ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαζί στον αγώνα Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Συγκέντρωση προχτές με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου

Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Αποψη από την προχτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Η επιτακτική ανάγκη ενότητας και ανάπτυξης κοινής, ταξικής πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζόμενων ενάντια στη βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, αναδείχτηκε σε μεγάλη, αγωνιστική συγκέντρωση μεταναστών που διοργάνωσε προχτές το βράδυ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, έδωσαν το «παρών» πλήθος μεταναστών εργατών.

Στο στόχαστρο της συγκέντρωσης βρέθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας, η οποία εξαρτά την παραμονή των μεταναστών στη χώρα μας από το δηλωθέν εισόδημα στη φορολογική δήλωση, που πρέπει να κυμαίνεται από 10.200 ευρώ για τον έγγαμο μέχρι 14.025 ευρώ για τον τρίτεκνο. «Μας οδηγούν στην παρανομία» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Λάρισας Παολίν Μάλτσεμ. «Τέτοια φορολογική δήλωση - υπογράμμισε - δεν κάνει κανείς μας, πού θα βρούμε τόσα χρήματα, πώς θα κρατήσουμε εδώ τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας που τόσα χρόνια πάνε σε ελληνικό σχολείο;». Στο μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας, αναφέρθηκε μιλώντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Τυρνάβου Γκασμέν Χανέλι, που υπογράμμισε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, καλώντας τους αλλοδαπούς εργάτες να συσπειρωθούν στα Συνδικάτα για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μπλέκος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό το πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών. «Εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας και να προχωρήσουμε στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων» είπε.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» - ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργιακή απάντηση στο «λουκέτο»

Σε επ' αόριστον απεργία από χτες οι εργαζόμενοι. Νέα συγκέντρωση την Κυριακή

Απαιτώντας να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, οι 70 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» έδωσαν χτες το πρωί την πρώτη δυναμική αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, ξεκινώντας επ' αόριστον απεργία, μετά το «λουκέτο» που αυτή κοινοποίησε. Από το πρωί στη μάχη της περιφρούρησης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το ταξικό σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στάθηκαν μπροστά στις πύλες του ξενοδοχείου. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος νομάρχης και νυν νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ, Μπάμπης Χαραλάμπους, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται με συγκέντρωση που διοργανώνει το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων την Κυριακή 11 του Ιούνη στις 8 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ», στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από τους Δήμους Αχιλλείων και Μελιτιαίων.

Το ΚΚΕ

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά έρχονται να πληρώσουν το μάρμαρο, τις συνέπειες της συνολικότερης αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού η απόφαση για το "λουκέτο" εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με σκοπό την οικονομική της εξυγίανση και την επαναφορά της στην κερδοφορία».

«Η εξασφάλιση, η κατοχύρωση του δικαιώματος στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους απαιτεί ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Και για να γίνουν πράξη οι ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, απαιτείται η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων. Ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, δυνάμωμα του ΚΚΕ, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο», υπογραμμίζει.

Κινητοποιήσεις στο «Αθενς Πλάζα»

Με τετράωρη στάση εργασίας απαντούν στις απανωτές απολύσεις και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Αθενς Πλάζα» στην Αθήνα, με απόφαση της χτεσινής Γενικής τους Συνέλευσης, στην οποία εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Σωματείου για την κλιμάκωση του αγώνα, μπροστά στην πρόθεση της εργοδοσίας να πετάξει και άλλους εργαζόμενους στο δρόμο. Μόλις πρόσφατα απολύθηκαν 7 εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας της εργοδοσίας είναι και η προσπάθεια του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου, Κ. Ζαρίκου, να παρεμποδίσει χτες απολυμένο συνδικαλιστή να παρακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου του.

ΟΤΕ
Μεθοδεύονται νέες ανατροπές

Τις διαδικασίες για το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιχειρεί να επιταχύνει η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως φαίνεται και από τη νέα επιστολή που έστειλε χτες στην Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ), λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση για τη Συλλογική Σύμβαση.

Με την επιστολή της, η διοίκηση του ΟΤΕ ορίζει με το «έτσι θέλω» ημερομηνία συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί η αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), όπως προβλέπει ο αντεργατικός νόμος 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ. Στόχος η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Μάλιστα, για να άρει τα όποια εμπόδια στην επίτευξη του στόχου της, προχωρά στην τροποποίηση του καταστατικού της επιχείρησης, όπου μεταξύ άλλων καταργεί τον όρο που προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις γίνονται μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ φέρει τεράστιες ευθύνες για την ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Εδώ και μήνες ήξερε τη στάση της εργοδοσίας αλλά σε καμιά στιγμή δε φρόντισε να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να οργανώσει την αντίστασή τους. Ακόμα, αποδεχόμενη την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και τη λογική του ανταγωνισμού, υπέγραψε πέρυσι τη σύμβασης ντροπής που καταργεί τη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

«Ισοτιμία» στον εμπαιγμό

Σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης με τον τίτλο «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και προώθηση, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας», που παρουσίασαν προχτές ο υπουργός και ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, έχουμε να κάνουμε το εξής σχόλιο: Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο δουλιάς είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα με πολλές πλευρές και προεκτάσεις. Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η μητρότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνιστούν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Ούτε η ΝΔ ως κυβέρνηση σήμερα, ούτε, πολύ περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ, που επί σειρά ετών ήταν στην κυβερνητική εξουσία, είχαν πολιτική προστασίας της μητρότητας. Αυτό που είχαν ήταν κάποιες άδειες και αποσπασμένες παροχές για τη μητέρα και την οικογένεια, που σε μεγάλο βαθμό έχουν εμπορευματοποιηθεί ή συρρικνωθεί. Πολλές γυναίκες έχουν υποχρεωθεί να κρύψουν ή να αρνηθούν την εγκυμοσύνη τους για να προσληφθούν σε μια θέση εργασίας, συχνά μερικής απασχόλησης, υποβαθμισμένη και κακοπληρωμένη. Πολλές γυναίκες έχουν απολυθεί ή απολύονται γιατί είναι έγκυες και ποτέ ένας εργοδότης δεν έχει κάτσει στο σκαμνί.

Μήπως αυτό δεν είναι παρενόχληση του δικαιώματος στη μητρότητα, συνεπώς διάκριση λόγω φύλου; Ποιος εργοδότης υπέστη κυρώσεις, επειδή δεν προσέλαβε γυναίκα στην επιχείρησή του ή απέλυσε έγκυο; Εύκολα βρίσκουν τρόπους και επιχειρήματα για να ξεφύγουν από τις ποινικές κυρώσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κανείς μέχρι τώρα, ούτε και πρόκειται να γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, τις προτροπές και τα ευχολόγια. Για τον απλό λόγο ότι η εργοδοσία είναι ασύδοτη και είναι αυτή που στηρίζει τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Από τη γυναικεία εργατική δύναμη το κεφάλαιο κερδίζει περισσότερα γιατί τη χρησιμοποιεί κατά κόρον σε ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας, εκεί δηλαδή που η εκμετάλλευση πολλαπλασιάζεται. Η υπερεκμετάλλευση της γυναίκας, η καταπίεσή της και η σεξουαλική της παρενόχληση είναι συστατικά στοιχεία μιας πολιτικής που όλα τα οργανώνει και τα διευθετεί με βάση το κέρδος.


Αιμ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ