Εν μέσω μιας ακόμα προεκλογικής περιόδου στην Τσεχία πραγματοποιήθηκε στις 16 του Σεπτέμβρη η γιορτή της εφημερίδας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας
Αποψη από το χώρο του Φεστιβάλ |
Το φετινό φεστιβάλ, το 15ο από το 1991, οπότε και ιδρύθηκε η «Χαλό Νόβινι», αποτέλεσε και μια αποφασιστική απάντηση στο έντονα αντικομμουνιστικό κλίμα που φουντώνει ξανά ενόψει των νέων εκλογών. Στην ανάγκη με κάθε τρόπο να αντιπαλευτεί ο αντικομμουνισμός αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Βόιτεχ Φίλιπ, μιλώντας στο Φεστιβάλ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην καμπάνια του κόμματος ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Τσεχία. Σύμφωνα με τους Τσέχους κομμουνιστές, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη στην προοπτική να δημιουργηθούν βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα.
Η καμπάνια ενάντια στις βάσεις ήταν το βασικό θέμα και στο περίπτερο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, η οποία παραμένει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που με δικαστικά μέσα προσπαθεί να απαγορεύσει τη λειτουργία της, επιβεβαιώνοντας έτσι τον υποκινούμενο αντικομμουνισμό που «βράζει» στη χώρα. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε και ο κορμός των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στις επερχόμενες τοπικές εκλογές.
Κεντρική θέση στο χώρο κατείχε το περίπτερο του Συνδέσμου Φιλίας Τσεχίας - Κούβας, με πλούσιο υλικό για την υπόθεση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ. Μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ήταν ενταγμένο στην παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωσή τους και σ' αυτά τα πλαίσια εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κούβας στην Πράγα παραβρέθηκε και μίλησε στους Τσέχους κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Παρών ήταν επίσης και εκπρόσωπος από την πρεσβεία της Βενεζουέλας.
Η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στα τσέχικα, με ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις για τις διώξεις σε βάρος της ΚΝ Τσεχίας, τη συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων για το Λίβανο και άλλα θέματα, έγινε ανάρπαστη από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Οι κακές σκέψεις, δεν ήρθαν αυθαίρετα στο μυαλό μου. Εβλεπα στο γυαλί τον Πόντιο, τον «άντρα», το «μάγκα», τον τραγουδιστή, τον χορευτή, τον «ακέραιο», τον νομάρχη, να τον πυροβολούν και εκείνος, αμυνόμενος, να συμπεριφέρεται όπως ο Ντούτσε, λίγο πριν τον κρεμάσουν! Να γέρνει το κάθισμα μια πίσω, μια μπροστά, να χαμογελάει, και το χαμόγελό του να παγώνει και να γίνεται μάσκα. Να βρίζει, να παρακαλεί, να απειλεί, να ειρωνεύεται, να κομπάζει, να σταυρώνει τα χέρια του, να τα λύνει, και πάλι να τα σταυρώνει στο στήθος του. Και τα χείλη του, από τη μια άκρη στην άλλη, αυτό ήταν που με έσφαζε, να έχουν ασπρίσει από το ξεραμένο σάλιο. Δείγμα πως το ζάχαρο έσπαζε το κοντέρ! Και τα μάτια του, τα «αετίσια» μάτια του, να ικετεύουν για ένα ποτήρι νερό, και κανένας να μην απλώνει να του το προσφέρει! Τέτοιος σαδισμός! Τι τραγωδία!
Ο νομάρχης φυσικά και ελέγχεται για τους διορισμούς, για τις αμαρτωλές παρέες του, για τα ρουσφέτια και τα χατίρια σε συγγενείς και φίλους. Παιδί του συστήματος, που παράγει αυτά τα φαινόμενα, είναι και αυτός. Στρατιώτης του. Αναπόσπαστατο μέρος του! Ομως, κι αυτοί που τον ανακρίνουν, τι είναι; Οι μωρές παρθένες; Ποιος έκανε τον Ψωμιάδη νούμερο ένα (κυριολεκτικά και μεταφορικά); Ποιος τον έκανε ανεξέλεγκτο; Οταν τον καλούσαν στις εκπομπές τους και κάνανε πλάκα, ενώ γύρω τους ο κόσμος καίγονταν, δεν ξέρανε με ποιον είχανε να κάνουν; Αυτοί δεν ελέγχονται, για τις παρέες τους; Για τις φιλίες τους; Παρέα τους, φίλος τους, ήταν ο Πανίκος! Και τώρα τη στρίβουν! Τέτοιοι αναξιόπιστοι!
Λέει ο άνθρωπος: «οπ, ο Αναγνωστόπουλος είναι αδερφός μου! Μαζί του θα πάω»! Ενώ ετούτοι, πριν «αλέκτορα φωνήσαι», την κοπανάνε! «Ρε, Μήτσο, ρε Νίκο, ρε Γιώργο, ρε Ακη, ρε αδέρφια, μαζί δεν κάναμε τις εκπομπές και γέλαγε ο κόσμος», φωνάζει ο νομάρχης. (Γέλαγε, ενώ θα έπρεπε να κλαίει;) Τον κοριό ετούτοι! Τα Μίντια, το θέαμα, το σύστημα, σε τελευταία ανάλυση, είναι πάνω από πρόσωπα και φιλίες! Τι αποπροσανατολίζει ετούτη την ώρα; Ο Ψωμιάδης! Απάνω του! Μα, είναι δικό μας παιδί! Ας, είναι, βαράτε του!
Κουβέντα οι ανακριτές! Πρώτο θέμα συζήτησης το σύμπτωμα και όχι η αιτία!