ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Προγράμματα" αντιλαϊκής δράσης και υποτέλειας

Το φρεσκάρισμα των διαβεβαιώσεων στην οικονομική ολιγαρχία για πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών, η δογματική προσήλωση στην ΕΕ και η προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, τα βασικά χαρακτηριστικά της συνέντευξης Τύπου του Κ. Σημίτη

Οι διαβεβαιώσεις προς την οικονομική ολιγαρχία και οι "φρέσκοι" όρκοι πίστης ότι θα προχωρήσει ταχύτερα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, η συστηματική και επίμονη προσπάθεια να μην αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τους εργαζόμενους, αλλά, ταυτόχρονα, να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες, ώστε να τους εξαπατήσει και να αποκρύψει την ουσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, αποτέλεσαν τα βασικά γνωρίσματα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

Παράλληλα, επανέλαβε την προσήλωσή του στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της ΕΕ, στην οποία προσέδωσε μάλιστα έναν... πρωτότυπο ορισμό: "Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, σημαίνει συνεχή προσπάθεια και συνεχή διαπραγμάτευση".Με άλλα λόγια τίποτα στα πλαίσια της ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται κεκτημένο και δεδομένο, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις! Διαπραγματεύσεις, βέβαια, με τους ισχυρούς εταίρους, για να διεκδικήσει κάποια ψίχουλα. "Η ευρωπαϊκή συμπαράσταση, συμπλήρωσε, δεν είναι κάτι αυτονόητο, αλλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια και δεν πρόκειται να προκύψει μόνο επειδή το επιθυμούμε". Επιχειρώντας να δώσει μια αισιόδοξη προοπτική για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της ΕΕ ισχυρίστηκε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας, η κυβέρνηση πέτυχε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συσχετισμό "14-1", ο οποίος μάλιστα μπορεί να γίνει "15-0", μετά την επίσκεψή του στο τέλος του μήνα στη Βρετανία!

Αντιλαϊκό στίγμα

Από την αρχή της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης φρόντισε να ξεκαθαρίσει, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι "οι πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν" και ότι "ο δρόμος θα είναι δύσκολος". Στα πλαίσια αυτά αποσαφήνισε ότι η "πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης" εξαντλείται σε "διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις", προκειμένου "να εξευρεθεί τρόπος άρσης αδικιών του ισχύοντος συστήματος συντάξεων, ιδίως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους". Αυτή ήταν και η μοναδική... συγκεκριμένη "φιλολαϊκή δέσμευση" του Κ. Σημίτη! Προσπάθησε, όμως, να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους με τις γενικόλογες και εύηχες αναφορές του για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, για πλαίσιο καταπολέμησης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, για κοινωνικό διάλογο, κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και για αρχές που διακρίνουν την κυβέρνηση, όπως... "κοινωνία με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη".

Κατά τα άλλα επέμεινε μετά πάθους στην πολιτική της λιτότητας στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης" και επιχείρησε να απαλύνει την εφιαλτική αυτή προοπτική, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης στις... ιδιωτικές επενδύσεις και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η μείωση του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων και η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού αποτελούν τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική. Επίσης, θα συνεχιστεί η πολιτική της σταθερής δραχμής και θα επιδιωχτεί η διολίσθησή της απέναντι στο ECU να είναι της τάξης του 1%.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι η αρχή της κυβέρνησης είναι "όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ανταγωνιστικούς τομείς της αγοράς, θα πρέπει να επιδιωχτεί η μεταβίβασή τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες". Περνώντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας, η Εμπορική τράπεζα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες να τα μεταβιβάσει πάλι σε ιδιώτες, από τη ΔΕΠ θα μεταβιβαστεί ένα ποσοστό της, αλλά όχι η πλειοψηφία, γιατί "έχει και κάποιους ρυθμιστικούς ρόλους", ενώ τα μεταλλεία Κασσάνδρας ανήκουν πια σε ιδιώτες.

Εμμονή στην υποτέλεια

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Σημίτης, είναι η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Διευκρινίζοντας πώς εννοεί την προώθηση των εθνικών θεμάτων, υπογράμμισε ότι αυτή θα γίνει εντός των πλαισίων της ΕΕ. "Στενότερη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάπτυξη επαφών που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε συνεχώς τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας", τόνισε. Στα πλαίσια αυτά, της ΕΕ θα προσπαθήσει να επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, όπου προσδοκά να υιοθετηθεί η θέση της ότι τα σύνορα του κάθε κράτους - μέλους προς τρίτες χώρες είναι και σύνορα της ΕΕ. Επιζητεί για αυτό το ζήτημα να εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη, "αγνοώντας" τα μηνύματα που πήρε πρόσφατα από τους κοινοτικούς εταίρους. Αποκαλύπτοντας το ρόλο που επιφυλάσσει στην ΕΕ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών" είπε ότι "θα πρέπει η ΕΕ να βρει τρόπους να επιλυθούν οι διαφορές αυτές, ώστε να μην υπάρχουν πια μελλοντικά προβλήματα". Περιμένει, μάλιστα, όπως είπε, από τους Κολ και Σιράκ την ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Τουρκία. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρχει, όταν η συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης δεν τηρείται από τη γειτονική χώρα. Απαντώντας στην ερώτηση τι περιμένει από την καινούρια κυβέρνηση της Τουρκίας είπε ότι η Τουρκία έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να διαλέξει: "Μπορεί να δηλώσει ότι δεν έχει καμία απαίτηση, ότι κλείνει το θέμα, ότι μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης". Οσον αφορά το Κυπριακό απέρριψε το επιχείρημα ότι στο όνομα της αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να θίγουμε τα κακώς κείμενα, γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί στην παράλυση.

Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα θα επισκεφτεί ο ίδιος ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Ρώμη, Λονδίνο), ενώ στις υπόλοιπες θα πάει ο Θ. Πάγκαλος.

Οσον αφορά την υπόθεση των Σκοπίων προτίμησε να οχυρωθεί πίσω από τη γνωστή αδιέξοδη θέση "δε δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του".

Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της θητείας των 50 ημερών της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός καταχώρισε στα θετικά της την αναζωπύρωση "του ενδιαφέροντος για την πολιτική" (!), την τακτική λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, την εκπόνηση προγραμμάτων δουλιάς, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και τη διαμόρφωση χρονοδιαγραμμάτων. Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στο "ήθος και ύφος της εξουσίας, την πολιτική κουλτούρα και το πολιτισμικό ύφος της πολιτικής".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
"Προικίζει" τον τέως

Χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει την όρεξη του "Κοκού", για να διεκδικήσει και πάλι τη λεγόμενη βασιλική περιουσία

"Προικίζει" τον τέως ο Αρειος Πάγος, αφού η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χτες, έκανε δεκτή την πρόταση του Αθ. Σιούλα και έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό διάταγμα 225/73 και το νόμο 2215/94, με τον οποίο δημεύτηκε η βασιλική περιουσία και περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Είναι μια απόφαση - πρόκληση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος και με το δημοψήφισμα του 1975 αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα κατά του Γλύξμπουργκ. Η χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει για καλά την όρεξη του "Κοκού", για να διεκδικήσει και πάλι τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη η εισήγηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Σιούλα, ο οποίος είχε προτείνει να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος 2215/94. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει τη νομιμότητα του ιδρύματος "Εθνικός Δρυμός Τατοϊου", που ίδρυσαν άνθρωποι του "Κοκού" με τη συνδρομή της ΝΔ το 1992, για να διασφαλίσει ο τέως το δασόκτημα του Τατοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες (η διάσκεψη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών), 25 μέλη του Αρείου Πάγου έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο, με τον οποίο καταργήθηκε η βασιλική περιουσία και 15 ήταν αντίθετοι. Μεταξύ των 25 μελών του Αρείου Πάγου, που ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και ουσιαστικά υπέρ της βασιλικής περιουσίας, είναι οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος και Σ. Σωκρατείδης.

Αντίθετη ήταν η πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης, αρεοπαγίτη Δ. Κατσιρέα, ο οποίος υποστήριξε ότι το ίδρυμα είναι νομικά ανύπαρκτο από τη μέρα που θεσπίστηκε ο νόμος με τον οποίο επανήλθε σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα 225/73, περί απαλλοτρίωσης της βασιλικής περιουσίας.

Επιφανείς νομικοί και πανεπιστημιακοί έχουν επισημάνει ότι η περιουσία του τέως δεν είναι ατομική του ιδιοκτησία, αλλά περιουσία που ανήκε στον κατέχοντα την ιδιότητα του βασιλιά, η οποία έπαυσε να του ανήκει από τη στιγμή που απώλεσε με το δημοψήφισμα το θρόνο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη προσφυγή του τέως εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου ο εισηγητής πρότεινε να κριθεί συνταγματικός ο νόμος, με τον οποίο δημεύτηκε η λεγόμενη βασιλική περιουσία. Σε περίπτωση που τα δύο δικαστήρια εκδώσουν αντίθετες αποφάσεις, τότε θα συσταθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που θα αποφασίσει τελεσίδικα για την τύχη της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές εξελίξεις, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, δήλωσε: "Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι απαράδεκτη και ανακινεί ένα θέμα που οριστικά έχει κλείσει. Ο Γλύξμπουργκ και η ξενόφερτη δυναστεία του είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Δεν είχαν, ούτε έχουν κανένα δικαίωμα στο δασόκτημα του Τατοϊου και γενικότερα. Η λεγόμενη βασιλική περιουσία ανήκε και ανήκει στον ελληνικό λαό".

Γ. Γ.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Μηνύματα και... "μαθήματα"

Δύο μηνύματα επιχείρησε να στείλει με τη χτεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το πρώτο: Να διαβεβαιώσει άλλη μια φορά την οικονομική ολιγαρχία και τους προστάτες του ότι η κυβέρνησή του δεν καθυστερεί ούτε φοβάται το πολιτικό κόστος στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής της. Μάλλον τα κατάφερε, αφού το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από εύληπτο...

* * *

Το δεύτερο: Να επιχειρήσει να εξαπατήσει άλλη μια φορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - καλά για τους αγρότες, τη νεολαία και άλλα λαϊκά στρώματα λέξη δεν είπε - προσπαθώντας να πείσει, όπως και οι προκάτοχοί του, ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο, ότι "υπάρχει ελπίδα". Σίγουρα απέτυχε παταγωδώς. Το ίδιο παραμύθι έντεκα χρόνια;

* * *

Αλλο βασικό χαρακτηριστικό της συνέντευξης ήταν η εικόνα που αρέσκεται να εμφανίζει ο Κ. Σημίτης. Εικόνα ψυχρού υπολογιστή, άτεγκτου διαχειριστή και σκληρού γραφειοκράτη. "Αχρωμου και άοσμου", χωρίς περιττό πάθος, "λαϊκισμούς" και υποσχέσεις και "ξεπερασμένα οράματα". Πλήρως αποστασιοποιημένος από τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό φαίνεται είναι το προφίλ του "εκσυγχρονιστή" διαχειριστή. Αλλά τόσο αποκρουστικό...

* * *

Για να γίνει περισσότερο πειστικός απέναντι στα "μεγάλα αφεντικά", παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα δράσης του επόμενου τριμήνου, στο οποίο, πέραν των άλλων, ξεχώριζε η πρόταση για τήρηση "μηνιαίου δελτίου προόδου κατά υπουργείο" (!). Ούτε προϊστάμενος δημόσιας υπηρεσίας να ήταν...

* * *

Ο τομέας που αναντίρρητα διέπρεψε ο καθηγητής Κ. Σημίτης ήταν ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός". Μάλιστα έδωσε και "καινούριο" ορισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης: "Μια διαρκής, αέναη, διαπραγμάτευση"! Τίποτα, δηλαδή, το δεδομένο, τίποτα το συγκεκριμένο, μια αφηρημένη έννοια, στην οποία όμως πολύ εύκολα χωνεύονται και αλλοτριώνονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

* * *

Αθεράπευτα αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο συσχετισμός που επιτεύχθηκε - έτσι θέλουν να πιστεύουν - στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα "14-1" - όπου 1 είναι η κακιά Αγγλία - μπορεί μετά την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Λονδίνο να γίνει, όπως είπε, "15-0" (!). Μα αν τα προβλήματα λύνονται με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού, τότε να πηγαίνει συχνότερα, ώστε να εξαλειφθούν! Σοβαρά πράγματα είναι αυτά;

* * *

Στους εργαζόμενους απευθύνθηκε με "συντριπτικά" διλήμματα: "Πώς μπορούμε να συμβιβάσουμε τις επιταγές της κοινωνικής προστασίας και τη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού ασφαλείας, με τις επιταγές της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;". Μήπως περιμένει απάντηση; Μα μόνο με την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Αυτό το 'χουν καταλάβει πολύ καλά οι εργαζόμενοι.

* * *

Για το τέλος της εισαγωγικής ομιλίας του, φύλαξε το σύνθημα: "Μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και ελπίζουμε για το μέλλον". Προφανώς, εννοούσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την κυβέρνησή του. Για αφελείς ψάχνει;

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εικόνα "κυρίαρχου" στα εσωκομματικά

Την επιδίωξή του να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφή ο Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Στα πλαίσια αυτά:

- Δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ισχυρός στη θέση του πρωθυπουργού.

- Αποσαφήνισε ότι το θέμα Παπανδρέου "έχει κλείσει". Ο Α. Παπανδρέου "πήρε την ιστορική απόφαση να μην είναι πρωθυπουργός και να αναλάβει κάποιος άλλος" και "δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει γνώμη".

- Εμφανίστηκε ως εγγυητής της προσυνεδριακής πορείας ώστε να μην εκτραπεί σε "μια πορεία προεκλογικής εκστρατείας για την κατάληψη κομματικών θέσεων".

- Απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το αν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος στο συνέδριο. Ωστόσο από τη συνολική τοποθέτησή του προέκυψε ότι η στάση του θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την επιτυχία του κυβερνητικού έργου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το θέμα, είπε, δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό.

Παράλληλα, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ότι υπάρχει η πολιτική συμφωνία του "2 +4", που χρησιμοποιήθηκε για την εκλογή του πρωθυπουργού, και η οποία σήμαινε, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, ότι "όποιος εκλεγεί πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και με τον υποψήφιο αυτό θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη τετραετία".

Ομως την ερμηνεία αυτή του Κ. Σημίτη της πολιτικής συμφωνίας, έσπευσαν να αμφισβητήσουν τόσο από το περιβάλλον του Α. Τσοχατζόπουλου όσο και του Γ. Αρσένη.Συνεργάτες των δύο ηγετικών στελεχών τόνιζαν ότι η πολιτική συμφωνία που υπάρχει είναι να εξαντλήσει ο σημερινός πρωθυπουργός την τετραετία. Το ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία, έλεγαν, θα λήξει στο συνέδριο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θα καταλάβουν τη γλώσσα της πάλης

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του, έκανε συστηματική και συνειδητή προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του

Συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν από ευχολόγια περί νέου "ήθους" και "ύφους", αλλά να καταδικάσουν έμπρακτα με την πάλη τους αυτή την πολιτική. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

"Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του, έκανε μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησε να κρύψει την ουσία και το αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής, ανάγοντας το όλο πρόβλημα, σε πρόβλημα "ήθους" και "ύφους", σε πρόβλημα άσκησης της εξουσίας.

Ενδεικτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι ότι, όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, προβάλλει έναν ψεύτικο και απατηλό διάλογο, διάφορες χρονοβόρες διαδικασίες, με στόχο να κερδίσει χρόνο, να ανακόψει τους αγώνες, να εξασφαλίσει τελικά τη συναίνεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση ακολουθεί ταχύτατες διαδικασίες για να της εξασφαλίσει και νέα προνόμια.

Οσον αφορά τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ανεξαρτησίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, λέγοντας ότι τα προβλήματα, που προκαλούνται από την "Ευρωπαϊκή Ενωση" και τους "συμμάχους", λύνονται με διαπραγματεύσεις, ενώ είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όπως και το ΝΑΤΟ και προκαθορισμένη και προαποφασισμένη πολιτική έχουν.Απόδειξη ότι επιδιώκουν να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για τα σύνορα.

Το ΚΚΕ τονίζει πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει, με το πρόσχημα του ευχολογίου για νέα "ήθη" και "ύφη", να προσδοκά καλύτερες μέρες.

Η μόνη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η κυβέρνηση και όσα από τα κόμματα στηρίζουν την πολιτική της, είναι η γλώσσα της πάλης, της έμπρακτης καταδίκης αυτής της πολιτικής".

Αντιδράσεις άλλων κομμάτων

Με τη... σφόδρα αντιπολιτευτική πρόταση προς τον πρωθυπουργό για τηλεοπτικό διάλογο μαζί του, απάντησε ο Μ. Εβερτ στα όσα είπε ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς - όπως αναφέρει - "ο λαός δε βλέπει έργα και πρόοδο".

Ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Πολιτικής Ανοιξης ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να καταλάβει "σε τι εξυπηρετούσε ο τηλεοπτικός μονόλογος του Κ. Σημίτη, που στην ουσία ήταν μία επανάληψη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης" και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει "τη διγλωσσία στο πρόβλημα με τα Σκόπια".

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Τύπου του "ΣΥΝ" Δ. Παπαδημούλης τονίζει ότι ο πρωθυπουργός "κατέφυγε και πάλι σε γενικόλογες υποσχέσεις για το μέλλον και εξήγγειλε ένα νέο κατάλογο συνεδριάσεων των κυβερνητικών οργάνων".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενοχλημένη η ηγεσία από τις διαφωνίες

Εντονα ενοχλημένη είναι η ηγεσία της ΝΔ από τη διαρροή στον Τύπο των διαφωνιών που έλαβαν χώρα από διάφορα στελέχη, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Τα πυρά της ηγεσίας στρέφονται πρωτίστως κατά της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε και τις περισσότερες διαφωνίες για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Τσαλδάρης,με ανακοινώσεις τους, χωρίς να διαψεύδουν επί της ουσίας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγγέλλουν όσους έκαναν αυτές τις διαρροές. Ο Α. Τσαλδάρης στη δήλωσή του τονίζει ότι "διαρροές των συζητήσεων είναι δεοντολογικά απαράδεκτες και επιδιώκουν την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης", ενώ ο Γ. Βαρβιτσιώτης εκφράζει την έκπληξή του "για τη σκοπιμότητα έντεχνων διαρροών που έγιναν, διαρροών που δεν εξυπηρετούν την ανοδική πορεία του κόμματος". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στ. Μάνος που σε δήλωσή του εκφράζει την απορία του για τη χρονική σύμπτωση των διαρροών, τονίζοντας ότι "κάθε φορά που δημιουργούνται εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία".

Χ. ΣΟΛΑΝΑ
Συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα εξαιτίας της ελληνοτουρκικής διαμάχης έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ της Συμμαχίας Χ. Σολάνα, ο οποίος από χτες επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο Χ. Σολάνα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο για μισή ώρα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί το υπουργείο Αμυνας και θα συναντηθεί με τον Γερ. Αρσένη.

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική, καθώς εντάσσεται στον κύκλο των επισκέψεων που πραγματοποιεί επί τη αναλήψει των καθηκόντων του στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών του συνασπισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση καθόλου ικανοποιημένη από την "ουδέτερη" στάση της Συμμαχίας και του Χ. Σολάνα, κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας.

Ο Χ. Σολάνα, κατά την παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν κόμισε καμία νέα συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση τις αμερικανικές ιδέες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στο τσεπάκι μου, τους έχω...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ