ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΧΑΜΠΛ
Σημαντικό εργαλείο για την αστρονομία

Το Χαμπλ επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν σε μεγαλύτερο βάθος και με μεγαλύτερη καθαρότητα μέσα στο σύμπαν. Στη φωτογραφία, μερικά απρόσμενα νεαρά άστρα που εντοπίστηκαν στις παρυφές του γαλαξία της Ανδρομέδας. θεωρείται ότι είναι απομεινάρια σύγκρουσης με άλλον γαλαξία, τον οποίο απορρόφησε η Ανδρομέδα
Το Χαμπλ επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν σε μεγαλύτερο βάθος και με μεγαλύτερη καθαρότητα μέσα στο σύμπαν. Στη φωτογραφία, μερικά απρόσμενα νεαρά άστρα που εντοπίστηκαν στις παρυφές του γαλαξία της Ανδρομέδας. θεωρείται ότι είναι απομεινάρια σύγκρουσης με άλλον γαλαξία, τον οποίο απορρόφησε η Ανδρομέδα
Λίγα τηλεσκόπια είχαν τόσο μεγάλη επίδραση στην αστρονομική έρευνα, όσο το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Οχι επειδή ανακάλυψε κάποια ουράνια σώματα άγνωστα στο παρελθόν, αλλά επειδή μετέτρεψε σε βεβαιότητες πολλές επιστημονικές εικασίες που είχαν γίνει με βάση τις παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια. Σε συνδυασμό με άλλα παρατηρητήρια στη Γη και στο Διάστημα αποκάλυψε μια «πολύχρωμη» όψη του σύμπαντος, τέτοια που δεν είχαμε ποτέ πριν. Το Χαμπλ με τις παρατηρήσεις του ανάγκασε τους θεωρητικούς αστροφυσικούς να επανεξετάσουν πολλές θεωρίες τους και να διατυπώσουν νέες, που να εξηγούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα. Με δυο λόγια, το Χαμπλ είχε εξαιρετική επίδραση, όχι ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα άλλα αστρονομικά όργανα και τεχνικές, αλλά σε βαθιά διασύνδεση με αυτά.

Τον περασμένο Απρίλη το Χαμπλ συμπλήρωσε 16 χρόνια λειτουργίας σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Τα επιτεύγματά του, με την παροχή στους αστρονόμους λεπτομερών πληροφοριών που δεν έχουν προηγούμενο, αλλά και με τη δυνατότητα που πρόσφερε στους απλούς ανθρώπους να προσεγγίσουν την επιστημονική έρευνα μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες ουράνιων σωμάτων που τράβηξε, επισκιάζονται από τη συζήτηση για την τύχη του. Καθώς η NASA προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματα ασφάλειας και μεγάλου κόστους των Διαστημικών Λεωφορείων, η λειτουργική κατάσταση του Χαμπλ συνεχίζει να χειροτερεύει κι αν δε συντηρηθεί και επισκευαστεί, αναμένεται να φτάσει στο τέλος της χρήσιμης ζωής του το καλοκαίρι του 2008.

Το τι θα απογίνει το Χαμπλ δεν είναι ακόμα σαφές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνικές που έγιναν δυνατές χάρη στις τεράστιες προόδους στην ηλεκτρονική και την πληροφορική, επιτρέπουν σε ζεύγη, τριάδες ή και μεγαλύτερες ομάδες επίγειων τηλεσκοπίων διακριτική ικανότητα ανάλογη ή μεγαλύτερη από αυτή του Χαμπλ, παρότι οι ακτίνες των ουράνιων σωμάτων που φτάνουν σ' αυτά τα παρατηρητήρια αλλοιώνονται από το πέρασμά τους μέσα από την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της παρατήρησης του ουρανού δε γίνεται στο ορατό φάσμα, αλλά στο τμήμα των ραδιοκυμάτων, των ακτίνων Χ και των ακτίνων γάμα. Με Χαμπλ, με το διάδοχο του Χαμπλ ή χωρίς οπτικό τροχιακό τηλεσκόπιο, η αστρονομία θα συνεχίσει να μας αποκαλύπτει πόσο μικρή μέσα στο αχανές σύμπαν είναι η γαλάζια μπάλα στην οποία κατοικούμε και γι' αυτό πόσο πολύτιμη.


Από την πρώτη αποστολή συντήρησης του Χαμπλ, το Δεκέμβρη του 1993
Από την πρώτη αποστολή συντήρησης του Χαμπλ, το Δεκέμβρη του 1993

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Ανέκδοτο;

Ο υποβιβασμός του Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη πριν από μερικές βδομάδες, προκάλεσε την ένσταση μερικών εκατοντάδων τελικά, από τα 8.500 μέλη της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (ΔΑΕ). Κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αποδέχτηκε το νέο ορισμό για το τι είναι και τι δεν είναι πλανήτης με βάση τα δεδομένα που έχει σήμερα στη διάθεσή της η επιστήμη, 54 βουλευτές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο ψήφισμα που καταδικάζει την κακόβουλη (όπως τη χαρακτηρίζουν) ΔΑΕ, για την απόφασή της να υποβιβάσει τον Πλούτωνα.

Ο Πλούτωνας όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί βουλευτές, ανακαλύφθηκε από Αμερικανό ενώ εργαζόταν σε αστεροσκοπείο της Καλιφόρνια και επιπλέον έχει το ίδιο όνομα με τον Πλούτο, το συμπαθές τετράποδο των κινουμένων σχεδίων της καλιφορνέζικης Ντίσνεϊ (πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο άτυχος πλανήτης πήρε το όνομά του ακριβώς από αυτό το σκυλάκι). Σα να μην έφτανε αυτή η... ιδιαίτερη σχέση του Πλούτωνα με την Καλιφόρνια, ο Πλούτωνας αναφέρεται σε όλα τα εγχειρίδια και τα βιβλία αστρονομίας, που θα πρέπει τώρα να αλλαχτούν, προκαλώντας αύξηση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της πολύπαθης πολιτείας. Δικαιολογημένα λοιπόν στην απόφαση επισημαίνεται: «Ο υποβιβασμός του Πλούτωνα θα προκαλέσει ψυχολογική βλάβη σε μερικούς Καλιφορνέζους, που αναζητούν τη θέση τους στο σύμπαν και ανησυχούν για την αστάθεια των παγκόσμιων σταθερών»!

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται απίστευτα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε στον Παγκόσμιο Ιστό τη διεύθυνση http://www.leginfo.ca.gov/pub/bill/asm/ab-0001-0050/hr-36-bill-20060824-introduced.pdf, για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του ιστορικού νομοσχεδίου. Ακόμα κι αν ο εμπνευστής της απόφασης σκόπευε να γελοιοποιήσει την ανικανότητα του σώματος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση, το γεγονός ότι συγκέντρωσε άλλους 53 υποστηρικτές ανάμεσα στα 80 μέλη του Κοινοβουλίου δείχνει ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Καλιφόρνια είναι αντάξιο του κυβερνήτη της, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ