ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται πολιτική ριζικά αντίθετη στο μεγάλο κεφάλαιο

Στο Ιλιον περιόδευσε το Σάββατο το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σ' αυτή την εκλογική μάχη το ρήγμα θα μεγαλώσει, τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να πάρουν αρνητικά μηνύματα από τις κάλπες. Δεκάδες νέοι, εργαζόμενοι, μητέρες, μαθητές δήλωσαν χτες το πρωί στο Ιλιον την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται, εξέφρασαν τα προβλήματα που προκύπτουν απ' αυτήν, συζήτησαν τις ανησυχίες τους για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές χώρες, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην περιοχή.

Τα βλέμματα ήταν αποφασισμένα να τρομοκρατήσουν την πολιτική της ΟΝΕ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δίνοντας δύναμη στο κόμμα που αγωνίζεται γι' αυτούς, μαζί με αυτούς, το ΚΚΕ. Στη συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου Ιλίου, συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, όπως εμποροϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, αντιστασιακοί, σύλλογοι γυναικών και γονέων, το συνδικάτο οικοδόμων, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημοτική Ενότητα Ιλίου», ο Αλέκος Βερναδάκης εκ μέρους της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» κ.ά.

Τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση ήταν πάρα πολλά. Οπως το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία, ακόμα και οι συνέπειες του σεισμού του Σεπτέμβρη, τις οποίες οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν ακόμα. «Σήμερα τα προβλήματα είναι οξυμένα και μετά τις εκλογές θα οξυνθούν περισσότερο. Υπάρχει μια δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιήσει ο ελληνικός λαός, όποια κυβέρνηση προκύψει να είναι λιγότερο ισχυρή. Εχει σημασία να είναι συνολικά τα δύο κόμματα πιο αδύνατα και να είναι ενισχυμένη η πραγματική φιλολαϊκή αντιπολίτευση. Μπορεί να υπάρξει ένα ρήγμα και αυτό εξαρτάται από το λαό», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δήλωσε πως «η φωνή του ΚΚΕ βοήθησε στην αφύπνιση δυνάμεων που καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας δρόμος».

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση ενός αντιστασιακού, του κ. Χριστοδούλου, ο οποίος, αναφερόμενος στις φιέστες που διοργανώνει η κυβέρνηση για τους αντιστασιακούς, είπε ενδεικτικά: «Δε μας ενδιαφέρουν αυτά τα μετάλλια. Ξέρουμε ότι τα δίνει η κυβέρνηση, που χτυπάει ό,τι έχει ρίζα αντιστασιακή. Η κυβέρνηση, που θέλει να φιμώσει το "Ριζοσπάστη". Εμάς μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με τις συντάξεις μας».

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Χρειάζεται μια πολιτική που θα είναι ριζικά αντίθετη με το μεγάλο κεφάλαιο, χρειάζεται συγκρότηση μετώπου, που θα διεκδικεί ουσιαστικές ανατροπές. Πρέπει να τους τρομοκρατήσουμε. Ο λαός μπορεί να αλλάξει την πορεία ψηφίζοντας ΚΚΕ, το κόμμα που κάνει ένα σημαντικό βήμα για να χτίσει το αντίπαλο δέος. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα πάρουμε». Και η απάντηση από τους φορείς ήταν ξεκάθαρη: «Το Ιλιον θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων του ΚΚΕ».

«Σ' αυτές τις εκλογές - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - δεν έχει σημασία να επιδείξουμε γνώση των προβλημάτων, αλλά να ξεκαθαρίσουμε πού πάνε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τις λύσεις τους. Το ΚΚΕ δεν έχει περιοριστεί να κυνηγήσει ένα καλό ποσοστό, αλλά έχει πιο ουσιαστικό στόχο, να αξιοποιηθεί η συζήτηση με το λαό, να συναντηθεί με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, να χτιστεί ένα σύγχρονο κοινωνικό φιλολαϊκό Μέτωπο, ώστε να δρομολογηθούν βαθιές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι να συνεχίσουμε μετά τις εκλογές από καλύτερη θέση, για την ανάπτυξη αυτού του Μετώπου».

Κυνηγοί κεφαλών

Οταν ο Βρακάς πέταξε πριν από μερικά χρόνια προκηρύξεις υπέρ των Βορειοηπειρωτών στο αλβανικό έδαφος είχε ξεσηκωθεί σάλος. Ούρλιαζαν οι «δημοκρατικές» δυνάμεις για την κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου, για φαιά προπαγάνδα κι άλλα ηχηρά. Κι ο μεν Βρακάς ορθώς δικάστηκε. Σήμερα όμως δεν ακούγεται ούτε εκσυγχρονιστική φωνή ούτε δημοκρατική ακρόαση, κιχ που λέμε μεταξύ μας, για τον ανθρωπιστικό αμερικάνικο γίγαντα της παγκοσμιοποιημένης ευρωνατοδημοκρατίας, που στέλνει τους ράμπο του με ελικόπτερα(;) αεροπλάνα(;) με... πράκτορες ναρκέμπορους(;) να ρίξουν χιλιάδες επί χιλιάδων προκηρύξεις επί των κεφαλών τριών Σέρβων ηγετών.

Ισως γιατί σ' αυτές τις προκηρύξεις υπάρχει όπως και στο πραγματικό και στο χολιγουντιανό Φαρ Ουέστ, παχυλή αμοιβή: «Καταζητούνται: Αμοιβή (5) πέντε εκατομμύρια δολάρια»!...

Ισως γιατί η... δημοκρατία στην ψωροκώσταινα έγινε φιλανθρωπική ευρωκώσταινα ή γιουροκώσταινα επί το δυτικότερον και πλέον πολιτισμένο.

Τα δε κανάλια μάς μεταδίδουν την είδηση της προκήρυξης με το ενδιαφέρον που οφείλουν να έχουν οι συνεταίροι και σύμμαχοι Ελληνες κι Ελληνίδες για μια τόσο γενναία και δημοκρατική πρακτική. Στο κάτω κάτω της γραφής η σοσιαλδημοκρατία του θανατά κάνει ολοένα και μεγαλύτερα βήματα προς τα μπρος. Πρώτα παραδίδει έναν ικέτη που σέρνεται στις πρωτεύουσές της κι ύστερα δοξάζεται στο ρόλο του κυνηγού κεφαλών, προσφιλές σπορ των αποικιοκρατών, των πλατσικολόγων και των ιμπεριαλιστών των βρώμικων πολέμων, όπου το κεφάλαιο δε διεισδύει με εξαγορές συνειδήσεων και κυβερνήσεων.

Αυτές οι μέθοδοι που τόσο διαφημισμένα εκσυγχρονίζουν τη νατοδημοκρατία, ώστε οι σφαγές να περνάνε και για ανθρωπιστικές πράξεις, εφαρμόζονται ήδη εδώ με την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους. Οταν το υπουργείο Εξωτερικών δίνει κατάλογο προκηρυγμένων Γιουγκοσλάβων και Σέρβων αξιωματούχων στην Τράπεζα της Ελλάδος, που με τη σειρά της τα διαβιβάζει στις άλλες τράπεζες ζητώντας στοιχεία, για τους ευρω-αμερικανο-νατοϊκούς χωροφύλακες χρήσιμα και αποδεικτικά της ελληνικής συμμετοχής στο κυνήγι κεφαλών τι να πει κανείς; «Πρώτα η Ελλάδα» στο έγκλημα; «Μπορούμε» να συμμεριστούμε το πλιάτσικο;

Ερχεται η σειρά όλων όσοι αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και την ντροπή. Ο πολύς κ. Γιαννόπουλος έδωσε το στίγμα. Με αγωγές, με μηνύσεις, με δηλώσεις για «κινούμενους στα όρια της νομιμότητας», με ιδιώνυμα και μαθητοδικεία, με αγροτοδικεία και ανάσυρση ποινικών μητρώων καταδικασμένων από στρατοδικεία της εποχής του Εμφυλίου ή της Κατοχής όπως έγινε στη δίκη Κατριβάνου.

Οπου δεν περνούν ως υπνωτικές του πολιτικού κριτηρίου ροζ κασέτες, θα επιστρατεύονται συκοφαντικές αποκλειστικές παραπληροφορίες και την κατάλληλη στιγμή και προκηρύξεις κεφαλών κάθε αξιωματούχου, συνδικαλιστή, πολίτη ή φοιτητή που θέλει να αντισταθεί στον εφιάλτη της νεοταξίτικης επελαύνουσας νέας εποχής που όσο κι αν διακοσμεί το μαύρο, μαύρο μένει.

Αλλωστε, δεν ωριμάζουν στη γιουροκώσταινα μόνο τα... ασφαλιστικά δικαιώματα. Ωριμάζουν ως το σάπισμα και οι μεταλλαγμένες ιδεολογίες των ισορροπιών περί το όποιο κέντρο (βλέπε κεντροαριστερά - κεντροδεξιά - κέντροξενοδουλία). Ωριμάζουν και οι μέθοδοι προεκλογικής επικοινωνιακής στρατηγικής των θείων βρεφών, αφού μεγάλωσαν και έγιναν κυνηγοί κεφαλών. Επί το εκσυγχρονιστικότερον, σιωπηλοί επίγονοι των φαιών λαϊκιστών.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Ο λαός έχει τη δύναμη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια περιοδείας της στο Ιλιον: «Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα και γι' αυτό πρέπει να αξιοποιήσει την εκλογική μάχη, για να διατρανώσει τη θέλησή του ότι είναι σε θέση να αντιταχτεί και να αντιπαραταχτεί σθεναρά και με συνέπεια στις επιταγές της ΟΝΕ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δηλαδή της σύγχρονης βαρβαρότητας. Η εκλογική μάχη μπορεί να στείλει ένα μήνυμα με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ - στα οποία συναντιούνται ευρύτερες λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις, διατεθειμένες να μην παραπλανούν τον λαό - ότι δεν είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ με μια άλλη διαχείριση να διευθετηθούν τα πράγματα».

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία, το ασφαλιστικό, την κοινωνική πολιτική». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλάς» (Σταδίου 22) και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον «902 Αριστερά στα FM».

Περιοδείες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω περιοδείες:

Σήμερα, Κυριακή : Στις 10 το πρωί θα περιοδεύσει στη γειτονιά της Ζωοδόχου Πηγής στο Ιλιο. Η περιοδεία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Κόμματος (Ζωοδόχου Πηγής και Καραϊσκάκη). Στις 12.30 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο Μπουρνάζι στην πλατεία.

Αύριο Δευτέρα: Στις 18.30 θα μιλήσει σε σεισμοπαθείς σε συγκέντρωση που θα γίνει στο ΚΑΠΗ Αιγάλεω στις εργατικές πολυκατοικίες (οδός Θεσσαλονίκης). Στις 20.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καφενεία της οδού Κύπρου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στο Αιγάλεω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ