ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαμογελαστές μουσικές ιστορίες

Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό)
Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό)
Ενα αφιέρωμα σε τραγούδια που έγραψαν μια ...χαμογελαστή ιστορία παρουσιάζει ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό) από τις 22 Σεπτέμβρη, στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22 - Πλάκα, τηλ: 210 3241.610). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρία τριήμερα γεμάτα τραγούδια με χαμόγελο. Από την «Λούλα» και «Το σκυλάκι το κανίς» του ιδίου μέχρι την «Ευλαμπία» του Γιάννη Γιοκαρίνη, το «Πάρε πασά μου την οδοντόβουρτσά μου» του Λάκη Παπαδόπουλου, το «Ενας Τούρκος στο Παρίσι» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, «Τον σκύλο τον Βαγγέλη» του Φοίβου Δεληβοριά ή την «Μπανιέρα» του Βαγγέλη Γερμανού κ.ά. Επίσης, οι παραστάσεις θα έχουν και ένα μικρό αφιέρωμα στην καριέρα του Γιάννη Λογοθέτη ως στιχουργού, αφού έχει γράψει αρκετά τραγούδια που έχουν σφραγίσει με την ερμηνεία τους μεγάλες φωνές όπως η Βίκυ Μοσχολιού («Ετσι είναι η ζωή», «Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε»), η Δήμητρα Γαλάνη («Αν μ' αγαπάς φίλα σταυρό», «Να πέσει να ρημάξει στα βράχια το φεγγάρι», «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί»), ο Μανώλης Μητσιάς («Κοίταξε να δεις», «Τι να πούμε τι», «Με το πρώτο λεωφορείο») κ.ά.

Στο πρώτο τριήμερο (22 - 24/9) μαζί του θα είναι οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Λάκης Παπαδόπουλος (με τα ψηλά ρεβέρ) και Φοίβος Δεληβοριάς. Θ' ακολουθήσουν: 29/9 - 1/10: Βαγγέλης Γερμανός, «Ημισκούμπρια» και Μανώλης Μητσιάς, 6 - 8/10: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αδελφοί Κατσάμπα και Αντώνης Καλογιάννης. Ο Γιάννης Λογοθέτης περιγράφει το σατιρικό τραγούδι σαν μια γελοιογραφία. Γεμάτο από νοήματα, χρησιμοποιεί το χιούμορ για να καταγράψει την εποχή μας. Οπως λέει και ο ίδιος ο εμπνευστής των παραστάσεων «Στις δύσκολες στιγμές το χιούμορ είναι η αισιοδοξία, η διέξοδος και η εκτόνωση. Και τέτοιου είδους τραγούδια, πάντα φρέσκα και επίκαιρα, στις σημερινές δυσκολίες πιστεύουμε ότι θα σας χαρίσουν το χαμένο χαμόγελο»...


Κυριακή 17/9
  • Γιώργος Νταλάρας
    Γιώργος Νταλάρας
    Το ιρλανδικό υπερθέαμα «Spirit of the Dance» φιλοξενείται, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Η παράσταση που φέρει την υπογραφή του Ντέιβιντ Κινγκ συνδυάζει τάνγκο, φλαμέγκο, σάλσα και κλακέτες, αλλά και ρωσικούς, ουγγρικούς και ρουμάνικους χορούς με τον συγχρονικό κέλτικο χορό.
  • Δύο συναυλίες στην Αθήνα δίνει ο Νίκος Παπάζογλου με το συγκρότημά του «Λοξή Φάλαγγα». Σήμερα, στο Θέατρο Αναβρύτων (Αλσος Συγγρού - Μαρούσι), με ελεύθερη είσοδο και στις 20/9, στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα.
  • «Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα», τιτλοφορείται η μουσικοχορευτική παράσταση - αφιερωμένη στη ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα - που πραγματοποιείται στο Θέατρο Αττικού Αλσους (Γαλάτσι).
  • Στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη (9μ.μ.) δίνει παράσταση η Ινδονησιακή χορευτική ομάδα «Studio Tarri Indra».
Δευτέρα 18/9
  • Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, στο Κατράκειο (9μ.μ.), συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2006», που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας. Μαζί του οι Μελίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Ολυμπίου και Μιχάλης Τζουγανάκης.
  • Συναυλία στο Λυκαβηττό δίνουν οι Χάρις Αλεξίου, Σωκράτης Μάλαμας και Αλκίνοος Ιωαννίδης, σήμερα, αύριο και μεθαύριο, για τα 15χρονα του ραδιοσταθμού «Μελωδία».
  • Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μαζί με τον Θ. Καρακατσάνη, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
  • Συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Κούτρα, Διονύση Τσακνή και Ελεωνόρας Ζουγανέλη, στο Κερατσίνι.
  • Ο Νίκος Πορτοκάλογλου δίνει συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης. Μαζί του οι Στάθης Δρογώσης, «Grandeloopa» Βασιλική Καρακώστα, Οδυσσέας Τσάκαλος.
Τρίτη 19/9
  • «Πλούτος» από το Θέατρο Αθήναιον
    «Πλούτος» από το Θέατρο Αθήναιον
    Τραγούδια της Μεσογείου ερμηνεύει η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου με τη συνοδεία έξι μουσικών, στο Θέατρο Παπάγου (9μ.μ.).
  • Εκθεση έργων του Γιάννη Μηταράκη εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Την ίδια μέρα (7μ.μ.) στο χώρο του Μουσείου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου, «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη (1897 - 1963)».
  • Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σιαφάκα εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α).
Τετάρτη 20/9
  • Στο κτίριο 7 του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254 - Ταύρος), η γκαλερί «Ζυγός» εγκαινιάζει (7μ.μ.) έκθεση μιας νέας σειράς έργων ζωγραφικής του Νίκου Σεφεριάδη με γενικό τίτλο «Δρόμοι του Ουρανού».
  • Συναυλία του Νίκου Καλογερόπουλου με τους «Κυνικούς ξανάρχονται», στο Θέατρο Πέτρας.
Πέμπτη 21/9
  • Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, σήμερα και αύριο, ξεδιπλώνουν στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής ένα πρόγραμμα με κυπριακά και ελληνικά τραγούδια, δοσμένα με σύγχρονη και δημιουργική ματιά.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, στο Κηποθέατρο Παπάγου (9μ.μ.).
  • Αλκίνοος Ιωαννίδης - Μιλτιάδης Παπαστάμου
    Αλκίνοος Ιωαννίδης - Μιλτιάδης Παπαστάμου
    Μελωδικές και ρυθμικές συνιστώσες με διαφορετικές αφετηρίες στο κλίμα της «world music», από τον Βασίλη Τζωρτζίνη και το σχήμα «Ιτανος», στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Πλάκα), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δρόμοι της Θάλασσας».
Παρασκευή 22/9
  • Ο Νικ Κέιβ δίνει συναυλία στο Λυκαβηττό. Ο δημοφιλής Αυστραλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας θα μοιραστεί τη σκηνή με τους συνοδοιπόρους του από τους The Bad Seeds, Martyn Casey (bass), Jim Sclavunos (drums) και Warren Ellis (strings).
  • Στην γκαλερί «Αδάμ» φιλοξενείται ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκι Αλεξίου. Εκτίθενται περισσότερα από 40 έργα, φιλοτεχνημένα όλα με μεικτά υλικά και με τίτλο «Μαγικές εικόνες».
Σάββατο 23/9
  • Το έργο «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Εντουάρντο ντε Φίλιππο ανεβάζουν στο Θέατρο Πέτρας (9μ.μ.) απόφοιτοι του 1ου Ενιαίου Λυκείου Πετρούπολης και του 3ου Γυμνασίου Ιλίου. Είσοδος Ελεύθερη.

Εργο του Κώστα Σιαφάκα
Εργο του Κώστα Σιαφάκα


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ