ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Πορεία σήμερα στου Μαξίμου

Προς το "λουκέτο" οδηγούν κυβέρνηση και τράπεζες τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη ΣΟΦΤΕΞ,ικανοποιώντας τις επιθυμίες ανταγωνιστικών συμφερόντων που θέλουν το κλείσιμό της ή το ξεπούλημά της έναντι πινακίου φακής. Στα σχέδια αυτά αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας και πορεία απ' το εργοστάσιο στον Βοτανικό μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για ιδιωτικοποίηση της χαρτοβιομηχανίας έδωσε το έναυσμα, για να ξεκινήσει προσπάθεια υπονόμευσή της, με απώτερο στόχο τη διάλυσή της. Το στόχο αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης, ακόμα και στο θέμα της περιβόητης συμφωνίας της 24ης Δεκεμβρίου, για δανειοδότηση της εταιρίας με 2 δισ. δραχμές, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της - χωρίς βέβαια ούτε αυτή να το διασφαλίζει - μέχρι το ξεπούλημα.

Στις 21 Γενάρη, είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό διυπουργική σύσκεψη και η ίδια η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου είχε δεσμευτεί ότι απ' την επόμενη μέρα θα άρχιζε η εκταμίευση των 2 δισ. δραχμών. Ωστόσο έχουν περάσει αρκετές μέρες και όχι μόνο δεν υλοποιείται η δέσμευση, αλλά και νέα εμπόδια προβάλλονται, καθώς πλέον η κυβέρνηση ρίχνει το "μπαλάκι" στις τράπεζες και εξαρτά την, εν λειτουργία, ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, μόνο αν το "θελήσουν" (;) οι τελευταίες. Ετσι εμφανίζονται οι τράπεζες να ερίζουν, για το αν το δάνειο θα δοθεί με ταυτόχρονη προσημείωση των περιουσιακών στοιχείων ισοδύναμη με τα χρέη της ΣΟΦΤΕΞ προς αυτές, ή θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Αλλωστε, τις δυσάρεστες εξελίξεις είχε προδικάσει η υφυπουργός, ζητώντας απ' το σωματείο να συναινέσει στη συρρίκνωση της επιχείρησης και σε μαζικές απολύσεις και περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων!

Μπροστά στον κίνδυνο του "λουκέτου", οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη σημερινή στάση εργασίας και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο Παρασκευή θα δώσουν για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της εταιρίας.

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
"Ως έχει" στη Βουλή!

Ακαρπη και η χτεσινή συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Αλ. Παπαδόπουλου. Επιμένει η κυβέρνηση στο αντιυπαλληλικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο. Στη 48ωρη απεργία 3 - 4 Φλεβάρη προχωράνε οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ακαρπη απέβη και η χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ,με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο,καθώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η εμμονή της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο, όπως ακριβώς έχει δημοσιοποιηθεί. Στην αδιάλλακτη αυτή στάση της κυβέρνησης, οι δημόσιοι υπάλληλοι απαντούν με την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 3 και 4 του Φλεβάρη.

Ο υπουργός όσον αφορά το μισθολόγιο, και ιδιαίτερα εκείνες τις διατάξεις που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες,όπως η δυνατότητα των προϊσταμένων μέσω υποκειμενικών αξιολογήσεων να περικόπτουν το κίνητρο αποδοτικότητας, παρέπεμψε στον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.Ο τελευταίος, ωστόσο, έχει αποκλείσει κάθε δυνατότητα και για ελάχιστη ακόμα τροποποίησή τους. Στον υφυπουργό Οικονομικών και σε συνάντηση που θα έχει μαζί του, παρέπεμψε επίσης ο Α. Παπαδόπουλος και το αίτημα για θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων...

Ταυτόχρονα, ο υπουργός επέμεινε προκλητικά στις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση του κράτους,οι οποίες αναφέρονται στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Διατάξεις, που αλλάζουν μονομερώς και αυθαίρετα τις εργασιακές τους σχέσεις και το σύστημα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς δε διασφαλίζεται το δικαίωμα της μονιμότητας.Καθιερώνουν, επίσης, ένα πολύμορφο εργασιακό καθεστώς, δίνοντας τη δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Τέλος, οι διατάξεις αυτές εγκυμονούν κινδύνους για τα Επικουρικά Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, τόνισε: "Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε θετική απάντηση είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία που έχουμε εξαγγείλει για τις 3 - 4 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ".

Από προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση των εργατών της ΣΟΦΤΕ

Από προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Από τον εμπαιγμό στον εκβιασμό!

"Σταμάτησε ο εμπαιγμός και άρχισε ο εκβιασμός".Μ' αυτή τη φράση χαρακτήρισε η αντιπροσωπεία των καθαριστριών δημοσίων σχολείων τις απαντήσεις που έλαβε από παράγοντα του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο συναντήθηκε χτες κατά τη διάρκεια κινητοποίησης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το υπουργείο επιμένει στην πρότασή του για μια αύξηση 8%, ενώ το αίτημά τους για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, από εργολαβική σε αορίστου χρόνου, δεν είναι εφικτό. Μάλιστα τους ζήτησε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, γιατί αλλιώς δε θα πάρουν ούτε αυτή την εξευτελιστική αύξηση!

Αγανάκτηση και οργή προκάλεσε η κοινοποίηση των απαντήσεων αυτών στις συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο καθαρίστριες - που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει πορεία από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας - αλλά και στους απεργούς καθηγητές, η πορεία των οποίων είχε ήδη καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά κι αυτή την εξέλιξη, το Σωματείο καθαριστριών προχωρά στην προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας στις 3 και 4 Φλεβάρη, με συγκέντρωση την πρώτη μέρα στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Κοντά στις καθαρίστριες βρέθηκαν η Ζωή Σώκου μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και ο Δ. Κυπραίος μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Εκλογική επιτυχία της "Δημοσιοϋπαλληλικής"

Την απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες και ψήφους πήρε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι" στις αρχαιρεσίες που έγιναν πριν δύο μέρες για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα,ενώ πτώση σημείωσε η Συσπείρωση Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ).

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 325 (προηγούμενες εκλογές 332), έγκυρα 320 και έλαβαν: ΔΕ-Σ 164 ψήφους και 5 έδρες (πριν 148 και 4). Συσπείρωση Εργαζομένων 109 ψήφους και 3 έδρες (πριν 127 και 4) και Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση 47 ψήφους και 1 έδρα (πριν 49 και 1).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕ-Σ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους "για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν υπερψηφίζοντάς τη για τη συνέπεια, το ήθος, την αγωνιστική στάση και την προσπάθειά της να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους". Τονίζεται ακόμα ότι η δύναμη της παράταξης είναι δύναμη όλων των εργαζομένων και θα την αξιοποιήσει για την ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ακόμα καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην 48ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 3 και 4 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ