ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΠ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Το χτύπημα στη μητρότητα δε θα περάσει

Εργαζόμενοι καθώς και μέλη της ΟΓΕ και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» κατέλαβαν χτες συμβολικά το ΚΕΠ

Στην κατάληψη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Κερατσινίου προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το δήμο και συμπαράστασης στη συνάδελφό τους της οποίας δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας της στο ΚΕΠ μόλις απέκτησε παιδί. Στο πλευρό της μητέρας εργαζόμενης, παίρνοντας μέρος στην κατάληψη, στάθηκαν και γυναίκες της πόλης, μέλη του Γυναικείου Συλλόγου Κερατσινίου «Η στοργή του Παιδιού», μέλους της ΟΓΕ, οι οποίες απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να σταματήσει να παίζει με το δικαίωμα κάθε γυναίκας στη μητρότητα.

Παρούσα ήταν και η αγωνιστική δημοτική παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), η οποία, όπως τόνισε ο Δημήτρης Μουρίκης, επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου, θεωρεί την απόφαση της δημοτικής αρχής φυσιολογική ενέργεια μιας δημοτικής πλειοψηφίας που κάθε μέρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και όλο και βαθύτερα προχωράει στην υλοποίηση των αντεργατικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, κ.ά.

Αφού υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτούν οι γυναίκες και οι εργαζόμενες για να ανταποκριθούν και στη μητρότητα, πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος, Δ. Σαράφογλου, ο σημερινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Σαλαλές, και ο «ανεξάρτητος» της ΝΔ, Φ. Μελάς, έλαμψαν με την απουσία τους από κάθε απεργιακή διεκδίκηση των εργαζομένων του Κερατσινίου, και ότι ο εργαζόμενος, ο νεολαίος, ο συνταξιούχος, η γυναίκα, ο επαγγελματοβιοτέχνης, όλοι δικαιούνται να προσβλέπουν σε μια δημοτική αρχή υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την πλήρη δικαίωση της συναδέλφου τους.

ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Μπράβοι φυλάνε το κάτεργο

Στελέχη του ΠΑΜΕ δέχτηκαν χτες επίθεση προκειμένου να μη μιλήσουν στους εργαζόμενους. Χαροπαλεύει η 44χρονη εργάτρια που λύγισε την Τετάρτη από τη ζέστη και την υγρασία

«Καλόπαιδα» της εργοδοσίας φυλάνε το καπνεργοστάσιο σε παλιότερη απεργία των εργαζομένων
«Καλόπαιδα» της εργοδοσίας φυλάνε το καπνεργοστάσιο σε παλιότερη απεργία των εργαζομένων
Την απρόκλητη επίθεση μπράβων της εργοδοσίας στο καπνεργοστάσιο ΣΟΚΟΤΑΜΠ στο Κιλκίς δέχτηκαν χτες το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που επιχείρησαν να μπουν στο κάτεργο και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς. Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων έγινε δυο μόλις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό με την εργάτρια που υπέστη ανακοπή καρδιάς στη βάρδιά της, δουλεύοντας μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα υπερβολικής ζέστης και υγρασίας. Η 44χρονη, μητέρα δυο παιδιών, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και ουσιαστικά θεωρείται κλινικά νεκρή.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον γραμματέα του ΕΚΘ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ Θόδωρο Κυριακίδη και Θανάση Μητρούδα, καθώς και την πρόεδρο του «Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου» Γιώτα Σιδηροπούλου, αρχικά εμποδίστηκε να εισέλθει στο εργοστάσιο και στη συνέχεια δέχτηκε προπηλακισμούς από εγκάθετους της εργοδοσίας. Η επιμονή των συνδικαλιστών έκαμψε την αντίσταση της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία να μπει στο καπνεργοστάσιο και να μιλήσει στους εργαζόμενους.

Καπνεργάτες και καπνεργάτριες χειροκρότησαν ζωηρά τους ομιλητές όταν αυτοί αναφέρθηκαν στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην επιχείρηση, αναγκάζοντας τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση των εργατών, να αποχωρήσει. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους σε παρόμοιους χώρους να αγωνιστούν για να προστατέψουν τη ζωή τους, να απαιτήσουν μαζικά και μαχητικά μέτρα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα η εργοδοσία επιχείρησε παράνομα και προκλητικά να εμποδίσει και πάλι - χωρίς να το κατορθώσει - τους συνδικαλιστές να συνοδεύσουν τα μέλη της Επιθεώρησης Εργασίας που έφθασαν στο καπνεργοστάσιο προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης.

«Σήμερα οι καπνεργάτες της ΣΟΚΟΤΑΜΠ σημείωσαν μια νίκη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία», δήλωσε αμέσως μετά την παρέμβαση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Οι ίδιοι οι εργάτες με την υποστήριξη που δείξανε στους συνδικαλιστές υποχρέωσαν τα όργανα της εργοδοσίας να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση των εργατών. Οι εργάτες και οι εργάτριες δήλωσαν την απόφασή τους να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής τους καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασιακού κρεματορίου που για λόγους κερδοφορίας έχει επιβάλει η εργοδοσία στο εργοστάσιο, συνθήκες που είχαν σαν αποτέλεσμα το προχτεσινό "ατύχημα" της εργάτριας που χαροπαλεύει», σημείωσε ο συνδικαλιστής.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Αύξηση των θανατηφόρων κατά 29%

Σύμφωνα με τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στο 1ο πεντάμηνο του 2005 και του 2006

Στους 60 έφτασαν οι νεκροί εργάτες στους χώρους δουλιάς από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα -σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας - αποτέλεσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας που μπροστά στο διαρκές κυνήγι του κέρδους, δεν παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005, όπου σημειώθηκαν 52 θανατηφόρα. Μια αύξηση που παρατηρείται και κατά τη σύγκριση των πρώτων πέντε μηνών μεταξύ των δύο ετών, τόσο στο σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων» όσο και στα θανατηφόρα. Το πρώτο πεντάμηνο του 2005 καταγράφηκαν 2.320 εργατικά «ατυχήματα» και το πρώτο πεντάμηνο του 2006 καταγράφηκαν 2.438 εργατικά «ατυχήματα» (αύξηση 4,84%). Από αυτά, το πρώτο πεντάμηνο του 2005 τα 38 ήταν θανατηφόρα, ενώ το 2006 έφθασαν τα 49 (αύξηση 29%).

Για την κατάσταση αυτή φέρουν μεγάλες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πολιτικές έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας. Μεταξύ αυτών, η συνειδητή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και του συνόλου των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Εγκύκλιο για την «Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος» έστειλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε όλα τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Επισημαίνεται η προτεραιότητα σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα κλπ.) και σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου υπάρχει επιβάρυνση από υψηλή θερμοκρασία (χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κλπ.). Σημειώνεται ότι περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς κλπ.). Υποχρέωση των εργοδοτών είναι η γραπτή εκτίμηση των κινδύνων (περιλαμβανομένης της εκτίμησης του κινδύνου από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας) και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, για τον κλάδο των οικοδόμων και τα συναφή επαγγέλματα ισχύει όταν υπάρχουν συνθήκες καύσωνα, η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν στον τόπο εργασίας, η εργασία διακόπτεται με το ημερομίσθιο να καταβάλλεται χωρίς περικοπή.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Την Πέμπτη η ιδρυτική σύσκεψη

Ιδρυτική σύσκεψη για τη συγκρότηση κλαδικής επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας - ΙΚΑ του ΠΑΜΕ, για τη συσπείρωση των εργαζομένων του χώρου στη βάση των ταξικών τους συμφερόντων, διοργανώνουν σωματεία, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιούλη, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

«Αναλαμβάνουμε τώρα την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της κλαδικής επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, για να ενώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια - ΙΚΑ, σε όλη την Αθήνα, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο δουλιάς, εργασιακή σχέση. Γιατί μόνο ο ενιαίος, συντονισμένος αγώνας μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία, συντονισμένη και μετωπική αντιλαϊκή πολιτική. Οσο περισσότερες δυνάμεις συγκεντρώνονται και αντιπαρατίθενται με αυτή, τόσο ο αγώνας γίνεται πιο αποτελεσματικός», επισημαίνεται στο κάλεσμα των σωματείων και συνδικαλιστών.

«Το ΠΑΜΕ είναι ο φορέας που θα οργανώνει την πάλη, κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και κόντρα στα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ - ΟΕΝΓΕ - ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - ΕΙΝΑΠ κλπ. Δρα αυτοτελώς, με διακριτό τρόπο παντού, οργανώνει και συντονίζει την πάλη», τονίζουν.

Το κάλεσμα υπογράφουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς και 72 συνδικαλιστές της Υγείας-Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ