ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Κάτω τα χέρια από την Κούβα!»

Καταγγελία της ΠΟΑΟ προς την Ελληνική και τη Διεθνή Κοινή Γνώμη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) - μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR) - καταγγέλλει στον ελληνικό λαό και την κοινή γνώμη του εξωτερικού τη νέα θρασύτατη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κούβας, με αφορμή τα προβλήματα υγείας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Οι Ελληνες αντιστασιακοί που πήραμε μέρος στο πλευρό των συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δώσαμε θυσίες για τα μεγάλα ιδανικά της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Προόδου ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, υπήρξαμε και θα παραμείνουμε ένθερμοι υποστηρικτές της Κούβας. Με αγανάκτηση και οργή, στη διάρκεια περίπου μισού αιώνα, παρακολουθούμε τη βάρβαρη τακτική των ΗΠΑ στα πλαίσια της αντικουβανικής εκστρατείας και της υπονομευτικής τους δράσης κατά της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και του δρόμου ανάπτυξης που επέλεξε ο μικρός αλλά γενναίος λαός της Κούβας, με επικεφαλής το ΚΚ Κούβας και την άξια ηγεσία του. Η πρόσφατη, όμως, ανίερη ανοιχτή επίθεση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε κυνισμό, ωμότητα κι απανθρωπιά.

Είναι αίσχος για τους ιθύνοντες της Ουάσιγκτον οι εμπρηστικές, τρομοκρατικές και γκανγκστερικές δηλώσεις τους. Και πρέπει να εξεγείρουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης κάθε τίμια συνείδηση. Μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο και τον κίνδυνο που εγκυμονεί, δεν επιτρέπεται να υπάρξει από κυβερνήσεις, κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, αποσιώπηση, συναίνεση, ανοχή. Αλλά και από τους λαούς και τους απλούς ανθρώπους, αδιαφορία, εφησυχασμός και αδράνεια. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει η Κούβα Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος.

Καταδικάζουμε και στιγματίζουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο τους υπονομευτές της Δημοκρατίας της Κούβας. Καλούμε να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη σε όλο τον κόσμο. Απαιτούμε να ματαιωθούν τα καταχθόνια σχέδια των ΗΠΑ, της CΙΑ, του Πενταγώνου και της Κουβανο-Αμερικάνικης Μαφίας του Μαϊάμι. Απαιτούμε να απελευθερωθούν οι Κουβανοί αγωνιστές κρατούμενοι.

Εκφράζουμε προς την Κούβα, το λαό και την ηγεσία της τα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και θαυμασμού. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και τελικά θα νικήσει. Εκφράζουμε τα αισθήματα μέγιστης αγάπης και προσωπικά στον ακριβό μας συναγωνιστή και σύντροφο Φιντέλ Κάστρο. Και από τα βάθη της καρδιάς μας, του ευχόμαστε γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του και μακροημέρευση.

Η ΠΟΑΟ, εξ ονόματος όλων των φορέων που ανήκουν στη δύναμή της - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, Αναπήρων, Πολιτικών Προσφύγων, Μεσανατολιτών, Εκπαιδευτικών, Απογόνων, καθώς και φορέων που συνεργάζεται, Μακρονησιωτών, Αντιχουντικών κ.ά.

Ενώνει τη φωνή της με όλες τις Κινήσεις Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, προς το ηρωικό Νησί της Ελευθερίας. Την ανυπότακτη Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε Γκεβάρα, του Ραούλ Κάστρο και των συντρόφων τους. Την Κούβα, της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού. Φωτεινό Φάρο στο Δυτικό Ημισφαίριο και σε όλο τον Κόσμο.

Καλεί όλους τους δημοκράτες και πατριώτες, το Λαό και τη Νεολαία μας να υπερασπιστούν την Κούβα με κάθε τρόπο και από κάθε επιβουλή.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα.

Τα σχέδια των εχθρών της δε θα περάσουν!

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΗΠΑ
Νέο διπλωματικό επεισόδιο

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Για σοβαρές παραβιάσεις της συμφωνίας της Βιέννης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ισαΐας Ροδρίγες, απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατάσχεσε δέμα, το οποίο ήταν σε διπλωματικό σάκο και προοριζόταν για το ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας, σύμφωνα με το ABN.

Πρόκειται για το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο σε μία σειρά σοβαρότατων, ορισμένες φορές, επεισοδίων, κυρίως εξαιτίας της άμεσης ανάμειξης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στις ενέργειες ανατροπής. Κατά το βρετανικό BBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, ήδη, κατέθεσαν νότα στην κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα να επιστραφεί ο σάκος. Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα δηλώνει ότι πρόκειται για παραβίαση εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς δε δήλωσαν, ως όφειλαν, τα τρία φορτηγά που προορίζονταν για την πρεσβεία και οι αρχές εξαναγκάστηκαν να κατάσχουν το τρίτο. Μάλιστα, ο Ροδρίγες δηλώνει ότι τουλάχιστον τέσσερις εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση. «Εφαρμόσαμε τη νομική διαδικασία και υπερασπιστήκαμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας», κατέληξε ο Ροδρίγες.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σε επιφυλακή για «πιθανή» πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου υποστήριξε χτες πως «εξασφάλισε» τη συνεργασία της Κίνας για την αποτροπή μίας «πιθανής» πυρηνικής δοκιμής από τη ΛΔ Κορέας. «Νότια Κορέα και Κίνα έχουν συμφωνήσει πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία για να μην αφήσουν να συμβεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο Σονγκ Μιν Σουν, σύμβουλος του προέδρου για ζητήματα ασφαλείας, άρτι αφιχθείς από διήμερο ταξίδι στο Πεκίνο. Η δήλωσή του δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από Κινέζους αξιωματούχους. Ωστόσο, την ίδια ώρα, με αφορμή τις πρόσφατες «πληροφορίες» Αμερικανών πως στη Βορειοανατολική ΛΔ Κορέας υπάρχουν «ύποπτες κινήσεις» με στόχο την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι Μουν συμπλήρωσε πως η χώρα του «ελέγχει στενά τις κινήσεις» της γείτονος «σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες».

Στο ίδιο περιεχόμενο κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίντζο Αμπε: «Εάν η Βόρεια Κορέα κάνει πράγματι πυρηνικό πείραμα, τότε θα θέσει μία απαράδεκτη... σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της Βορειοανατολικής Ασίας και της διεθνούς κοινότητας».

Στην ιστοσελίδα www.porcuba.org

Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας, καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επέστρεψε από την κόλαση του Γκουαντάναμο

Ορισμένες λεπτομέρειες για τον εγκλεισμό σε κλουβί, σαν να ήταν άγριος πίθηκος, για φριχτά βασανιστήρια που είναι αδύνατο να περιγραφούν χωρίς εξέγερση της ανθρώπινης συνείδησης, έδωσαν χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βρέμη οι δικηγόροι του Γερμανού, τουρκικής καταγωγής, Κούρνατς (Kurnaz), που μετά από 5 σχεδόν χρόνια φυλάκισης στο στρατόπεδο Γκουαντάναμο κατορθώθηκε να απελευθερωθεί και επέστρεψε με συνοδεία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην οικογένειά του στη Βρέμη.

Ο Κούρνατς είχε συλληφθεί το 2001 στο Πακιστάν, όπου είχε μεταβεί για να φοιτήσει σε ισλαμική σχολή, σαν ύποπτος δρων τρομοκράτης και είχε παραδοθεί στις αρχές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, από όπου δεμένος και με κλειστά τα μάτια μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο.

Το θύμα των μεσαιωνικών βασανιστηρίων, λόγω του απερίγραπτου σοκ, που έχει υποστεί, δεν έγινε δυνατό να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Ο ένας από τους δύο Γερμανούς δικηγόρους, που αφηγήθηκε ορισμένες φρικιαστικές λεπτομέρειες, κατηγόρησε όχι μόνο τις πολιτικές και δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για την παράνομη φυλάκιση του αθώου πελάτη του, αλλά και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση - των σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων (Σρέντερ - Γιόσκα Φίσερ) γιατί δεν επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να αποσπάσουν τον Γερμανό πολίτη από τα χέρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αλλά τα βάσανα του Κούρνατς δε φαίνεται να τελείωσαν, δήλωσε ο συνήγορος του θύματος. Εκκρεμεί εναντίον του κατηγορητήριο των γερμανικών αρχών για συμμετοχή του σε «τρομοκρατική οργάνωση».


Θ.Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβιστική επίθεση

Ενώ ο στρατός ανακοίνωσε «αναδιαρθρώσεις»

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΔΑΝΑ.- Διπλή βομβιστική επίθεση με «αρκετούς τραυματίες» σημειώθηκε χθες το βράδυ στα Αδανα της νότιας Τουρκίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Η επίθεση - για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης - σημειώθηκε την ημέρα που το επιτελείο του τουρκικού στρατού ανακοίνωνε ότι, έως το 2014, θα υπάρξουν «διοικητικές αλλαγές», με τη δημιουργία μεικτού γενικού επιτελείου (ΜΓΕ), κατά τα αμερικανικά πρότυπα, και την ενοποίηση των κεντρικών διοικητικών διοικήσεων, με τη Στρατιά του Αιγαίου να ενοποιείται με την 1η Στρατιά στην Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη), και την 3η Στρατιά και ενοποιείται με τη 2η Στρατιά στη Μαλάτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ