Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Μπράβοι φυλάνε το κάτεργο

Στελέχη του ΠΑΜΕ δέχτηκαν χτες επίθεση προκειμένου να μη μιλήσουν στους εργαζόμενους. Χαροπαλεύει η 44χρονη εργάτρια που λύγισε την Τετάρτη από τη ζέστη και την υγρασία

«Καλόπαιδα» της εργοδοσίας φυλάνε το καπνεργοστάσιο σε παλιότερη απεργία των εργαζομένων
«Καλόπαιδα» της εργοδοσίας φυλάνε το καπνεργοστάσιο σε παλιότερη απεργία των εργαζομένων
Την απρόκλητη επίθεση μπράβων της εργοδοσίας στο καπνεργοστάσιο ΣΟΚΟΤΑΜΠ στο Κιλκίς δέχτηκαν χτες το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που επιχείρησαν να μπουν στο κάτεργο και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς. Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων έγινε δυο μόλις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό με την εργάτρια που υπέστη ανακοπή καρδιάς στη βάρδιά της, δουλεύοντας μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα υπερβολικής ζέστης και υγρασίας. Η 44χρονη, μητέρα δυο παιδιών, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και ουσιαστικά θεωρείται κλινικά νεκρή.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον γραμματέα του ΕΚΘ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ Θόδωρο Κυριακίδη και Θανάση Μητρούδα, καθώς και την πρόεδρο του «Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου» Γιώτα Σιδηροπούλου, αρχικά εμποδίστηκε να εισέλθει στο εργοστάσιο και στη συνέχεια δέχτηκε προπηλακισμούς από εγκάθετους της εργοδοσίας. Η επιμονή των συνδικαλιστών έκαμψε την αντίσταση της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία να μπει στο καπνεργοστάσιο και να μιλήσει στους εργαζόμενους.

Καπνεργάτες και καπνεργάτριες χειροκρότησαν ζωηρά τους ομιλητές όταν αυτοί αναφέρθηκαν στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην επιχείρηση, αναγκάζοντας τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση των εργατών, να αποχωρήσει. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους σε παρόμοιους χώρους να αγωνιστούν για να προστατέψουν τη ζωή τους, να απαιτήσουν μαζικά και μαχητικά μέτρα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα η εργοδοσία επιχείρησε παράνομα και προκλητικά να εμποδίσει και πάλι - χωρίς να το κατορθώσει - τους συνδικαλιστές να συνοδεύσουν τα μέλη της Επιθεώρησης Εργασίας που έφθασαν στο καπνεργοστάσιο προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης.

«Σήμερα οι καπνεργάτες της ΣΟΚΟΤΑΜΠ σημείωσαν μια νίκη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία», δήλωσε αμέσως μετά την παρέμβαση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. «Οι ίδιοι οι εργάτες με την υποστήριξη που δείξανε στους συνδικαλιστές υποχρέωσαν τα όργανα της εργοδοσίας να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση των εργατών. Οι εργάτες και οι εργάτριες δήλωσαν την απόφασή τους να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής τους καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασιακού κρεματορίου που για λόγους κερδοφορίας έχει επιβάλει η εργοδοσία στο εργοστάσιο, συνθήκες που είχαν σαν αποτέλεσμα το προχτεσινό "ατύχημα" της εργάτριας που χαροπαλεύει», σημείωσε ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ