ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
"Ανάπτυξη" με ανεργία

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ούτε κατά παραγγελία του Μπιλ Κλίντον, να ήταν αυτή η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην "Πόλη του Φωτός" στο Παρίσι. Προβλέπει για την ερχόμενη διετία "ραγδαία και σταθερή" οικονομική ανάπτυξη, ενώ προαναγγέλλει συνεχή αύξηση του κύματος ανέργων για την Ευρώπη.

Σε μεγάλο μέρος του βιομηχανικού κόσμου, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα μειωθεί, προέβλεψε στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός. Κατά αυτήν, σε 29 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσον όρο 2,4% το 1997 και 2,7% το 1998. Για το χρόνο που δύει, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για τις χώρες - μέλη του είναι ότι το ΑΕΠ τους αυξήθηκε κατά μ.ό. σε 2,4% (τον Ιούνιο είχε προβλέψει το, αρκετά χαμηλότερο, 2,1%).

Τα επόμενα δύο χρόνια ο ΟΟΣΑ βλέπει "σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ" και συνέχιση της επέκτασης επιχειρήσεων εξ αυτών στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Ο πληθωρισμός στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ κατά εκτιμήσεις έφτασε κατά μ. ό. το 4,1% το 1996. Το 1997 και το 1998 οι εκτιμήσεις μιλούν για πτώση του, σε 3,6% και 3,2% αντίστοιχα.

Οπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", αν εξαιρεθούν οι χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, όπου καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός πληθωρισμός - αναφέρει χαρακτηριστικά την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Μεξικό, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία - ο πληθωρισμός "επιπεδοποιείται" στο 1,7% κατά μέσο όρο.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του να περικόψουν τις κρατικές δαπάνες. Πάντως, κατέκρινε τα περιστασιακά λαμβανόμενα μέτρα, τα οποία - υποστήριξε - προκαλούν περισσότερη ζημία από ό,τι όφελος.

Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να μειώσουν το έλλειμμα επί του ΑΕΠ στο 3%, το όριο αποδοχής τους για τη Νομισματική Ενωση το 1999. Ο Στέφεν Πότερ, στέλεχος του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι "έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο 1997, όσον αφορά την πλήρωση αυτού του στόχου", αλλά προσθέτει ότι "οι κινήσεις για αυτό το στόχο θα συνεχιστούν και το 1998".

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας (στη Γαλλία έφτασε σε ποσοστό 12,6%, μεγαλύτερο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) δεν πρόκειται να εκλείψει. Πάντως, προέβλεψε ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παρουσιάσει μια ανεπαίσθητη πτώση σε 11,3% το 1997 και σε 10,9% το 1998 (σήμερα εγγίζει κατά μ. ό. το 11,4%).

Στο σύνολο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, η ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 7,8%, ενώ αναμένεται να μειωθεί σε 7,7% το 1997 και σε 7,5% το 1998.

Ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα για την ερχόμενη διετία, αλλά από την άλλη εκτιμά ότι κινδυνεύει να διατηρηθεί το έλλειμμά της σε υψηλά επίπεδα, να καταγράψει σημαντικό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία, και ακόμη να δει μείωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη έφτασε το 2,5% για το 1996, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες συνέτειναν ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, και σε μια άνοδο των δημοσίων επενδύσεων. Επισημαίνει, επίσης, στην έκθεσή του ότι ο στόχος περιορισμού του ελλείμματος σε 4,2% το 1997 (από 7,6% επί του ΑΕΠ το 1996) θα είναι "ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί".

Τέλος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τις "αβεβαιότητες", όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων και το ρυθμό αποπληθωρισμού, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική της σκληρής δραχμής. Η αύξηση της παραγωγής "ίσως να μην αρκέσει για την αποφυγή της ανόδου της ανεργίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν την αναδιάρθρωσή τους", αναφέρει ο Οργανισμός.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πορείες διαμαρτυρίας και υποστήριξης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το παράδειγμα των φοιτητών που βάδισαν, πεζή, στο Βελιγράδι από την πόλη Νις, διανύοντας απόσταση 250 χλμ. για να συναντηθούν με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ακολούθησαν χτες 37 συνάδελφοί τους από την πόλη Κραγκούγιεβατς. Οι φοιτητές δεν κατάφεραν να δουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, αλλά συμμετείχαν στις χτεσινές ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν περίπου 250 άτομα στο Βελιγράδι. Πορείες διαμαρτυρίας για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη έγιναν και σε άλλες 40 πόλεις της Σερβίας. Δεν ήταν οι μόνες. Σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, πραγματοποίησαν "αντι-πορείες" εκατοντάδες οπαδοί του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με συνθήματα, όπως: "Κάτω οι ΗΠΑ και η Γερμανία", "Σταθερό "όχι" στις δυνάμεις του σκότους" και "Σλόμπο, είμαστε μαζί σου".

Οι πορείες διαμαρτυρίας ή υποστήριξης που αποτελούν το μόνιμο στοιχείο της ειδησεογραφίας από τη Σερβία εδώ και πάνω από ένα μήνα, έδωσαν αφορμή για δηλώσεις σε στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Μπόσκο Περόσεβιτς, αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, μιλώντας χτες στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Μπόρμπα", καταφέρθηκε ενάντια στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, με επιχειρήματα ότι οι κινητοποιήσεις τους "παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων πολιτών και προκαλούν βλάβες στην οικονομία της χώρας". Η δήλωση του Περόσεβιτς ότι "πρέπει να προστατευτούν άμεσα όλοι οι πολίτες, ώστε να επιστρέψει η ζωή στο Βελιγράδι σε φυσιολογικούς ρυθμούς" ερμηνεύτηκε από το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ως προπομπός λήψης αστυνομικών μέτρων κατά των διαδηλωτών.

Πέραν τούτων, στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα και η άφιξη εξαμελούς κλιμακίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες. Το κλιμάκιο αξιωματούχων του ΟΑΣΕ θα διερευνήσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και εάν βρει ότι ευσταθούν, τότε, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, "θα πρέπει να αναμένεται η διεξαγωγή νέων εκλογών".

ΖΑΪΡ
Ανασχηματισμός εντυπώσεων από τον δικτάτορα

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Ο Ζαϊρινός δικτάτορας Μομπούτου Σεσεσέκο συναντήθηκε χτες με το επιτελείο του στρατού και ορισμένους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να δημιουργήσει την (ψευδ)αίσθηση της ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος και της μέχρι σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λεγόμενος"σκληροπυρηνικός" στρατηγός Μαχέλε Μπουκούνγκο Λιέκο διορίστηκε ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ενώ προσεχώς αναμένεται και η αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού Λίον Κένγκο Ουαντόντο. Οσο για την οικονομική ανέχεια, που πλήττει τεράστιο αριθμό του ζαϊρινού λαού... αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι κοινό μυστικό, πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την ιεραρχία του στρατού γίνονται για τα μάτια του κόσμου και όχι για την ανακούφιση του βουτηγμένου στη φτώχεια λαού.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του δικτάτορα, Κιτένγκε Γιέζου, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεων του Μομπούτου, με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχείρησε να διαψεύσει τις φήμες που αναφέρονται στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού Λίον Κένγκο Ουαντόντο. "Δε χρειάζεται οπωσδήποτε καινούρια κυβέρνηση, αλλά μία κυβέρνηση πιο ισχυρή" δήλωσε ο Κιτένγκε Γιέζου. Αντίθετα, ένας από τους στενούς "συμβούλους" του Μομπούτου Σεσεσέκο και γαμπρός του, ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Μπέμπα Σαολόνα και επίδοξος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τον Λίον Κένγκο Ουαντόντο "αποτυχημένο", υποστηρίζοντας ότι καταλληλότερος αντικαταστάτης του είναι "κάποιος που θα είναι αποδεκτός από τον πληθυσμό και που θα ξέρει πώς να απευθύνεται στο λαό και θα είναι σε θέση να διορίσει το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση".

Τώρα, όσον αφορά στο διορισμό του στρατηγού Μαχέλε Μποκούνγκο Λιέκο, η κρατική τηλεόραση που ελέγχεται από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο μετέδωσε πως "είναι μέρος της αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ζαϊρ, με στόχο να γίνουν ετοιμοπόλεμες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους". Στο ίδιο "ρεπορτάζ" κατέστη σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης Μομπούτου δεν προωθεί την αποκλιμάκωση της κρίσης στον πόλεμο κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών στο Ανατολικό Ζαϊρ μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

ΠΑΡΙΣΙ
Μαζικές συλλήψεις Βορειοαφρικανών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Επιχείρηση - "σκούπα" εξαπέλυσε η γαλλική αντιτρομοκρατική αστυνομία, χτες, εναντίον ισλαμιστών, υπόπτων για τη συμμετοχή τους σε "τρομοκρατικό" δίκτυο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας, συνελήφθησαν σε προάστια του Παρισιού, αλλά και στη βόρεια Γαλλία περισσότερα από 20 άτομα, βορειοαφρικανικής καταγωγής, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες. Παρ' όλα αυτά, στην ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι οι συλληφθέντες δε φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τη βομβιστική επίθεση της προπερασμένης βδομάδας στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο εξτρεμιστών που διευκόλυνε τους δράστες της επίθεσης. Πάντως, αξιωματούχοι των γαλλικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμισαν ότι η επιχείρηση - "σκούπα" είχε προγραμματιστεί πολύ πριν τη βομβιστική επίθεση.

Από τις οργανωμένες "φιέστες" εντυπώσεων, που οργάνωσε ο Μομπούτου για τον εαυτό του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ