Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικός στρατός και στη Μέση Ανατολή;

Μέχρι χτες, Παρασκευή 4 Αυγούστου, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση της καγκελαρίας στη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι συμμετοχή τμήματος του γερμανικού στρατού σε μια «διεθνή αποστολή στρατού» στο Νότιο Λίβανο είναι ευπρόσδεκτη.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε δηλώσεις στο γερμανικό Τύπο έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε αίτηση από την ισραηλινή πλευρά και ότι η στάση της Γερμανίας σχετίζεται και με το ιστορικό παρελθόν (το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από το γερμανοναζιστικό καθεστώς).

Ωστόσο η πολιτική της Α. Μέρκελ στη μεσοανατολική σύγκρουση είναι μονομερής και σαφώς φιλοϊσραηλινή, αφού στις έως τώρα δηλώσεις της επιρρίπτει τις ευθύνες στη «Χεζμπολάχ», στο Ιράν και τη Συρία.

Από την πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχει σαφής δήλωση των Φιλελευθέρων (FDP) κατά της αποστολής τμήματος της Μπούντεσβερ στο Νότιο Λίβανο, ενώ το Αριστερό Κόμμα τάσσεται και υπέρ της άμεσης εκεχειρίας. Ο αστικός Τύπος αποφεύγει να καυτηριάσει τους απάνθρωπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά του άμαχου πληθυσμού του Λιβάνου και δίπλα σε κάθε φρικαλέα βομβαρδιστική επιδρομή αντιπαραθέτει τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη «Χεζμπολάχ» κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, με εντολή του περιοδικού «Στερν», το 63% των ερωτηθέντων Γερμανών είναι κατά της συμμετοχής της Μπούντεσβερ σε «διεθνή στρατό ειρήνης».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ