ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Καταστρέφουν κάθε δυνατότητα διαφυγής ή βοήθειας

Κλιμακώνονται με τον πλέον βάρβαρο τρόπο οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο, καθώς εκτός από τα πλήγματα με εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των αμάχων, καταστρέφεται κάθε δυνατότητα παροχής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο λαό

Ο βομβαρδισμός της Βηρυτού είναι πλέον καθημερινός

Associated Press

Ο βομβαρδισμός της Βηρυτού είναι πλέον καθημερινός
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κατακόρυφη είναι η κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων τις τελευταίες ώρες. Από στρατηγικής σημασίας, πιθανότατα, τα σημαντικότερα ισραηλινά χτεσινά αεροπορικά πλήγματα ήταν η καταστροφή 4 γεφυρών βορείως της Βηρυτού, που συνδέουν την πρωτεύουσα, διά μέσου των χριστιανικών της συνοικιών, με το βορρά της χώρας.

Επί της ουσίας, καταστρέφοντας τις γέφυρες Φίνταρ, Μάντφουν, Τζουνίεχ, Καζίνο, ο μοναδικός ασφαλής αυτοκινητόδρομος (παραλιακή εθνική οδός) που συνέδεε το Λίβανο με τον έξω κόσμο, δηλαδή τα βόρεια σύνορα με τη Συρία διασχίζοντας την Τρίπολη, δεν είναι πλέον προσπελάσιμος. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ και της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες ήταν η μοναδική οδική αρτηρία που χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση προσφύγων και τη μεταφορά ανθρωπιστικού και ιατρικού υλικού.

Τόνιζαν ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε βοήθειας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν φάρμακα, τρόφιμα αλλά ούτε και νερό. Αν και, όπως είπαν, ζητήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εγγυήσεις για μετάβαση, επιτόπου, εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ανευρεθούν τρόποι αποκατάστασης της επικοινωνίας, δε δόθηκαν μέχρι αργά χτες.

Ανελέητο αιματηρό σφυροκόπημα

Εκτός, όμως, από τις γέφυρες, όπου σκοτώθηκαν 5 Λιβανέζοι και τραυματίστηκαν 11, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε εκατοντάδες στόχους στο νότιο, ανατολικό, αλλά και βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας. Μεταξύ των σημαντικότερων πληγμάτων, συμπεριλαμβάνεται ο βομβαρδισμός αγροκτήματος και λεωφορείων στο χωριό Κάα, στα βόρεια της κοιλάδας Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σκοτώθηκαν 33 εργάτες γης, κυρίως Σύροι Κούρδοι, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.

Το βράδυ, γνωστοποιήθηκε ότι τουλάχιστον 57 άμαχοι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια σπιτιών σε δύο χωριά του νοτίου Λιβάνου που φέρονται να ισοπεδώθηκαν εντελώς. Νωρίτερα, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν 4 φιλανθρωπικά σιιτικά ιδρύματα, στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού: επρόκειτο για 3 σχολεία (το ένα για παιδιά με ειδικές ανάγκες) και για μια αποθήκη φαρμάκων, προκαλώντας και εκεί τουλάχιστον 1 απώλεια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επλήγη άλλος ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τομέα της κοιλάδας Μπεκάα, ενώ αδύνατος είναι ο υπολογισμός των θυμάτων από το σφυροκόπημα περιοχών του νοτίου Λιβάνου (χωριών και πόλεων όπως η Σιδώνα ή η Τύρος), που επλήγησαν από αέρος, θαλάσσης αλλά και εδάφους, από το ισραηλινό πυροβολικό.

Σκληρές μάχες και νέο κύμα ρουκετών

Λίγα χιλιόμετρα από τα ισραηλινο - λιβανικά σύνορα, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται σκληρά με μαχητές της «Χεζμπολάχ», αλλά και πολλών άλλων οργανώσεων, όπως και απλούς πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι 2 ακόμη στρατιώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στην πόλη Μάρκαμπα, ενώ τα αραβικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 3 νεκρούς. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι σκότωσαν και 7 μαχητές της «Χεζμπολάχ», χωρίς να επιβεβαιώνεται από την άλλη πλευρά. Ο υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή ο στρατός να προετοιμαστεί για περαιτέρω διεύρυνση της εισβολής.

Την ίδια ώρα, νέα βροχή ρουκετών έπληττε το βόρειο Ισραήλ. Το πλήγμα δέχτηκαν οι αραβικές κοινότητες Μαζντ αλ Κρουμ, Μπουάνα, Μάγκαρ και η εβραϊκή Κιριάτ Σμόνα. Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Ισραήλ ενημέρωσε τους κατοίκους του Τελ Αβίβ να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ακουστούν σειρήνες. Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ένα 24ωρο μετά την απειλή του ηγέτη της «Χεζμπολάχ» Σέικ Χασάν Νασράλαχ ότι «αν πληγεί η καρδιά της Βηρυτού, τότε θα πλήξουμε και το Τελ Αβίβ».

Ελιγμοί, οργή, αντιδράσεις και διαδηλώσεις

«Το Ισραήλ προσπαθεί να καταδικάσει το λιβανικό λαό σε λιμοκτονία», κατήγγειλε ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, σχολιάζοντας τα τελευταία πλήγματα στο οδικό δίκτυο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, σε νέα συνέντευξή του, υπογράμμιζε ότι «η "Χεζμπολάχ" θα εξαφανιστεί όταν εξαφανιστούν τα αίτια που τη δημιούργησαν: αυτά είναι η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα. Σήμερα, η "Χεζμπολάχ" έχει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του λαού μας, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας μας από την επίθεση ενός ξένου κράτους. Οταν όλα αυτά διευθετηθούν, τότε θα πάψουν να υπάρχουν οι λόγοι που οπλίζουν τη "Χεζμπολάχ"», κατέληξε ο Σινιόρα, απηχώντας, ουσιαστικά και σχετικές δηλώσεις στελεχών της ίδιας της σιιτικής οργάνωσης.

Ενώ τα μαραθώνια παζάρια στο παρασκήνιο του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς και η Ράις δήλωνε ότι «είναι θέμα ημερών μια συμφωνία», οι αραβικές ηγεσίες, πιεζόμενες έντονα από την κοινή τους γνώμη, ανακοίνωσαν νέα έκτακτη σύνοδο των Αράβων υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στη Βηρυτό. Η κουβανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» τις ισραηλινές επιχειρήσεις, ενώ επέκρινε τις ΗΠΑ για υποστήριξη και την ΕΕ για συνενοχή σε αυτό το έγκλημα. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας του από το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την ίδια κίνηση ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους του Καΐρου, αλλά και του Αμμάν. Μεγάλη διαδήλωση, που διοργάνωσε το ΚΚ Συρίας, πραγματοποιήθηκε και στη Δαμασκό ενώ τουλάχιστον μεγαλειώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η διαδήλωση διαμαρτυρίας των Ιρακινών σιιτών, κυρίως οπαδών του Μουκτάντα Σαντρ, στη Βαγδάτη. Οι πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις μιλούν για εκατοντάδες χιλιάδες οργισμένους διαδηλωτές. Διαδηλώσεις υποστήριξης στη λιβανική αντίσταση έγιναν και στη Τρίπολη του Λιβάνου (κυρίως χριστιανικός πληθυσμός), ενώ σήμερα και αύριο προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.


ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Εντείνει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο ισραηλινός στρατός. Τεθωρακισμένα παραμένουν στο μέσον της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Ράφα με την πόλη της Γάζας, ενώ θωρακισμένα οχήματα έχουν αποκλείσει την ανατολική είσοδο της πόλης. Ελικόπτερα και αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την πόλη, καλύπτοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες που πραγματοποιούν, εδώ και περισσότερο από ένα 24ωρο, έρευνες από σπίτι σε σπίτι, προσπαθώντας, όπως διατείνονται επισήμως, «να εντοπίσουν σήραγγα που χρησίμευε ως δίαυλος προμήθειας όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας».

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που συνδυάζονται με αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν 3 ακόμη Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι μόνο ο ένας ήταν μαχητής της «Χαμάς», ενώ οι άλλοι είναι πολίτες. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν, χτες το πρωί, και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όπου καταστράφηκαν κτίρια, αλλά δεν προκλήθηκαν θύματα.

Την ίδια ώρα, στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης, 6 Παλαιστίνιοι που ήταν ντυμένοι με αστυνομικές στολές εισήλθαν στις φυλακές της πόλης και σκότωσαν 6 Παλαιστινίους κρατουμένους. Από αυτούς οι 5 κρατούνταν ως ένοχοι για το φόνο 2 μελών της «Φατάχ», πέρσι στη Νάμπλους. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης μέχρι αργά χτες βράδυ, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι φυλακές της Ιεριχούς υπάγονται στην ευθύνη των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ηγέτη της «Φατάχ» και Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Τέλος, χτες το μεσημέρι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα πνεύματα είναι, ούτως ή άλλως, οξυμένα εξαιτίας των, από τις 25 Ιουνίου, επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας και της, σχεδόν επ' αόριστον, απαγόρευσης εισόδου στην πλατεία των Τεμένων, που έχει επιβληθεί σε όλους τους προσκυνητές κάτω των 45 ετών. Η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο απλώς ενέτεινε την οργή που εκδηλώθηκε με λιθοβολισμό των αστυνομικών που απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ