ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
Με ένα μουλάρι θυμό μες στην καρδιά τους

Ισραηλινοί στρατιώτες μόλις επέστρεψαν από το Λίβανο. Μες στην αισιοδοξία...
Ισραηλινοί στρατιώτες μόλις επέστρεψαν από το Λίβανο. Μες στην αισιοδοξία...
«Μυρίζουν σβουνιά και χωράφι, μέσα στα μάτια τους βελάζουν τα πρόβατα του απόβραδου, στα τσουλούφια τους κρέμονται οι σκιές των πλατανόφυλλων

Μιλάνε λίγο, δε μιλάνε καθόλου, ωστόσο πότε - πότε το βλέπεις, που 'χουν συμπεθεριάσει με ελάτια, μια στιγμή που σηκώνουν τα μάτια από το χώμα και γελάνε πίσω από τους ώμους μας

(...) και τότε πια δεν ξέρεις, έτσι συναγμένοι στον αυλόγυρο της βραδιάς, αξούριστοι, άλαλοι, δεν ξέρεις πια σαν ανάβουν τα τσακμάκια τους, αν είναι να ανάψουν το τσιγάρο τους, ή, αν είναι να ανάψουν το φιτίλι του δυναμίτη.

Τούτοι οι γερόντοι δε μιλάνε. Τα παιδιά τους βγήκαν στο κλαρί, ετούτοι χώσαν την καρδιά τους στο βουνό σαν ένα βαρέλι με μπαρούτι

(...) δε μιλάνε (...) κοιτάνε πέρα, τον ποταμό του Ιορδάνη (...) κρατώντας μια πέτρα στη χωματένια χούφτα τους (...) τα σκάγια των άστρων (...) εκείνη τη σιωπή που γίνεται πριν από το αστροπελέκι!»

Ενας δυνατός Μαΐστρος σπάζει τα λόγια, μένουν τα χρήσιμα.

Στον ορίζοντα δυτικά, πάνω απ' το βαπόρι της γραμμής, αχνοφαίνεται «της Γραμβούσας το ακρωτήρι», ξέρεις πως δε θα βρεις πια εκεί τον «παλιό τραγουδιστή», μα μόνο μια «θάλασσα λεβεντοπνίχτρα».

... Στην ανατολή ξεσκαρίζει ένας ήλιος, με μαύρα μαντάτα. `Η, μήπως δεν είναι μόνο μαύρα; Για δες λίγο προσεκτικά την είδηση για τη «Χεζμπολάχ» και ξανασκύψε πάνω από εκείνη την ξεχασμένη «συμφωνία του Λιβάνου», προοίμιο της δικής σου ήττας. Διδάσκονται οι λαοί, διδάσκονται, κι αυτό είναι καλό.

...«δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη και ένα μουλάρι από θυμό μέσα στην καρδιά τους που δε σηκώνει το άδικο».

Πίσω Μακρόνησος, μπροστά Ψηλορείτης, προέκταση στο χέρι της καρδιάς δυο χωριά - σύμβολα. Τ' άλλο αρνείται να γράψει για την υπογραμμισμένη ξεφτίλα.


ΜΠΙΝΤ ΤΖΜΠΕΪΛ - ΜΑΡΟΥΝ ΕΛ ΡΑΣ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ: «Οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν κερδίζουν ούτε τις εντυπώσεις ούτε τον πόλεμο (...) οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ άφησαν αρχικά τις ειδικές δυνάμεις των Ισραηλινών να εισέλθουν στα χωριά Μαρούν ελ Ρας που βρίσκεται μόλις 1.000 μέτρα από τα σύνορα και Μπιντ Τζμπέιλ, τέσσερα χιλιόμετρα πιο μέσα. Δημιούργησαν έτσι την ψευδαίσθηση ότι οι αμυντικές τους δυνατότητες στη μεθόριο είναι περιορισμένες, παραπλανώντας τους επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ (...) ο πόλεμος συμπληρώνει σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) 16 εικοσιτετράωρα. Το Ισραήλ είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι εντός δύο εβδομάδων το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ θα αποτελούσε παρελθόν. Κι όμως δύο εβδομάδες μετά, το Ισραήλ παλεύει νύχτα και μέρα για να κρατήσει δύο χωριά (...) στο νοσοκομείο της Χάιφας οι τραυματισμένοι στρατιώτες χαμογελούν. Οσο κι αν εντυπωσιάζει είναι οι τυχεροί! Με μια σφαίρα στο στήθος, στην κοιλιά ή στο χέρι, διασφάλισαν ότι δε θα γυρίσουν στον Μπιντ Τζμπέιλ. "Η κόλαση επί της Γης" είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε στην εφημερίδα Χααρέτζ ένας εκ των τραυματιών της μονάδας Γκολάνι για το συγκεκριμένο χωριό (...) στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο της Χάιφας αναφέρουν ότι οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικοί πολεμιστές» (η ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου / «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ: «Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν αλλαγή τακτικής λόγω της απρόσμενης αντίστασης της Χεζμπολάχ (...) το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε κλιμάκωση της αεροπορικής εκστρατείας και περιορισμό των χερσαίων επιχειρήσεων παρόλο που χτες κλήθηκαν στα όπλα άλλες τρεις μεραρχίες εφέδρων (συνολικά 15.000 άνδρες)» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: «Ξεχειλίζει η οργή στο Λίβανο, όπου αγανακτισμένοι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι πλέον να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών της Χεζμπολάχ (...) η Χεζμπολάχ κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση. Από το να μαζεύει τα σκουπίδια έως το να λειτουργεί νοσοκομεία και να επισκευάζει σχολεία. Παρά τη νόμιμη πολιτική της παρουσία στο Κοινοβούλιο, η οργάνωση αρνείται να αφοπλιστεί ή να ενσωματώσει τις δυνάμεις της στο στρατό του Λιβάνου» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμεση ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ χωρίς όρους του θύτη προς το θύμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΡΕΝΙΑΣΑΝ και χτυπούν αδέσποτα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΥΣΤΙΚΗ σύσκεψη στην Αθήνα

Η ΑΥΓΗ: Το Ισραήλ προαναγγέλλει νέο μακελειό από αέρος

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ η εκεχειρία

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο - SMS για 4.500.000 κινητά

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΟ - ΑΜΟΚ με κινητά και τσιγάρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόσθετοι φόροι 270 εκατομμύρια ευρώ σε τσιγάρα, κινητά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΡΑΜΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτα μέτρα για έσοδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΥΠΟΠΤΟΙ για τις υποκλοπές...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ της π... το κάγκελο!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυθαίρετες οι δεξαμενές της φωτιάς!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εν τέλει πάντοτε χαμένοι

«Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι δήμαρχοι πάραυτα και παραχρήμα μας περνούν για ηλιθίους. Οχι απλώς βλάκες, δηλαδή από εκείνους που παρά τη χαζομάρα τους έχουν κάποια συναίσθηση της πραγματικότητας, αλλά κουτοχορτοφάγους με περικεφαλαία. Τα πιο προχειροφτιαγμένα, μισοτελειωμένα, εν τέλει αδιάφορα, οχληρά, ή και επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο έργα εκτελούνται κατά τους τελευταίους μήνες της δημαρχιακής θητείας. Μια η ευλογοφανής εξήγηση, που βασίζεται σε μια περίτρανη ιστορική αλήθεια: οι έλληνες δε διαθέτουμε ούτε μιας μέρας μνήμη (...) οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες συνήθως μένουν απλοί θεατές, ακόμη και μπροστά στο πιο κακά σκηνοθετημένο "θετικό έργο". Βλέπουν εικόνες, ενθουσιάζονται, χειροκροτούν, πάντοτε δέκτες, πάντοτε παθητικοί, πάντοτε καταναλωτές υπό κηδεμονία» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Οσο το δούλεμα πηγαίνει σύννεφο

«Η κ. Φόνσου ερωτηθείσα σχετικά με την απόφασή της να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του Κ. Σκανδαλίδη, ενώ χρόνια ανήκε στο ΚΚΕ, δήλωσε πως δεν έπαψε να ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Κι ακόμα δε μίλησαν... Σωμερίτης και Μανδραβέλης

«Αφού δεν τολμούν να αντιμετωπίζουν τους ζωντανούς αντιπάλους τους οι γενναίοι του ΚουΚουΕ, επιτίθενται τώρα και γκρεμίζουν τα άψυχα αγάλματα. Που να φανταζόταν ο μακαρίτης ο Τρούμαν όταν έστελνε εκείνη τη βοήθεια με το Σχέδιο Μάρσαλ στην καθημαγμένη από το πόλεμο Ελλάδα ότι θα δεχόταν τόσο μίσος από κάποιους σημερινούς άκαπνους και γενναίους εκ του ασφαλούς "προοδευτικούς"» (ο ειδικά «καπνισμένος» Δημήτρης Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ