Στη Μεσσηνία περιόδευσε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα χωριά Χώρα και Βλαχόπουλο, όπου περιόδευσε, η Αλέκα Παπαρήγα έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από τους κατοίκους τους, οι οποίοι έσπευδαν να της σφίξουν το χέρι και να πουν το δικό τους καλό λόγο, προτρέποντας το ΚΚΕ να συνεχίσει τον αγώνα του για τα συμφέροντα και των αγροτών. Ενώ στο χωριό Χατζή η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε μια μαζικότατη συγκέντρωση των κατοίκων, που κατέκλυσαν το καφενείο αλλά και τους γύρω χώρους στην πλατεία του χωριού, για να ακούσουν το μεστό λόγο του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, για το τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί το ΚΚΕ να κάνει, αν ισχυροποιηθεί αποφασιστικά με την ψήφο του λαού, των εργαζομένων και των αγροτών.
Ολοφάνερη είναι η περιθωριοποίηση της ευρύτερης περιοχής, των χωριών της Μεσσηνίας, εξαιτίας της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας ιδιαίτερα. Αφού δυναμικές καλλιέργειες - ελαιολάδου, αμπελιών και σταφίδας - η κτηνοτροφία κλπ. πλήττονται άγρια από την αντιαγροτική πολιτική με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές, με τα πρόστιμα στο λάδι και τους περιορισμούς στην παραγωγή και δεν αφήνουν περιθώρια για μια αξιοπρεπή ζωή των αγροτών και η περιφέρεια μαραζώνει. Η εγκατάλειψη της περιοχής χαρακτηρίζεται και από την πρωτόγονη κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ακούγοντας, λοιπόν, τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των Δήμων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής να απαριθμούν τα οξυμένα προβλήματά τους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί όχι μόνον στις αιτίες και τους υπεύθυνους για το μαρασμό της υπαίθρου και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται, αλλά και να απαντήσει στη δημαγωγία των υποσχέσεων και εξαγγελιών των δικομματικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
«Τα μέτρα που ανακοινώνουν ο Κ. Σημίτης και η ΝΔ για τους αγρότες, είναι μέτρα - ασπιρίνες, με προηγούμενη λήξη. Και, αν παλιότερα μπορούσαν κάπως να ανακουφίσουν τους αγρότες, τώρα είναι εντελώς ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που βιώνει η αγροτιά», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Τι μπορεί να λύσει μια ελάχιστη μείωση στις τιμές των καυσίμων, όταν, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, έχουν ανέβει στα ύψη. Τι να αντιμετωπίσει η μικρή μείωση των επιτοκίων των δανείων που παραμένουν έτσι κι αλλιώς σε απαγορευτικά επίπεδα και ο μικρομεσαίος αγρότης δεν μπορεί να τα ξεχρεώσει. 'Η τι μπορεί ν' αλλάξει με εξαγγελίες για κάποιες ελάχιστες αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις που παραμένουν συντάξεις προνοιακές, όταν ο αγρότης δεν μπορεί να παράγει για να ζήσει;
«Το κεντρικό ζήτημα, που αποφεύγουν να θίξουν τα δύο κόμματα του δικομματισμού, είναι η παραγωγική αγροτική ανάπτυξη, ότι δεν μπορεί ο αγρότης να παράγει και να έχει εισόδημα ικανοποιητικό λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ την οποία στηρίζουν και εφαρμόζουν όχι μόνον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ που αποδέχονται την ΚΑΠ και την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 που περιορίζουν τις καλλιέργειες και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις αγροτικές δαπάνες και τις επιδοτήσεις», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα για να προσθέσει: «Τα κόμματα αυτά, σκόπιμα αποφεύγουν τη συζήτηση εδώ, γιατί δέχονται αυτήν την καταστροφική πολιτική, που είναι η αιτία για το μαρασμό της υπαίθρου. Και προσπαθούν με υποσχέσεις για μέτρα - μερεμέτια να σας κοροϊδέψουν, για να κλέψουν την ψήφο σας ξανά. Η αιτία για την κακοδαιμονία σας, είναι η αντιαγροτική πολιτική, η απελευθέρωση των αγορών που επιτρέπει την ασυδοσία για τους λίγους να εισάγουν, να αγοράζουν φθηνά και να πουλάνε ακριβά. Είναι η ΚΑΠ και η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Φιλολαϊκή αγροτική πολιτική και απελευθέρωση αγοράς δε συμβιβάζονται», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποίησε πως «τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά και για τους αγρότες και για τους άλλους εργαζόμενους, για όλο το λαό», για να υπογραμμίσει, στη συνέχεια: «Στις εκλογές, πρέπει να πούμε ΟΧΙ στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Γιατί η ύπαιθρος θα περιθωριοποιηθεί, γιατί μειώνεται η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών με την καταστροφική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ενώ η ΝΔ -αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΝ, λέει περίπου τα ίδια- δε θέλει να αμφισβητήσει την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γενική τάση είναι καταστροφική και τα μερεμέτια δε λύνουν το πρόβλημα», τόνισε και πρότεινε:
«Εμείς σας καλούμε να αγωνιστούμε και στην εκλογική μάχη. Να μειωθούν τα εκλογικά ποσοστά αυτών των κομμάτων και να δώσετε αποφασιστικά την ψήφο σας στο ΚΚΕ, να γίνει πιο ισχυρό. Ανεξάρτητα αν είστε κομμουνιστές ή όχι ελάτε να συμπορευτούμε. Θέλουμε δύναμη εκλογική για να βοηθήσουμε να προχωρήσει το Λαϊκό Μέτωπο, να βοηθήσουμε να αυξηθεί η λαϊκή πίεση, να γίνει μεγαλύτερη. Να χτίσουμε το Μέτωπο του λαού μαζί με τους κομμουνιστές που θα διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσουμε μια ΑΛΛΗ, φιλολαϊκή πολιτική».
«Αυτό που θα ψηφίσουμε θα βαρύνει για τις επόμενες δεκαετίες, γιατί οι αποφάσεις που παίρνονται, σήμερα, έχουν δραματικές επιπτώσεις και λειτουργούν σε βάθος χρόνου. Και αν η ψήφος δεν είναι για την ενίσχυση του ΚΚΕ, τότε, π.χ., αν αναλογιστούμε ότι πάνε για κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Ο λαός πρέπει να κάνει ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, τώρα, αν θέλει ν' αλλάξει η ζωή του, η κατάσταση προς το καλύτερο».
Αυτά υπογράμμισε, το Σάββατο το απόγευμα, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων, οπαδών, στους κομμουνιστές της Καλαμάτας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, παίρνοντας αφορμή και από την επισήμανση του Γραμματέα της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Δ. Τζαβάρα, ο οποίος ανοίγοντας τη συζήτηση, είπε: «Υπάρχει βεβαιότητα για τη δυνατότητα, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και στη Μεσσηνία, να φθάσουμε και ξεπεράσουμε το ποσοστό των ευρωεκλογών. Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Εχουμε καλύτερη από πριν συσπείρωση των κομμουνιστών, συστράτευση πολλών αγωνιστών που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους μαζί μας, αλλά και άλλων πολλών αγωνιστών που προέρχονται από άλλους χώρους και συστρατεύονται τώρα μαζί μας».
«Τα κόμματα του δικομματισμού, η κυβέρνηση και η ΝΔ σκέφτονται συνολικά το σύστημα, σκέφτονται ταξικά. Παλεύουν ποιο να είναι στην κυβέρνηση, πρώτο κόμμα, αλλά ενδιαφέρονται και να μην αδυνατίσει ο δικομματισμός, αφού θέλουν την ίδια πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου να στηρίξουν. Και θέλουν μεγάλο ποσοστό, μαζί να συγκεντρώσουν πάνω από 80%, για να υποστηρίζουν, μετά, πως, τάχα, ο λαός εγκρίνει την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Γι' αυτό εμείς, υπογράμμισε η Α. Παπαρήγα, λέμε ο λαός που αγωνίζεται ενάντια στην καταστροφική αυτή πολιτική, να τους μειώσει, να αδυνατίσουν και οι δύο, και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει το ΚΚΕ. Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό μόνο σαν ένα εκλογικό στόχο αλλά θέλουμε ισχυροποίηση του ΚΚΕ για το Μέτωπο το λαϊκό. Για μια μεγάλη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων με όρους λαϊκού κινήματος, που θα αντεπιτίθεται και θα διεκδικήσει ρήξη με τις πολιτικές αυτές, θα διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει φιλολαϊκές πολιτικές».
Αναπτύσσοντας παρακάτω την πρόταση του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Οσα προτείνουμε είναι ρεαλιστικά γιατί συμφέρουν το λαό. Είναι ρεαλιστικό να σταματήσει ο κατήφορος με τα ξεπουλήματα και την αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσουμε φιλολαϊκές λύσεις. Η πρότασή μας είναι δύσκολη απλώς, γιατί δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί και παλεύουμε να τους αλλάξουμε. Αυτό θα προωθηθεί με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που θα είναι ένα βήμα για να γίνουν, αύριο, μεγαλύτερα βήματα. Γι' αυτό πρέπει να αδυνατίσουν τα κόμματα του δικομματισμού, να μην μπορούν, να δυσκολευτούν να φτιάξουν κυβέρνηση - και σ' αυτό δυστυχώς ενισχύουν το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ. Θέλουμε να έχουν λιγότερη νομιμοποίηση για την αντιλαϊκή πολιτική τους και να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ. Κάτι που θα επιδρά θετικά και σε ανθρώπους και δυνάμεις που ταλαντεύονται, να ξεκαθαρίσουν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».
Κάνω την ερώτηση, γιατί διάβασα το ρεπορτάζ κάποιου δημοσιογράφου, που, αφού «χτύπησε» τάχα την κυβέρνηση, για να μας πείσει ότι είναι αντικειμενικός, συνεχίζει: Για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην ΕΕ, ασφαλώς θα υπάρξει δικαιολογημένη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Εδώ τους δικαιολογεί τους καημένους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και μας συνταράζει με τη μεγαλοψυχία του... Συνεπαρμένος από το μεγαλείο της ψυχής του, συνεχίζει: «Οποια λύση κι αν επιλεγεί, είναι βέβαιο ότι θα θιγούν αυτά που έχουμε μάθει να λέμε κεκτημένα».
Ολα τα κεκτημένα έχουν κερδηθεί με αίμα εργατών και είναι μια νίκη ιερή, αλλά αυτός το αμφισβητεί, λέγοντας ότι τον μάθανε να τα ονομάζει κεκτημένα! Ετρεξε πολύ αίμα για το οκτάωρο, φίλε, που σου έχουν «μάθει να το λες» κεκτημένο. Σκοτώσαν, το 1886, στο Σικάγο, εφτά απεργούς, που διαμαρτυρόντουσαν για τις πολλές ώρες εργασίας και αντί να δικαστούν οι δολοφόνοι, συλλάβανε οχτώ απεργούς, από τους οποίους κρεμάσανε τους τέσσερις, ένας πρόλαβε και αυτοκτόνησε και οι υπόλοιποι τρεις φυλακίστηκαν για πολλά χρόνια. Το οχτάωρο, λοιπόν, κερδήθηκε με αίμα και, φυσικά, όλα τα άλλα, σύνταξη, επίδομα ανεργίας, δώρα εορτών, για να αναφέρω μόνο μερικά.
Τίποτα δε δώσανε οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες από την καλή τους καρδιά. Και δεν υπήρξε στιγμή, που να μην προσπάθησαν σε κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε, να καταστρατηγήσουν και να αρνηθούν την υπογραφή τους. Αυτά είναι γνωστά, γι' αυτό μου κάνει εντύπωση η φράση «αυτά που έχουμε μάθει να ονομάζουμε». Σοβαρά μιλάει; Και γράφει σε εφημερίδα, που είναι από τις πρώτες σε κυκλοφορία. Εχουμε μάθει;!! Και δεν τον απολύουν; Και μ' αυτά τα ερωτήματα, εδώ ξεπηδά μια απλή αλήθεια. Δεν τον απολύουν, γιατί αυτοί, οι διευθυντές, εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, τον διέταξαν να το γράψει ή του δώσαν να καταλάβει τι ζητάν απ' αυτόν, αν θέλει να κρατήσει τη θέση του. Και τι μ' έπιασε τώρα; θα ρωτήσει κανείς. Εδώ ο κόσμος χάνεται και με μάρανε μια λέξη; `Η ένας δημοσιογράφος που συμβιβάστηκε;
Από πολύ καιρό έχει ακουστεί η λέξη «κεκτημένο» ειρωνικά και η έκφραση «Τα νόμιμα όρια του ΚΚΕ». Και η έκφραση αυτή άναψε και επαναλαμβάνεται ταχτικά μετά τη διαδήλωση κατά της επίσκεψης Κλίντον. Οι παρανομούντες επικαλούνται τη νομιμότητα σε κάθε αντίσταση ή ομαδική εκδήλωση αγανάχτησης του λαού.
Νόμιμο είναι να δίνει συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης και να αποκαλεί μια κυρία, που τηλεφώνησε να διαμαρτυρηθεί, «πατσαβούρα». Και για να το κάνει πιο νόμιμο η κυβέρνηση, αντί να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, τον καλύπτει, λέγοντας ότι «ο κύριος υπουργός έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται».
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 1 (ΠΑΣΟΚ): «Λωποδύτες, ψεύτες, αγύρτες»!
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 2 (ΝΔ) «Για ποιον τα λες αυτά, ρε γάιδαρε;».
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 1: «Για σένα, ρε τενεκέ ξεγάνωτε και για την κυρα - Κατίνα, που κάθεται δίπλα σου».
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 2: «Κύριε πρόεδρε, διαμαρτύρομαι. Αυτός ο αλήτης αποκάλεσε την κυρία συνάδελφο, κυρα - Κατίνα».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος υπουργός έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται.
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 1: «Σιγά μην την προσβάλαμε, την πατσαβούρα».
ΓΡΑΦΙΚΟΣ 3: «Τι θα γίνει, κύριε πρόεδρε, τον καλύπτετε συνέχεια κι έχει αφηνιάσει ο καριόλης».
Μαγκάκης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ, σκύβει στο διπλανό του):
Ευγενέστατε κύριε συνάδελφε, ελπίζω να μη σας βάζω σε μεγάλο κόπο, που παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω να μου εξηγήσετε τι θα πει καριόλης.
(Ο διπλανός σκύβει και του το εξηγεί. Ο Μαγκάκης αυτοκτονεί. Λύεται η συνεδρίαση).