ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Αιγάλεω των εργατών και των μισθοσυντήρητων...

Στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω και στο εκλογικό κέντρο Φλαμπουριωτών περιόδευσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Κατάμεστο το 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω από τους απόμαχους της δουλιάς, που άκουγαν με προσοχή το μεστό λόγο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Κατάμεστο το 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω από τους απόμαχους της δουλιάς, που άκουγαν με προσοχή το μεστό λόγο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο Αιγάλεω των εργατών και των μισθοσυντήρητων, στο δήμο που επλήγη ανεπανόρθωτα - και αυτός - από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, στην περιοχή όπου κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας - χαμηλοσυνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία - περιόδευσε χτες αργά το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αυτά που άκουσε ήταν πάρα πολλά...

«Είμαστε σε ένα δήμο που όποιο πρόβλημα σκεφτείτε και ζητήσετε, εδώ θα το βρείτε», της είπε από την αρχή σχεδόν της περιοδείας της στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, μια ηλικιωμένη κυρία. Η παρέμβαση αυτή υπήρξε ίσως καθοριστική και έδωσε αμέσως στην Αλέκα Παπαρήγα την ευκαιρία να πει δύο κουβέντες για τις εκλογές της 9ης Απρίλη και για την τρομακτική σημασία τους, στο μέλλον. «Ο λαός γνωρίζει - ξεκαθάρισε - τι είδους πρόγραμμα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της 10ης Απρίλη, είτε πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία τι είδους αντιπολίτευση θα υπάρξει μετά». Περιγράφοντας στη συνέχεια αυτή την αντιπολίτευση, την αντιπολίτευση που ο λαός έχει ανάγκη, επισήμανε πως πρέπει να είναι αγωνιστική, μια αντιπολίτευση που δε θα σκύβει το κεφάλι στις δυσκολίες, που δε θα «ερωτοτροπεί» με την κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή, μια αντιπολίτευση που θα μπορεί να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις, που θα μπορεί να συγκροτήσει το αντίπαλο δέος. «Η πρόταση του ΚΚΕ έχει ρεαλισμό γιατί προβάλλει όραμα», είπε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο ΚΑΠΗ, όσο και κατά την πολιτική της ομιλία αργότερα, σε εκλογικό κέντρο του Κόμματος, στην περιοχή - επί της οδού Κύπρου - ξεκαθάρισε πως στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές, ενώνονται άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, «που δεν έρχονται στο Κόμμα για τις καρέκλες, αλλά γιατί πιστεύουν πως μετά τις 10 Απρίλη, πρέπει να υπάρξει στη χώρα μας κάτι διαφορετικό. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα ΚΚΕ ισχυρό».

Τρία ήταν τα κύρια θέματα τα οποία ανέπτυξε στη χτεσινή της περιοδεία η Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρώτο είχε να κάνει με την τρίτη ηλικία και τα ιδιαίτερα προβλήματά της. Η ΓΓ της ΚΕ προειδοποίησε πως ένα από τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, «όποια και να είναι αυτή», το ξανατόνισε, θα είναι η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και ο ακόμα μεγαλύτερος οικονομικός «βιασμός» των ήδη χαμηλοσυνταξιούχων. «Και βέβαια αυτά τα μέτρα που θα πάρουν τώρα, δε θα βαρύνουν μόνο εμάς, θα βαρύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια». Επίσης συζήτηση έγινε για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην τρίτη ηλικία, με επιδοτούμενα προγράμματα - μαϊμούδες - χαρακτηριστική περίπτωση το «Βοήθεια στο Σπίτι» - προγράμματα που έχουν ευρεία εξάπλωση στη λαϊκή συνοικία του Αιγάλεω. «Αντιμετωπίζει το λαό σαν κοινωνικά απόβλητο. Εμείς θέλουμε περήφανους ηλικιωμένους με αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη περίθαλψη», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Το δεύτερο ζήτημα είχε να κάνει με το σεισμό και τις τραγικές συνέπειές του. Με συγκεκριμένα στοιχεία η Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Αττική, με 65 χιλιάδες οικογένειες να ζουν μέσα σε κόκκινα ή κίτρινα σπίτια και με 5.500 επιχειρήσεις κατεστραμμένες. Επισήμανε την τεράστια κωλυσιεργία, έως και ανυπαρξία κυβερνητικών μέτρων, για την προστασία και αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, προειδοποίησε πως όλος ο κόσμος που καταστράφηκε θα καταφύγει σε δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, ενώ τόνισε πως η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στη σεισμογενή Ελλάδα, στο μέλλον.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι και συγκεκριμένα η Κατερίνα Χάρακα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Σεισμοπαθών του 1ου Συγκροτήματος Εργατικών Πολυκατοικιών Αιγάλεω, με τα όσα είπαν επιβεβαίωσαν την εικόνα που παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα. Η Κ. Χάρακα ανέφερε πως οι 51 πολυκατοικίες που στεγάζουν 306 οικογένειες χαρακτηρίστηκαν πράσινες και κίτρινες, ενώ είναι σχεδόν ετοιμόρροπες. «Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν κυριολεκτικά κάθε βράδυ!», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να κατεδαφιστεί το σύνολο των κτιρίων και να κατασκευαστεί το συγκρότημα εκ νέου.

Το τρίτο μεγάλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς και κατά την επίσκεψή της στο ΚΑΠΗ, αλλά και στο εκλογικό κέντρο των Φλαμπουριωτών, ήταν ο απειλούμενος νέος πόλεμος στην περιοχή των Βαλκανίων. « Τα Βαλκάνια θα είναι ανοιχτή πληγή τα επόμενα χρόνια. Η επόμενη δεκαετία, δε θέλω να φανώ μάντης κακών ειδήσεων, θα είναι πολύ άσχημη για την περιοχή. Και η Ελλάδα είναι χωμένη μέχρι το λαιμό σε αυτούς τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλους τους πολέμους είμαστε εμπλεκόμενοι», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κλείνοντας όλες τις συζητήσεις της, η αρχηγός του Κόμματος τόνιζε πως «έχει σημασία να αντιδράς κάθε μέρα με πείσμα» και τους καλούσε να μαυρίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσουν ΚΚΕ. «Εμάς δε θα μας βάλουν στο χέρι», τους έλεγε χαρακτηριστικά.

Κατά την επίσκεψή της στο 2ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω, η Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόταν από τον Γ. Βασιλείου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. «Είμαστε μαζί σας γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε», είπε, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους συνεργάστηκε με το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η εμπορευματοποίηση είναι ... επεξεργασμένη

Η περίφημη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ - που οδηγεί στη διάλυσή του - έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με όσα διακήρυξε χτες βράδυ στο Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης

Η μακέτα είναι έτοιμη, αλλά τα προβλήματα, φαίνεται, δεν το μάθανε και επιμένουν
Η μακέτα είναι έτοιμη, αλλά τα προβλήματα, φαίνεται, δεν το μάθανε και επιμένουν
«Εμείς έχουμε επεξεργαστεί αυτή τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», διακήρυξε χτες βράδυ απ' το Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην περιοδεία του στο νοσοκομείο που η κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσει ως αμιγώς πανεπιστημιακό, παρότι οι πινακίδες του γράφουν «Περιφερειακό Νοσοκομείο».

Ο πρωθυπουργός υποκριτικά καταφέρθηκε κατά των διακηρύξεων της ΝΔ για την υγεία, δίνοντας όρκους πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας, όταν μόλις προχτές ο γραμματέας του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, έγραφε στην «Καθημερινή» ότι τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα απ' το νομικό τους καθεστώς, πρέπει να λειτουργήσουν με άλλου τύπου διαχείριση, με προαπαιτούμενο το δημόσιο νοσήλιο για όλους και πάνω απ' αυτό ελεύθερη διαμόρφωση του νοσήλιου ανάμεσα στο νοσοκομείο και στο Ταμείο.

Μάλιστα αυτές οι διακηρύξεις είναι διπλά υποκριτικές για τους κατοίκους του Χαϊδαρίου, καθώς, ακόμα και αν οι πανεπιστημιακοί γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα έχουν το δικαίωμα του απογευματινού ιατρείου.

Κατά τα άλλα, η χτεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στο Χαϊδάρι ήταν μια προεκλογική φιέστα. Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από κουστωδία κυβερνητικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών, επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, για να διαπιστώσει, όπως είπε, την πρόοδο των εργασιών του.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη δημιουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, αλλά και του «Θριασίου» της Ελευσίνας - που υπολειτουργεί - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε τη δυσχέρεια πρόσβασης των θεωρούμενων μη προνομιούχων κατοίκων της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, δε δίστασε λίγες μέρες μετά την ουσιαστική διάλυση του Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων», καθώς υπογράφτηκε απόφαση που προβλέπει την οριστική ένταξη των διασπαρμένων τμημάτων του νοσοκομείου στα νοσοκομεία υποδοχής τους, να εξαγγείλει ότι μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει η ανέγερση του Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων».

Ο Κ. Σημίτης δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το «τεράστιο» έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, αναφερόμενος στην ανακαίνιση κλινών πέντε νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, που οι καθυστερήσεις αποπεράτωσής τους τις έχουν καταντήσει γεφύρι της Αρτας, στις προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και σε άλλα προεκλογικά μέτρα.

«Για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών έχουμε λάβει σειρά μέτρων», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις μονάδες υποκατάστασης με μεθαδόνη, στο κέντρο βοήθειας και τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει, αντιμετωπίζουν σημαντικά εργασιακά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού αλλά και υποδομής.

Η επίσκεψη έληξε με τον πρωθυπουργό να περιοδεύει στη μοναδική αποπερατωμένη πτέρυγα του νοσοκομείου, στην οποία μάλιστα επιτράπηκε η είσοδος μόνο δύο φωτογράφων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανατροπές και στα «ώριμα»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων μετά τις εκλογές

Από το 2005 και μετά προσδιόρισε την εφαρμογή των «αλλαγών» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, αναφέροντας πως δε θα θιγούν μόνο τα όρια ηλικίας και μόνο για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τότε. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα σχέδια ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μετά τις εκλογές, ενώ προσπάθησε να εμφανίσει τη μεταβατικότητα στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων σαν κυβερνητική «γενναιοδωρία».

«Οσον αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συνδέονται με τα όρια ηλικίας όσων έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θα το θεμελιώσουν την προσεχή τετραετία, δε θα θιγούν» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή τη φορά ο υπουργός κάνει έκπτωση και από προηγούμενες δηλώσεις του, όπου αναφερόταν γενικά ότι «δε θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Με άλλα λόγια ακόμα και για όσους συνταξιοδοτηθούν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο - αν ισχύσει τελικά - δε θα αλλάξουν μόνο τα όρια ηλικίας, ενώ αφήνονται όλα τα άλλα ανοιχτά, όπως αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και η δραστική μείωσή της.

Το «χορό» των δηλώσεων συνέχισε χτες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης, ο οποίος σε ραδιοφωνική εκπομπή του «PLANET» σημείωσε πως «δε θα αυξηθεί το βασικό όριο ηλικίας»!!! Εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός προϊδέασε για κατάργηση του θεσμού βαρέων και ανθυγιεινών και αύξηση στα 65 χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους μιας σειράς κλάδων, όπως οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία κλπ. Επίσης για κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις γυναίκες. Αλλωστε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Εργασίας είχε και αυτός δηλώσει πως «τα 65 χρόνια είναι καλή ηλικία για όλους».

Τον ανατρεπτικό χαρακτήρα των επεμβάσεων στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στη δημόσια υγεία, επιβεβαιώνει σε άρθρο του, στην «Καθημερινή» της Κυριακής και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, με τίτλο «δέκα θέσεις για αναμόρφωση». Οπως ομολογεί, οι αλλαγές έχουν στόχο να συνδεθεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με το «ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Επίσης επανέφερε το λεγόμενο τριφασικό ή σύστημα των τριών πυλώνων, λέγοντας πως στη διαμόρφωση του οριστικού θεσμικού πλαισίου του ασφαλιστικού συστήματος, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξη «η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά και προαιρετικά». Παράλληλα σημείωσε πως η ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, θα συνδυαστεί με ανάλογη «αναμόρφωση» του συστήματος δημόσιας υγείας.

Μια ντουζίνα ψέματα

Απ' το νοσοκομείο Χαϊδαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διακήρυξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιστρατευτεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Μα η κυβέρνησή του έκανε το ακριβώς αντίθετο για να φέρει το ΕΣΥ σε οριακή κατάσταση.

Μίλησε για χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού όταν τα νοσοκομεία είναι γονατισμένα απ' τις 20.000 κενές οργανικές θέσεις και όσες προσλήψεις έγιναν την περασμένη τετραετία μόλις που καλύπτουν όσους συνταξιοδοτήθηκαν. Μάλιστα ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για το 1997 και 1998.

«Ορκίστηκε» ο πρωθυπουργός στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Μα τότε αυτά που λένε ο Σκανδαλίδης κι ο Χριστοδουλάκης που μιλούν για ταμεία - πελάτες των νοσοκομείων ή για αυτοπεριορισμό του κράτους, τους... ξεφεύγουν; Ασφαλώς και δεν τους ξεφεύγουν, γιατί έχουν κάνει τους ίδιους με τη ΝΔ σχεδιασμούς ιδιωτικοποιήσεων.

***

Είπε και για 700 ανακαινισμένες κλίνες στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά έκρυψε ότι θα εκχωρηθούν με τιμές στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Υποστήριξε ότι δεν κάνει προεκλογικές προσλήψεις. Τότε πώς εξηγεί το γεγονός ότι τώρα θυμήθηκε να υλοποιήσει ένα κομμάτι του διαγωνισμού προηγούμενων χρόνων (π.χ. 35 τραυματιοφορείς στον «Ευαγγελισμό»).

Υποσχέθηκε ότι το νοσοκομείο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσει σε ένα χρόνο. Δε γνωρίζει ότι ο υπουργός Υγείας είπε στην ΕΙΝΑΠ ότι θα λειτουργήσει το νωρίτερο σε δύο χρόνια;

Είπε ακόμα ότι το νοσοκομείο θα θωρακίσει υγειονομικά τη Δυτική Αττική. Αν είναι έτσι, γιατί το εκχωρεί αποκλειστικώς στο πανεπιστήμιο, υποκύπτοντας στις πιέσεις του καθηγητικού κατεστημένου που το ορέγεται;

Ετούτη η προεκλογική εξαγγελία διεκδικεί θέση στο βιβλίο Γκίνες! Η υπόσχεση δηλαδή απ' τον υπουργό Υγείας ότι θα λειτουργήσει σε ένα χρόνο το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, που κατέστρεψε ο σεισμός και διαλύει η κυβέρνηση υπογράφοντας κάθε λίγο και μια απόφαση που το αποψιλώνει από τις μονάδες του.

***

Ενδιαφέρθηκαν για την ψυχική υγεία και για τους σεισμόπληκτους. Πού είναι τα Κέντρα Υγείας στις σεισμόπληκτες περιοχές, τα οποία πομπωδώς υποσχέθηκαν οι υπουργοί του;

Γιατί δε λέει την αλήθεια για τους λειτουργούς της υγείας; Οτι δηλαδή το δημόσιο σύστημα λειτουργεί χάρη στις ηρωικές προσπάθειες μιας μεγάλης μερίδας μαχόμενων υγειονομικών που έχουν αντιπάλους την κυβέρνηση, τις πολυεθνικές και τα τρωκτικά της υγείας (μιζαδόρους, φακελάκηδες) που τους έχει διορίσει εγκάθετους μέσα στο ΕΣΥ;

Γιατί κρύβει την αλήθεια από το λαό για τα δεινά που έρχονται, αφού για να έχουν κάποιας ποιότητας υγεία θα αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη;


Ηλίας ΣΙΩΡΑΣ
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αυτό είναι το τριφασικό!

Το προωθούμενο «νέο» σύστημα, ουσιαστικά, σημαίνει ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης

Το τριφασικό ή σύστημα των τριών πυλώνων είναι το σύστημα που προτείνουν διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση και η ΝΔ, να εφαρμοστεί στην κοινωνική ασφάλιση, αμέσως μετά τις εκλογές. Πολλά είναι τα σενάρια και οι διάφορες παραλλαγές που «παίζουν» από Οργανισμό σε Οργανισμό, από στέλεχος σε στέλεχος, όμως όλες συγκλίνουν στις γενικές κατευθύνσεις, όπως και στο γενικό στόχο, που είναι η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ολες οι παραλλαγές κινούνται πάνω στους εξής τρεις άξονες:

Οπρώτος αφορά τη χορήγηση μιας ελάχιστης σύνταξης, με κρατική συμμετοχή. Οι κατώτερες συντάξεις θα πάψουν να υφίστανται και τη θέση τους θα πάρουν προνοιακά βοηθήματα. Ηδη με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, οι κατώτερες συντάξεις έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Η δημιουργία μάλιστα του επιδόματος ΕΚΑΣ εξυπηρετεί την επιδίωξη να αποτελέσει τη βάση - με κάποιες πιθανά αναπροσαρμογές - του πρώτου άξονα.

Οδεύτερος άξονας αφορά τη χορήγηση σύνταξης, που θα στηρίζεται στη διμερή χρηματοδότηση, δηλαδή στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτή η σύνταξη θα είναι σε ανταποδοτική βάση και θα δίνεται από τα κύρια Ταμεία, που ήδη υπάρχουν ή που θα δημιουργηθούν μετά τις ενοποιήσεις.

Βέβαια, δε θα έχουν σχέση με τις κύριες συντάξεις που παίρνουν οι συνταξιούχοι σήμερα, καθώς σχεδιάζεται η δραστική μείωσή τους. Ενας από τους τρόπους που θα επιτευχθεί η μείωση, είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Σήμερα ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας πριν τη συνταξιοδότηση (στα περισσότερα και μεγαλύτερα Ταμεία). Η βάση αυτή θα μεγαλώσει και τα σενάρια ποικίλλουν από τον υπολογισμό με βάση τις αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας μέχρι και ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Η αύξηση των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση είναι επίσης στους σχεδιασμούς. Σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για τα 65 χρόνια και για όλους. Αυτό προϋποθέτει κατάργηση ή δραστικό περιορισμό του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις γυναίκες.

Επίσης αυτού του είδους η κύρια σύνταξη θα στηρίζεται στο λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, είτε συνολικά είτε εν μέρει. Λέγοντας κεφαλαιοποιητικό σύστημα, εννοούν τη διοχέτευση των αποθεματικών και της περιουσίας των Ταμείων σε μετοχές και στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Σε ανταποδοτική βάση - όπως την εννοούν οι κρατούντες - λειτουργεί το καθεστώς για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Γενάρη του '93 και όπως φαίνεται αυτό θα επεκταθεί και για ασφαλισμένους πριν από αυτή την ημερομηνία.

Οτρίτος άξονας αφορά τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με ένα νέο «αναμορφωμένο» σύστημα πλήρως κεφαλαιοποιητικό, το οποίο θα στηρίζεται σε εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Σε άλλα σενάρια γίνεται λόγος για τη χορήγηση σύνταξης από επικουρικά ταμεία (υπάρχοντα ή νέα που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις) και συμπληρωματικά από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, κυρίως για τα μεγάλα και μεσαία εισοδήματα. Σε άλλα σενάρια γίνεται λόγος για χορήγηση επικουρικής σύνταξης από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα«Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία, το ασφαλιστικό, την κοινωνική πολιτική», αύριο Τετάρτη, 8 του Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλλάς» (Σταδίου 22). Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από τον «902 Αριστερά στα FM».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902». Στις 19.00 «Με Αποψη», ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί για την εκλογική συσπείρωση ΚΚΕ - «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» με τα στελέχη της δεύτερης Τάκη Μαστρογιαννόπουλο και Γιώργο Αδαμίδη.

Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Τ. Τσίγκας φιλοξενεί εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων σε μια συζήτηση με θέμα: «Εχουν θέση οι εργαζόμενοι στη μετά ΟΝΕ εποχή;». Καλεσμένοι είναι οι: Γ. Σταυρόπουλος (ΠΑΜΕ), Γ. Κουτρουμάνης (ΠΑΣΚΕ), Μ. Στρατούλης («Αυτόνομη Παρέμβαση») και Σπ. Λευθεριώτης (ΔΑΚΕ).

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Ως τις 14 του Μάρτη η προθεσμία

Αλλάζει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για την εγγραφή των εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους μετά την εξαγγελία για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 9 Απρίλη. Ετσι, η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών θα συμπέσει με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, δηλαδή στις 14 του Μάρτη. Οσοι λοιπόν γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο δήμο ή την κοινότητά τους για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Αντικατάσταση βιβλιαρίων

Μέχρι και τις 7 Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ