ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Επιταχύνεται το ξήλωμα της λίστας

Στο πλαίσιο της ολομέτωπης αντιασφαλιστικής επίθεσης και στη βάση του 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία για το πετσόκομμα των ΒΑΕ

Με το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Με το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων
Τη σφοδρότητα των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, η προώθηση των οποίων βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, επιβεβαιώνει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή την Παρασκευή για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τα όσα ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μέχρι τις 31/12/2007 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει ποια επαγγέλματα του ΙΚΑ, της ΔΕΗ και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών θα χαρακτηρίζονται σαν Βαρέα και Ανθυγιεινά από τις 1/1/2008. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση μεθοδεύει το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζόμενων, μέσα και από τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια για τους νέους εργαζόμενους που θα πεταχτούν εκτός ΒΑΕ από 1/1/2008, με παράλληλη επιδείνωση των αποδοχών και των συντάξεών τους.

Η τροπολογία αποτελεί πιστή εφαρμογή όσων προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και τη σύσταση επιτροπής «ειδικών» για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ, στην οποία προχωράει τώρα η ΝΔ. Τα συμπεράσματα της επιτροπής, όπως και όσων άλλων αντίστοιχων λειτούργησαν στο παρελθόν, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, είναι προδιαγεγραμμένα. Θα συμβάλουν στη δημιουργία του νέου κανονισμού, προς όφελος του κεφαλαίου και στη βάση της απαίτησης των βιομηχάνων να επεκταθεί ο αποχαρακτηρισμός έως και να καταργηθούν τα ΒΑΕ.

Με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ

Ο ίδιος ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα και η πλήρης εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση σαν «μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία»,γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τις μεταξύ τους ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες. Βάση της νέας επίθεσης αποτελεί ο 3029/02. Πάνω σ' αυτόν στηρίχτηκε η πρόσφατη νομοθεσία για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αυτός ήταν που προέβλεπε το πετσόκομμα των ΒΑΕ και η κυβέρνηση συνεχίζει έτσι στα αντιασφαλιστικά χνάρια του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας πολύτιμο σύμμαχο και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δε χάνει ευκαιρία να υπερασπιστεί το νόμο Ρέππα και τις επώδυνες για τους εργαζόμενους προβλέψεις του.

Για να χρυσώσει το χάπι και να αποφύγει γενικευμένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση με την τροπολογία δεν αγγίζει τους ήδη ασφαλισμένους στα ΒΑΕ, ενώ για όσους εργαζόμενους είναι ήδη ασφαλισμένοι για επάγγελμα ή ειδικότητα που θα ενταχθεί στα ΒΑΕ μετά την 1/1/2008 προβλέπεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν το χρόνο που βρίσκονταν εκτός ΒΑΕ για να κατοχυρώσουν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η τελευταία ρύθμιση αποτελεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού είναι οικονομικά ασύμφορο και κοστοβόρο για τη μεγάλη πλειοψηφία εργατών και υπαλλήλων να καλύψουν την εξαγορά των χρόνων εργασίας εκτός ΒΑΕ.

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια όσων εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης. Γενικά για το Ασφαλιστικό, σε δηλώσεις του, παραδέχτηκε απροκάλυπτα ότι στο στόχαστρο της νέας ολομέτωπης αντιασφαλιστικής επίθεσης βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες, οι νέοι εργαζόμενοι και όσοι εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Με την ψευδεπίγραφη διαβεβαίωση ότι «τα όρια ηλικίας για τη δημιουργία συνταξιοδοτικού δικαιώματος δε θα ανέβουν», ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ο στόχος της επιμήκυνσης του επαγγελματικού εργάσιμου βίου», αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση «κανείς δεν είναι ευτυχής όταν άνθρωποι στα 50, στα 55 ή και μικρότερης ηλικίας είναι αναγκασμένοι να βγαίνουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση»!

Είναι προφανές ότι το δικαίωμα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα -μέτρο που απαντάει κύρια στις αντικειμενικές ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών-, η κυβέρνηση το θεωρεί... «εξαναγκασμό» και σπεύδει να νομοθετήσει την κατάργησή του. Εκ των πραγμάτων, η αντιδραστική αυτή ρύθμιση αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την αύξηση των ορίων στο σύνολο εργατών και υπαλλήλων.

Υπάρχει άλλωστε και η αρνητική για τους εργαζόμενους εμπειρία του νόμου Σιούφα που καθιέρωσε το όριο των 65 ετών για το σύνολο των εργαζομένων μετά το 1993, αλλά και των νόμων του ΠΑΣΟΚ, που, ανάμεσα σε άλλα, θέσπισε την «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου κατά δυο ακόμα χρόνια, στα πρότυπα των ευρωενωσιακών συναποφάσεων. Σ' αυτή την απαρέγκλιτη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου πορεία θα κινηθεί και η υπό σύσταση «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφου «κοινωνικού διαλόγου», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καμιά ανοχή, άμεση οργάνωση της πάλης

Κάτω από αυτό το πρίσμα, αποκτούν πολλαπλή σημασία οι αδιάκοπες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι «κοινωνικοί εταίροι» προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού και συναίνεσης, παρουσιάζοντας τα αντιδραστικά μέτρα σαν «μικροαλλαγές», στις οποίες θα προχωρήσει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί την επόμενη τετραετία. Η επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να οργανώσουν έγκαιρα την πάλη τους, να αντιταχθούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια, να αποτρέψουν το παραπέρα πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Σ' αυτόν τον αγώνα θα πρωτοστατήσει χωρίς ανάπαυλα το ΠΑΜΕ, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που δε χρωστάνε σε κανένα και τους χρωστούν πολλά.


Περ. Κ.


Πατριδογνωμόνιο
Η αρωματισμένη λεοντή

Στα δυο χρόνια από τις τελευταίες εκλογές και στα δέκα από τις πρώτες εκσυγχρονιστικές, τα κεφάλια, τα κεφαλάκια και οι κεφαλές του φιδιού είναι πια ορατές και στα έμβρυα. Το παρακράτος όμως άλλαξε μορφή, σύντροφοι, και ανδρωμένο στην κυρίαρχη αστική πολιτική κρύβεται ευκολότερα πίσω από το εξαθλιωμένο λούμπεν προλεταριάτο.

Δεν τα λέω αυτά, επειδή δήλωσε, για μια ακόμη φορά, παρόν αυτό το σύμφυρμα οιονεί παράνομων, που δεν έχουν ποτέ την τύχη ενός απελπισμένου κλεφτρονιού ή ενός δυστυχισμένου της εξάρτησης... Τα λέω και τα γράφω, γιατί ο εκφασισμένος λόγος και η εκφυλισμένη ακροδεξιά αντιλαϊκή πολιτική ακούγονται κι ασκούνται παντού.

Υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές με περγαμηνές από τις εταιρείες μετρήσεων μιλούν για περιορισμό των δικαιωμάτων ή των διαδηλώσεων ακόμη με την ίδια ευκολία που ομιλούν για τις δίαιτες του καλοκαιριού και την απαλλαγή από τα περιττά κιλά. Το λέω και το γράφω, γιατί στα σωματεία πολύ συχνά το αφεντικό ξέρει ότι θ' αγοράσει τη σιωπή, την ανοχή ή και τη συνενοχή στην απόλυση του ΠΑΜίτη, του κομμουνιστή ή του Κνίτη πολύ φθηνά, ίσαμε δυο μπόνους και μια ετήσια παράταση στην ανασφάλεια της ανεργίας.

Οι τραμπούκοι σήμερα, 2006, κυκλοφορούν με εξωραϊσμένο πρόσωπο σα θρασύτατη απάντηση στις ανάγκες των μαζών για γαλήνη και προκοπή. Θα προβάλλουν πάντα τον ΠΑΟΚτζή που τα παίρνει στο κρανίο, το συνδικαλιστή που υψώνει τη φωνή και χτυπάει το χέρι στο γραφείο, τη μάνα με τα σπασμένα νεύρα και τα τέσσερα πεινασμένα παιδιά, για να εμφανίζονται οι τραμπούκοι σαν επιμελητές της ησυχίας, νομιμοποιώντας κάθε μορφής καταστολή.

Υστερα έρχονται τα φρικιά της ενημέρωσης, που εμπιστεύονται τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ, τους ιδιωτικούς αστυνομικούς, τους ιδιωτικούς ελεγκτές, ακόμη και τους ιδιωτικούς δικαστές, όπως στη Χάγη, και τους δίνουν απέραντο χρόνο, για να ιδιοποιούνται το δημόσιο συμφέρον και να πλουτίζουν επιδεικτικά.

Γι' αυτό στη Βέροια δεν οργανώθηκε καμιά δημόσια συγκέντρωση, πορεία, για να απαιτηθεί λύση στο δράμα του Αλεξ. Γιατί οι τραμπούκοι με τη γραβάτα και το καλό αμάξι δε βρήκαν χορηγό για μια βελγικού τύπου πικετοφορία. Αλλά, βλέπετε, εκεί παιδεραστής ήταν ο δικαστής...

Πέρασαν χρόνια από τον Αλ Καπόνε και τα περίστροφα του Κένεντι. Ολα άλλαξαν, ακόμη και το στιλ των φόνων, μαζικοί αεροπορικοί ειρηνικοί βομβαρδισμοί, αλλά ο τραμπούκος, το δεξί χέρι του καπιταλίστα και το ζερβό του ιμπεριαλιστή, έμεινε ίδιος και προς ώρας ατιμώρητος. Δεν έχει τρίκυκλο και στειλιάρια, αλλά έχει πάντα ένα τροχαίο και μια αμέλεια για να σε φάει στην κακιά στροφή του δρόμου. Ιδια κι απαράλλαχτη από καταβολής αστικού κράτους.

Το μόνο που δεν ξέρει ο τραμπούκος της γειτονιάς μας είναι ότι άλλαξαν κι οι αντίπαλοι. Εμείς, τα θύματά του. Και δε διατιθέμεθα ως υποψήφια. Δεν είναι εύκολο σήμερα να φοβίσεις κομμουνιστή. Ξέρει κι από εξορίες κι από πιστωτικές κάρτες. Κι από στοίχημα και πότε να μουντζώσει το διαιτητή στο μουντιάλ. Δε χρειάζεται γιάφκες και ξέρει να συντηρεί τη μνήμη και τ' αρχεία του και να μυρίζει τον τραμπούκο, ακόμη κι όταν φοράει τη λεοντή του αριστερού, αλλά, δυστυχώς, αρωματίζει και τη γούνα του.

Τα χαιρετίσματα στην εξουσία δε θα δοθούν σε προκαθορισμένα Ηλύσια Πεδία, γιατί ο Νικήτας δεν είναι Νικηταράς. Οψόμεθα ες πεζοδρόμιον.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ