- Κάνατε μια αναφορά στα εξωτερικά θέματα λέγοντας ότι μετοχοποιούμε και τα σύνορα. Ενα είναι αυτό. Και το δεύτερο, θέλω να ρωτήσω αν δεν είναι ενδεδειγμένη η στάση της κυβέρνησης στην τουρκική προκλητικότητα. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να απαντήσει αλλιώς και πώς.
- Τι εννοώ λέγοντας τον όρο μετοχοποιούμε και τα σύνορα. Είναι συμβολικός ο όρος, ακριβώς για να δείξουμε όλο τον χαρακτήρα των μετοχοποιήσεων. Κοιτάξτε να δείτε, κατ' αρχήν η ελληνική κυβέρνηση και εδώ βεβαίως υπάρχει συνυπευθυνότητα και των άλλων κομμάτων, υπέγραψαν και υπογράφουν Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για να πάμε στις σύγχρονες, το Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ στη συνέχεια, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ καταργεί τα εθνικά σύνορα και πολύ πριν από το '78, έχει καταργήσει την έννοια "εθνικός χώρος". Η έννοια "εθνικός χώρος" μπορεί να καταργηθεί, μόνο όταν παγκόσμια κυριαρχήσουν οι λαοί.
Και άμα οι λαοί κυριαρχήσουν, ο ένας δεν πρόκειται να τρώει τον άλλο. Απ' τη στιγμή που έχουμε τη νέα τάξη πραγμάτων, το κυνήγι των αγορών, την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, τα εθνικά σύνορα είναι ένα οχυρό για κάθε λαό, πέρα από το ότι και ιστορικά σήμερα έχουν αξία και δεν μπορούν να καταργηθούν τεχνητά και από κανέναν.
Τα εθνικά σύνορα είναι ένα οχυρό προστασίας. Εχουν ψηφίσει αυτές τις συνθήκες και έχουν εκχωρήσει μ' αυτή την έννοια κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεύτερον και το πιο σημαντικό, που είναι και το επίκαιρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, τις θεωρούν σύμμαχο είτε από θέση είτε από φόβο, δεν ξέρουμε, πάντως τις θεωρούν, έρχονται και λένε, μοιράζουν. Οι Καλόγεροι λέει είναι στην Ελλάδα. Τα Ιμια ξέρουμε πού ανήκουν, αλλά δεν το λέμε. Προσέξτε, ξέρουμε λέει το πού ανήκουν, έχουμε γνώμη, αλλά δεν το λέμε. Η Γαύδος είναι στην Ελλάδα. Αμφισβητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο εγκέφαλος του ΝΑΤΟ, αμφισβητούν ελληνικά σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση δε λέει τίποτα, παρά στέλνει χάρτες για να πει ότι οι Τούρκοι κάνουν παραβίαση.
Και δε λέει τίποτα, το αποκρύπτει. Είναι η μόνη προσφορά του κ. Μπερνς που έκανε, ότι είπε επίσημα τα πράγματα για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, ούτε κιχ που έγραψε και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Δεν είπε τίποτα.
Διαμαρτύρεται, λέει, κατ' ιδίαν, που έπρεπε να ξεσηκωθεί και να πει πάρτε τις βάσεις σας. Να τους εκβιάσει. Πάρτε τη Σούδα, πάρτε και τον Αραξο. Δεν μπορούμε να έχουμε αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, όταν αμφισβητούνται σύνορα. Αυτό τι είναι; Δε σημαίνει ότι διαμελίζουμε την Ελλάδα και άλλα κομμάτια είναι υπό αμερικάνικη κυριαρχία, άλλα είναι υπό τουρκική αμφισβήτηση και άλλα οι σύμμαχοι μας επιτρέπουν να τα θεωρούμε ελληνικά; Και πέστε μου, τέτοια υποτέλεια την έχετε ξανασυναντήσει;
Γι' αυτό εμείς συνδέσαμε την περίοδο "Πιουριφόι" και τώρα. Τέτοια υποτέλεια, τέτοιο ξεπούλημα. Τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Βγαίνει ο Μπερνς, να ζητήσει ανάκλησή του. Δε φταίει ο Μπερνς, είναι αμερικάνικη πολιτική, αλλά να χρησιμοποιήσει έστω και τα συνηθισμένα διπλωματικά μέσα.
Εξω κ. Μπερνς από την Ελλάδα. Ανακαλέστε τον... Εχετε ακούσει κάθε μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής και να μας λέει πού ανήκει το ένα νησί και πού ανήκει το άλλο; Πέστε μου, ποιο κόμμα αντέδρασε;
Αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία; Αντέδρασε ο Συνασπισμός; Εμείς αντιδράσαμε και με πορεία μέσα σε μια ημέρα, μαζική και θα συνεχίσουμε. Θα μας βρίσκουν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία και μπροστά της βεβαίως η κυβέρνηση κάθε μέρα. Δεν έχυσε το αίμα του ο ελληνικός λαός στην Εθνική Αντίσταση για να πουληθούν σήμερα τμήματα ελληνικά και χωρίς να έχει αναγγελθεί πόλεμος.
Η τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι γίνονται πιο προκλητικοί, αφού έχουν "πλάτες". Και μ' αυτή την έννοια λέμε εμείς χτυπάνε το σαμάρι... Βεβαίως και εμείς έχουμε καταγγείλει τη στάση της τούρκικης ηγεσίας, αλλά αρκεί αυτό; Δηλαδή καταγγέλλεις την Τουρκία και φιλάς το χέρι της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
- Δεδομένων αυτών, η αίσθησή σας, οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις τι λένε; Διότι όλα δείχνουν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα το προδίδει, ότι κάτι πάει να γίνει στο Αιγαίο, η αίσθηση που έχει ο μέσος Ελληνας σήμερα. Φοβάστε ότι μπορεί να γίνει ένα από τα λεγόμενα θερμά επεισόδια;
Η πληροφόρηση είναι πολύ βασικό. Εχετε σκεφθεί, να ζητήσετε δηλαδή να δείτε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ή τον υπουργό Εξωτερικών;
- Εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε μιλήσει για διαμελισμό - διχοτόμηση του Αιγαίου. Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του '96 είχαμε πει, ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι και αυτό, η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Και δεν αφορά μόνο το Αιγαίο. Βεβαίως εμείς μιλάμε για το Αιγαίο, γιατί είμαστε δίπλα. Αφορά όλη τη Μεσόγειο. Αφορά την Αλγερία, αφορά τη Λιβύη, αφορά τη Μέση Ανατολή και σε τελευταία ανάλυση αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς βεβαίως ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξεκινάμε με τα τοπικά, αλλά δε μένουμε μόνο εκεί.
Εχει να κάνει με τη μάχη των πετρελαίων, έχει να κάνει με τη διανομή των αγορών. Είμαστε πεδίο ανταγωνισμού Γερμανίας - Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών και εδώ μπαίνει το εξής ζήτημα, ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας που υπερασπίζεται ο κ. Σημίτης; Τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση; Εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δέχεται και αμφισβήτηση των συνόρων και ζητάει σαν αντάλλαγμα να πάρει μέρος η ελληνική πλουτοκρατία στο μοίρασμα των αγορών των Βαλκανίων και ενδεχόμενα και προς τον Εύξεινο Πόντο.
Εμείς, δε θέλουμε έναν τέτοιο ρόλο για την Ελλάδα. Δηλαδή ξεπουλάμε κάτι στην Ελλάδα και παίρνει αντάλλαγμα εκεί. Αυτή η λογική, της συμμετοχής στη διεθνή νέα τάξη πραγμάτων και του ρόλου της Ελλάδας, είναι μια λογική που συμφέρει τους Ελληνες κεφαλαιοκράτες, για τους οποίους πατρίδα δεν είναι η Ελλάδα, πατρίδα είναι εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους. Θέλουν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στις διεθνείς αγορές. Δίνουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, παίρνουμε κάτι παραπέρα. Και χάνει και ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί.
Το Αιγαίο, το έχουν μοιράσει. Ενδεχόμενα δεν έχουν λύσει τα ποσοστά, πόσο τοις εκατό η Ελλάδα, πόσο η Τουρκία και πόσο τοις εκατό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ισως τα ποσοστά δεν έχουν διευθετηθεί.
Τελειώνω λέγοντας ότι εδώ πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρεσβευτής βγαίνει και λέει αυτά που λέει, σημαίνει ότι βρίσκεται πια προς το τέλος της διευθέτησης και αποφασίζει να βγει ανοιχτά και να επιβάλει τη λύση. Και ωμά. Δε θα έβγαινε ανοιχτά ο Μπερνς, αν δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και η συμφωνία είναι το τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Ηνωμένες Πολιτείες, τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Και γίνονται αψιμαχίες για λόγους γοήτρου, κάτι παραπάνω να πάρει η Τουρκία και κάτι παραπάνω να πάρει η Ελλάδα. Και τα ποσοστά έχουν βγει.
- Κυρία Παπαρήγα, ήθελα να ρωτήσω, χτες κάνατε μια διαπίστωση για ένα κύμα απολύσεων στη Θεσσαλονίκη. Πώς νομίζετε ως ΚΚΕ ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Μπορεί ίσως με την ανάπτυξη των επενδύσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, το άνοιγμα των αγορών προς τις βόρειες χώρες;
- Ηδη ντοκουμέντα και συζητήσεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γίνονται, αναγνωρίζουν ότι οι επενδύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η λογική των επενδύσεων είναι επενδύσεις εκεί που χρειάζεται το λιγότερο εργατικό δυναμικό, το λιγότερο, το πιο φτηνό και εκεί γίνονται οι επενδύσεις. Και βεβαίως εκεί που γίνονται επενδύσεις χρησιμοποιείται μία ελίτ ειδικευμένων, μια μικρή ελίτ, γιατί οι σύγχρονες επενδύσεις χρειάζονται και υψηλά ειδικευμένο προσωπικό. Και τα χρήματα μπορεί να δοθούν σε μία ελίτ. Από εκεί και πέρα υπάρχει η μάζα που λέμε του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού ή του ειδικευμένου, αλλά ευκίνητου.
Οι επενδύσεις που γίνονται, συγκεκριμένα, δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις εργασίας. Δεύτερον, τι θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν, όταν γίνονται επενδύσεις στο εξωτερικό;
Οσον αφορά τους ανέργους. Είναι από τα θέματα εκείνα που χρειάζονται και άμυνα και επίθεση. Η άμυνα ποια είναι; Το σύστημα προστασίας των ανέργων. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να δημιουργούνται άμεσα οι πολιτικές προϋποθέσεις για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, χρειάζεται το σύστημα άμυνας, επιδόματα, πρόνοια, περίθαλψη, να μη χάνουν τα δικαιώματά τους.
Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να οργανωθούν οι άνεργοι κατά κλάδο. Και να έχουν επαφή με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο. Βεβαίως, είναι ευκίνητο δυναμικό οι άνεργοι, αλλά κάπου πρέπει να οργανωθούν, δεν μπορεί να μείνουν ανοργάνωτοι. Και πιστεύουμε ότι η πείρα της Γαλλίας είναι σημαντική.
Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε όλα τα ζητήματα, ούτε φιλοδοξούμε να πούμε στους ανέργους τι να κάνουν. Οφείλουμε όμως να τους πούμε μία πείρα που υπάρχει. Πρέπει να δώσουν οργανωμένο αγώνα. Και πρέπει τα συνδικάτα να δίνουν κοινό αγώνα με τους άνεργους.
Κι αυτό μπορούν να το κάνουν - να το πω καθαρά - συνδικάτα που θέλουν να παλέψουν την ανεργία κι όχι εκείνα τα συνδικάτα, εκείνες οι ηγεσίες μάλλον, που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα και την πολιτική της εργοδοσίας. Η λεγόμενη πολιτική του κοινωνικού διαλόγου.
- Ενα άλλο θέμα στο ίδιο μήκος κύματος ακριβώς, ποιο είναι το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης στη Θεσσαλονίκη, ήταν και βασικός λόγος της παρουσίας σας σ' αυτό το διήμερο στην πόλη, να μείνουμε λίγο σ' αυτό.
Και δεδομένου ότι προχθές μόλις το Εργατικό Κέντρο έδωσε τουλάχιστον στις οικονομικές εφημερίδες κάποια νούμερα και στοιχεία για το θέμα και μας είπε ότι από Μάρτιο μέχρι και Μάιο θα είναι μία περίοδος ανάδειξης της σημασίας του προβλήματος. Ποιες θα είναι οι δικές σας κινήσεις σ' αυτό το διάστημα ή στο εξής, ειδικά γι' αυτό το θέμα, δεδομένου ότι η αποβιομηχάνιση από τη μια και "Θεσσαλονίκη οικονομικό κέντρο Βαλκανίων" από την άλλη, είναι μάλλον αναξιόπιστο.
- Κατ' αρχήν εμείς ασχολούμαστε μόνιμα μ' αυτό το ζήτημα. Βεβαίως μπορεί κατά καιρούς, βγάζοντας πείρα, να βρίσκεις κι άλλους τρόπους κι άλλες μορφές, δεν είναι κάτι δηλαδή που τώρα θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε.
Βεβαίως, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θέλει και πιο καλή μελέτη και από τους ενδιαφερόμενους εδώ. Με ποια έννοια; Εμείς ήδη μελετάμε το θέμα της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Πρέπει να μελετήσουμε ποιες επιχειρήσεις κλείνουν, αλλά θέλει και μία καλύτερη μελέτη το τι καινούριες δραστηριότητες αναπτύσσονται.
Διότι από μια μεριά συρρικνώνονται οπωσδήποτε κλάδοι, συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες δε στοχεύουν στην αξιοποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά ή έχουν σχέση με το ξεπούλημά της ή αναπτύσσονται σε τομείς, οι οποίοι αν θέλετε για την Ελλάδα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ή είναι απόλυτα και καθαρά παρασιτικοί.
Να σας πω ένα παράδειγμα, για να γίνω πιο κατανοητή. Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας συρρικνώνεται, ταυτόχρονα όμως έχουμε εμφάνιση επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργικών, εξαιρετικά σύγχρονων και κερδοφόρων.
Συρρικνώνεται στην Ελλάδα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος φτάνει σε βάθος και παράγει τελικά προϊόντα. Και στη θέση αυτού του κλάδου εμφανίζονται επιχειρήσεις, οι οποίες κατασκευάζουν νήμα, βέβαια μιλάμε για μονοπωλιακές ισχυρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, θυγατρικές και πολυεθνικών. Κι εδώ έχουμε τον νέο κλάδο, ας το πούμε σχετικά στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας το νήμα.
Τι χάνεται όμως για την Ελλάδα; Εμείς έχουμε το βαμβάκι, έχουμε και το μαλλί και εμείς μιλάμε για μία βιομηχανία η οποία κατασκευάζει και τελικά προϊόντα και καλής ποιότητας και με σύγχρονους τρόπους, που σημαίνει ότι από την κλωστοϋφαντουργία θα κερδίζουν οι λίγοι, θα καταστραφούν εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Αρα ο όρος αποβιομηχάνιση ίσως δεν είναι και πάρα πολύ πετυχημένος, γιατί δείχνει αυτό που καταστρέφεται, αλλά δε δείχνει αυτό που οικοδομείται και το οποίο δημιουργεί καινούριες συνέπειες.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Μειώνεται ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευαστικής και αυτός που θα μείνει θα τον μετατρέψουν σε μια επιχείρηση κατασκευής ενδεχομένως - έγινε πρόταση - ορισμένων υλικών ανταλλακτικών, που έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία κι εδώ παρεμβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δε δέχονται ούτε αυτό.
Ούτε δηλαδή τα συρρικνωμένα ναυπηγεία να κατασκευάζουν φρεγάτες ή δεν ξέρω τι, ή κάποια καράβια για το στόλο, για το Πολεμικό Ναυτικό. Καταλαβαίνετε, γίνονται τέτοιες μετατροπές και αναδιαρθρώσεις, που θέλουν να παρακολουθούνται καλύτερα.
- Κυρία Παπαρήγα, τον τελευταίο χρόνο πού και πού φουντώνει αυτό το θέμα με την κοινωνική πρόνοια, τη φροντίδα κλπ., είδατε και τους τηλεμαραθώνιους που ξοδεύονται πολλές ώρες τηλεοπτικής προβολής. Χτες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και με ειδικές ανάγκες. Ενα σχόλιο επ' αυτού.
- Εκανε ορισμένες εξαγγελίες χτες ο πρωθυπουργός για νέα μέτρα στο θέμα της πρόνοιας και του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας. Εμείς έχουμε υπόψη και έχουμε μελετήσει ό,τι προσχέδια υπήρχαν και ό,τι εξαγγελίες είχαν προηγηθεί. Πρόκειται για ένα λεγόμενο Εθνικό Σύστημα εθελοντισμού και ελεημοσύνης, αυτό που γίνεται.
Δηλαδή, η κυβέρνηση τι κάνει; Μεταφέρει τομείς της κοινωνικής πρόνοιας στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους ιδιώτες. Ξέρετε, όταν επίσημα καταγραμμένα είναι 400.000 άτομα με ειδικές ανάγκες, σημαίνει 400.000 οικογένειες. Αυτές οι 400.000 οικογένειες θα ριχθούν στο έλεος των ιδιωτών.
Και όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους ιδιώτες, πληρώνοντας και δεχόμενοι υπηρεσίες, τότε για να εκτονώσουν την έκρηξη δημιουργούν το Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού. Δηλαδή, λέει άνεργοι, φτωχοί και κατατρεγμένοι να προσφέρετε εθελοντικές υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις κατηγορίες που έχουν ανάγκη υψηλής προστασίας, ως εθελοντές.
Μπορεί να τους δίνουν και κανένα 50άρι χιλιάδες το μήνα, αυτή είναι η λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο άνεργος της ΑΓΝΟ, να προσφέρει υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν εξαθλιωμένους ανθρώπους για να κάνουν προσφορά σε εξαθλιωμένους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα ανοίγεται και ο δρόμος της φιλανθρωπίας.
Αν διαβάσετε, αγαπητοί φίλοι, την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, θα ξέρετε ότι οι διάφοροι Ζαϊμηδες, οι Συγγροί και όλοι αυτοί οι μεγάλοι ευεργέτες είναι αυτοί που κατάκλεψαν τον ελληνικό λαό. Αυτοί που κατάκλεψαν, αυτά τα δάνεια του αγώνα του '21 και της ανεξαρτησίας. Κατάκλεψαν και εμφανίστηκαν σαν ευεργέτες. Μια νέα γενιά ευεργετών έρχονται σήμερα, εφοπλιστές.
Αυτοί που βυθίζουν μέχρι σκόπιμα τα σαπιοκάραβά τους για να πάρουν αποζημιώσεις, έρχονται τώρα και επιδοτούν φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία. Εμείς πρόκειται να παρέμβουμε σ' αυτόν τον τομέα, και αποφασιστικά. Θα ξεσκεπάσουμε αυτό το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Και βλέπετε, μπαίνει εδώ και το θέμα της αξιοπρέπειας. Οπως μπαίνει θέμα της αξιοπρέπειας του καλλιτέχνη, της αξιοπρέπειας του εργάτη, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, που έχει τέτοιο πρόβλημα στην οικογένειά του. Ως πότε για ένα ψίχουλο θα σκύβεις το κεφάλι; Ενωμένοι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και αγωνιστικά αυτά τα προβλήματα, γιατί και η αξιοπρέπεια είναι και αυτή στοιχείο της ποιότητας ζωής.
- Κάνατε λόγο, κα Παπαρήγα, για μαφία του πολιτισμού. Μήπως μπορείτε λίγο να μας εξηγήσετε τι εννοείτε μ' αυτό;
- Η σημερινή σύγχρονη μαφία δεν είναι η παλιά που βλέπουμε στις ταινίες, ο Αλ Καπόνε και οι διάφοροι. Σήμερα, είναι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίοι βεβαίως βρίσκονται σε ευθεία διασύνδεση με την κυβέρνηση. Υπάρχει άμεση επικοινωνία.
Είναι πολιτιστικοί παράγοντες. Και, κοιτάξτε, εμείς δε φοβόμαστε να πούμε και ονόματα. Ο κ. Λαμπράκης τι είναι; Τώρα μαθαίνω επεκτείνεται, εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει διεισδύσει. Και ξέρετε κάτι; Το καπιταλιστικό μονοπώλιο είναι έγκλημα, είναι ζημιά, αλλά στον τομέα ειδικά του πολιτισμού, πουθενά και ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει μονοπώλιο.
Ακόμα και όταν έχουμε τις πιο ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες, ακόμα και σε συνθήκες που έχουμε μία κυβέρνηση λαϊκή, μονοπώλιο στον πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο, το οποίο απαιτεί πολυμορφία και στα ρεύματα και στις επιλογές και στις τάσεις.
Εγώ να σας πω ότι ο κ. Λαμπράκης έκανε την καλύτερη δουλιά και έχει μια ανιδιοτέλεια, που δεν έχει, είναι ιδιοτελής, αλλά μονοπώλιο στον τομέα του πολιτισμού, απ' όποια, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεται αυτός και ορισμένοι άλλοι, αυτό πρόκειται για έγκλημα.
Το λέμε καθαρά. Εμείς είμαστε κατά των μονοπωλίων και στον τομέα της οικονομίας. Αλλά, σας λέω, δεν υπάρχει και καλό μονοπώλιο στον τομέα του πολιτισμού. Το μονοπώλιο, σε οποιεσδήποτε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στον τομέα του πολιτισμού, είναι βία. Καταλαβαίνετε τώρα στις σημερινές συνθήκες. Και οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της τέχνης πρέπει να αντισταθούν ειδικά σ' αυτή την κατάσταση. Δεν είναι ο μόνος, για να το ξεκαθαρίσω, αλλά είναι κορυφαίος.
Το ΚΚΕ πρέπει να παίξει ένα δημιουργικό πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση του πολιτιστικού κινήματος.Αυτή ήταν η πεποίθηση που εκφράστηκε από τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, που πήραν μέρος στη συζήτηση που οργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Στη συζήτηση πήραν μέρος άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς κλπ. Μέσα σε φιλικό κλίμα μίλησαν για την ανάγκη ανατροπής του σημερινού κατεστημένου της υποκουλτούρας, για το χάλι του ΚΘΒΕ, την ανυπαρξία της καλλιτεχνικής παιδείας, τη διαρκή υπονόμευση της ερασιτεχνικής δημιουργίας των νέων και μια σειρά άλλες πλευρές του ζητήματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει επιτέλους ο πολίτης να ενεργοποιηθεί, να πάρει θέση και να διεκδικήσει πολιτισμό που θα ανυψώνει τον άνθρωπο, θα δίνει διέξοδο στις αναζητήσεις των νέων.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα αποδέχτηκε την πρόταση των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων να αναλάβει το ΚΚΕ σημαντικότερο ρόλο στο "πολιτιστικό γίγνεσθαι" με όλες του τις δυνάμεις και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", σημειώνοντας ότι ο θεσμός χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Μίλησε για τα μονοπώλια στο χώρο του πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τα ως το μεγαλύτερο έγκλημα και κατέληξε λέγοντας ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα κίνημα πολιτιστικό που θα έχει και το διεκδικητικό αγωνιστικό σκέλος, αλλά και το δημιουργικό.
Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πολιτιστικό κίνημα στη χώρα μας, σημείωσε ότι θα πρέπει να προβάλλει τις ηθικές αξίες, την αντίσταση, τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον πολιτισμό. Να αντιτάξει με τη στήριξη του λαού και των κοινωνικών οργανώσεών του την άλλη πρόταση απέναντι στην υποκουλτούρα που κυριαρχεί και προωθεί τη χειραγώγηση.
Ξεκαθάρισε ότι κανένα κίνημα και κανένας αγώνας δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν υπάρχει παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να ανυψώσει συνειδήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "δίχως κίνημα στον τομέα του πολιτισμού, δεν μπορεί να υπάρξει και γενικότερο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό ο πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλλιεργεί το ραγιαδισμό και το συμβιβασμό".
Καταλήγοντας η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επισήμανε την αναγκαιότητα να συγκροτήσει ο λαός το δικό του μέτωπο πάλης, ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, που μέσα του θα περικλείει το κίνημα του πολιτισμού, της ειρήνης, το εργατικό κίνημα, το αγροτικό, το γυναικείο, όλα τα κινήματα και τις αντιστάσεις και που στην πορεία θα βάλει στόχο ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
Μια σημαντική παρέμβαση για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, έκανε το ΚΚΕ με τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,το διήμερο Παρασκευής - Σαββάτου. Κατά τις συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους σ' όλους τους χώρους που επισκέφθηκε, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένο ενωτικό, επίμονο αγώνα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών σε ένα πλατύ μέτωπο αγώνα για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Στη συνέντευξη, που έδωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Αλ. Παπαρήγα, αφού κατάγγειλε το φιάσκο της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πρόβαλε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό, αναφέρθηκε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για να υπογραμμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την πολιτική του ευρωατλαντισμού, της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της μετοχοποίησης των συνόρων (Μάαστριχτ, Λουξεμβούργο, νέα δομή του ΝΑΤΟ κλπ.). Στο σημερινό "Ρ" παραθέτουμε τη συζήτηση που η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Συνάντηση με τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ