ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα μας δέσουν χειροπόδαρα

Το γεγονός ότι από την 1η Γενάρη 1998 ξεκινά η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας Σένγκεν για τη χώρα μας αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό, αφού η χώρα θα πρέπει να πειθαρχήσει στην ΕΕ και να επιβάλει το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα. Οι αρνητικές συνέπειες από τη "μερική" εφαρμογή της συμφωνίας - τερατούργημα ήδη έχουν φανεί ξεκάθαρα τόσο στον έλεγχο των μεταναστών από γειτονικές χώρες όσο και στην "αστυνόμευση" των "υπηκόων" της ΕΕ μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ακόμη και με τις γειτονικές χώρες και εξαιτίας των νέου καθεστώτος που επιβάλλεται στη χορήγηση της βίζας για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Σημίτη φυσικά θα κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει τη συμφωνία - εφιάλτη ακόμα και για να "αποστομώσει" ορισμένους εταίρους που την επικρίνουν ότι δεν εφαρμόζει "αυστηρά" τη συμφωνία.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα θα αποδεχτεί παθητικά και μοιρολατρικά την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία, εξάλλου, έχει στο στόχαστρο αυτούς που αντιστέκονται στις επιλογές του Διευθυντηρίου και των πολυεθνικών. Δεν μπορούμε, με άλλα λόγια, να αφήσουμε να μας δέσουν χειροπόδαρα.

Μόνο θεάματα

Με τα μηνύματα των εγχώριων κυβερνώντων είπαμε να μην ασχοληθούμε, αλλά να περιμένουμε πρώτα να τ' ακούσουμε. Οχι γιατί έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία για την ουσία των όσων θα εξαγγείλουν ή θα ευχηθούν. Ούτε γιατί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας είναι καλύτερη απ' αυτή των ΗΠΑ. Κάθε άλλο.

Αλλωστε, οι χτεσινές εικόνες από το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες ένας μεγάλος αριθμός - ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά - παιδιών ή και ενηλίκων ζητιάνευαν, ενώ το βράδυ είχαμε το πρωτοχρονιάτικο φαντασμαγορικό σόου του Δήμου της Αθήνας. Κάποτε έλεγαν "άρτος και θεάματα". Τώρα φαίνεται πως έχουν μείνει μόνο τα δεύτερα...

Προσγειωμένες προβλέψεις

Σε αντίθεση με τους αισιόδοξους τόνους και προβλέψεις των διάφορων κυβερνητικών παραγόντων, για την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα το 1998, οι εργαζόμενοι αποδείχνονται πολύ περισσότερο προσγειωμένοι. Αυτό αποδείχνει μια πανελλαδική έρευνα της κοινής γνώμης, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Οικονομικός Ταχυδρόμος".

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αυτή, το 38% περίπου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χρονιά που μπήκε, θα είναι χειρότερη από την περσινή, ενώ άλλο ένα 30% περίπου ότι θα είναι το ίδιο άσχημη και μόνο ένα 29% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Ανάλογες είναι οι προβλέψεις των ερωτηθέντων και για τον κρίσιμο δείκτη της ανεργίας. Ενα 56% περίπου πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ένα 30% ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μόνο ένα 8,4% θεωρεί ότι μειωθεί μέσα στο 1998. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα σχετικά με την ασφάλεια της εργασίας και την πιθανότητα απόλυσης. Η πλειοψηφία των ερωτώμενων και συγκεκριμένα το 57% περίπου ζει σε καθεστώς ανασφάλειας και φοβάται το ενδεχόμενο της απόλυσης και της ανεργίας. Το ίδιο απαισιόδοξες είναι επίσης οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Χειρότερη προβλέπει την οικονομική πορεία ένα 42,2%, ίδια με πέρσι ένα 40% και μόνο ένα 14,4% θεωρεί ότι η οικονομική πορεία θα είναι καλύτερη. Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις για την οικογενειακή οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων. Ενα 47% πιστεύει ότι θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση, ένα 36% περίπου ότι θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο και μόνο ένα 16% περίπου ότι θα καλυτερεύσει.

Γενέθλια

Ενα χρόνο έκδοσης κλείνει το περιοδικό "NEMECIS", καθώς το 1998 κάνει τα πρώτα του βήματα και η Λιάνα Κανέλλη, εκδότης του περιοδικού, σημειώνει στο σχόλιο του γενέθλιου τεύχους: "Είμαστε πολύ σκληροί για ν' αφήσουμε τη ζωή και τη δουλιά μας στα χέρια μιας ύπουλης αλλοτρίωσης που φέρει ποικίλους τίτλους και υποθηκεύει τα όνειρά μας. Δεν είμαστε καθωσπρέπει και κοιμόμαστε πολύ λίγο με καθαρή συνείδηση και τεράστια αντοχή.

Σας καλούμε, λοιπόν, να φυλάγεστε από κακοτοπιές, όπως οι "διαδικασίες", η "ευπρέπεια", η "αγορά", ο "κόσμος που αλλάζει", η "Νέα Τάξη πραγμάτων", η "παγκοσμιοποίηση", η "ειρήνη", η "πορεία της οικονομίας", τα "συμφέροντα της χώρας", οι "θεσμοί", η "πορεία του Χρηματιστηρίου" και άλλα τέτοια τετριμμένα όπως "το κοινωνικό κράτος", "το πατριωτικό κομμάτι" του τάδε ή δείνα κόμματος, η "δεξιά" άκρη, μέση, πιτσιλωτή ή του ποδόγυρου και του στέμματος, η "αριστερά" της πορτοκαλέας, της ελαίας, της γεροντονεολαίας... Υπάρχουν όλα τούτα. Ως η μία όψη του νομίσματος όμως. Η άλλη, για να αποκρυβούν προθέσεις και συμφέροντα, πασπαλίζεται με την εκτυφλωτική χρυσόσκονη της "επικαιρότητας". Ληστείες, φόνοι, γκλαμουριά, τρόπος του ζην και του γαμείν κι άλλα φωναχτά ξεφωνητά της μπουρμπουλήθρας".

Οι συμβουλές...

Η αφόρητη φτώχεια και γενικότερα οι καταστάσεις άκρας δυστυχίας είναι μια βασική αιτία των σύγχρονων πολεμικών αναμετρήσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διεθνές συνέδριο, που οργανώθηκε πρόσφατα στην Πράγα από το ΝΑΤΟ, το τσέχικο ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και το βρετανικό πανεπιστήμιο Κράνφιλντ και είχε τίτλο "Ασφάλεια στην τρίτη χιλιετία".

Και, βέβαια, όσον αφορά τη διαπίστωση δεν είναι καινούρια. Το παγκόσμιο προοδευτικό και επαναστατικό κίνημα έχει καταλήξει σ' αυτή και την έχει αναδείξει εδώ και μερικές δεκαετίες. Και δε στέκεται μόνο σ' αυτή, αλλά προχωρά βαθύτερα, στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση και ένταση την παγκόσμια φτώχεια, όπως και στους δρόμους αντιμετώπισης και ξεριζώματός της.

Το συνέδριο της Πράγας δεν προχώρησε, βέβαια, σ' αυτά. Του αρκούσαν ορισμένες "συμβουλές", ώστε να μη δημιουργούνται "ανεξέλεγκτες καταστάσεις" και μπαίνει σε κίνδυνο η "νέα τάξη πραγμάτων"...

Τι κρύβει το χαμόγελο;

Πρωτοχρονιά σήμερα και διάφοροι ηγέτες θα παρελάσουν από τη μικρή οθόνη, απευθύνοντας τα μηνύματά τους για το νέο χρόνο. Ανάμεσά τους και σε περίοπτη θέση, βέβαια, θα 'ναι και ο Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σίγουρα, θα εμφανίσει μια εικόνα σιγουριάς και αισιοδοξίας και ίσως βρει και κάποια λόγια παρηγοριάς κι ελπίδας, για τα αυξανόμενα συνεχώς εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων Αμερικανών.

Την ώρα, πάντως, που θα τον ακούτε, θυμηθείτε και τα παρακάτω:

  • Ο λεγόμενος και πλανητάρχης προϊσταται μιας κοινωνίας, που ξοδεύει ετησίως δύο δισεκατομμύρια δολάρια για μπαστούνια του γκολφ, ενώ 21 εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες πρέπει να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα σαφώς μικρότερο της συνδρομής σ' ένα καλό "γκολφ κλαμπ"...
  • Προϊσταται επίσης ενός Κογκρέσου και μιας Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία πρόσφατα ψήφισαν τη μείωση της φορολογίας και όρισαν ότι το 65% της μείωσης θα αφορά τους πλουσιότερους των πλουσίων και μόνο το 13% το φτωχότερο 60% των φορολογουμένων.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια και χειρότερα κρύβονται πίσω από το χαμόγελο του "πλανητάρχη". Ενα χαμόγελο, που όλο και λιγότερο κρύβει την έμφυτη και συνεχώς αυξανόμενη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η "επίσκεψη"

Μεσάνυχτα,

σαν μια σκιά,

μπήκε

μες στο σαλόνι

κι ως μποναμά

μου άφησε,

κοντά

στο παραγώνι,

ένα πακέτο

πράσινο,

που έκρυβε

μια... "ζώνη"!

Μεσάνυχτα

σαν μια σκιά

μπήκε

μέσα στο σπίτι,

ήταν κοντός

και φαλακρός,

με μια ελιά

στη μύτη,

τον Αϊ - Βασίλη

πρόσμενα

κι είδα

τον... Αϊ - Σημίτη!

Ο οίστρος

Η διέξοδος

Οι απαντήσεις, όμως, των ερωτώμενων δε φανερώνουν μόνο τις προσγειωμένες προβλέψεις τους, για την οικονομία και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, αλλά και τη διέξοδο απ' αυτή, δείχνοντας το δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης. Στο ερώτημα "προβλέποντας το νέο χρόνο, πιστεύετε ότι οι απεργίες και οι κοινωνικές συγκρούσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν, θα μειωθούν ή θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο", οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Ενα 48% περίπου των ερωτώμενων πιστεύει ότι οι αγώνες θα αυξηθούν, ένα 39% ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και μόνο ένα 6,4% πιστεύει, ότι θα μειωθούν.

Γεγονός, που φανερώνει και αυτό, ότι η χρονιά που μπήκε θα είναι ιδιαίτερα "θερμή" για την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της.

Η... μηχανή

"Και ξέρετε τι έγινε με τις ιδιωτικές εταιρίες, που πήραν τα έργα; Εγινε αυτή η αποικιοκρατική σύμβαση - με τον κ. Γείτονα και τον κ. Ρωμαίο - με το"Αττικό Μετρό", την Εγνατία Οδό κλπ, εισέπραξαν από την αρχή του χρόνου τεράστια ποσά - κάπου 60 δισεκατομμύρια πήρε το "Αττικό Μετρό" για όλο το 1997. Και τι τα κάνανε; Τα κατέθεσαν στην Εμπορική. Το ίδιο και η Εγνατία, περίπου 80 δισεκατομμύρια πήρε. Το ίδιο κάνουν και οι Νομαρχίες. Μα έτσι δίνεις νέο χρήμα στην αγορά, τροφοδοτείς τον πληθωρισμό. Επρεπε να δοθούν τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των έργων...

...Γιατί το κάνουν; Ξέρω γω; Διότι έτσι συμφέρει τους εργολάβους, διότι δεν έχουν μυαλό, διότι παίρνουν μίζες - κάτι απ' αυτά".

Ποιος τα λέει όλ' αυτά; Ο Βασίλης Κεδίκογλου, πρόσφατα αποπεμφθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του "Αντί".

Εμείς έχουμε να κάνουμε δυο μόνο επισημάνσεις.

Η πρώτη: Θα ήταν πολύ καλύτερο και πολύ περισσότερο αποτελεσματικό, να τα έλεγε όλ' αυτά πριν αποπεμφθεί.

Και η δεύτερη: Ακόμη και τα μισά, από τα 60 δισεκατομμύρια, να κατατέθηκαν για το 1997 σε μια τράπεζα, πρέπει να απέφεραν στον "δικαιούχο" το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 τουλάχιστον δισεκατομμυρίων δραχμών από τόκους.

Μα την αλήθεια, ωραία "μηχανή", για να κερδίζει κανείς σίγουρα και μπόλικα λεφτά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ