ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Διοξίνες σε γάλα και κοτόπουλα

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, κάνει λόγο για «συνειδητό έγκλημα σε βάρος της δημόσιας Υγείας» και καταγγέλλει τους αρμόδιους (κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποί τους σε νομαρχία και δήμους) που «όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησαν στην κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Η πυρκαγιά στη χωματερή (φωτ.) είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία

Motion Team

Η πυρκαγιά στη χωματερή (φωτ.) είχε σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία
Την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι εκλεκτοί τους στην Αυτοδιοίκηση που στο όνομα της κερδοφορίας θυσιάζει το περιβάλλον και αφήνει εκτεθειμένους σε καταστροφικούς κινδύνους τους εργαζόμενους, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα 4 δείγματα που συλλέχτηκαν από την περιοχή των Ταγαράδων, λίγες μέρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς στη χωματερή.

Από τα αποτελέσματα των δειγμάτων φυτικών και ζωικών προϊόντων που στάλθηκαν για ανάλυση στο «Δημόκριτο», αποδεικνύεται ότι στα τρία δείγματα υπάρχει αυξημένη, πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, παρουσία διοξινών και στο τέταρτο το ποσοστό είναι μεν εντός των ορίων αλλά επίσης πολύ αυξημένο. Υπάρχει επιβάρυνση διοξινών στο αιγοπρόβειο γάλα από μονάδα κοντά στη χωματερή και κοντά στους Ταγαράδες κατά 3,33% και 28%, αντιστοίχως. Συγκεκριμένα στα δείγματα οι συγκεντρώσεις ήταν αντίστοιχα 3.1pg/g (πικογραμμάρια ανά γραμμάριο) και 3.84 pg/g με ανώτατο όριο τα 3. Στα δείγματα στην Αγία Παρασκευή οι συγκεντρώσεις διοξινών ήταν πάνω από τα όρια στο κρέας οικόσιτου κοτόπουλου. Στο δείγμα γάλακτος από το Κάτω Σχολάρι οι διοξίνες έφτασαν τα 3.72 pg/g. Δε διαπιστώθηκε επιβάρυνση στα προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αν και είχε στα χέρια της τα αποτελέσματα από τη Δευτέρα, τα έδωσε στη δημοσιότητα χτες, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα για τον εκ των υστέρων περιορισμό των επιπτώσεων από την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μεταξύ άλλων ανακοινώνει: Την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής των ζώων, είτε τον περιορισμό τους σε εγκαταστάσεις ή τη μεταφορά τους πέραν της επικίνδυνης ζώνης. Συστήνει να αποφεύγεται η κατανάλωση γάλακτος που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής. Συστήνει να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και αυγών πουλερικών ελευθέρας βοσκής. Να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή.

«Συνειδητό έγκλημα»

«Ηταν αναμενόμενο, συνέπεια της ασύδοτης ανθρώπινης δράσης κόντρα στη φύση», σχολίασε ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας, και επίκουρος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, αφού όπως υπενθύμισε, τόσο στη χωματερή των Ταγαράδων όπως άλλωστε και σε άλλες 40 από τις 93 χωματερές που λειτουργούν παράνομα και ανεξέλεγκτα στο νομό, κάθε χρόνο εκδηλώνονται φωτιές, μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης, άρα παράγονται και απελευθερώνονται διοξίνες και φουράνια. Απαντώντας σε όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν ακόμη και τα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία, ο Γ. Ζιώγας σημείωσε πως η περιοχή πλήττεται από συνεργία αρνητικών παραμέτρων, τόσο εξαιτίας της χωματερής όσο και από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την περιοχή του Χορτιάτη.

Εξάλλου, ο Γ. Ζιώγας κατήγγειλε τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχία, στους Δήμους αλλά και τις κυβερνήσεις που «όλα αυτά τα χρόνια δεν ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό και επέβαλαν την παράνομη λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων για 16 ολόκληρα χρόνια». Παράλληλα χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζουν με τη ζωή των κατοίκων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών συμφερόντων. «Ηταν συνειδητή - είπε - η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων υποδομής προκειμένου σήμερα να μπορεί να δράσει ελεύθερο το κεφάλαιο».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνει τη διακίνηση τοξικών φορτίων

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα καταγγελλόμενα από το Σωματείο Οδηγών Φορτηγών «Ερμής» σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Παράλληλα, η ΝΑΣ σημειώνει ότι η απόφαση της Νομαρχίας συνεχίζει να μην εγγυάται την ασφάλεια των μεταφορών, των οδηγών αλλά και των περιοχών διέλευσης των επικίνδυνων φορτίων.

Στην προχτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχία ανέφερε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις συμβάσεων που είχαν υπογραφεί, επιτράπηκε μέχρι τις 30.6.06 η χρησιμοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων που δεν προέρχονται από τον βορειοελλαδικό χώρο. Μετά την ημερομηνία όμως αυτή δεν επιτρέπεται η εξαγωγή αποβλήτων που προέρχονται από άλλες περιοχές, προστίθονταν στην ανακοίνωση της Νομαρχίας.

Σχολιάζοντας η ΝΑΣ την ανακοίνωση της Νομαρχίας τονίζει σχετικά:

«Η αργοπορημένη κατά τρεις μήνες - και μετά από την επίσκεψη του υποψήφιου νομάρχη Γιάννη Ζιώγα, χτες στο λιμάνι - απάντηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στις καταγγελίες του Σωματείου Οδηγών "Ερμής", και της ΠΟΣΕΜ, σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα καταγγελλόμενα.

Κατά την ανακοίνωση, επικίνδυνα φορτία μεταφέρονταν από όλη την Ελλάδα, μέχρι 30 του Ιούνη 2006. Εκτοτε συνεχίζεται η μεταφορά "μόνον" από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, σε ένα εθνικό οδικό δίκτυο πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση συνεχίζουν να διακινούνται ανεξέλεγκτα, ασυνόδευτα και χωρίς τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας τα επικίνδυνα φορτία ενώ θα μπορούσε ο προκαλούμενος κίνδυνος να μειωθεί με τη χρησιμοποίηση και άλλων εγγύτερων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας και τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας».

Επίσης, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΠΟΣΕΜ. «Σε συνέντευξή μας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την 1/8/2006 στα ΜΜΕ μαζί με άλλα θέματα αναφερθήκαμε και πάλι στη μεταφορά των τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι προς εξαγωγή από το Μαντούδι και την Ελευσίνα και όπως και τότε έτσι και τώρα αναρωτιόμαστε για τις συνέπειες στην οδική ασφάλεια και στη φήμη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η απορία μας είναι γιατί οι εξαγωγές έστω και από τη Βόρεια Ελλάδα γίνονται μόνο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κι όχι και από τα υπόλοιπα λιμάνια της περιοχής. Μήπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαθέτει κάποιες ειδικές υποδομές; Η καθημερινή και επί πολλά χρόνια παρουσία και εργασία μας στο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δε μας φανέρωσε κάτι τέτοιο», τονίζει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Επίσης, επισημαίνει ότι τοξικά και χημικά, όχι πάντα απόβλητα, μεταφέρονται στο εθνικό οδικό δίκτυο χωρίς έλεγχο. «Οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μεταφέρουν τοξικά και χημικά εύφλεκτα (αεροζόλ, οινόπνευμα, καλλυντικά) με οδηγούς που δε διαθέτουν ADR (ειδική άδεια μεταφοράς χημικών) και δεν έχουν καμία ειδίκευση. Η μεταφορά των παραπάνω γίνεται χωρίς κανένα έλεγχο», υπογραμμίζει.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 7.30 το πρωί, στο κτίριο ΝΥΜΑ, στον ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 102).
  • Ο Δημήτρης Μαυρατζιώτης, υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Σάμου, και ο Μάριος Τσαντίρης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, θα μιλήσουν στη συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΝΑΣ στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Φούρνων.
  • Ο Δ. Τζαβάρας, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Μεσσηνίας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 8.30 π.μ. στις δημόσιες Υπηρεσίες των Φιλιατρών.
  • Στις 7.00 μ.μ. ο Μπ. Λαζαρακόπουλος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Φυτειά Καλαμάτας, ο Χρ. Θεοδωρακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, στις εργατικές κατοικίες Μεσσήνης, η Σ. Αποστολοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Μεθώνης, στη Μεθώνη, ενώ ο Θ. Κατσάς, υποψήφιος δήμαρχος Πύλου, θα παρουσιάσει στη Γλυφάδα Πύλου μέρος του συνδυασμού και θα χαιρετίσει και ο υποψήφιος νομάρχης Δ. Τζαβάρας.
Αύριο, Πέμπτη 10 Αυγούστου
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 11.30 π.μ. στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».
  • Ο υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Γιώργος Μαυρίκος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία, στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ όπου θα συναντηθεί και θα μιλήσει με εργαζόμενους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ