ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς προϋπολογισμό για επανένταξη απεξαρτημένων

Στην Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα ούτε το πλαίσιο για τη λειτουργία των συνεταιρισμών

"Φοβούμαστε άραγε ή δεν μπορούμε να επιτύχουμε την επανένταξη;".

Το ερώτημα τέθηκε χτες από τον Ιταλό διευθυντή της Θεραπευτικής Κοινότητας "ΡΕΣ" Β. Καστέλι,όταν αναφέρθηκε στον "ανεπαρκή προϋπολογισμό" της χώρας του για την κοινωνική επανένταξη πρώην τοξικομανών και άλλων ατόμων που προσπαθούν να βγουν από το περιθώριο.

Ισως ο Ιταλός θεραπευτής, όταν έλεγε αυτά, να μην υποψιαζόταν αυτά που θα έλεγε στη συνέχεια η Κ. Μάτσα,ψυχίατρος, επιμελήτρια Α της Μονάδας Απεξάρτησης Αλκοολικών και Τοξικομανών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής: "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την κοινωνική επανένταξη".

Στις χτεσινές εργασίες του διακρατικού διημέρου "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εξειδικευμένοι Φορείς στα Πλαίσια της Τριτογενούς Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης: Δράσεις και Προοπτικές" αναπτύχθηκε η διαδικασία απεξάρτησης του ατόμου και επανένταξής του στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, συζητήθηκε το πρόβλημα της απασχόλησης που αντιμετωπίζουν τα άτομα που περνούν από πρόγραμμα κατάρτισης.

Στο τελευταίο αναφέρθηκε η Α. Μοστριού,ψυχολόγος, συνεργάτρια του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, η οποία έφερε ως παράδειγμα ένα, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόγραμμα εκπαίδευσης 600 ωρών που εφαρμόστηκε πρόσφατα σε κάποιο δήμο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη από το δήμο για την αξιολόγηση των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν. "Γίνεται εκπαίδευση χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο - πρόσθεσε. Δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό εκπαιδεύουμε και τι θα γίνουν αύριο αυτά τα άτομα που εκπαιδεύουμε". Ο Γ. Παπαδάτος,ψυχίατρος, υπεύθυνος του προγράμματος "Ιάσων" του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, υποστήριξε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πρέπει να είναι συμβατά με τις ανάγκες της αγοράς. Με δεδομένο λοιπόν ότι καταπατούνται και αυτές οι ευεργετικές διατάξεις για την πρόσληψη απεξαρτημένων στο Δημόσιο ως άτομα με ειδικές ανάγκες, ο Γ. Παπαδάτος πρότεινε την επιδότηση (40 - 50%) από το κράτος ιδιωτικών επιχειρήσεων για να προσλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Κ. Μάτσα απέρριψε τον όρο "άτομα με ειδικές ανάγκες". Δεν πρέπει, τόνισε, να αποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους στη βάση της φιλανθρωπίας. Αντί για το επίδομα απορίας, το κράτος πρέπει να δίνει σ' αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Εξάλλου η κοινωνική επανένταξη είναι η πιο σημαντική φάση της διαδικασίας απεξάρτησης. Χρειάζεται απασχόληση δημιουργική, τόνισε, και έφερε ως παράδειγμα τους συνεταιρισμούς στη βάση της αυτοδιαχείρισης που λειτουργούν στη Γαλλία. "Εκεί, πρόσθεσε, επιδοτούνται από το κράτος για να ξεκινήσουν. Είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και τις αποδέχεται το κοινωνικό σύνολο. Στην Ελλάδα δε λειτουργούν, γιατί δεν έχει καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους".

Ε. Φ.

Φιρμάνι

Μάλιστα. Ετούτο κι αν είναι... υποδοχή για δημοσιογράφους.

Μιλάμε για το φιρμάνι του προέδρου του Νοσοκομείου Νίκαιας Δ. Πανταζή προς τα υφιστάμενα κλιμάκια για την "υποδοχή των δημοσιογράφων και συνεργατών τους των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεργείων". (Δεν ξέρουμε αν ο κύριος πρόεδρος εξαιρεί ή αν του διέφυγαν οι εφημερίδες. Ο,τι πάντως και να συμβαίνει, είναι άκρως αντιδραστική η πρακτική του απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

***

Ούτε λίγο ούτε πολύ παραγγέλνει στη διευθύντρια, τους προϊσταμένους, τους γιατρούς και το σωματείο ότι μόλις εμφανιστούν ή "εντοπιστούν σε οποιοδήποτε χώρο οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες τους", θα πρέπει να συνοδεύονται απ' αυτούς υποχρεωτικώς στο δικό του γραφείο ή στο γραφείο του αντιπροέδρου. Τις μη εργάσιμες μέρες και τις αργίες, αλλά και τις μέρες που ο ίδιος ή ο αντιπρόεδρος λείπουν απ' το νοσοκομείο, δε θα επιτρέπεται για κανένα λόγο η είσοδος τηλεοπτικού συνεργείου στο νοσοκομείο. Κι, ακόμα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο ή φορέα του νοσοκομείου η πρόσκληση τηλεοπτικών κλπ. συνεργείων στους χώρους του νοσοκομείου, χωρίς την άδεια της Διοίκησης.

Το μόνο που δε μας είπε ο κύριος πρόεδρος είναι αν θα ντύσει με στολή αστυνομικού όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον της συνοδείας. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος προσφέρεται να διευκολύνει προσωπικά τους δημοσιογράφους στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ευτυχώς, που ο πρόεδρος δε λέει ότι "θα γράφει" ο ίδιος σε βίντεο την κατάσταση στο νοσοκομείο και να την παραδίδει στα τηλεοπτικά συνεργεία.

***

Η οδηγία - εντολή - έτσι την ονομάζει ο ίδιος - εκδόθηκε στο όνομα της περιφρούρησης του απορρήτου της ασθένειας και της προστασίας των γιατρών απ' το διασυρμό. Είναι προέκταση της εντολής που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Ο "Ρ" είναι απ' τις εφημερίδες εκείνες που στιγμάτισε το θέαμα της αρρώστιας και το τηλεοπτικό "ξεκοίλιασμα" των γιατρών. Επίσης δε διστάζει να πει - πράγμα άλλωστε που επισήμανε και στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης - ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης συνεπικουρούνται από ορισμένα ιδιωτικά κέντρα - ή και αντιστρόφως - με σκοπό τη δυσφήμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αλλά αυτή η πλευρά απέχει παρασάγγας απ' το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" σε βάρος της ενημέρωσης.

Γ. Μ.

Ελπίδες κατά καρκίνου...

...αλλά αμφιβολίες για το εμβόλιο κατά του Ε+ΔΚΙΤΖ

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον αγώνα κατά του καρκίνου και του Ε+ΔΚΙΤΖ έστειλαν χτες κορυφαίοι επιστήμονες - ερευνητές που πήραν μέρος σε ημερίδα, που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο απ' το νοσοκομείο "Αγιος Σάββας".

Στην ημερίδα συμμετείχαν: Ο διάσημος Αμερικανός ερευνητής Ρ. Γκάλο, που ανακάλυψε τον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο του Ε+ΔΚΙΤΖ, ο Ελληνας ερευνητής Τάκης Παπάς, που θεωρείται εκ των κορυφαίων στη μοριακή βιολογία και εργάζεται στις ΗΠΑ και ο Αμερικανός ερευνητής Π. Φίσιτζερ. Είναι αμφίβολο, είπε χτες ο Ρ. Γκάλο, αν θα έχουμε στην επόμενη δεκαετία το εμβόλιο για το Ε+ΔΚΙΤΖ και πόσο ικανοποιητικό θα είναι αυτό. Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι να δώσουμε παράταση ζωής στους ασθενείς.

Αναφερόμενος στον καρκίνο ο Ρ. Γκάλο είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μπορούμε με ένα τεστ αίματος τα εντοπίζονται τα γονίδια του καρκίνου και θα μπορούμε να τα αντικαθιστούμε ή να περιορίζουμε τη δράση τους. Αυτό θα αφορά τους κληρονομικούς καρκίνους του μαστού και του εντέρου, που αποτελούν το 10% των συνολικών καρκίνων. Επίσης είπε ότι παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά καρκίνου του προστάτη στους αγρότες, χωρίς αυτό να μπορεί να ερμηνευτεί, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι οφείλονται στα φυτοφάρμακα.

Μετά το τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Ρ. Γκάλο που μεταφράστηκε στα Ελληνικά (Εκδόσεις "Zymel"). Τίτλος του βιβλίου είναι: "Ε+ΔΚΙΤΖ - Καρκίνος. Κυνηγώντας τους ρετροϊούς του ανθρώπου". Με έναν αφηγηματικό τρόπο ο συγγραφέας αναφέρεται σε "μια ανθρώπινη ιστορία επιστημονικής ανακάλυψης". "Το Ε+ΔΚΙΤΖ, σημειώνει ο Ρ. Γκάλο στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης, παραμένει η πλέον επικίνδυνη ιατρική πρόκληση στον κόσμο, αλλά ο περισσότερος κόσμος έχει κουραστεί να ακούει γι' αυτή και καθημερινά γίνεται πιο ανεκτική. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι καίτοι ο HIV δεν έχει διαδοθεί σε πολλούς ετερόφυλους πληθυσμούς, ακόμα διαδίδεται ύπουλα και το μέλλον είναι απρόβλεπτο".

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες, 23 Γενάρη, σε ηλικία 78 χρόνων στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας ο

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

μέλος του ΚΚΕ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, 24 Γενάρη, στην εκκλησία Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

Η γυναίκα του Θεοδοσία Παμφίλη. Τα παιδιά του, τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

Συναυλία των παιδιών της "Ιθάκης" έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού

Συναυλία των παιδιών της "Ιθάκης" έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού

Δυο ακόμα νεκροί από ναρκωτικά

Τους 12 έφτασε ο κατάλογος των θανάτων από τα ναρκωτικά απ' την αρχή του χρόνου.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της Καλλιθέας (Δημητρακοπούλου 47-49) ο 27χρονος Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης στις τουαλέτες της δημοτικής αγοράς στην Κυψέλη (Σύρου και Σποράδων), βρέθηκε νεκρός ο 26χρονος Γιάννης Πανταζόπουλος.

Κατείχε ναρκωτικά και όπλα

Ναρκωτικά και όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του Αχιλλέα Δεσποτάκη, που είχε πιαστεί την περασμένη Πέμπτη με τον αδελφό του Μάριο, γιατί στο ΙΧ του πρώτου είχαν βρεθεί ηρωίνη και δυο όπλα.

Στο διαμέρισμά του, στην οδό Σπετσών 27 στη Βούλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μετά από έρευνα της Αστυνομίας, 600 γραμμάρια ηρωίνη περίπου, έξι κυνηγετικά όπλα, πέντε πιστόλια, ένα περίστροφο, 63 γραμμάρια κοκαφινη, 14 εκατομμύρια και μεγάλος αριθμός από βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, διόπτρες, ρολόγια και φυσίγγια.

Φιέστα για τον Κουρουπλή

Σε κομματική φιέστα μετέτρεψε η πλειοψηφία της διοίκησης - που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών τη χτεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου με τη βράβευση του Γενικού γραμματέα Πρόνοιας Π. Κουρουπλή.

Τη σούπα χάλασε η παρουσία συνδικαλιστών της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) που έθεσαν ευθέως το ερώτημα στο γραμματέα Πρόνοιας, τι έχει προσφέρει στο αναπηρικό κίνημα απ' την κυβερνητική του θητεία εδώ και ένα χρόνο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ καταγγέλλει τη φιέστα και τονίζει ότι καμιά πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να βραβεύει τον οποιοδήποτε εν ενεργεία κυβερνητικό παράγοντα. Οσον αφορά την "προσφορά" του, η ΕΣΚ επισημαίνει μεταξύ των άλλων και τούτο. Απ' το 1976 ο ΠΣΤ είχε υιοθετήσει ομόφωνα το αίτημα για τη γενική συνταξιοδότηση των τυφλών. Επί κυβερνήσεων της ΝΔ ο Π. Κουρουπλής προέτρεπε τους τυφλούς να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη θεσμοθέτηση του αιτήματος ξαπλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας. Τώρα θεωρεί αντισυνταγματική την ψήφιση του σχετικού νόμου.

ΘΡΙΑΣΙΟ
Ακόμα δεν ... εγκαινιάστηκε η λειτουργία του νοσοκομείου

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη

Παρά τα επανειλημμένα εγκαίνια που έχουν γίνει και παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας - Θριασίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί.

Αυτό επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης. Ζητά, μάλιστα, από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινό να απαντήσει στο αν η κυβέρνηση προτίθεται να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο.

"Το Θριάσιο Πεδίο είναι μια περιοχή που, λόγω της συγκέντρωσης βιομηχανιών, παρουσιάζει μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πράγμα που κάνει ακόμα πιο αναγκαία την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου. Ενός νοσοκομείου που θα είναι Γενικό, αλλά θα πρέπει να διαθέτει και μονάδα για την αντιμετώπιση ατυχημάτων - εγκαυμάτων και μονάδα ιατρικής εργασίας", επισημαίνει ο Δ. Κουμπούρης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ακόμα ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στα νοσοκομεία του Πειραιά, ενώ υπογραμμίζει ότι οι όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει, κατά καιρούς, για τη μεταφορά κλινικών (απ' το "Ελπίς") στο Νοσοκομείο της Ελευσίνας "δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της νοσοκομειακής περίθαλψης των κατοίκων, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα".

"Τρεις σε μοναξιά" στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Επίσημη πρεμιέρα του έργου "Τα ορφανά" θα δοθεί, αύριο, στο Θέατρο "Στοά".Η μετάφραση του έργου είναι της Μαρλένας Γεωργιάδη,η σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου,τα σκηνικά - κοστούμια της Κατερίνας Καμπανέλλη και η μουσική του Νίκου Παντελούς.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος και Παναγιώτης Σακελλαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ