Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Πορεία σήμερα στου Μαξίμου

Προς το "λουκέτο" οδηγούν κυβέρνηση και τράπεζες τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη ΣΟΦΤΕΞ,ικανοποιώντας τις επιθυμίες ανταγωνιστικών συμφερόντων που θέλουν το κλείσιμό της ή το ξεπούλημά της έναντι πινακίου φακής. Στα σχέδια αυτά αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας και πορεία απ' το εργοστάσιο στον Βοτανικό μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για ιδιωτικοποίηση της χαρτοβιομηχανίας έδωσε το έναυσμα, για να ξεκινήσει προσπάθεια υπονόμευσή της, με απώτερο στόχο τη διάλυσή της. Το στόχο αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης, ακόμα και στο θέμα της περιβόητης συμφωνίας της 24ης Δεκεμβρίου, για δανειοδότηση της εταιρίας με 2 δισ. δραχμές, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της - χωρίς βέβαια ούτε αυτή να το διασφαλίζει - μέχρι το ξεπούλημα.

Στις 21 Γενάρη, είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό διυπουργική σύσκεψη και η ίδια η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου είχε δεσμευτεί ότι απ' την επόμενη μέρα θα άρχιζε η εκταμίευση των 2 δισ. δραχμών. Ωστόσο έχουν περάσει αρκετές μέρες και όχι μόνο δεν υλοποιείται η δέσμευση, αλλά και νέα εμπόδια προβάλλονται, καθώς πλέον η κυβέρνηση ρίχνει το "μπαλάκι" στις τράπεζες και εξαρτά την, εν λειτουργία, ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, μόνο αν το "θελήσουν" (;) οι τελευταίες. Ετσι εμφανίζονται οι τράπεζες να ερίζουν, για το αν το δάνειο θα δοθεί με ταυτόχρονη προσημείωση των περιουσιακών στοιχείων ισοδύναμη με τα χρέη της ΣΟΦΤΕΞ προς αυτές, ή θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Αλλωστε, τις δυσάρεστες εξελίξεις είχε προδικάσει η υφυπουργός, ζητώντας απ' το σωματείο να συναινέσει στη συρρίκνωση της επιχείρησης και σε μαζικές απολύσεις και περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων!

Μπροστά στον κίνδυνο του "λουκέτου", οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη σημερινή στάση εργασίας και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο Παρασκευή θα δώσουν για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ