ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε ρόλο υποκαταστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τη μετατροπή της Τράπεζας της Ελλάδας σε υποκατάστημα της υπό ίδρυση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο, απόρροια των δεσμών που προκύπτουν από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, συνάντησε τη στήριξη της ΝΔ ενώ ο ΣΥΝ, που έχει ψηφίσει τη συμφωνία του Μάαστριχτ, αρκέστηκε σε "εποικοδομητικές" παρατηρήσεις επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών το οποίο άλλωστε είχε και ενεργό ανάμειξη στην κατάρτισή του. Οπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελεί "αναπόσπαστο μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών" και μετά την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ ως εθνικού νομίσματος, η Τράπεζα της Ελλάδος "θα ενεργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Η χώρα μας εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τονίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι ένα απλό υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας το οποίο θα εκτελεί τις εντολές προς όφελος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Περιορίζεται, συνέχισε, η ανεξαρτησία της χώρας και εκχωρείται στα ξένα κέντρα και το τελευταίο εργαλείο στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Ο λαός μας, τόνισε, γνώρισε πολύ καλά τα τελευταία πέντε χρόνια τι σημαίνει Μάαστριχτ καθώς είδε ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές επέβαλαν πανευρωπαϊκά τη μονόπλευρη λιτότητα με τη στήριξη όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Συνεχίζουν δε με αμείωτο ρυθμό την αντιλαϊκή τους επέλαση όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία του Αμστερνταμ και το περιβόητο σύμφωνο σταθερότητας.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε ο Αχ. Κανταρτζής, είναι ο εθνικός σχεδιασμός για την οικονομία που θα παίρνει υπόψη του τις ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων με μοχλό τον δημόσιο τομέα και την Τράπεζα της Ελλάδος με αποφασιστικές αρμοδιότητες απεγκλωβισμένη από τον ασφυκτικό έλεγχο του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εναντίον του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ δηλώνοντας ότι εκτός των άλλων τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου.

ΠΑΣΟΚ
Παραιτήσεις μετά από... δημοκρατικές πιέσεις

Την παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής της Βουλής επί Οικονομικών Υποθέσεων κατέθεσε χτες το βράδυ στον Απ. Κακλαμάνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Δαμιανίδης. Της απόφασης του βουλευτή προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με αφορμή την εκλογή του στη συγκεκριμένη θέση παρά και ενάντια στις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή πρωινή ψηφοφορία, αν και ο εκλεκτός της καθοδήγησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γ. Διαμαντίδης, τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν με το μέρος του Γ. Δαμιανίδη.

Μια μέρα πριν, ανάλογη εξέλιξη είχε η εκλογή προέδρου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρά την υπόδειξη της κυβέρνησης για εκλογή του Κ. Παπούλια, τελικά τη θέση κατέλαβε ο Λ. Βερυβάκης. Καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωνε ότι "ουδέν πρόβλημα" για την κυβέρνηση δε συνιστά η εκλογή των Λ. Βερυβάκη και Χ. Δαμιανίδη... Μάλιστα, όπως υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ "δεν υπέδειξε" κανέναν βουλευτή για την κατάληψη των παραπάνω θέσεων. Οταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Λ. Βερυβάκης έχει συχνά εκφράσει τη διαφωνία του με την κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν την τακτική στα ελληνοτουρκικά και πώς κρίνει, υπ' αυτό το δεδομένο, την εκλογή του Λ. Βερυβάκη, εμφανίστηκε ενωτικός: "Ασφαλώς αυτό δε μας προβληματίζει γιατί ο κ. Βερυβάκης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και... έχει αποδείξει ότι είναι βουλευτής ο οποίος στηρίζει πάντοτε το κυβερνητικό έργο".

Πάντως, η περίπου... ειδυλλιακή εικόνα που θέλησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά πραγματική είναι. Και αυτό διότι την ίδια ώρα ο Α. Δαμιανίδης κλήθηκε σε απολογία (προφανώς με εντολή Σημίτη) ενώπιον των Στ. Μανίκα και Γ. Σουλαδάκη, τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που έχουν οριστεί ως σύνδεσμος του κόμματος με την ΚΟ.Η κατηγορία που τον βάρυνε ήταν ότι δεν ακολούθησε την εσωκομματική απόφαση για υποστήριξη του κ. Διαμαντίδη στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στην επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, αρμόδιοι της Χαρ. Τρικούπη δεν απέκλειαν μέχρι και παραπομπή του βουλευτή στο Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο βουλευτή είχαν ως συνέπεια την υποβολή της παραιτήσεώς του στον πρόεδρο της Βουλής.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν λίγες μόλις ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που εκτός από την επίδειξη της ηγεμονίας Σημίτη, συνοδεύτηκε από πρωθυπουργικούς όρκους πίστης στη δημοκρατία και στην ανεξαρτησία των βουλευτών...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το παρελθόν "είναι εδώ"

Οι ομαδοποιήσεις και οι αντιπαραθέσεις ήρθαν στο προσκήνιο στη χτεσινή εκλογή των προεδρείων των ΟΚΕ

Τις "παλιές καλές ημέρες" θύμισε η χτεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των προεδρείων των ΟΚΕ στη ΝΔ, καθώς επανήλθαν με έντονο τρόπο στο προσκήνιο οι εσωκομματικές κόντρες, οι ομαδοποιήσεις και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικό της χτεσινής αναταραχής είναι ότι τελικά σε τέσσερις ΟΚΕ (Βιομηχανίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Υγείας Πρόνοιας) δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί πρόεδρος και θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία. Μάλιστα στην ΟΚΕ Υγείας Πρόνοιας ο μοναδικός υποψήφιος Β. Σωτηρόπουλος δεν εκλέχτηκε, γιατί συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 4 ψήφους, ενώ υπήρξαν 6 λευκά (!).

Ορισμένα κορυφαία στελέχη (Σουφλιάς, Πολύδωρας, Γιαννάκου - Κουτσίκου, Παπαληγούρας) απαξίωσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ άλλοι βουλευτές (Κωστόπουλος, Μπρατάκος, Βουλγαράκης, Πετραλιά, Σούρλας, κ. ά.) δεν έκρυψαν την απροθυμία τους να θέσουν υποψηφιότητα.

Τελικά στα προεδρεία των 20 περίπου ΟΚΕ τηρήθηκαν οι ισορροπίες και εκλέχτηκαν μοιρασμένα τόσο "Καραμανλικοί" όσο και "Εβερτικοί" και "Μητσοτακικοί".

Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές (Γ. Κεφαλογιάννης, Νάκος, κ. ά.) επιτέθηκαν κατά του Βασ. Κοντογιαννόπουλου, χαρακτηρίζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του ως ατόπημα και "υπέρβαση των ορίων". Ο εκπρόσωπος του κόμματος, απαντώντας στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στη Ρηγίλλης ότι ο "διαφωνών" βουλευτής θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό για διαγραφή, δήλωσε ότι "θα προχωρήσουμε μπροστά και όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει". Ο Ηλείος βουλευτής όμως επέμεινε στις απόψεις και επανέλαβε και χτες ότι "η ΝΔ συνεχίζει την κατηφορική τροχιά που διάνυσε επί Μ. Εβερτ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ