ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λαϊκή πάλη του χτες εμπνέει και τους αγώνες του σήμερα

Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Τιμή και δόξα σε όλους όσοι συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τον φασίστα κατακτητή.

Τιμή και δόξα στον Αρη Βελουχιώτη, που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του ΚΚΕ αναδείχτηκε λαϊκός ηγέτης και ήρωας.

Αιώνια δόξα και τιμή στους Ελληνες κομμουνιστές και το ηρωικό τους κόμμα για τον καθοριστικό τους ρόλο στην αντιστασιακή εποποιία.

Αυτό ήταν το πνεύμα της εκδήλωσης, που έγινε την περασμένη Κυριακή, ως αφιέρωμα στην επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου και, φυσικά, είχε προεκτάσεις στη σημερινή πραγματικότητα. Στον προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος σήμερα.

Θεωρούμε σημαντικό ζήτημα την απόδοση φόρου τιμής στους αγωνιστές εκείνης της περιόδου. Στους μεγάλους αγώνες που έγιναν, για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και την κοινωνική απελευθέρωση - λαϊκή κυριαρχία, την επόμενη περίοδο.

Πρόθεσή μας είναι με τέτοιες εκδηλώσεις να διατηρηθούν οι ιστορικές μνήμες και να περάσουν στη νέα γενιά τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μαζί μ' αυτές να συντηρηθούν στις συνειδήσεις η αξία των λαϊκών αγώνων ενάντια στους κατακτητές, το νόημα των θυσιών στα πλαίσια της διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για το λαό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με λαϊκή κυριαρχία και εξουσία... Με σοσιαλισμό.

Η δύναμη του λαού

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη που διαθέτει ο λαός. Την ικανότητά του να αντιμετωπίζει με επιτυχία ισχυρότατους αντιπάλους, όταν έχει συνείδηση του δίκιου του και των αναγκών του. Αυτό προκύπτει ως ασφαλές συμπέρασμα από την αξιολόγηση της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος αλλά και της Εθνικής Αντίστασης ειδικότερα.


Αυτά τα συμπεράσματα όμως δε βολεύουν την άρχουσα τάξη. Αυτούς που εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν και καταδυναστεύουν το λαό.

Δε βολεύουν τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια, που θέλουν τους λαούς υποταγμένους, φοβισμένους και αδρανείς. Πειθήνιους στις εντολές και την κυριαρχία τους.

Γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να παραχαράξουν την Ιστορία. Να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Γι' αυτό οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους, η ΕΕ, για παράδειγμα, σταθερά και επίμονα, με συστηματικό τρόπο και συγκεκριμένα σχέδια, αξιοποιώντας κάθε μηχανισμό που διαθέτουν, προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στην πραγματικότητα.

  • Προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών πριν 62 χρόνια. Θέλουν να μειώσουν την αξία της συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης σ' αυτόν τον αγώνα. Να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή των λαών, της εργατιάς και της αγροτιάς... Ετσι, την 9ητου Μάη αντί της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών γιόρτασαν τη Μέρα της Ευρώπης
  • Πρόθεσή τους είναι να ξεχαστεί ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των κομμουνιστών, που αποφασιστικά και ως πρωτοπόροι συνέβαλαν στη συσπείρωση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό λαϊκών δυνάμεων, όταν οι πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος εκείνη την εποχή έσπερναν την ηττοπάθεια, την υποταγή και το ραγιαδισμό.
Επιχείρηση αποκομμουνιστικο
ποίησης

Φτάνουν στο σημείο να θεωρούν πως η απελευθέρωση της Ευρώπης ολοκληρώθηκε το 1990, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τις ανατροπές που συντελέστηκαν στα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Εκφράζοντας έτσι το διακαή πόθο να ταυτίσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, πέρα από κάθε λογική και καθ' υπέρβαση των ιστορικών δεδομένων.

Φτάνουν στο σημείο να διαχωρίζουν τον Αρη Βελουχιώτη από την κομματική του σχέση και ιδιότητα. Από την ιδεολογία που τον εξέθρεψε και τον ανέδειξε λαϊκό ηγέτη και ήρωα.

Πρόθεσή τους είναι να δηλητηριάσουν τη νέα γενιά και τις βαθιές ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος μέσα στο λαό. Να δημιουργήσουν εμπόδια στις σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος με το λαό.

Δε θέλουν ο λαός να αντλεί παραδείγματα αντίστασης και πάλης απέναντι στους καταπιεστές του. Δε θέλουν να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές του... Δε θέλουν να αναγνωρίσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα τον σταθερό, αταλάντευτο και τίμιο υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων. Δε θέλουν να αναγνωριστεί η ανυπέρβλητη αγωνιστική στάση των κομμουνιστών σε όλες τις πτυχές της ιστορίας του λαού μας. Η δυνατότητα κοινής πορείας μαζί τους που περικλείει την αναγκαία δυναμική για να προχωρήσει η ζωή προς τα εμπρός. Για να αλλάξουν τα πράγματα σε όφελος του λαού και του τόπου.

Πρόθεσή τους είναι να μην προκύψει ως συμπέρασμα από την αγωνιστική ιστορία του λαού μας, από τον αντιφασιστικό αγώνα, η τραγική κατάληξη και η ήττα των ισχυρών που έσπερναν το φόβο και το θάνατο, επειδή απέναντί τους ορθώθηκε ο λαός ενωμένος και αποφασισμένος.

Δε θέλουν να συσχετιστεί ο αντιφασιστικός αγώνας με την αντιιμπεριαλιστική πάλη που φουντώνει στις μέρες μας.

Θέλουν να αποφύγουν την προβολή της ομοιότητας των στόχων και των επιδιώξεων του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, που συναντιούνται στην καθυπόταξη των λαών και την καταδυνάστευσή τους και δείχνουν την καταγωγή του φασισμού. Τη σχέση του με τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια. Με την εκμετάλλευση. Με το σύστημα που ζούμε και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Παραμένει η αντιδραστική αντίληψη και νοοτροπία

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπογραμμίσουμε πως παρά την ήττα του φασισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φασιστική αντίληψη και νοοτροπία συνεχίζει να αναπτύσσεται και έξω από τα νεοφασιστικά κόμματα. Επικρατεί και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους μέσα στην πρακτική του ιμπεριαλισμού και των οργάνων του. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Σκεφτείτε τη Συνθήκη Σένγκεν που καταπατά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα
  • Σκεφτείτε τα περιοριστικά μέτρα που στραγγαλίζουν τους λαούς καταργώντας πολλά δικαιώματά τους, στο όνομα της δήθεν τρομοκρατίας
  • Αναλογιστείτε πόσο οι ταξικές διακρίσεις κυριαρχούν στη ζωή μας. Στη μόρφωση, στη δουλιά, σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας δραστηριότητας.
Καθημερινά τα εγκλήματα στην κοινωνία της εκμετάλλευσης

Μη σας παρασύρουν τα περί «ίσων ευκαιριών» που διακηρύσσουν. Μη σας αποπροσανατολίζουν τα περί ελευθερίας που με περίσσιο θράσος λένε. Τα παιδιά των απολυμένων από δεκάδες εργοστάσια σ' όλη τη χώρα, οι άνεργοι, οι συμβασιούχοι, που χρόνια παραμένουν όμηροι του συστήματος, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ό,τι χρειάζονται. Δεν έχουν ίσες ευκαιρίες.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με τη δίψα για μεγαλύτερα κέρδη, οδηγεί σε ακραίες αντιλήψεις και φυσικά σε φασιστικές νοοτροπίες.

Σ' αυτήν ακριβώς τη βάση απευθυνόμαστε στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία καλώντας τους να κατανοήσουν πως ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται και πως στις σύγχρονες συνθήκες αποχτάει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Πως αντιφασιστικά χαρακτηριστικά έχει η αντίσταση του ιρακινού λαού στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, όπως και ο αγώνας των Παλαιστινίων που ζητούν μια θέση στον ήλιο. `Η ο αγώνας των Ιρανών που θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους και αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις που ασκούνται πίσω από το πρόσχημα επιδίωξης διπλωματικών λύσεων.

Ας μην αφορίζουμε μερικές εκατοντάδες νεαρών με ακραία φασιστική δράση, που και αυτοί χρειάζονται αποφασιστική πολιτική αντιμετώπιση, όταν ο φασισμός ως αντίληψη υπάρχει στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

-- Στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, σύμφωνα με την οποία αν έχεις λεφτά ζεις, αν όχι πεθαίνεις.

-- Στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, σύμφωνα με την οποία αν έχεις λεφτά και μέσα μορφώνεσαι, αν όχι γίνεσαι φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και ζεις στο φάσμα και τα όρια της μερικής απασχόλησης και της ανεργίας. Να σκεφτούμε όμως το ποιος επέβαλε και καθοδήγησε την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών...

Ας κατονομάσουμε την ΕΕ, που εξέφρασε στην πράξη αυτή την επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων...

Ας αναφέρουμε και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που θεσμοθέτησε αυτές τις απαράδεκτες κοινωνικές διακρίσεις, με την υποστήριξη και την ανοχή των διαχειριστών του συστήματος και κάποιων δήθεν αριστερών.... Του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού.

Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους που σήμερα τιμούν τον ηρωικό αγώνα των αντιφασιστών εκείνης της εποχής. Σε εκείνους που θαυμάζουν τον Αρη Βελουχιώτη. Την ιδεολογικοπολιτική του συγκρότηση και τη μαχητικότητα.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, που μέσα στο λαό παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις... Θέλουμε να σας θυμίσουμε το ξεπάτωμα της αγροτιάς με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή, με τη σταδιακή απαξίωσή της και τελικά με τον περιορισμό και την κατάργηση πολλών καλλιεργειών.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως όλα αυτά που καταπιέζουν και βαθαίνουν την εκμετάλλευση των λαών είναι φασιστική λογική, πως το καπιταλιστικό καθεστώς αναπαράγει αυτή τη λογική και τη συντηρεί.

Κοιτάξτε τη Νέα Ορλεάνη, στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Κοιτάξτε όπου γίνονται φυσικές καταστροφές, στην κοινωνία της εκμετάλλευσης. Την πληρώνουν ή όχι οι φτωχοί; Αποδείχνεται ή όχι ο ταξικός χαρακτήρας της κοινωνίας; Η αδιαφορία του ταξικού κράτους γι' αυτούς και τη ζωή τους; Είναι ολοφάνερη γύρω μας η συντήρηση της φασιστικής νοοτροπίας και πρακτικής από μέρους των εκμεταλλευτών.

Εχουμε, λοιπόν, δίκιο όταν λέμε πως το σύστημα αναπαράγει το φασισμό. Εχουμε δίκιο να ισχυριζόμαστε πως η αντιφασιστική πάλη που πρέπει να συνεχιστεί εντάσσεται και ολοκληρώνεται μέσα στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Εχουμε δίκιο όταν τονίζουμε πως ο φασισμός και οι κίνδυνοι για την επάνοδό του θα εξαφανιστούν με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με αυτές τις προεκτάσεις θέλουμε να τιμήσουμε την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας.

Ενας μόνο δρόμος σε όφελος του λαού

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε καλόπιστα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε πατριώτη, για να του μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα καλώντας τον σε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο. Σε μια πλατιά λαϊκή συμμαχία που με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και μόνο θα συγκρούεται ασυμβίβαστα, επίμονα και αποφασιστικά με τον ιμπεριαλισμό και τις επιδιώξεις του. Με την έμφυτη ιδιότητά του να αναπαράγει το φασισμό.

Εδώ πρέπει να συγκρουστούμε και με όλους εκείνους που ανέχονται ή συντηρούν την κατάσταση και το σύστημα... Με όσους μιλάνε για μεταρρυθμίσεις και διαχείρισή του χωρίς να καταργούν τους αντιλαϊκούς μηχανισμούς.

Χρόνια τώρα ο δικομματισμός - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - διαφεντεύει τις τύχες του λαού και στην πράξη συμβάλλει στη συνέχιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στη διατήρηση και ένταση των λαϊκών προβλημάτων. Στην αναπαραγωγή τους.

Χρόνια τώρα σας τάζουν λαγούς με πετραχήλια αλλά το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο... «Ο φτωχός γίνεται φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος»... Ο αυταρχισμός και η καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων εντείνονται. Οι φασιστικές αντιλήψεις και ο κίνδυνος του φασισμού συνεχίζουν να υπάρχουν, με ευθύνη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ευθύνη έχουν όμως και οι οπορτουνιστές, που, στο όνομα της συναίνεσης και του διαλόγου τους με τα κόμματα της εξουσίας, τους δίνουν άλλοθι και προσχήματα για την αντιλαϊκή τους πρακτική.

Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να προβάλλουν αντικομμουνιστικές λογικές προκειμένου να πείσουν το σύστημα και τους παράγοντές του για το πόσο καλόπιστοι και συνεργάσιμοι είναι. Σε αυτά τα πλαίσια φέρονται και κινούνται σαν όψιμοι γενίτσαροι.

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρέωσή μας να καλέσουμε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν αυτά τα κόμματα και να προσανατολιστούν στην αποφασιστική διεκδίκηση λύσεων στις ώριμες ανάγκες τους. Στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, που θα ανοίξει το δρόμο σε φιλολαϊκές εξελίξεις, έξω από τα όρια της σημερινής κατάστασης, όπου μόνο διαχείριση της μιζέριας και της φτώχειας μας μπορεί να γίνει.

Μόνο έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο σε όφελος του λαού και του τόπου. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και σε βάθος οι αιτίες των προβλημάτων μας. Μόνο έτσι θα συντριβούν οι εκμεταλλευτές του λαού που φαντάζουν ανίκητοι όταν ο λαός παραμένει απαθής, αναποφάσιστος, απλός παρατηρητής των εξελίξεων και όχι μαχητής σύμφωνα με τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, των Λαμπράκηδων και της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Με την ευκαιρία του φετινού γιορτασμού των μηνυμάτων του Γοργοπόταμου χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα πραγματικά νοήματά του.

Να δυναμώσουμε την αντιφασιστική μας επαγρύπνηση.

Να εντάξουμε την πάλη μας ενάντια στο φασισμό στην αντιιμπεριαλιστική μας συνείδηση και δράση.

Να πυκνώσουμε τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας για την αποτροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και για την ανάδειξη μιας άλλης εξουσίας, ικανής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα λαϊκά προβλήματα. Της λαϊκής εξουσίας, που πρέπει να είναι συνέχεια μπροστά στις επιδιώξεις μας, στους στόχους μας.


Τάσος ΧΡΟΝΑΣ


...Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη που διαθέτει ο λαός. Την ικανότητά του να αντιμετωπίζει με επιτυχία ισχυρότατους αντιπάλους, όταν έχει συνείδηση του δίκιου του και των αναγκών του. Αυτό προκύπτει σαν ασφαλές συμπέρασμα από την αξιολόγηση της Ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος, αλλά και της Εθνικής Αντίστασης ειδικότερα.

Αυτά τα συμπεράσματα, όμως, δε βολεύουν την άρχουσα τάξη. Αυτούς, που εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν και καταδυναστεύουν το λαό...

Στη φωτογραφία πάνω το μνημείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και κάτω από τον πρόσφατο γιορτασμό της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας στον Γοργοπόταμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ