Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός επισκέφτηκε τον "Αγιο Στυλιανό"
Τεράστια οικονομικά συμφέροντα που αποσκοπούν στην οικοδόμηση του οικοπέδου του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού "Αγίου Στυλιανού" Θεσσαλονίκης βρίσκονται πίσω από τα δημοσιεύματα και τις εκπομπές σε τηλεοπτικό κανάλι που θέλουν το ίδρυμα να είναι μπλεγμένο σε αγοραπωλησία βρεφών ή κακοποίηση παιδιών.
Αυτά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και τονίζουν ότι σήμερα το ίδρυμα προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο με τα 300 παιδιά που φιλοξενεί το πρωί, από τις 7 πμ έως τις 4μμ, ως βρεφονηπιακός σταθμός.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης που ζητά να της αποδοθεί η έκταση προς εκμετάλλευση, παρά το ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο.
Ο "Αγιος Στυλιανός" ιδρύθηκε το 1830 ως ορφανοτροφείο και λειτούργησε έτσι μέχρι το 1938. Μετά περνά στην ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ΝΠΔΔ. Από το 1980 και εντεύθεν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί και δεύτερο τμήμα βρεφονηπιακού - παιδικού σταθμού, ενώ φιλοξενεί και ορφανά παιδιά των οποίων ο αριθμός κατά καιρούς ποικίλει από 8 - 17. Απασχολεί 75 εργαζόμενους και μια από τις εργασίες είναι και η τροφοδότηση με φαγητό άλλων πέντε παιδικών δημοτικών σταθμών. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχουν γίνει παρατυπίες την περίοδο 1947 έως 1960, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και καταγγέλλουν όλους όσοι προσπαθούν να δυσφημίσουν μέσω εκπομπών, όπως η "Κόκκινη Γραμμή" του Γ. Χαρδαβέλλα στο ΣΚΑ+ΔΚΙ, το ίδρυμα. Μάλιστα ζητούν να εκχωρηθεί το ίδρυμα και να γίνουν προσλήψεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του.
Χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός επισκέφθηκε το ίδρυμα και ενημερώθηκε από την πλευρά των εργαζομένων για τα ιδιαίτερα προβλήματα του "Αγίου Στυλιανού".
Οι επαναπατρισθέντες επιρρίπτουν ευθύνες στη ρουμανική και την ελληνική πλευρά
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ρουμανικής και ελληνικής πλευράς, όσον αφορά στο θέμα της μεταφοράς των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, καταγγέλθηκε το Σάββατο 18 Φλεβάρη σε συγκέντρωσή τους, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.
Στη γεμάτη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, έγινε ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ρουμανίας, σχετικά με τη μεταφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων και την προοπτική επίλυσης του ζητήματος αυτού. Προοπτική, που σκοντάφτει στην υπαναχώρηση της ρουμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται οικονομικά προβλήματα, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, που δεν έχει δείξει τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα. Αμεση ανάγκη είναι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο επίπεδο, πάντα, του συνυπολογισμού των χρόνων εργασίας των επαναπατρισθέντων στη Ρουμανία με αυτά που δούλεψαν στην Ελλάδα. "Ζητάμε τη μεταφορά των συντάξεων όσων είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στη Ρουμανία και την ασφάλισή τους στα αντίστοιχα ελληνικά ταμεία. Ακόμη ζητάμε τη μεταφορά κι αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων δεν είχαν προλάβει να συνταξιοδοτηθούν στη Ρουμανία", τόνισε ο Γιώργος Τόλης, μέλος της Επιτροπής Εργασίας, εξουσιοδοτημένη από τη Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατρισθέντων Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων, παρουσιάζοντας την εισήγησή της για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Γρηγόρης Φώτου,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους την πατρίδα και τόνισε ότι "υπάρχουν περιπτώσεις επαναπατρισθέντων, που είναι τελείως άποροι και άλλοι που έχουν αυτοκτονήσει".
Στο τέλος της συγκέντρωσης, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που θα σταλεί στα κόμματα, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου και σημειώνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα της μεταφοράς των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία για συνομιλία με τη ρουμανική κυβέρνηση. Οι ίδιοι οι επαναπατρισθέντες δε θα σταματήσουν τον αγώνα, προγραμματίζοντας αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις - ακόμη και πορεία προς τη Βουλή - μέχρι να δικαιωθούν. Ενώ, όπως τονίστηκε, αν οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και ρουμανικής κυβέρνησης δεν επιφέρουν την επιθυμητή και δίκαιη λύση για τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, θα προχωρήσουν σε διεθνοποίηση του θέματος. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Χαρ. Πρωτόπαππας εκ μέρους του "ΣΥΝ" και ο Θ. Κρανιδιώτης από την Κεντρική Διοίκηση της Πολιτικής Ανοιξης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.
"Ο,τι και να θέλω εγώ, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο", λέει ο Δ. Κρεμαστινός
Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της μοναδικής φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ, είναι ειλημμένη.
Την απάντηση αυτή πήραν χτες απ' τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινό οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και του σωματείου τους επισκέφτηκαν το υπουργείο Υγείας. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ στις 14.12.94.
"Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό", είπε χτες στους εργαζόμενους ο Δ. Κρεμαστινός, προσθέτοντας ταυτόχρονα: "Ο,τι και να θέλω εγώ, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η θέση του για την τύχη της επιχείρησης είναι διαφορετική, αλλά πειθαρχεί στη "συλλογική απόφαση της κυβέρνησης".
Πριν απ' τη συνάντηση είχε γίνει σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού με τη συμμετοχή του ίδιου, του υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Κ. Πολιτόπουλου για το θέμα κυρίως των μετατάξεων του προσωπικού. Οπως είπε ο υπουργός, το θέμα των μετατάξεων θα προωθηθεί - χωρίς όμως να προσδιορίσει και χρονοδιάγραμμα - με τροπολογίες σε επικείμενο νόμο. Σήμερα το πρωί εξάλλου θα συναντηθούν εκπρόσωποι του σωματείου με τον Κ. Πολιτόπουλο για το θέμα των τροπολογιών.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μέγιστη πολιτική ευθύνη με την απόφαση για το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ και αφοπλίζεται μπροστά στις πολυεθνικές του φαρμάκου που έχουν αλώσει το χώρο. Ο υπουργός με μισόλογα προσπάθησε να υποστηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι απλό και ότι γίνονται προσπάθειες.
Οι εργαζόμενοι ζητούν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και την εξυγίανσή της, καθώς και τη λειτουργία ακόμη τριών μονάδων της πρώην Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Παλλήνη, στην Πάτρα και τη Λάρισα.
Η Κούβα είναι αποκλεισμένη οικονομικά απ' τις ΗΠΑ εδώ και 33 χρόνια. Ομως ο λαός της διατηρεί το αγωνιστικό πνεύμα της Επανάστασης
Πέρασαν 36 χρόνια από την 1 Γενάρη 1959 και ο λαός της Κούβας συνεχίζει να κρατά ψηλά τη σημαία της Επανάστασης.
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας τίμησε την Επανάσταση της Κούβας με εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρέσβης της Κούβας Τζουλιέρμο Γκομέζ."Από τη νίκη της Επανάστασης, την 1 Γενάρη 1959, είπε ο Κουβανός, γίναμε πραγματικά ελεύθεροι. Ξέρουμε ότι έχουμε έναν ολόκληρο δρόμο μπροστά μας που πρέπει να συνεχίσουμε. Εδώ και 33 χρόνια η Κούβα είναι οικονομικά αποκλεισμένη από την Αμερική και τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα μας έχει ανάγκη από την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού".
Η Κούβα, όπως είπε και ο Κουβανός πρέσβης, ήταν πάντα για τις ΗΠΑ η "πίσω αυλή του σπιτιού τους". Στην πραγματικότητα, υπογράμμισε, η Κούβα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο πορνείο, όπου παίζονταν τυχερά παιχνίδια και υπήρχαν πολλά ναρκωτικά. "Σ' αυτά τα 36 χρόνια επανάστασης, συνέχισε, δεχτήκαμε πολλές και διάφορες επιθέσεις, παρ' όλα αυτά η κατάσταση στην Κούβα κάπως βελτιώνεται. Για παράδειγμα, μετά από τόσα χρόνια που η οικονομία έπεφτε συνεχώς, το 1994 είχε μια μικρή άνοδο 0,7% και τουλάχιστον από εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ο λαός εξακολουθεί να δουλεύει. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αγωνιστικό και επαναστατικό πνεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε. Γι' αυτό λοιπόν κι εμείς θέλουμε για μια ακόμα φορά να σας θυμίσουμε πως η Κούβα δίνει μεγάλη σημασία στην αλληλεγγύη των εργαζομένων και του ελληνικού λαού".
Προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλ. Μεταξά,θα διενεργήσει ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Φωτόπουλος, με αφορμή καταγγελία του συμβούλου του Εμπορικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Σπ. Κουσούρη για ατασθαλίες στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Μεταξά".
Ο γνωστός - από τα φιλοβασιλικά φέιγ βολάν, που γέμισαν προεκλογικά τον Πειραιά και έφεραν το όνομά του - υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος μετείχε στην επιτροπή διαγωνισμών του νοσοκομείου, σε αναφορά του υποστηρίζει ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου και για το χρονικό διάστημα από 1.1.94 έως 31.1.95, προέβαινε σε προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και άλλου υλικού, χωρίς να τηρεί τη σχετική νομοθεσία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προγραμματίσει για αύριο, ώρα 11 πμ, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας.
Οι 26.000 συνταξιούχοι Μετάλλου ζητούν απ' την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη σωτηρία του Επικουρικού τους Ταμείου (ΕΤΕΜ), το οποίο η κυβέρνηση μελετά να εντάξει στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Οι μεταλλεργάτες και οι συνταξιούχοι, που πληρώνουν 20 - 40 χρόνια εισφορές, διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση του Ταμείου τους απ' την κυβέρνηση, η οποία έχει προβεί σε επανειλημμένες υπέρ των εργοδοτών πράξεις και οδήγησε το ΕΤΕΜ στο βούλιαγμα.
Την ετήσια Γενική της Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Η Συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 4.30 το απόγευμα και καλούνται να παραβρεθούν όλα τα μέλη της Ενωσης.
Οι εργαζόμενοι της ΧΡΩΠΕΙ έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας