ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις στη Μοσούλη

Γιγάντιες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ στη Βαγδάτη

Η τεράστια διαδήλωση χτες στη Βαγδάτη

Associated Press

Η τεράστια διαδήλωση χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.- Τα πλήθη των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που διαδήλωσαν χτες ειρηνικά στη Βαγδάτη κατά των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο κάλυψαν σχεδόν κάθε ήχο απ' τις συνήθεις εκκωφαντικές εκρήξεις που ταράζουν καθημερινά την ιρακινή πρωτεύουσα. Σε άλλα μέρη του κατεχόμενου Ιράκ, οι εκρήξεις βομβών, παγιδευμένων αυτοκινήτων, αλλά και οι συγκρούσεις ενόπλων με τους Ιρακινούς στρατιώτες - συνεργάτες των Αμερικανών είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 35 ατόμων... Οι πιο αιματηρές μάχες χτες σημειώθηκαν στη Μοσούλη, λίγο μετά την έκρηξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών - μεταξύ τους και ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας. Ακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις ενόπλων με Ιρακινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα το θάνατο άλλων 13 ατόμων. Αφότου καταλάγιασαν οι μάχες, επιβλήθηκε στη Μοσούλη απαγόρευση της κυκλοφορίας και ο στρατός βγήκε στους δρόμους σε μία προσπάθεια να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση...

Σε άλλη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με μέσο ένα ΙΧ κατά αστυνομικής περιπόλου, κοντά σε γήπεδο της πόλης αλ Χαντάρ (βόρειο Ιράκ), προκλήθηκε ο θάνατος 10 ατόμων, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί.

Το ίδιο 24ωρο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος έξι Αμερικανών πεζοναυτών για επιθέσεις κατά Ιρακινών αμάχων στη Χαμντάνια τον περασμένο Απρίλη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικός στρατός και στη Μέση Ανατολή;

Μέχρι χτες, Παρασκευή 4 Αυγούστου, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση της καγκελαρίας στη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι συμμετοχή τμήματος του γερμανικού στρατού σε μια «διεθνή αποστολή στρατού» στο Νότιο Λίβανο είναι ευπρόσδεκτη.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις στο γερμανικό Τύπο έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε αίτηση από την ισραηλινή πλευρά και ότι η στάση της Γερμανίας σχετίζεται και με το ιστορικό παρελθόν (το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από το γερμανοναζιστικό καθεστώς).

Ωστόσο η πολιτική της Α. Μέρκελ στη μεσοανατολική σύγκρουση είναι μονομερής και σαφώς φιλοϊσραηλινή, αφού στις έως τώρα δηλώσεις της επιρρίπτει τις ευθύνες στη «Χεζμπολάχ», στο Ιράν και τη Συρία.

Από την πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχει σαφής δήλωση των Φιλελευθέρων (FDP) κατά της αποστολής τμήματος της Μπούντεσβερ στο Νότιο Λίβανο, ενώ το Αριστερό Κόμμα τάσσεται και υπέρ της άμεσης εκεχειρίας. Ο αστικός Τύπος αποφεύγει να καυτηριάσει τους απάνθρωπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά του άμαχου πληθυσμού του Λιβάνου και δίπλα σε κάθε φρικαλέα βομβαρδιστική επιδρομή αντιπαραθέτει τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη «Χεζμπολάχ» κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, με εντολή του περιοδικού «Στερν», το 63% των ερωτηθέντων Γερμανών είναι κατά της συμμετοχής της Μπούντεσβερ σε «διεθνή στρατό ειρήνης».


Θ.Β.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Πιεστικές «υπενθυμίσεις» Μόσχας προς Τεχεράνη

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την τελευταία απόφαση του ΟΗΕ και να προχωρήσει, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε διακοπή των εργασιών εμπλουτισμού ουρανίου κάλεσε, εκ νέου, χτες, η ρωσική διπλωματία την Τεχεράνη. Η Μόσχα επανέλαβε ότι εφ' όσον η ιρανική ηγεσία σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα και «ανταποκριθεί θετικά», δεν τίθεται κανένα ζήτημα περαιτέρω μέτρων σε βάρος της. Ούτως ή άλλως, βέβαια, η πλέον πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και σε περίπτωση μη θετικής ανταπόκρισης της Τεχεράνης, δεν προβλέπει την άμεση εφαρμογή ούτε καν οικονομικών κυρώσεων και παραπέμπει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του σε πόλη στο Βόρειο Ιράν, επανέλαβε ότι «δε θα υποχωρήσει απέναντι στη γλώσσα της ισχύος και των απειλών» και ότι «η αξιοποίηση της τεχνολογίας από τον ιρανικό λαό για το καλό του είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά του». Εντούτοις, η ιρανική ηγεσία δηλώνει ότι συνεχίζει να εξετάζει το πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων που της έχει προταθεί και ότι θα απαντήσει μέχρι τις 22 Αυγούστου.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απάντηση στην ισραηλίτικη κοινότητα

Απάντηση στη γνωστή ανακοίνωση της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που έκανε λόγο για βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος από αντιπολεμικούς διαδηλωτές, έδωσε χτες και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζει, «η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης σέβεται όλα τα μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης.

Αυτό που δε σεβόμαστε όμως είναι η σιωπή της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης ενάντια στα εγκλήματα πολέμου, της βαρβαρότητας, των σφαγών και το κάψιμο των παιδιών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου από τις βόμβες του ισραηλινού κράτους».

Ακόμη, με την ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Παροικία ζητά από την ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης να ενώσει τη φωνή της στην καταδίκη των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος του Παλαιστινιακού και Λιβανέζικου λαού, να καταδικάσει τις σφαγές των παιδιών της Κάνα, της Σάμπρα και Σατίλα, να καταδικάσει αυτούς που γκρεμίζουν νοσοκομεία και σχολεία και καταστρέφουν τον Πολιτισμό μιας άλλης χώρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό στη Χελμάντ

ΚΑΜΠΟΥΛ και ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Μία μέρα μετά τη βομβιστική επίθεση με 21 νεκρούς πολίτες στην Κανταχάρ και τους θανάτους τεσσάρων Καναδών στρατιωτών στην Καμπούλ, αφγανικές και κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις και υποστήριξαν, σε ανακοίνωσή τους, ότι σκότωσαν χτες 25 ανθρώπους τους οποίους χαρακτήρισαν ως «μαχητές των Ταλιμπάν» στην επαρχία Χελμάντ. Σε ανακοίνωσή τους οι κατοχικές δυνάμεις ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν όπλα ακριβείας ώστε να μην σκοτώσουν άμαχους -κάτι που έχουν ισχυριστεί και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε κανένα απολύτως νόημα, αφού σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχουν σφαγιάσει γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «σώθηκαν» από δύο βομβιστικές επιθέσεις με στόχο περιπόλους τους.

Τέλος, χτες η κυβέρνηση της Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει περίπου 400 Νοτιοκορεάτες χριστιανούς - και άλλους 600 σήμερα και αύριο - διότι υπάρχουν «ανησυχίες για την ασφάλειά τους» ενώ αφγανικές πηγές τους κατηγορούσαν ότι «κήρυτταν το χριστιανισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ