ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θ' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση

Τα ποντιακά κάλαντα είπαν, χτες το πρωί, στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα "παιδιά" της Ενωσης Ποντίων Πειραιά. Η Αλ. Παπαρήγα, που τους υποδέχτηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τις ευχές που αντάλλαξαν για τον καινούριο χρόνο, πρόσφερε στην Ενωση το επετειακό ημερολόγιο που έχει εκδώσει η ΚΕ στην επέτειο των 80 χρόνων του Κόμματος, ενώ οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ποντίων Πειραιά έδωσαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το ημερολόγιο που εξέδωσαν για τα 75 χρόνια ύπαρξης και δράσης της Ενωσης Ποντίων Πειραιά και ένα λαβαράκι με το έμβλημα της Ενωσης.

Αμέσως μετά, με δήλωσή της στους δημοσιογράφους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο χρόνο που φεύγει και τις ελπίδες που γεννιούνται μπροστά στο 1988 και τα επόμενα χρόνια, τόνισε:

"Η ευχή που κάνω ισχύει για το 1998, αλλά δεν περιορίζεται σ' αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι και τη φετινή χρονιά και τα επόμενα χρόνια θ' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Θ' αρχίσει δηλαδή να ξηλώνεται, αυτό το κυρίαρχο, βαρύ, καταθλιπτικό πολιτικό μπλοκ που υπάρχει στη χώρα μας και που είναι υπεύθυνο, γιατί ο λαός γνωρίζει ανασφάλειες, ανεργία, φτώχεια και γιατί η πλουτοκρατία παχαίνει όλο και πιο πολύ την κοιλιά της".

Τελική "έφοδος" για την κάλυψη των πλάνων

Με πρώτη την ΚΟΑ, με 106%, και την ΚΝΕ να έχει καλύψει 111% του πανελλαδικού της πλάνου, μπαίνουν στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης οι οργανώσεις του Κόμματος

Με ένταση των προσπαθειών στην τελική ευθεία, συνεχίζεται η μάχη για την υπερκάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Ηδη, με πρωτοπόρα την Κομματική Οργάνωση της Αθήνας, που κάλυψε κατά 106% το πλάνο της, και την ΚΝΕ να έχει καλύψει κατά 111% το δικό της πανελλαδικό πλάνο, συνολικά το πανελλαδικό πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης έχει καλυφθεί κατά 85%, ενώ όλες οι οργανώσεις με αποφασιστικότητα προετοιμάζουν το θριαμβευτικό - όπως αναμένεται - κλείσιμο της εξόρμησης.

Σ' αυτήν την τελευταία "έφοδο", τον τόνο δίνει η πρωτοφανής άμιλλα που αναπτύσσεται ανάμεσα στις οργανώσεις, στους κομμουνιστές, στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή ότι, εκτός της ΚΟΑ, οι Κομματικές Οργανώσεις Περιοχών, όπως της Αττικής, Ανατ. Πελοποννήσου και Δυτ. Πελοποννήσου, της Στερεάς, του Αιγαίου, της Ανατ. Μακεδονίας Θράκης κ.ά. που έχουν προκηρύξει μεταξύ τους άμιλλα, τις τελευταίες μέρες αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα και με άλματα προχωρούν στην κάλυψη των επιμέρους πλάνων.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικής Εξόρμησης της ΚΕ, ότι οι μεγάλες οργανώσεις και οργανώσεις περιοχών είχαν πιάσει τα παρακάτω ποσοστά: ΚΟΑ 106%, ΚΟΠ 70,67%, ΚΟΘ 62%, Αττικής 91,5%. ΚΟ: Ανατ. Μακεδ. - Θράκης 89,10%, Αιγαίου 87,22%, Δυτ. Πελοποννήσου 86,43%, Στερεάς 80%, Ανατ. Πελοποννήσου 75,80%, Θεσσαλίας 74,14%, Δυτ. Μακεδονίας 66,10%, Ηπείρου 59,76%, Κεντρ. Μακεδονίας 54% και Κρήτης 53,37%.

Από τις οργανώσεις που καθοδηγούνται από την ΚΕ κάλυψαν τα παρακάτω ποσοστά: ΚΟΒ "Ριζοσπάστη" 114,5%, ΚΟΒ "902" 102,5%, ΚΟ Βελγίου 100%, Αχτ. Καλλιτεχνών 86,40, ΚΟ Σκανδιναβίας 80%, ΚΟ Γερμανίας 50%.

Προσφορές
  • Ο Λευτέρης Ζαρογιάννης από τα Σέρβια Κοζάνης προσφέρει 250.000 δρχ.
  • Ο Γρηγόρης Αλμπάνης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου, 200.000 δρχ., στη μνήμη του Ανδρέα Καγιά, στελέχους της ΚΟ Λιβαδειάς.

Μέσω ΚΟ Χίου πρόσφεραν:

  • Ο Γιάννης Μαυρής ως πρώτη δόση 50.000 δρχ.
  • Ο Β. Μ. 230.000 δρχ.
  • Τα παιδιά του παλαίμαχου κομμουνιστή μετανάστη Παναγιώτη Χριστάκη από το Θολό Ποτάμι προσφέρουν στη μνήμη του 100.000 δρχ.
  • Η Μαρία Φωτεινού προσφέρει μέσω ΚΟΒ Μαστιχοχωρίων 20.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της Κώστα Φωτεινού, μέλους του ΚΚΕ.
  • Ενας παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος της ΟΕΝΟ, προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Μετανάστες από τη Νέα Υόρκη, οπαδοί του ΚΚΕ, προσφέρουν 168.000 δρχ.
  • Δύο έμποροι, οπαδοί του ΚΚΕ, προσφέρουν 100.000 δρχ.
  • Οι έμποροι των μικρομάγαζων της αγοράς της Χίου προσφέρουν 50.000 δρχ.
  • Ο Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πλατείας Αττικής - Βικτώριας, ως τρίτη δόση 100.000 δρχ. στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη, του φαρμακοποιού Μπάμπη Πλάκα, αγωνιστών της ειρήνης, καθώς και στη μνήμη της Ελένης Ηλιοπούλου, κόρης του Αγγελή Ηλιόπουλου.
  • Νίκανδρος Κεπέσης συγκέντρωσε και πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών, 280.000 δρχ.
  • Ο Δήμος Γιαννόπουλος (μπάρμπα - Δήμος) προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κολωνού, 100.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης και η Κατερίνα Λέφα προσφέρουν ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας, 50.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του αδικοχαμένου στο ουκρανικό αεροπλάνο Κώστα Λαγού προσφέρουν, μέσω Αχτίδας Καλαμάτας, ο Βασίλης και η Ιουλία Σαγανά 5.000 δρχ., η Μπέτυ Κρότσε 5.000 δρχ., η Μαρία Διαμαντάκη 15.000 δρχ.
  • Ο Δημήτρης Νικολάου προσφέρει 20.000 δρχ. στην ΚΟ Ελευσίνας, στη μνήμη του Κώστα Μποτουνά.
  • Ο Κώστας Ελευθεράκης προσφέρει 25.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ελευσίνας.
Χρονιά - πρόκληση

Η χρονιά, που μόλις ανέτειλε, αποτελεί μια πραγματική "πρόκληση" για τους κομμουνιστές. Το ΚΚΕ κλείνει μέσα στο νέο έτος 80 χρόνια ζωής και δράσης στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια χρονιά - σταθμός, μια χρονιά - επέτειος, όχι μόνο για το Κόμμα της εργατικής τάξης, αλλά για όλο το λαό. Το 1998 είναι μια χρονολογία - ορόσημο, καθώς μέσα σ' αυτό συμπληρώνονται 80 χρόνια αδιάκοπης πάλης ενός κόμματος, που η ιστορία του έχει σημαδέψει και καθορίζει την ιστορία του τόπου μέσα στον 20ό αιώνα. Τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του ΚΚΕ, έχουν κάθε λόγο να ανταποκριθούν σ' αυτή την "πρόκληση" και να μετατρέψουν την επέτειο του ΚΚΕ σε ένα πολιτικό γεγονός, που θα σφραγίσει τη νέα χρονιά. Ενα πολιτικό γεγονός, που θα αναταράξει "τα νερά" και θα καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα μας, φέρνοντας στο προσκήνιο το μόνο παράγοντα, που, εφόσον αυτός πρωταγωνιστήσει στην πολιτική και κοινωνική ζωή, τότε μπορούμε να μιλούμε βάσιμα για θετικά βήματα προς τα μπρος. Και τέτοιος παράγοντας δεν είναι άλλος από την εργατική τάξη, από τον ελληνικό λαό.

Η λαμπρή εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με την οποία άνοιξε σε κεντρικό επίπεδο ο γιορτασμός των 80χρονων του ΚΚΕ, απέδειξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, αυτό που σήμερα αποτελεί στόχο προς κατάκτηση, να υλοποιηθεί απόλυτα μέσα στο 1998. Ναι, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, η συμπλήρωση 8 δεκαετιών αγώνων του ΚΚΕ, να γίνουν ΤΟ πολιτικό γεγονός μέσα στο 1998. Ομως, η εκπλήρωση μιας τέτοιας "αποστολής" δεν μπορεί παρά να πατάει πάνω σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα μετρηθεί με βάση πολύ συγκεκριμένους "δείκτες". Τα 80χρονα του ΚΚΕ θα γίνουν πράγματι πολιτικό γεγονός για τον τόπο, από τη στιγμή που:

Πρώτον, η φωνή του Κόμματος θα γίνει κατορθωτό να φτάσει και στον τελευταίο κάτοικο αυτής χώρας, σπάζοντας τα φράγματα της διαστρέβλωσης, της λασπολογίας, της παραχάραξης της ιστορίας του ΚΚΕ και της αποσιώπησης των θέσεών του.

Δεύτερον, κάθε μικρή ή μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο του Κόμματος, κάθε κάλεσμα συμμετοχής προς τα λαϊκά στρώματα για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ - εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας - θα μετατραπούν σε επάλξεις σφυρηλάτησης στενών δεσμών του ΚΚΕ με τους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου.

Τρίτον, η επέτειος του Κόμματος θα μετατραπεί σε πολιτικό γεγονός τεράστιας σημασίας, εφόσον, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ουσιαστικά, καλλιεργηθούν οι συνθήκες για την οικοδόμηση του πλατιού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Του Μετώπου, που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε ο ελληνικός λαός να αντεπιτεθεί σε μια πολιτική που τον θέτει στο περιθώριο και το ΚΚΕ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του, με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του.

Η "πρόκληση", λοιπόν, για τους κομμουνιστές, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος είναι μπροστά. Η ιστορία μας, η καθημερινή μας δράση, είναι οδηγός και απόδειξη ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας. Μπαίνοντας με μεγαλύτερη ορμή στο καμίνι της ταξικής πάλης, μπροστάρηδες, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας στους αγώνες που θα έρθουν, πρωταγωνιστώντας ο κάθε κομμουνιστής στο χώρο του για τα δικαιώματα του ίδιου και των συναδέλφων του, είναι σίγουρο ότι μπορούμε. Μπορούμε να βγούμε νικητές και σε αυτήν την "πρόκληση".

Ο "Ριζοσπάστης"

Ο "Ριζοσπάστης", όπως και οι άλλες πρωινές εφημερίδες, λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, θα κυκλοφορήσει και πάλι το Σάββατο, 3 Γενάρη.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία

Στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του Κόμματος διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις πόλεις του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, προβολή ταινίας αφιερωμένη στην ιστορική αγωνιστική διαδρομή του Κόμματος και τραγούδια από τη χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την πραγματοποίηση συναυλίας με τους γνωστούς τραγουδιστές Λάκη Χαλκιά, Μαρία Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλο,που θα ξαναζωντανέψουν αξέχαστες στιγμές με τραγούδια του λαού μας. Η συναυλία θα δοθεί στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, το Σάββατο 17 Γενάρη και ώρα 7 μμ.

Η πίτα της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 3.1.1998 στις 10.30 πμ στην έδρα της, στον Περισσό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ