ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Αριστοτέλους

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., η λαϊκή κινητοποίηση που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ

Από την περσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Από την περσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, ανταμώνουν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες και έμποροι, χιλιάδες νεολαίοι από κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε κοινό μέτωπο αντίστασης, κόντρα στο μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη που έγινε πάλι βήμα εξαγγελιών για νέα δώρα στο κεφάλαιο. Απορρίπτουν την επιλογή της συναίνεσης και της υποταγής στα μέτρα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου που σαλπίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και προβάλλουν το δικό τους όραμα για ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Σ' αυτό το δρόμο, της αντίστασης, του αγώνα, της ανυπακοής, καλούν να στρατευτούν όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

Το κάλεσμα αυτό μετέφεραν μέχρι την τελευταία ώρα, χτες, τα στελέχη του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς, τα στελέχη της ΠΑΣΥ σε κάθε χωριό και η ΣΕΑ ΕΒΕ σε κάθε μικρό και αυτοαπασχολούμενο έμπορο.

Με εξορμήσεις στα γιαπιά το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης κάλεσε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές να διατρανώσουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι να παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Και η Επιτροπή των παράνομα απολυμένων της «GOOD YEAR», που δέκα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη, παλεύει ακόμη να δοθεί λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα των εργαζομένων, καλεί σε δυναμική και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, για να εκφραστεί η καταδίκη τους στην αντεργατική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο δρόμο του αγώνα, στο πλευρό της εργατιάς και της αγροτιάς, καλεί τους επαγγελματίες και εμπόρους ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας: «Η αύξηση του ΦΠΑ, η απελευθέρωση του ωραρίου, η τραγική πτώση του τζίρου λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργατοϋπαλλήλων, των ΕΒΕ, των αγροτών, των συνταξιούχων, η επίθεση στο Ασφαλιστικό, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων της Υγείας και της Παιδείας επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων. Την ίδια ώρα δίνονται απλόχερα φοροαπαλλαγές και προνόμια στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε ένταση της συγκέντρωσης του λιανεμπορίου στα χέρια των πολυεθνικών, με συνέπεια τη συρρίκνωση και τον αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων, όπως επιτάσσει η ΕΕ».

ΝΑΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν

Τη συστράτευσή τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνει η ΝΑΣ και οι Δημοτικές παρατάξεις, όλα τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας και καλούν τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, σήμερα με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ να κάνουν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στην πορεία καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, απεγκλωβισμού από τα κόμματα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στη Νομαρχία και τους Δήμους.

Οπως σημειώνουν, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα γεύονται χρόνια τώρα την πικρή γεύση μιας πολιτικής βαθύτατα αντεργατικής και αντιλαϊκής. Είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ στην κυβέρνηση ό,τι αλλάζει είναι προς το χειρότερο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Είναι αυταπάτη να πιστέψουν ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεχάσουν στο βήμα της ΔΕΘ την ταξική τους ένταξη. Αλλωστε, έρχονται στη Θεσσαλονίκη έχοντας διακηρύξει νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, έχοντας βγάλει στο σφυρί ό,τι απέμεινε από δημόσια περιουσία, με δηλωμένη την προσήλωσή τους στην υλοποίηση αποφάσεων που διαμορφώνουν ένα ζοφερό μέλλον για το λαό και τα παιδιά του.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης του νομού και συνολικά της χώρας δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για πραγματική καλυτέρευση της ζωής του εργαζόμενου λαού», σημειώνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου και εκ νέου υποψήφιος, Μιχάλης Μοσχονάς. Και καταλήγει: «Αυτό το άλλο μοντέλο θα διεκδικήσουμε και στα εγκαίνια της ΔΕΘ, συμμετέχοντας στη διαδήλωση που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εκτιμάμε ότι εκεί βρίσκεται η ελπίδα. Κι αυτή την ελπίδα την κρατάμε ζωντανή».

ΝΑΟΥΣΑ
Χρέος κάθε εργάτη η συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Περιοδεία του Χ. Τρεμπελή σε κλωστοϋφαντουργείο της πόλης

«Χρέος του κάθε εργάτη είναι να βρεθεί έξω από τη ΔΕΘ, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ. Από θέση αγωνιστική να διατρανώσει την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και την απόφασή του να την αντιπαλέψει». Με τα παραπάνω λόγια ο Χρήστος Τρεμπελής, υποψήφιος νομάρχης Ημαθίας με τη ΝΑΣ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, απευθύνθηκε στους κλωστοϋφαντουργούς στο εργοστάσιο του «Βαρβαρέσου» όπου περιόδευσε χτες, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης για την προετοιμασία της συμμετοχής των απολυμένων και των εργαζομένων της περιοχής στη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.

Ο Χ. Τρεμπελής ξεκαθάρισε πως η ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθεί και πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως ακόμη ένα βήμα από το οποίο θα επαναβεβαιώσουν τους όρκους πίστης στο μεγάλο κεφάλαιο και θα ανανεώσουν τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική που υπηρετεί στο ακέραιο τα δικά του και μόνο συμφέροντα.

«Η λογική που προβάλλουν, ότι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων ταυτίζονται με τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που προοδεύει, που ευημερεί, που αναπτύσσεται, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι», σημείωσε. Και κατέληξε: «Απεναντίας, ισχυρές και... ασφαλείς επιχειρήσεις προϋποθέτουν περισσότερο άθλια μεροκάματα και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης και υψηλή ανεργία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και ασφάλεια είναι το προϊόν της πιο άγριας καταλήστευσης της εργατικής δύναμης. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία της Ημαθίας και ειδικότερα της Νάουσας».

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, στις 6 μ.μ.:

  • Τσιμισκή με Αριστοτέλους, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.
  • Μητροπόλεως με Αριστοτέλους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
  • Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
  • Στην κεντρική πύλη του Λιμανιού, οι απολυμένοι από τα κλειστά εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας.
  • Στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ (οδός Φιλίππου), οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά.

Στις 5.30 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ θα ξεκινήσει και η μεγάλη προσυγκέντρωση των φοιτητών.

Η προσπάθεια θα πέσει στο κενό

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών αποτέλεσε το χτεσινοβραδινό σκηνικό επεισοδίων που στήθηκε έξω από τη ΔΕΘ με πρωταγωνιστές την αστυνομία και κάποιους από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση οπαδών του ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλεοπτικά κανάλια, σαν έτοιμα από καιρό, έως και εκλιπαρούσαν την κυβέρνηση να ενισχύσει την αστυνομοκρατία εν όψει των διαδηλώσεων και να αποτρέψει έτσι τα χειρότερα, τα οποία παρουσίαζαν σαν δεδομένο ότι θα συμβούν σήμερα.

Ο εργαζόμενος λαός, με τη μαζική συμμετοχή του στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ, μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση. Να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Να αντιπαλέψει την πολιτική που γεννά και θρέφει τους μεγαλοκαρχαρίες είτε στον αθλητισμό, είτε στην παραγωγή, στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Να σπάσει στην πράξη κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού που στοχεύει στην υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Να προβάλει τις διεκδικήσεις του που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, με γροθιά τη δύναμη του ενωμένου, ταξικού αγώνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ