ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι μαθητές διεκδικούν δυναμικά λύσεις
  • Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, αποχές και καταλήψεις αντιδρούν στην κυβερνητική κοροϊδία
  • Δυναμική πορεία των μαθητών του Πολυκλαδικού χτες
  • Κατάληψη στο συγκρότημα της ΣΚΥΠ

"Εσείς με τον Λαμπράκη για την ολιγαρχία και μεις με το λαό για δωρεάν παιδεία"... Προ των ευθυνών τους έθεσαν χτες, με τα συνθήματα αλλά και τα αιτήματά τους, τους αρμόδιους του Δήμου και της Νομαρχίας Πειραιά αλλά και της κυβέρνησης οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου της πόλης.

Με αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και κράτησε ως τη 1.30 μ.μ. οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους διαδήλωσαν στους δρόμους του Πειραιά διεκδικώντας μεταστέγαση του σχολείου τους, που δεν μπορεί να λειτουργήσει στο παμπάλαιο, ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο του πάλαι ποτέ Τζάνειου Ορφανοτροφείου.

Η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί σήμερα με παράσταση στο υπουργείο Παιδείας και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Από τη Δευτέρα με κοινή απόφαση των μαθητών, του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων το σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω επικινδυνότητας! Χτες το ποτήρι ξεχείλισε καθώς η νυχτερινή βροχή κατέβασε αρκετούς σοβάδες από τους ετοιμόρροπους τοίχους τους σχολείου. Το κτίριο υπάρχει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, από το 1876 (!), βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ δεν έχει καν θέρμανση.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς απέκλεισαν χτες το πρωί την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε κατά σειρά με το δήμαρχο Στ. Λογοθέτη στο Δημαρχείο, τον αντινομάρχη Παιδείας Γ. Μαρωνίτη στο παράρτημα της Νομαρχίας και τον υπουργό Στ. Σουμάκη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τους τρεις σταθμούς της μαραθώνιας διαδήλωσής τους.

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους οδηγούνται η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Πειραιά και οι Σύλλογοι Γονέων της πόλης, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας, με τα οποία αποφεύγει συστηματικά να ασχοληθεί η διοίκηση του Δήμου Πειραιά.

Ο δήμος χρωστά χρήματα και απαντήσεις

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων καταγγέλλει ότι στο σύνολο των σχολείων του Δήμου Πειραιά διαπιστώνονται προβλήματα όπως: αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις επισκευές και συντηρήσεις. Μεγάλη έλλειψη υλικών από τις αποθήκες του δήμου, με αποτέλεσμα να αγοράζουν υλικά οι Σχολικές Επιτροπές (!) για να γίνουν οι επισκευές. Καθυστέρηση απόδοσης μιας δόσης των λειτουργικών δαπανών στις Σχολικές Επιτροπές. Εκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία, με κριτήρια την προσωπική προβολή και ψηφοθηρία. Ελλειψη φυλάκων και επιστατών. Στασιμότητα στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, παρότι υπάρχουν οικόπεδα. Υπολειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών. Εκδοση αδειών λειτουργίας σε μπαρ - καφετερίες και άλλα σχετικά καταστήματα γύρω απ' τα σχολεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος Πειραιά έχει εισπράξει από τον ΟΣΚ 319.700.000 δραχμές για το 1995 και 279.000.000 δραχμές για το 1996. Ακόμη τις 4 δόσεις λειτουργικών για το 1995 και τις 3 δόσεις λειτουργικών για το 1996 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τον δήμαρχο και τους υπεύθυνους Παιδείας του δήμου απαντήσεις για το "πού πήγαν τα κονδύλια που πήραν απ' τον ΟΣΚ και αναλυτικές καταστάσεις με εργασίες που έγιναν, σε ποια σχολεία και τι κόστος είχαν". Διεκδικεί δέσμευση "για το χρόνο που θα εξοφληθούν τα λειτουργικά που χρωστάει ο δήμος στις Σχολικές Επιτροπές" και ενημέρωση για τις ενέργειες του δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που βασανίζουν τους μαθητές του Πειραιά.

Κατάληψη στη ΣΚΥΠ

Στο μεταξύ, η κατάληψη που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα στο σχολικό συγκρότημα της ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πειραιά), όπου στεγάζονται το 1ο ΤΕΛ, 1η ΤΕΣ, το 4ο Εσπερινό ΤΕΛ Πειραιά και ένα δημόσιο ΙΕΚ συνεχίστηκε και χτες. Οι μαθητές των τριών σχολείων (δε συμμετέχουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ) μεταξύ άλλων απαιτούν να δοθεί το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και να εξασφαλιστεί επάρκεια διδασκόντων και αιθουσών στα σχολεία τους.

Επίσης, ζητούν αναβάθμιση και αξιοποίηση των εργαστηρίων με ασφαλή φωτισμό και τα απαραίτητα μηχανήματα καθώς και ανθρώπινες τουαλέτες που να πληρούν τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής.

Τέλος, ζητούν περισσότερες καθαρίστριες, διορισμό επιστάτη και νυχτοφύλακα καθώς και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Χτες το σχολείο επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κινήματος των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές και συζήτησε μαζί τους την πιθανότητα για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των αιτημάτων τους.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα
  • Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας
  • Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης και διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές των νυχτερινών σχολειών της Αθήνας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και σε άλλες πόλεις.

Με κίνητρο τις κατακτήσεις που πέτυχαν πέρσι με τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις τους, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νέες επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στράτευσης, δικαίωμα για συνέχιση των σπουδών, αναβολή πέντε χρόνια για το λύκειο και τέσσερα για το γυμνάσιο, κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στο λύκειο και της τρίτης χρονιάς στις ΤΕΣ, αναπροσαρμογές στα μαθήματα και τα βιβλία, αναλογική εισαγωγή μεταξύ νυχτερινών και ημερήσιων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, 6ωρη δουλιά με αποδοχές 8ωρου και κάλυψη των δύο ωρών από τον ΟΑΕΔ κλπ.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων αντιδρούν επίσης στα νέα νομοθετήματα της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη νυχτερινή εκπαίδευση, όπως το νομοσχέδιο για τη στράτευση, το "εθνικό απολυτήριο" που αποκλείει ουσιαστικά τους μαθητές νυχτερινών σχολείων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στο νομοσχέδιο για το ΙΔΕΚΕ. Ειδικότερα για το τελευταίο, το οποίο προβλέπει δημιουργία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), τονίζουν ότι με το "πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας" δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από τη συρρίκνωση και αντικατάσταση της νυχτερινής εκπαίδευσης από φορείς εκτός σχολικού συστήματος. Σε σχετικό έντυπο του υπουργείου, μάλιστα, αναφέρεται καθαρά ότι "υπάρχουν σήμερα τα νυχτερινά σχολεία, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενηλίκων που ζητούν να μορφωθούν".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναβρασμός στις πανεπιστημιακές σχολές

Αποφάσεις για συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη παίρνουν ήδη οι φοιτητικοί σύλλογοι

Πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων με αφορμή την κατάσταση που υπάρχει στις σχολές του ΑΠΘ, όσο και στον ευρύτερο χώρο της παιδείας, αποφάσισε η ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού του ΑΠΘ. Η συγκέντρωση με στόχο την αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό στο 15% και τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, θα γίνει στην Καμάρα στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ηδη το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικής αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, ενώ μια σειρά άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς αναμένεται να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις.

Ακόμη οι φοιτητές του Φυσικού θα αποκλείσουν σήμερα από τις 8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι τη βιβλιοθήκη του τμήματος, διαμαρτυρόμενοι για την κάρτα δανεισμού και τα προβλήματα της έλλειψης συγγραμμάτων, χώρων διδασκαλίας, αναγνωστηρίου, εργαστηρίων κλπ. Αύριο, οι φοιτητές στις 12 μ. θα προβούν σε αποκλεισμό της λέσχης σε συντονισμό και με άλλους συλλόγους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Φοιτητική Λέσχη με τη σακούλα το Σαββατοκύριακο, τη μείωση του φαγητού, τις περικοπές στη χρηματοδότηση και την παράδοση της λέσχης σε ιδιώτες. Με απόφασή της η ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού απαιτεί σίτιση και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο την Ελλάδα κλπ.

Παράλληλα σήμερα στις 12 μ. οι φοιτητές της Παιδαγωγικής θα κάνουν παράσταση στην Πρυτανεία, ενώ την Τρίτη θα κλείσουν την Εγνατία. Με τη διαμαρτυρία τους αυτή οι φοιτητές ζητούν την ολοκλήρωση και παράδοση του κτιρίου τους μέσα σ' αυτή τη χρονιά, σίτιση και δωρεάν στέγαση για όλους, καμία αναγνώριση των πτυχίων των "ψευτοπανεπιστημίων", ελληνικών ή ξένων, από το ΣτΕ κλπ.

Στο μεταξύ, κλειστό χτες και σήμερα παραμένει το Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Αιτία η μη καταβολή πάνω από 11 μήνες των μισθών των αλλοδαπών καθηγητών του τμήματος. Ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει σε επανειλημμένα έγγραφα της Πρυτανείας για το θέμα και προαναγγέλλει το επ' αόριστον κλείσιμο της Σχολής σε περίπτωση που δε δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα.

ΤΕΙ
"Κλείνουν" τα ΤΕΙ οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί

Αντιδρούν στην τροπολογία που οδηγεί στην απαξίωση τον κλάδο τους και υπονομεύει το επίπεδο σπουδών

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι Σύλλογοι Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τον κλάδο και υπονομεύουν το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ. Οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων σε όλη τη χώρα αποφάσισαν κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών των ΤΕΙ και απεργία διαρκείας όλων των ΤΕΙ της χώρας.

Ηδη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Προσωπικού σε απεργία βρίσκονται τα ΤΕΙ Κοζάνης και Σερρών ενώ στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν τις επόμενες μέρες τα ΤΕΙ Καβάλας, Λάρισας, Ηρακλείου και τα υπόλοιπα ΤΕΙ, ένα κάθε μέρα, με τελευταία τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τις 25 μέχρι τις 29 Νοέμβρη αποφάσισε χτες η ΓΣ του συλλόγου των εκτάκτων εκπαιδευτικών του Ιδρύματος.

Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του Διδακτικού Προσωπικού των ΤΕΙ και καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες, διαμαρτύρονται για τα έντονα προβλήματα που δημιούργησε στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και ζητούν την άμεση αναστολή της. Η επίμαχη τροπολογία θίγει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα καθώς περιορίζει τις ώρες διδασκαλίας για τους έκτακτους σε 10 ώρες τη βδομάδα, 2 μαθήματα και ένα μόνο τμήμα ενός ΤΕΙ, περιορίζει τη συμμετοχή στα όργανα του ΤΕΙ, χάνεται η ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι για τους περισσότερους, αύξησε τα προσόντα στις νέες προκηρύξεις θέσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, ενώ απαγορεύονται οι εκπαιδευτικές άδειες και οι άδειες ασθένειας. Παράλληλα, με την επίμαχη τροπολογία οι έκτακτοι καθηγητές μετονομάζονται σε "συνεργάτες", κάτι που σύμφωνα με την Ομοσπονδία υποδηλώνει δευτερεύον διδακτικό έργο για περιστασιακές και μερικές ανάγκες.Με την επίμαχη τροπολογία, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες διαιωνίζοντας το θεσμό των εκτάκτων και στην προσπάθειά του να περιορίσει το κόστος σπουδών περικόπτει μισθούς και θίγει θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα, απαξιώνοντας το θεσμό του έκτακτου και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τις σπουδές στα ΤΕΙ.

5Ο ΚΑΙ 29Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βιώνουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Βαλτετσίου, όπου στεγάζονται το 5ο και 29ο Γυμνάσιο και και τα αντίστοιχα Λύκεια Αθηνών, από την περασμένη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους αλλά και για την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας.Από τα τέσσερα παραπάνω σχολεία τα δύο γυμνάσια λειτουργούν σε πρωινή βάρδια, ενώ τα δύο λύκεια λειτουργούν με διπλοβάρδια. Οι μαθητές και οι γονείς των σχολείων ζητούν την ανέγερση νέου κτιρίου για να λειτουργήσουν τα σχολεία μόνο πρωί. Μάλιστα, έχουν υποδείξει οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Αραχώβης και Μπενάκη, και που ανήκει στον ΟΣΚ, για να ανεγερθεί εκεί κτίριο που θα στεγάσει ένα από τα παραπάνω σχολεία.

Επίσης, στο κτίριο όπου στεγάζεται το 29ο Γυμνάσιο και Λύκειο υπάρχουν ανεκμετάλλευτες αίθουσες όπως η αίθουσα χημείου, γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν εκεί κάποια τμήματα και να μη στοιβάζονται οι μαθητές στις υπάρχουσες αίθουσες.

Παράλληλα, οι μαθητές των παραπάνω σχολείων απαιτούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, συντήρηση και κατασκευή των κτιρίων, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας ώστε να μην οδηγούνται στην παραπαιδεία.

Μάλιστα, σήμερα στις 4 το απόγευμα τα 15μελή των παραπάνω σχολείων θα συναντηθούν στο χώρο του σχολείου, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, για να συζητήσουν και να συντονίσουν από κοινού τη δράση και τον αγώνα τους.

39Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Δρόμος - λαιμητόμος μπροστά στο σχολείο

Με κλείσιμο της οδού Καρυάτιδος που βρίσκεται μπροστά από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου απάντησαν οι γονείς του σχολείου στην αδιαφορία της πολιτείας, που εδώ και δύο χρόνια δε μεριμνά να τοποθετηθεί φανάρι έξω από το σχολείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των μικρών παιδιών. Μάλιστα, προχτές το πρωί η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας είχε ως αποτέλεσμα ατύχημα, στο οποίο παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο μικρός Γιάννης Μαρτζέλος, μαθητής της Γ τάξης του σχολείου.

Οι γονείς του 39ου και 25ου Δημοτικού Σχολείου μαζί με τους μαθητές έκλεισαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας το δρόμο μπροστά από το σχολείο, ενώ τις επόμενες μέρες μαζί με αντιπροσωπεία από τη δημοτική αρχή θα πάνε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για να απαιτήσουν τα μέτρα προστασίας των μαθητών.

Δύο χρόνια τώρα οι γονείς ζητούν να ληφθούν τα μέτρα εκείνα για την ασφάλεια των παιδιών. Το μόνο που έγινε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ήταν να βάλουν ένα "στοπ" ακριβώς στην είσοδο του σχολείου, το οποίο τις περισσότερες φορές οι οδηγοί το παραβιάζουν.

Ετσι, οι γονείς του σχολείου απαιτούν να παρθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών, όπως τη διαγράμμιση του δρόμου για τους πεζούς και την τοποθέτηση φαναριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ