασης, αλλά και την προωθούν ενεργά ως "κομψή" και άβλαβη συνήθεια. "Η κουλτούρα που ανέχεται τη χρήση των ναρκωτικών για ψυχαγωγικού λόγους υπονομεύει τις προσπάθειες της πρόληψης" αναφέρει η Επιτροπή και τονίζει: "Αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ευοδωθούν οι εθνικές και οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν σε όσους έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν "πολιτιστικές" τάσεις, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία φιλικού προς τα ναρκωτικά κλίματος".

Η μόδα του... ηρωινομανή

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ H. Ghodse,μεταξύ των άλλων σημειώνει: "Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η χρήση ναρκωτικών θεωρείται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή, ή ακόμη, περιβάλλεται από αίγλη. Η βιομηχανία της μόδας έπλασε την έκφραση "heroin chic" (μόδα του ηρωινομανή) και είδωλα της ποπ άφησαν να εννοηθεί σε δηλώσεις τους ότι η χρήση ναρκωτικών ως μέσο διασκέδασης είναι φυσιολογικό κομμάτι του τρόπου ζωής ενός ατόμου, συχνά μάλιστα συμπεριέλαβαν τέτοια μηνύματα και σε στίχους των τραγουδιών τους".

Απ' τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που επηρεάζουν τις τάσεις της νεολαίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με την Εκθεση, η ποπ μουσική.

Αυτό που θορύβησε ακόμη περισσότερο την Επιτροπή ήταν η συνολική πολιτική που ακολουθείται σε σχέση με τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα η πίεση που ασκούν σημαντικά μέλη της κοινωνίας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης για μη ιατρικούς λόγους. Αρωγός σε αυτή την πίεση είναι ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). "Ο τρόπος, σημειώνει η Επιτροπή, που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ορισμένα ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, ιδίως τη χρήση μαριχουάνας και το θέμα της απελευθέρωσης και της νομιμοποίησης, έχει μάλλον ενθαρρύνει παρά αποτρέψει τη χρήση. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν συνολικά το πρόβλημα των ναρκωτικών τα ΜΜΕ δεν είναι καθόλου εξισορροπημένος, αφού σημαντικές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την τάση να εστιάζουν αποκλειστικά στις αμφιλεγόμενες και προκλητικές πτυχές του θέματος. Η νομιμοποίηση, η απελευθέρωση και η συνηγορία υπέρ της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι σταθεροί πόλοι έλξεως του ενδιαφέροντος δημοσιογράφων και κύριων άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Η ανησυχία του Συμβουλίου δεν οφείλεται στη δημοσιότητα που λαμβάνουν τα θέματα αυτά, αλλά προέρχεται από το γεγονός ότι είναι τα μόνα θέματα που συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον".

Σπορά μέσω... "Ιντερνέτ"

Παλιότερα οι πληροφορίες για την καλλιέργεια κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους προϋπέθετε έρευνα σε βιβλιοθήκες και ιατρικά περιοδικά.

Τώρα, όμως, οι πληροφορίες για το πώς καλλιεργείται η κάνναβη σε εσωτερικούς χώρους, πώς παρασκευάζονται ποικίλα συνθετικά ναρκωτικά και ποια από τα κοινά φυτά έχουν παραισθησιογόνους ιδιότητες, είναι προσιτές μέσω του"Ιντερνέτ". Η Επιτροπή προβληματίζεται από την ύπαρξη πολλών διαφορετικών σελίδων του δικτύου, που είναι αφιερωμένες στην παραγωγή και παρασκευή παράνομων ουσιών, στην ανταλλαγή πληροφοριών όχι μόνο για το πώς φτιάχνονται ναρκωτικά αλλά και πώς μπορεί να αποφύγει κανείς τη σύλληψη, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και την παροχή υποστήριξης σε άτομα, που έχουν συλληφθεί για παράνομη κατοχή ουσιών που υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο.Η χρήση της κάνναβης σε φαγητά και ποτά την κάνει να φαίνεται ως μια αβλαβής, φαγώσιμη, ακόμη και θρεπτική ουσία, και - κατά την άποψη της Επιτροπής - είναι ένα ακόμη βήμα τακτικής στην ευρύτερη εκστρατεία που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της ουσίας.

Για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς τα ναρκωτικά, οι κυβερνήσεις καλούνται να γίνουν πιο δραστήριες και καινοτόμες. Η Επιτροπή επισημαίνει σαφώς ότι, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για τον έλεγχο των ναρκωτικών, οι κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο ηθική αλλά και νομική υποχρέωση να αντιτεθούν σε κάθε μορφή "υποκίνησης του κοινού" στη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης περί ναρκωτικών και να μην αφήνουν το ρόλο της υπεράσπισης μόνο σε αυτούς που επιθυμούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της χρήσης. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, καθώς σποραδικές ενδείξεις από σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων δεν είναι υπέρ της νομιμοποίησης, όποια μορφή και αν λάβει αυτή.

Καταλυτικός ο ρόλοςτων ΜΜΕ και αθλητισμού

Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα ΜΜΕ και η βιομηχανία του αθλητισμού και του θεάματος κατέχουν θέσεις - κλειδιά και γι' αυτό πρέπει να αναζητηθεί η βοήθειά τους στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων που θα επηρεάσουν το σημερινό φιλικό προς τις ουσίες κλίμα. Η δημιουργία κουλτούρας που θα αντιτίθεται στην κατάχρηση ουσιών είναι μακροπρόθεσμα η πιο ελπιδοφόρα μορφή πρόληψης. Για να είναι αποτελεσματικά τα προγράμματα πρόληψης της χρήσης ουσιών "πρέπει να αρχίζουν νωρίς, να έχουν διάρκεια και οφείλουν να διατηρούν την αξιοπιστία τους αποφεύγοντας την υπερβολή ή την υποτίμηση των συνεπειών της χρήσης" σημειώνει η Εκθεση.

Η Επιτροπή καταλήγει ότι, εάν τηρούνται οι παραπάνω αρχές και οι οικονομικοί πόροι είναι επαρκείς, τα μέτρα πρόληψης μπορούν πράγματι να φέρουν αποτέλεσμα. Η Επιτροπή σημειώνει με ρεαλισμό ότι είναι και θα παραμείνει αδύνατο να εξαλειφθεί κάθε μορφή πειραματισμού με τις ουσίες και κάθε μορφή χρήσης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο παραίτησης από τον απώτερο σκοπό κάθε προσπάθειας πρόληψης, που είναι μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. "Οι περισσότερες από τις προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης έχουν αποτέλεσμα και, όπως οι διαφημίσεις, αγγίζουν αρκετό μέρος του κοινού, και έχουν απήχηση. Τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να θεωρούνται επιτυχή ακόμη και αν δεν προλαμβάνουν τη χρήση όλων των παράνομων ουσιών".

Χρειάζεται ομοφωνία κατά της χρήσης και διακίνησης

Ορισμένες απ' τις διαπιστώσεις της Επιτροπής για τις διαφορές πολιτικής στον έλεγχο των ναρκωτικών καθώς και τη δημόσια συζήτηση για τη χρήση ή την αποποινικοποίηση

Στην έκθεση υπάρχουν εν συντομία αρκετά στοιχεία για την παραγωγή και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αξίζουν όμως να αναφερθούν τα ευρήματα εκείνα που προκάλεσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Επιτροπής, όπως περιλαμβάνονται στην Εκθεση για το 1997:

"Παρά τις τάσεις που αλλάζουν διαρκώς και τις επιτυχείς παρεμβάσεις για την επιβολή του νόμου, η Ευρώπη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παράνομες αγορές ναρκωτικών ουσιών. Η καλλιέργεια πολύ ισχυρής κάνναβης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εξαπλώνεται και η αμφεταμίνη και τα παράγωγά της τύπου "έκσταση"" παράγονται σε διάφορα παράνομα εργαστήρια, από όπου διακινούνται στην Ευρώπη και αλλού".

"Οι διαφορές της πολιτικής στον έλεγχο των ναρκωτικών που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συνεχής προώθηση της απελευθέρωσης και νομιμοποίησης της χρήσης για μη ιατρικούς λόγους υπονομεύουν την ομοφωνία που απαιτείται για τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια στη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στον τομέα της μείωσης της ζήτησης".

"Κατά την άποψη του Συμβουλίου, η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω από τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και η επιθετική δημοσιότητα υπέρ της νομιμοποίησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση πολλών νέων ανθρώπων απέναντι στη χρήση κάνναβης".

"Υποψήφιοι βουλευτές έχουν στηρίξει τις προεκλογικές τους εκστρατείες σε εξαγγελίες υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης. Πολλοί υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκαναν το ίδιο και επέτυχαν την εκλογή τους".

"Στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνονται κατά 40% ετησίως οι περιοχές όπου ποικιλίες κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδρακανναβινόλη (TCH) καλλιεργούνται νόμιμα και με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή στην Εκθεσή της για το 1994 και το 1996 είχε επιστήσει την προσοχή των κυβερνήσεων στην αναγκαιότητα να θεσπίσουν επαρκείς κανονισμούς για τον έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Η Επιτροπή όμως εκφράζει φόβους ότι, αν εξαπλωθεί η νόμιμη καλλιέργεια, ο έλεγχος μπορεί να μην είναι πλέον εφικτός. Καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν χαράσσουν την πολιτική τους, να μη λαμβάνουν υπόψη μόνο το περιβάλλον, τη βιομηχανία και την οικονομία, αλλά και το ζήτημα του ελέγχου των ναρκωτικών".

"Από το 1996 η κάνναβη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε φαγητά και ποτά, ενώ κάποια από τα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη διαφημίζονται κυρίως με έμφαση τις ιδιότητες της ουσίας αυτής. Η Επιτροπή διατηρεί τις αμφιβολίες της για το αν τέτοιες μέθοδοι συνάδουν με το πνεύμα της Συνθήκης του 1961 και με την εθνική νομοθεσία των κρατών. Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να αντιταχθούν σε αυτές τις μεθόδους οι οποίες, σε μερικές περιπτώσεις, φαίνεται να στοχεύουν στη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για μη ιατρικούς λόγους".

Θετικές πλευρές

Η Επιτροπή σημειώνει με ικανοποίηση τις παρακάτω θετικές εξελίξεις για το 1997:

  • Οι κυβερνήσεις έχουν γίνει πιο δραστήριες στο θέμα του ελέγχου των ναρκωτικών, έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία η νομοθεσία και - μέσα απ' τη συνεργασία - έχει γίνει πιο αποτελεσματική στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, πρόδρομων και άλλων χημικών ουσιών.
  • Στη Νιγηρία έγιναν σημαντικές κατασχέσεις ψυχότροπων ουσιών, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα κατάφεραν να κρατήσουν τη χρήση και τη διακίνηση σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.
  • Σε πολλά μέρη του κόσμου, η χρήση της ηρωίνης έμεινε στάσιμη, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χωρών που εφαρμόζουν μεθόδους μείωσης μέσω της εκπαίδευσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης.
  • Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοώντας τις πολύ φιλελεύθερες τάσεις απέναντι στα ναρκωτικά και τη συνηγορία υπέρ της νομιμοποίησης, τάχτηκαν κατά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Η Επιτροπή προβληματίζεται από το γεγονός ότι όσοι υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της χρήσης για μη ιατρικούς λόγους, κερδίζουν έδαφος και επηρεάζουν αυτούς που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις. "Η προσπάθεια να μειωθεί η χρήση παγκοσμίως θα είναι λιγότερο αποτελεσματική, αν τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης υπονομεύονται από τη συνηγορία υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών" υπογραμμίζει η Επιτροπή και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν αυστηρά με το πνεύμα των διεθνών συνθηκών που έχουν ήδη συμφωνήσει.

Παρανοήσεις και βιαστικά συμπεράσματα

Αποσπάσματα της Εκθεσης για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ελβετίας για χορήγηση ηρωίνης σε χρήστες

Η Εκθεση του Συμβουλίου απομυθοποιεί το ελβετικό πείραμα, που από ορισμένους παρουσιάστηκε ως "πρότυπο" αντιμετώπισης των προβλήματος των ναρκωτικών.

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει τις "παρανοήσεις και τα βιαστικά συμπεράσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από κάποιους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", απ' το ελβετικό πείραμα. Στην επιλεκτική παρουσίαση της πληροφορίας, που νομιμοποιεί και διαμορφώνει στάσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση χτες και η Μένη Μαλλιώρη,πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε αποσπάσματα για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ελβετίας για χορήγηση ηρωίνης σε χρήστες.

  • Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η πολιτική ανοχής της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, σε μεγάλες πόλεις της Ελβετίας που ακολουθήθηκε μέχρι τις αρχές του 1990, οδήγησε στην αύξηση της διακίνησης και του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Η Επιτροπή είχε τότε εκφράσει την ανησυχία και υποδέχτηκε θετικά την εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής.
  • Η Επιτροπή εξέφρασε τις αμφιβολίες της για ένα πρόγραμμα διανομής ηρωίνης στους ναρκομανείς και πρότεινε στην Ελβετία την αποτίμηση της επιστημονικής αξίας του πρωτοκόλλου της έρευνας και τα αποτελέσματα αυτού του "πειράματος" να αξιολογηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Ελβετίας και τον ΠΟΥ.
  • Τον Ιούλη του 1997, η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε τη δική της αποτίμηση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου παρεχόταν ηρωίνη σε 1.000 ηρωινομανείς περίπου. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι, για έναν περιορισμένο αριθμό ναρκομανών, με τους οποίους δεν ήταν δυνατή η επαφή με άλλα μέσα, η ιατρική διανομή ηρωίνης, συνοδευόμενη από υπηρεσίες φροντίδας υγείας και κοινωνικής υποστήριξης, έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων και το εθνικό δημοψήφισμα για την ελβετική πολιτική, αναφορικά με τα ναρκωτικά που ακολούθησε, οδήγησαν σε παρανοήσεις και βιαστικά συμπεράσματα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, από κάποιους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι πριν την αξιολόγηση του αποτελέσματος του ελβετικού "πειράματος" από τον ΠΟΥ ομάδες πίεσης και κάποιοι πολιτικοί, ήδη, προωθούν την επέκταση τέτοιων προγραμμάτων στην Ελβετία, καθώς και την εξάπλωσή τους σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει ήδη υποβάλει στην Επιτροπή δεδομένα για την υλοποίηση παρόμοιου προγράμματος. Η Επιτροπή εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αυτό, όπως και για την περίπτωση του ελβετικού προγράμματος και εμμένει στην πεποίθησή του ότι κανένα περαιτέρω "πείραμα" δεν πρέπει να γίνει, μέχρις ότου το ελβετικό πρόγραμμα υποβληθεί σε ολοκληρωμένη και ανεπηρέαστη εκτίμηση.
  • Η Επιτροπή δεν έχει πειστεί ότι τα περιορισμένα θετικά αποτελέσματα τα οποία η ελβετική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπήρξαν, μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο στην ίδια τη διακίνηση της ηρωίνης, καθώς εμπλέκονται και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η συνταγογράφηση άλλων ελεγχόμενων ναρκωτικών φαρμάκων και η εντατική ψυχολογική καθοδήγηση και υποστήριξη.
  • Η Επιτροπή περιμένει με ανυπομονησία την ιατρική και επιστημονική εκτίμηση του ΠΟΥ και αναμένει ότι τα ευρήματα θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (Vommission on Narcotic Drugs), η οποία με συνέπεια έχει προτείνει την απαγόρευση της χρήσης ηρωίνης (για παράδειγμα, στις αποφάσεις της Επιτροπής 5 (S - V) που ελήφθη στις 23η Φλεβάρη1978 και 2 (ΧΧΧΙΙ) της 11ης Φλεβάρη 1987).
  • Η Επιτροπή διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας και οι τοπικές αρχές αύξησαν τις προσπάθειές τους να χαλιναγωγήσουν τη ζήτηση κάνναβης, παραδείγματος χάριν, μέσω εκστρατειών από τα ΜΜΕ για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την κάνναβη και άλλα ναρκωτικά, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση - εμψύχωση των γονέων να μιλούν στα παιδιά τους για τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Μια εταιρία στην Ολλανδία άρχισε να χρησιμοποιεί το INTERNET για την πώληση προϊόντων κάνναβης και σπόρων. Οι αρχές σε αυτή τη χώρα ερευνούν την περίπτωση και έχουν αποφασίσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δικαστική δίωξη της εξαγωγής κάνναβης και σπόρων για παράνομους σκοπούς. Η πώληση κάνναβης σε καφετερίες σε ποσότητες πάνω από 5 γραμμ. (αντί του προηγούμενου ορίου των 30 γραμμ.) επίσης, θα διώκεται ποινικά στην Ολλανδία. Το Συμβούλιο λαμβάνει υπ' όψιν ότι στην Ολλανδία οι ποινές για την εμπορική παραγωγή της κάνναβης έχουν διπλασιαστεί, η καλλιέργεια κάνναβης σε θερμοκήπια θα τιμωρείται ως παράνομη και θα γίνει προσχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους δημάρχους να κλείνουν καφετερίες και χώρους εμπορίας, εάν τα ναρκωτικά πωλούνται εκεί παράνομα.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετήθηκε νομοθεσία το 1997, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές και στα δικαστήρια να κλείνουν χώρους μέσα ή γύρω από τους οποίους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την έκβαση μιας χρονικώς παρατεταμένης προσφυγής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά έχουν παρθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Η Επιτροπή διατυπώνει με ικανοποίηση ότι, στη Γερμανία, η πρόταση μιας τοπικής κυβέρνησης να επιτραπεί η πώληση κάνναβης σε φαρμακεία απορρίφθηκε από τις αρμόδιες Ομοσπονδιακές Αρχές.
Ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ:

Γ. ΜΟΥΣΓΑΣ

Κ. ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Η ΟΝΝΕΔ, η Ν. ΠΑΣΟΚ, η ΝΕ. ΑΝ., η ΕΑΝ, η ΕΚΟΝ και η ΕΣΔΗΝ συγκρότησαν τη Διαρκή Επιτροπή των νεολαιών κατά των Ναρκωτικών (ΔΕΝ), η οποία στις 4 Γενάρη 1995 παρουσίασε τη διακήρυξή της με κεντρική ιδέα τη διάκριση "μαλακών - σκληρών", την αποποινικοποίηση της χρήσης και την εφαρμογή των υποκαταστάτων. Το πλαίσιο αυτής της δράσης ανάγκασε την ΚΝΕ να μη συμμετάσχει στη ΔΕΝ, γιατί έτσι προωθείται η χειραγώγηση του νέου ανθρώπου. Η ΚΝΕ παραχώρησε το βήμα του 23 Φεστιβάλ της σε όλες τις θεραπευτικές κοινότητες και ένα από τα κεντρικά του συνθήματα (φωτογραφία) ήταν: "Η νεολαία απαντά ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά".

Ο αθλητισμός μπορεί να έχει θέση - κλειδί στη διαμόρφωση κουλτούρας κατά της χρήσης, διαπιστώνει η Επιτροπή. Οι φωτογραφίες είναι από τον αγώνα μεταξύ του Συλλόγου Ολυμπιονικών και της ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών ("18 Ανω") του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που έγινε στο Ηράκλειο. Μιλά ο Στ. Τζωρτζής και παρακολουθούν ο Π. Δήμας και ο Π. Γαλακτόπουλος.

Ο αγώνας όμως προβλήθηκε από ελάχιστα ΜΜΕ.

Το δύσκολο έργο της πρόληψης γίνεται ακόμα δυσκολότερο, όταν το περιβάλλον γίνει ανεκτικό στη χρήση (Στη φωτογραφία, προληπτικό πρόγραμμα του 7ου Δημοτικού Σχολείου της Νίκαιας, που είχε ως θέμα την εφαρμογή του βιβλίου "Ο Κήπος με τις 11 γάτες", από το ΚΕΘΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ