ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα μηνιαία στέρηση λόγου στον Τιούλκιν

Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Για άλλη μια φορά το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία (ΕΡ) χρησιμοποίησε την πλειοψηφία που έχει στην Κρατική Δούμα για να επιβάλει τη σιωπή, τουλάχιστον από το βήμα της Βουλής, στους πολιτικούς αντιπάλους του. Και αυτή τη φορά «στόχος» του ΕΡ ήταν ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που «τιμωρήθηκε» από τις 26/5 με την ποινή της μηνιαίας στέρησης λόγου στις ολομέλειες συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής, επειδή σχολίασε το πρόσφατο προεδρικό διάγγελμα του Β. Πούτιν. Μεταξύ των άλλων ο Β. Τιούλκιν είχε πει τα εξής: «Λύκος είναι ο ρώσικος καπιταλισμός, κι αυτός ο "σύντροφος" λύκος, αυτός ο "σύντροφος" αρκούδα και τ' άλλα τσακάλια βρίσκονται στο κόμμα που ονομάζεται ΕΡ, ενώ σ' ό,τι αφορά τα άλλα μικρότερα άγρια ζώα, αυτά βρίσκονται στο κόμμα του Ζιρινόφσκι». Η φράση αυτή και ειδικά η λέξη «τσακάλια», ξεσήκωσε την «ιερή αγανάκτηση» των βουλευτών του ΕΡ, που αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τιούλκιν. Ο Σεργκέι Ρεσούλσκι, μέλος του Προεδρείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και βουλευτής, λίγο πριν τη σχετική ψηφοφορία δήλωσε πως η δήλωση Τιούλκιν ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι δύο μέρες νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Α. Μπαρίνοφ, νομάρχη μιας ρωσικής επαρχίας και στέλεχος του κόμματος ΕΡ, για μια σειρά ενέργειες καταπάτησης του κοινού ποινικού δικαίου.

Μετά την «τιμωρία» του ο Β. Τιούλκιν δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι «οι σκέψεις που διατύπωσε στην ομιλία του όχι μόνο έχουν δικαίωμα να λέγονται, αλλά εκτός αυτού είναι και κατανοητές στο λαό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως λίγες ώρες πριν επιβληθεί η «τιμωρία», η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στη ρωσική Βουλή είχε απορρίψει τροπολογίες που είχε ο καταθέσει ο Β. Τιούλκιν, που αφορούσαν στην εργατική νομοθεσία και διευκόλυναν τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση του δικαιώματος της απεργίας, που ενώ αναγνωρίζεται από το αστικό Σύνταγμα της Ρωσίας, στην πράξη πετσοκόβεται από την ισχύουσα νομοθεσία.


Ι. Π.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Βασικό στοιχείο η ισοτιμία στις σχέσεις

Απάντηση έδωσε, έστω και με έμμεσο τρόπο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας στις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα και από την πλευρά της Ρωσίας, από το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο της χώρας, για ν' ανοίξει διάπλατα τις «πόρτες» για τη διείσδυσή του στην ντόπια οικονομία. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ανακοίνωση των προθέσεων της ΓΚΑΖΠΡΟΜ να τριπλασιάσει τις τιμές του φυσικού αερίου που πουλά στη Λευκορωσία.

Ετσι, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι ο ισχυρισμός πως η Λευκορωσία επιδιώκει τη δήθεν «φιλία» με τη Ρωσία για να αγοράζει φθηνά το ρώσικο φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι αβάσιμος. «Δεν είναι έτσι. Εμείς είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία επειδή η οικονομία μας λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σε πρόσφατη συνέντευξή του και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις της Λευκορωσίας στις συνθήκες του ανταγωνισμού, και μέσα στα πλαίσια της Ενωσης Λευκορωσίας και Ρωσίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σύμφωνα με τα λόγια του Λουκασένκο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δε θα επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. «Κανένα πρόβλημα σχετικά με το φυσικό αέριο δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη φιλία της Λευκορωσίας και της Ρωσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Σημειώνοντας τη θετική τάση της αύξησης του ΑΕΠ, ο Αλ. Λουκασένκο δήλωσε: «Δε γίναμε πλούσιοι, όπως η Ρωσία. Αλλά οι επιχειρήσεις μας δουλεύουν καλά, αν και δεν έχουν μεγάλα κέρδη, επειδή μας "πνίγουν" οι τιμές στα καύσιμα. Μόνο το φυσικό αέριο το εισάγουμε με τιμές που είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, αλλά οι τιμές αυτές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις εσωτερικές τιμές στη Ρωσία. Γι' αυτό η Λευκορωσία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τα ρωσικά εμπορεύματα. Ενώ το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενεργεία τα αγοράζουμε με βάση τις παγκόσμιες τιμές».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «η οικονομία της Λευκορωσίας εξασφαλίζει την εργασία περίπου 5 εκατομμυρίων Ρώσων», αφού, ανορθώνοντας τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της, βοήθησε στην έξοδο από την κρίση εκείνων των ρωσικών επιχειρήσεων, που συνδέονταν με τις λευκορώσικες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πρόσθεσε πως θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις συμφωνίες με τη Ρωσία, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «η παραίτηση από την υλοποίηση των συμφωνιών για την Ενωση θα σήμαινε τον πολιτικό θάνατο του Λουκασένκο, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Η Λευκορωσία είναι έτοιμη να αγοράζει το γαλάζιο καύσιμο της Ρωσίας ακόμη και με 200$ για χίλια κυβικά μέτρα. Ομως μόνο στην περίπτωση που Λευκορώσοι και Ρώσοι έχουν ίσιους όρους», γιατί «στις σημερινές συνθήκες μια αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο θα σήμαινε για τη Λευκορωσία την αναγκαιότητα αναζήτησης δυνατοτήτων και μέσων για την αναπλήρωση μέσω άλλων κατευθύνσεων της συνεργασίας της με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Ο Λουκασένκο επίσης σημείωσε πως στη Λευκορωσία διεξάγεται συγκεκριμένη προσπάθεια για τη μέγιστη χρησιμοποίηση των ντόπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Σιγά σιγά θα βγούμε από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε πως χάρη στην πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία 15 χρόνια στη Λευκορωσία, δεν πέρασαν τα εθνικιστικά σχέδια ενάντια στους Ρώσους που είχαν τεθεί σε εφαρμογή, προσθέτοντας πως «δεν ήταν εύκολο να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».


Ι. Π.

ΤΣΕΧΙΑ
Διαβουλεύσεις και ενδεχόμενες δωροδοκίες

ΠΡΑΓΑ.--

Καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του «Κόμματος των Πολιτών» με τους «Χριστιανοδημοκράτες» και το «Κόμμα των Πρασίνων» για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι Γερουσιαστές του «Κόμματος των Πολιτών» ανακοίνωσαν ότι θα απορρίψουν μια ενδεχόμενη δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού με τους «Σοσιαλδημοκράτες» με οποιαδήποτε μορφή.

Ωστόσο, κατηγορίες περί δωροδοκίας ανακοίνωσε ο βουλευτής των «Σοσιαλδημοκρατών», Πάβελ Πλοκ, ο οποίος τόνισε ότι το «Κόμμα των Πρασίνων» του προσέφερε 5 εκατομμύρια κορόνες για «να αλλάξει στρατόπεδο» και στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης να ψηφίσει υπέρ του «Κόμματος των Πολιτών». Θυμίζουμε ότι το «Κόμμα των Πολιτών» μαζί με τους «Χρισιανοδημοκράτες» και το «Κόμμα των Πρασίνων» κατέχουν συνολικά 100 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ωστόσο χρειάζονται μία ακόμα ψήφο για να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Κόμματος των Πρασίνων», Μαρτίν Μπουρσίκ αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι «είμαστε ένα κόμμα που αντιπαλεύει τη διαφθορά, δεν κάνουμε δωροδοκίες».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται δωροδοκίες στην πολιτική σκηνή της Τσεχίας. Το 2004, ο βουλευτής της «Ενωσης Ελευθερίας» Ζντένεκ Κορίστκα, κατηγόρησε το «Κόμμα των Πολιτών» πως προσπάθησε να τον δωροδοκήσει με 10 εκατομμύρια κορόνες και με τη θέση του πρεσβευτή στη Βουλγαρία, αλλά σαν αντάλλαγμα θα έπρεπε να αποσύρει την υποστήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ