ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΠΑΛΙΑ ΠΛΗΓΗ

(που δεν πρέπει να ξεχνιέται)

ΔΕΝ ήταν από τις ειδήσεις, που περνούν αδιάφορα. Ο λόγος για το πρόσφατο περιστατικό με κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές και δασκάλους σε δημοτικό σχολείο στον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, που έδωσαν οι αρμόδιοι, είναι φυσικό να μην είναι επαρκείς σε παρόμοια θέματα, όπως αυτό για την υγεία μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας: τη φυματίωση. Οι παλιές βασανιστικές ιστορίες, που είχε σε άλλες εποχές η χώρα μας με τη φυματίωση, θυμίζουν μια μεγάλη δοκιμασία που κράτησε χρόνια και χρόνια.

ΘΕΡΙΖΕ τότε άγρια η φυματίωση, το «χτικιό» όπως την είχε ονομάσει ο λαός. Μέσα σε λίγους μήνες και όλα τέλειωσαν. Χωρίς να προφτάσουν να βρουν κρεβάτι σε σανατόρια. Ο αριθμός αυτών, που κάθε χρόνο «έφευγαν» από το βάκιλο του Κωχ, στη χώρα μας υπολογίζεται πως έφτανε τις 25.000. Μια ολόκληρη μικρή πολιτεία...

ΑΥΤΟ είναι το μεγάλο συγκλονιστικό ρεπορτάζ, που έδωσε η πένα του σύντροφου Κώστα Στούρνα του Ζαγοριανού, που είδε κι έζησε την αφόρητη, την απελπιστική κατάσταση, που επικρατούσε τότε στη «Σωτηρία» και, που με κάθε τρόπο, οι αρμόδιοι την απόκρυβαν. Δεν είναι μόνον οι φοβερές εικόνες αυτό που μας δίνει η γραφή του. Είναι επίσης η αναζήτηση, που επιχειρεί για να εντοπίσει τους ένοχους, αυτούς που έχουν τις ευθύνες για την αθλιότητα που επικρατεί.

ΕΤΣΙ, έγραφε: «Στη "Σωτηρία" παίζεται η τελευταία πράξη των δραμάτων. Η πρώτη παίζεται στα ανήλια αθηναϊκά φτωχόσπιτα, στο φοιτητικό δωμάτιο, στη στρατώνα, στο καράβι, στο υγρό μπουντρούμι της φάμπρικας. Μέσα στα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ εκείνο βγήκε, τότε, σ' ένα μικρό βιβλιαράκι, που η δικτατορία του Μεταξά το πέταξε στις φωτιές που άναψαν οι φασίστες φωτοσβέστες, για να βγάλουν από τη μέση τα αντιφασιστικά, προοδευτικά βιβλία. Κι όχι μόνον αυτά. Στην πυρά πήγαν και έργα κλασικά, που ενοχλούσαν τους τεταρτοαυγουστιανούς υμνωδούς του Μουσολίνι και του Χίτλερ.

Η «ΣΩΤΗΡΙΑ» θα 'χει στα κατοχικά χρόνια τη δική της επική ΕΑΜική σελίδα. Πάλεψαν σαν λιοντάρια οι φυματικοί, αντιμετώπισαν τους Γερμανούς και τους δικούς μας προδότες. Μεγάλοι εκείνοι οι αγώνες. Εργάτες, ανάπηροι, φοιτητές, αθλητές, ένα μέτωπο γερό σ' εκείνους τους αγώνες. Ετσι κι έζησαν.

ΑΛΛΑ να γυρίσουμε στο σήμερα. Στο σχολειό, που μας ξάφνιασε. Που, καθώς σημείωσε το ρεπορτάζ του «Ρ», αποκάλυψε τη γύμνια του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα διασφάλιζε την απαραίτητη σχολική υγιεινή και φροντίδα. Οσες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κι αν σπεύδουν να δώσουν οι αρμόδιοι για το περιστατικό στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αττικής, η «ξεχασμένη» φυματίωση βεβαίωσε την παρουσία της.

ΚΑΙ, μάλιστα, με τρόπο ανησυχητικό και μ' ολοφάνερη τη γύμνια του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ