ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστική η λαϊκή απάντηση στα σχέδια της «νέας τάξης»

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του πολέμου καλεί για μαζικό λαϊκό συλλαλητήριο την 23η Μάρτη, ημέρα που ξεκίνησε ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απο την χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
Απο την χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
ΑΘΗΝΑ .-

Μεγάλο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 23 του Μάρτη, δέκα μαζικοί φορείς του τόπου μας. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, αποφασίστηκε από τους παρευρισκομένους η οργάνωση αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης, ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η «Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου», που είχε συγκροτηθεί στη διάρκεια των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, χτες διά στόματος των εκπροσώπων της δήλωσε ότι θα επαναδραστηριοποιηθεί, προκειμένου να διαδηλώσει την αντίθεσή της στις νέες εξελίξεις που προωθούνται στη Βαλκανική και παράλληλα να καταδικάσει την ενεργή ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης . Ολοι οι εκπρόσωποι των φορέων υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας. Είναι φόρος τιμής στα θύματα της ΝΑΤΟικής θηριωδίας.

Στη χτεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας στη σύντομη τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ωμής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Στόχος των ΝΑΤΟικών είναι ένας νέος διαμελισμός της γειτονικής χώρας με το πρόσχημα, και πάλι, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Παράλληλα, συνέχισε, βλέπουμε τη χώρα μας να εμπλέκεται ακόμη περισσότερο και να γίνεται ορμητήριο χερσαίων επιχειρήσεων. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το αντιπολεμικό αίσθημα του λαού μας παραμένει ισχυρό και κάλεσε τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη επισήμανε το χρέος που έχει το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας να επαναφέρει στη μνήμη του ελληνικού λαού τη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε: «Η μέρα που επιλέξαμε για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποτελεί μια μαύρη επέτειο για τα Βαλκάνια. Συγχρόνως, όμως, συνέπεσε σε μια περίοδο που ένας νέος πόλεμος βρίσκεται προ των θυρών». Ο Θανάσης Παφίλης, κλείνοντας, κάλεσε όλες τις επιτροπές ειρήνης, τους φίλους και τα μέλη τους να ενημερώσουν τον κόσμο για τις νέες εξελίξεις που τοποθετούν τη χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα και που ευθύνη φέρουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση που έχουν γίνει υποχείρια των ΝΑΤΟικών εντολών.

Ουσιαστικές, όμως, ήταν και οι τοποθετήσεις των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί επισήμαναν την ανάγκη διοργάνωσης μικρότερων εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 23ης του Μάρτη.

Η υπόσχεση όλων, κοινή μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης. Ο ελληνικός λαός απ' άκρη σ' άκρη στην επικράτεια της χώρας, θα κινητοποιηθεί. Ο λαός μας με πικετοφορίες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις θα αναβιώσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου χρόνου που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Μάρτη θα είναι άλλο ένα ηχηρό ράπισμα για τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η ανακοίνωση

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:

«Πριν ακόμα κλείσει ένας χρόνος από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στην περιοχή. Ξαναζούμε αυτές τις ημέρες πανομοιότυπα γεγονότα που κατασκευάζονται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα φωτιά του πολέμου. Η ΝΑΤΟική φονική μηχανή προετοιμάζεται πυρετωδώς για νέα επέμβαση. Νέες στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούονται για να εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία. Νέες στρατιωτικές ασκήσεις «προπόνησης» των ΝΑΤΟικών ταγμάτων εφόδου εξαγγέλλονται. Οι εκπρόσωποι της νέας τάξης, οι πρωταγωνιστές της σφαγής των λαών της Γιουγκοσλαβίας εντείνουν τις επισκέψεις και τις επιθεωρήσεις, δημιουργούν κλίμα για νέο διαμελισμό της.

Γινόμαστε και πάλι μάρτυρες της μετατροπής της χώρας μας σε σταθμό προώθησης στρατευμάτων που θα υλοποιήσουν αυτά τα πολεμικά σχέδια. Με τον πιο επίσημο τρόπο από τα χείλη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού ακούσαμε πως το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας θα παίξει τον πρώτο ρόλο «για την Πρίστινα και το Κόσσοβο». Βλέπουμε τμήμα του ελληνικού στρατού να παίρνει μέρος στα επιθετικά σχέδια σαν τμήμα των ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Ακούσαμε τον υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται ανοιχτά πως η Ελλάδα συμμετέχει και οικονομικά στην επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι σκηνές φρίκης που βιώσαμε 78 μέρες ΝΑΤΟικών δολοφονικών βομβαρδισμών φαίνεται πως θα επαναληφθούν με πιθανές επιχειρήσεις. Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν νέο λουτρό αίματος, νέα υποδούλωση.

Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά του πολέμου, στο λαό μας που αντιστάθηκε στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, στην ανυπόταχτη νεολαία που με όλους τους τρόπους αντιτάχθηκε στο έγκλημα, στους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού που ένωσαν τη φωνή τους με τον αγωνιζόμενο λαό και τους καλούμε και πάλι στους δρόμους να εμποδίσουμε τη νέα αιματοχυσία και κατοχή που προωθούν τα γεράκια του πολέμου. Να εμποδίσουμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, να σταματήσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας. Να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό μέτωπο.

ΔΕ ΣΙΩΠΟΥΜΕ, ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ.

Ενα χρόνο μετά τον πόλεμο να δώσουμε απάντηση στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα του πολέμου, στην κατοχή και την υποδούλωση που το Σύμφωνο Σταθερότητας επιβάλλει. Να συμπαρασταθούμε στους δοκιμαζόμενους λαούς της περιοχής.

Στις 23 ΜΑΡΤΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ σε ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΠΟΡΕΙΑ στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ να διαδηλώσουμε ένα χρόνο μετά, την απαίτηση του λαού μας.

  • ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ:
1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΕ)
2) ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΔΕ)
3) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΠΕΑΕΑ)
4) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (ΠΟΘΑ)
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΕΕΔΔΑ)
6) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΓΕ)
7) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
8) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΠΟΛ)
9) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ - ΟΚΑ

10) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ»

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικό σχέδιο σε εξέλιξη

Γάλλος ΝΑΤΟικός φρουρός στο σημείο που φτιάχτηκε ο ΝΑΤΟικός «πεζόδρομος»

Associated Press

Γάλλος ΝΑΤΟικός φρουρός στο σημείο που φτιάχτηκε ο ΝΑΤΟικός «πεζόδρομος»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το σχέδιο του διοικητή της ΚΦΟΡ Κλάους Ράινχαρντ για τον τερματισμό της άτυπης, πλην, υπαρκτής διχοτόμησης της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, φαίνεται πως μπήκε ήδη σε εφαρμογή... ΝΑΤΟικοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν χτες την πεζοδρόμηση διαδρόμου κατά μήκος της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ (που αποτελεί το τεχνητό όριο ανάμεσα στο σερβικό και αλβανικό τομέα της πόλης) προκειμένου να «βοηθήσουν» την επιστροφή όσων Αλβανών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο σερβικό τομέα της πόλης, με αφορμή τις εκεί πρόσφατες ταραχές...

Κατά ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ο πεζοδρομημένος διάδρομος φτιάχτηκε για να «εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση» αυτών των ατόμων προς τα σπίτια τους, που βρίσκονται σε τρεις τομείς του σερβικού τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες», η κατάληξη του πεζοδρομημένου διαδρόμου προς τα διαμερίσματα των Αλβανών στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα περιφράσσεται με συρματοπλέγματα ενώ φρουρές της ΚΦΟΡ περιπολούν συνεχώς.

Αυτές οι ενέργειες, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου του διοικητή της ΚΦΟΡ, Κλάους Ράινχαρντ, (όπως αυτό υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Μόνιμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες) δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη σερβική κοινότητα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, μέλος του τοπικού σερβικού συμβουλίου της πόλης, επέκρινε το παραπάνω σχέδιο της ΚΦΟΡ λέγοντας πως οι ΝΑΤΟικοί δεν αντιμετωπίζουν το «πραγματικό ζήτημα στη Μιτροβίτσα: το φόβο ανάμεσα στις δύο κοινότητες»... Σημείωσε δε πως ο πεζοδρομημένος διάδρομος προς το σερβικό τομέα της πόλης, «είναι μία ακόμη ένδειξη πως το ΝΑΤΟ βοηθά την αλβανική πλευρά και δε θέλει να κάνει οτιδήποτε για τους Σέρβους».

Επιθέσεις σε Πρέσεβο και Γκνιλιάνε...

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΠΕΤΑ» μετέδωσε χτες πως άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε σπίτι Σέρβων χωρικών κοντά στο Γκνιλιάνε προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ατόμου ονόματι Τράγιαν Σάβιτς.

Επιπλέον, χτες, η διοίκηση της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πρίστινα ανακοίνωσε, ότι ο Μαρσέλ Γκρόγκαν, που εργάζεται στο «Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ», πυροβολήθηκε το περασμένο 24ωρο στο πόδι από αγνώστους ενώ βρισκόταν σε χωριό λίγο έξω από την πόλη Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που εξεδόθη στην Πρίστινα, ο άνδρας, άγνωστων λοιπών στοιχείων, μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο παρακείμενης αμερικανικής βάσης στο Ουρόσεβατς. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν άγνοια για την εθνικότητα του τραυματία.

Ρωσικές αντιδράσεις για Νότια Σερβία και «UCK»

Τα θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στα όρια της Nότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και η πρωτοεμφανιζόμενη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβα και Βούγεβατς» (που βαδίζει στα χνάρια του «UCK») προκάλεσαν - «μόλις»... χτες - την αντίδραση της Ρωσίας.

«Η Ρωσία καταδικάζει το νέο έγκλημα που διαπράττουν Αλβανοί εξτρεμιστές στο νότο της Σερβίας», σημειώνει η χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται πως η συμμετοχή μελών των «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» σ' αυτές τις ενέργειες θα πρέπει να έχει μία τουλάχιστον επίπτωση: να τεθεί αυτή η δύναμη υπό το σκληρότερο έλεγχο της αποστολής του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. «Τα τελευταία γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και όχι έξω από αυτό, είναι άμεση μαρτυρία του γεγονότος πως η αποστρατιωτικοποίηση του "UCK" και η παράδοση των όπλων αυτής της οργάνωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, χτες, η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την εξαίρεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει η «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο, με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000».

Το «αδελφάκι» του «UCK» στη Νότια Σερβία...

Οι ΝΑΤΟικές2 δυνάμεις κατοχής σε ετοιμότητα πολέμου

Associated Press

Οι ΝΑΤΟικές2 δυνάμεις κατοχής σε ετοιμότητα πολέμου
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταυτότητα της νέας αυτονομιστικής οργάνωσης Αλβανών, που δρα στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, ακολουθώντας την «πεπατημένη» του «UCK», δημοσίευσε προχτές ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» στην κοσσοβάρικη πόλη Γκνιλιάνε, Τζόναθαν Στιλ. Οι αναφορές του Βρετανού δημοσιογράφου στηρίχτηκαν, όπως σημειώνει ο ίδιος, «σ' όσα είπε μία ομάδα ντόπιων ενόπλων στην πρώτη τους συνέντευξη με εκπροσώπους του Τύπου το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το αδελφάκι του «UCK» στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο ονομάζεται «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγιένοβατς» (σε συντομία «UCPMB») και διεκδικεί την «προσάρτηση» των τριών σερβικών πόλεων, με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, στο Κοσσυφοπέδιο. Δημιουργήθηκε στις 26 Γενάρη 2000. Ο αρχηγός της ομάδας των αυτονομιστών, ντυμένος με πολιτικά, εξηγεί, μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους μία ελβετική διάλεκτο της γαλλικής γλώσσας, πως αφορμή για τη συγκρότηση του «UCPMB» στάθηκε «η έφοδος της σερβικής αστυνομίας σε χωριό του Ντομπροσίν, με αποτέλεσμα το θάνατο του 31χρονου Ισα Σακίπι και του 35χρονου αδελφού του, Σεπ». «Τα δύο αδέλφια απλώς έκοβαν, αθώα, ξύλα στο δάσος», ισχυρίζεται ο ίδιος, προσθέτοντας πως «παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν εδώ και καιρό», αλλά μετά το παραπάνω περιστατικό του περασμένου μήνα «ο κόσμος άρχισε να οργανώνεται»...

Τα μέλη αυτής της αυτονομιστικής οργάνωσης - παρακλάδι του «UCK» - συνηθίζουν να ντύνονται με παραστρατιωτικές στολές, φορώντας περιβραχιόνια με τα διακριτικά της ομάδας. Συνηθίζουν να αναφέρονται στις τρεις νότιες πόλεις της Σερβίας με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, αποκαλώντας τες «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο». Πρόκειται, λένε, για πόλεις που αποτελούσαν τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, του οποίου τα σύνορα άλλαξαν μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, λένε, έφτιαξαν αυτή την οργάνωση «για ανθρώπους που πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν πώς και πού θέλουν να ζήσουν»... Αναφέρονται δε στην οργάνωσή τους αποκαλώντας την «ο μικρός ένστολος στρατός που αναδύθηκε από ανθρώπους που θέλουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους». Ισχυρίζονται δε πως συγκροτούνται κύρια από Αλβανούς του Πρέσεβο, του Μέντεβα και του Βουγένοβατς, όμως μόνο και μόνο η σημείωση του Βρετανού δημοσιογράφου Τζόναθαν Στιλ πως ο αρχηγός της ομάδας μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου χρησιμοποιώντας «μία ελβετική διάλεκτο της γαλλικής γλώσσας» αποτελεί σαφή ένδειξη πως τα στελέχη της πρωτοεμφανιζόμενης αυτονομιστικής οργάνωσης προέρχονται -μεταξύ άλλων... - από την αλβανική ομογένεια του εξωτερικού. Οι αυτονομιστές αντάρτες προειδοποιούν, επιπλέον, πως είναι σε φάση «επιφυλακής» και δηλώνουν «έτοιμοι» να «υπερασπιστούν» τους Αλβανούς των τριών αυτών πόλεων...

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, που επικαλέστηκε προσφάτως και η αμερικανική εφημερίδα ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ, η αυτονομιστική οργάνωση «UCPMB» τροφοδοτείται με χρήματα, όπλα και πυρομαχικά από την αλβανική ομογένεια του εξωτερικού, στην οποία συγκαταλέγονται και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Προφανής στόχος της οργάνωσης «UCPMB» είναι η πρόκληση προβοκάτσιας στη Νότια Σερβία, με στόχο την «ευαισθητοποίηση» της λεγόμενης διεθνούς κοινής γνώμης για την εξαπόλυση μιας νέας - και ίσως χειρότερης...- ΝΑΤΟικής επέμβασης στα Βαλκάνια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη στις ΝΑΤΟικές διαθέσεις

Παρ' όλες τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο προεκλογικό κλίμα η εξέλιξη της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που ετοιμάζονται για να ξαναφουντώσουν τη φωτιά του πολέμου και εμπλέκει όλο και πιο ενεργά τη χώρα σε αυτά τα σχέδια. Χθες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό έδαφος είναι στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα προωθηθούν στο Κοσσυφοπέδιο, με πρόσχημα τη συμμετοχή τους στη δήθεν άσκηση με την προκλητική ονομασία ...«Δυναμική απάντηση 2000», η οποία θα διεξαχθεί την περίοδο 17 Μάρτη μέχρι 10 Απρίλη.

«Πράγματι, είπε, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μιας άσκησης και στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να διέλθουν από την Ελλάδα δυνάμεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχουμε. Ο αριθμός που αναφέρεται είναι περίπου 2.000 άνδρες. Εχουμε πει ότι εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε νέες δυνάμεις στην περιοχή για να εγκατασταθούν εκεί. Αλλά και στο πλαίσιο ασκήσεων δεν έχουμε αποφασίσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας. Αυτά πρέπει να είναι σαφή. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι αλλάζει κάτι στην περιοχή και οδηγούμαστε σε δραματικές εξελίξεις». Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το ελληνικό έδαφος προβλέπεται να γίνει περί τα τέλη Μάρτη.

Η κατάσταση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά επιτελεία, ενόψει και της διεξαγωγής των εκλογών της 9ης Απρίλη, καθώς θα ήταν ό,τι χειρότερο για την κυβέρνηση Σημίτη η έναρξη ενός νέου γύρου ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει τα πάντα στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, δυσκολεύεται, λόγω των προεκλογικών περιορισμών, που εκ των πραγμάτων μπαίνουν.

Εξάλλου η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις, το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, που είχε προχθές στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντ. Γκουτιέρες , ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Μάρτη στη Λισαβόνα, που συμπίπτει με την έναρξη πριν από ένα χρόνο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στο μεταξύ, διάχυτη είναι η ανησυχία και στους κόλπους της ΕΕ, όπου εκφράζονται φόβοι για επανάληψη των περσινού σκηνικού, την ώρα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο Βερολίνο, την ώρα εκείνη, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ έριχναν τις πρώτες βόμβες σε γιουγκοσλαβικούς στόχους.

ΠΑΜΕ
Μόνο με τον αγώνα θα μπει φραγμός

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) εκτιμά ότι τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τα Βαλκάνια.

«Οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να εντείνουν ξανά τις πολεμικές τους επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ο κίνδυνος για γενικότερη ανάφλεξη στη Βαλκανική είναι επί θύραις».

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί ευθυγραμμίζεται και συμμετέχει στις επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών.

Το ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση: «Να αποσύρει τώρα τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσσοβο. Να μη στείλει νέες δυνάμεις. Να μην επιτρέψει να περάσουν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από το έδαφος της χώρας μας».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους «να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες τους για την υπεράσπιση της ειρήνης. Να δυναμώσουν την πάλη τους, ενάντια στα επεκτατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Μόνο με τον αγώνα του λαού και των εργαζομένων, μπορεί να μπει φραγμός στον επεκτατισμό και την επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ