ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Πρωτεργάτης της λαϊκής συσπείρωσης και της συμπαράταξης

Αρκετά πλούσια σε γεγονότα ήταν η βδομάδα, που πέρασε. Ξεχωρίζει η συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη Νέα Τάξη και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οχι μόνο, γιατί έδωσε την ευκαιρία στη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, να κάνει -για μια ακόμη φορά- ξεκάθαρες τις βαθιά πατριωτικές και ταυτόχρονα διεθνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές θέσεις του Κόμματος, αλλά, κυρίως, γιατί αποτέλεσε το βήμα δημοσιοποίησης της συμπαράταξης με το ΚΚΕ μιας σειράς σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Τέχνης. Ανθρώπων, που συναντήθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές, όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, είτε για την υπόθεση Οτσαλάν και το βάρβαρο ΝΑΤΟικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, είτε για το καυτό πρόβλημα της Παιδείας, είτε σε άλλα κοινωνικά μέτωπα.

Κι ενώ, το προεκλογικό θερμόμετρο συνεχώς ανεβαίνει, γίνεται καθημερινά και περισσότερο φανερή η τεράστια απόσταση, που χωρίζει τον υποκριτικό λόγο της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ, με την πραγματικότητα, ακόμη και με τις τρέχουσες εξελίξεις και γεγονότα.

Η αντικοινωνική επέλαση των πολυεθνικών

Τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πρόκειται να γίνει στις 23 και 24 Μάρτη, στη Λισαβόνα, έγιναν την περασμένη Δευτέρα. Ηταν η μέρα, που η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις προτάσεις της, σχετικά με το θέμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης».

Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις εύηχες φράσεις, περί αναγέννησης και πορείας προς το μέλλον, κρύβεται μια συνολική πρόταση πολύ περισσότερο αντιλαϊκής επανεξέτασης και ριζικής ανατροπής των «αγορών εργασίας», των κοινωνικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων, των συστημάτων υγείας και συνολικά των κοινωνικών παροχών, όπως και της φορολογίας των χωρών - μελών της ΕΕ. Βασικός στόχος της πρότασης είναι η εξασφάλιση στο ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο όλων των προϋποθέσεων και παραγόντων, που χρειάζεται, στα πλαίσια του εντεινόμενου συνεχώς ανταγωνισμού του, με τις αμερικανικές -κυρίως- και άλλες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Κι όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις θα κληθούν και πάλι οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το βαρύ τίμημα. Στην πραγματικότητα ο κοινωνικός μεσαίωνας κάνει «ποδαρικό» στον 21ο αιώνα.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε νέο πόλεμο «σπρώχνουν» οι ΗΠΑ

Associated Press

Την ίδια μέρα γίνονται περισσότερο καθαρά και συγκεκριμένα τα φιλοπόλεμα και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ο... διαλυμένος «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» (ΑΣΚ), κάνει την εμπρηστική εμφάνισή του στην περιοχή Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας και στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχει σημαντική μειονότητα αλβανοφώνων. Με κυνικό τρόπο η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη ΝΑΤΟικούς κύκλους, ομολογεί: «Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές επιχειρούν την ενορχήστρωση της βίας, με στόχο την ανεξαρτησία νότιων σερβικών περιοχών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό και τελικό σκοπό την προσάρτησή τους σ' ένα μελλοντικό ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο». Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ αποφασίζει τη διεξαγωγή μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στο Κοσσυφοπέδιο, στην περίοδο από 17 Μάρτη έως 10 Απρίλη, με την ονομασία «Δυναμική απάντηση 2000» και για το σκοπό αυτό, 2.000 ακόμη Αμερικανοί και άλλων εθνικοτήτων «μισθοφόροι» της Νέας Τάξης, θα περάσουν από τα ελληνικά εδάφη, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται, έχει κάνει φανερό και πάλι, το αποκρουστικό του πρόσωπο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Οχι στην υποβάθμιση

Μια πρωτόγνωρα μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση, πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι σπουδαστές και οι διδάσκοντες των ΤΕΙ, την Τρίτη. Αφορμή αποτέλεσε η γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Δυο μέρες μετά, η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα και ψήφισε στη Βουλή, μια τροπολογία, η οποία μπορεί να λειτούργησε ως προσωρινό «πυροσβεστικό» μέτρο, αλλά - κατά κοινή ομολογία - δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός πως ακολούθησαν οι έντονες αντιδράσεις των Πολυτεχνικών Σχολών των ΑΕΙ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Κ. Σημίτης
Ρεσιτάλ υποκρισίας και δημαγωγίας

«Το μέλλον ξεκίνησε», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την Πέμπτη, το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για την επόμενη τετραετία. Σε πείσμα της πραγματικότητας, που λίγο πολύ ζουν και γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα, για την κατάσταση στη χώρα και μοίρασε ακόμη περισσότερες υποσχέσεις και παροχές, φροντίζοντας συστηματικά, όμως, να μιλά πάντα γενικόλογα και αόριστα, εκτός σε ό,τι αφορούσε τις εξαγγελίες, για νέες φορολογικές διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της πρωθυπουργικής συνέντευξης Τύπου ήταν τα εξής: Πρώτο, η εξαγγελία για «300.000 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης και 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης». Οπως, καταλαβαίνετε, άλλο πράγμα οι «θέσεις», που θα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός κι άλλο οι «ευκαιρίες»... Δεύτερο, όταν εξαντλεί στο έπακρο τις... υποκριτικές του ικανότητες, προκειμένου να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και να αποκρύψει τα πραγματικά σχέδια για το μέλλον, πότε λέγοντας, πως «δε θα θιγούν δικαιώματα» και πότε «δεν είμαστε ώριμοι, να ανακοινώσουμε τις αλλαγές».... Και τρίτο, όταν αναρωτήθηκε για τις παροχολογικές εξαγγελίες της ΝΔ: «Πού θα τα βρει, για να δώσει όσα τάζει προεκλογικά η ΝΔ, αφού τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ξεχνιούνται, ακόμη και όταν μπούμε στην ΟΝΕ». Λες και δεν ισχύει το ίδιο ακριβώς και για το ΠΑΣΟΚ, τις δικές του προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά και την προσήλωσή του στον «ευρωμονόδρομο» του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΗΝ αναγκαιότητα ενίσχυσης του Λαϊκού Μετώπου, της πολιτικής του ΚΚΕ, ώστε να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος αντίστασης και αντεπίθεσης στην επερχόμενη αντιλαϊκή αντιαγροτική λαίλαπα, της ΟΝΕ, της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επισημαίνει ο Βαγγέλης Μπούτας σε συνέντευξή του. Καταγγέλλει, ταυτόχρονα, την πρακτική προεκλογικής ψευτοπαροχολογίας, που ακολουθούν συστηματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με προφανή σκοπό την εξαπάτηση των αγροτών και την υφαρπαγή της ψήφου τους (σελίδες 12-13)

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ διαστάσεις έχει πάρει ο υπερδανεισμός των λαϊκών νοικοκυριών τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, χρόνο με το χρόνο αυξάνει ο αριθμός εκείνων που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, με δανεικά από τις τράπεζες(σελίδες 22-23)

ΑΛΛΑΓΗ ρόλου και προσανατολισμού του ΟΑΕΔ προωθεί η κυβέρνηση. Πρόθεσή της είναι να υποβαθμίσει και να καταργήσει, ουσιαστικά, την επιδότηση ανεργίας, όπως προκύπτει και από σημεία της μελέτης, που παρήγγειλε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, αλλά και από δηλώσεις του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα ανεργίας λειτουργεί ως κίνητρο για να μην ψάξει για δουλιά ο άνεργος και δε συμβάλλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας(σελίδα 24)

ΟΤΑΝ η βαρβαρότητα και η ασυδοσία κυριαρχούν στις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου, η εγκυμοσύνη διώκεται. Απροκάλυπτα πλέον δεν προσλαμβάνονται νέες γυναίκες, αν δεν εγγυηθούν την αποφυγή εγκυμοσύνης, έγκυες απολύονται, ενώ, με το «εκσυγχρονισμένο» εργασιακό καθεστώς των άτυπων μορφών εργασίας, τα κατακτημένα επιδόματα, άδειες, μειωμένα ωράρια κλπ. αποτελούν «αναχρονιστικό» παρελθόν. Αυτά επισημαίνει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, και ενόψει της 8ης Μάρτη, σε μέτωπο ενάντια στις αιτίες του προβλήματος (σελίδα 27)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ