ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σύννεφα πολέμου πάνω από τα Βαλκάνια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση, όχι μόνο να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσσοβο, αλλά και να μη συνδράμει στα καινούρια σχέδια του ΝΑΤΟ για αύξηση των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή με την αποστολή και άλλων ελληνικών στρατευμάτων.

Αυτό ήταν το κάλεσμα, που απηύθυνε χθες από την Πάτρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προειδοποίησε για «σύννεφα πολέμου» στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον γγ του ΝΑΤΟ για αποστολή κι άλλων ελληνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται πάλι πάνω στα Βαλκάνια και για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγάλη ετοιμότητα να καταθέσει τη μαύρη βοήθειά της στης ΝΑΤΟικές προσπάθειες. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Κόσσοβο υπάρχει ελληνική στρατιωτική δύναμη, που, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, ανεξάρτητα από το ότι έδωσαν τον όρκο τους στην ελληνική σημαία να υπερασπίζονται τα σύνορα, βρίσκονται εκεί σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη ζώνη και είναι κάτω από ΝΑΤΟικές εντολές για να προχωρήσουν τα σχέδια νέου κατακερματισμού στη Γιουγκοσλαβία, με επίκεντρο πάντα την ευαίσθητη περιοχή του Κόσσοβο.

Η δική μας θέση είναι πως δεν πρέπει να παραμείνει η ελληνική δύναμη . Πρέπει να επιστρέψει και ο ελληνικός λαός να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μη συνδράμει στα καινούρια σχέδια του ΝΑΤΟ, που στοχεύουν στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και σε ελληνική συμμετοχή. Αυτό ζήτησε ο γγ του ΝΑΤΟ που ήρθε στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε ακόμη μια φορά από τον ελληνικό λαό την απάντησή της, που είναι "Ναι, αλλά μετά τις εκλογές", γνωρίζοντας τα φιλειρηνικά και αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού μας. Εμείς, στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης, θέτουμε το ζήτημα των Βαλκανίων, τη μαύρη νέα τάξη πραγμάτων, τις τραγικές συνέπειες, που είναι μπροστά μας εξαιτίας του Ελσίνκι, την ελληνοτουρκική συνεργασία κορυφών, που κάθε άλλο παρά στοχεύει στην ειρήνη, αλλά στοχεύει στο να παίξουν και οι δύο δυνάμεις ένα ρόλο χωροφύλακα και στα Βαλκάνια, αλλά και στην περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Για μας, κριτήριο στάσης των κομμάτων απέναντι στην υπόθεση της ειρήνης είναι η στάση που παίρνουν στη συμφωνίαG-8 στα Βαλκάνια, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, στις 10 του Απρίλη, το ΚΚΕ να είναι ισχυρότερο, γιατί έχει αποδειχτεί πως είναι η δύναμη εκείνη, που σταθερά και όχι μόνο σε κορυφαίες στιγμές ενδιαφέρεται για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου στόχου του λαού κατά της νέας τάξης πραγμάτων, που αφορά την Ελλάδα, τις γειτονικές μας χώρες και ολόκληρη την Ευρώπη».

Δημιουργούν πολεμικό κλίμα οι Αμερικανοί

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς έδειξε «κατανόηση» στο προεκλογικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν επέμεινε, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στο αίτημά του να διέλθουν από ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟικές δυνάμεις και υλικό, προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Αμερικανός πρεσβευτής συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών για τις «αντοχές» της κυβέρνησης, στο πολιτικό κόστος που, όπως εκτιμάται, θα αναλάβει, αν συμφωνήσει κατά την προεκλογική περίοδο για τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίες είτε θα ενισχύσουν είτε θα αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου, με κομψό τρόπο, υποστήριξε ότι καλό θα είναι να μη βρεθεί η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Ν. Μπερνς πως αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση δυνάμεων, καλό θα είναι αυτό να γίνει πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή πριν τις 11 Μάρτη.

Πάντως, η αμερικανική «κατανόηση» για τα προεκλογικά προβλήματα της κυβέρνησης, δεν καθησύχασε την ελληνική διπλωματία, η οποία εκτιμά ότι πιθανότατα μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν «αιματηρές εξελίξεις» στο Κόσσοβο και τότε δε θα υπάρχει «αίτημα» για τη διέλευση δυνάμεων από το ελληνικό έδαφος, αλλά «απαίτηση», η οποία, προφανώς, θα ικανοποιηθεί πάραυτα.

Οι απαισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας απορρέουν:

Πρώτον από την «ατζέντα» που έφερε χτες προς συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ο στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας Ου. Κλαρκ.

Δεύτερον, από το κλίμα που καλλιεργούν «δυτικές πηγές πληροφοριών», που υποστηρίζουν ότι στη Νότια Σερβία, στα σύνορα με το Κόσσοβο, συγκεντρώνονται γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περιοχή, μέσα στο σερβικό έδαφος, ζουν 70.000 Αλβανοί.

Τρίτον , η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως η κατάσταση στο Κόσσοβο αξιοποιηθεί για να επιδειχτεί η αμερικανική «αποφασιστικότητα», όταν η προεκλογική «κούρσα» στις ΗΠΑ θα έχει κορυφωθεί.

Η «ατζέντα» του Κλαρκ

Ο «σκληρός», αλλά υπό αντικατάσταση στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Ου. Κλαρκέφερε χτες προς συζήτηση στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Συμμαχίας μια «ατζέντα», η οποία περιγράφει ως ένα βαθμό τις προθέσεις των Αμερικανών.

Τα θέματα που έφερε στο τραπέζι της συζήτησης ο Αμερικανός διοικητής ήταν:

  • Εξέταση των δυνατοτήτων αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται αναπτυγμένες στο Κόσσοβο, από τις υπάρχουσες εφεδρείες, οι οποίες έχουν καθοριστεί σε προηγούμενες αποφάσεις των συμμάχων.
  • Εξέταση της επιχειρησιακής αναδιάταξης των αναπτυγμένων στο Κόσσοβο δυνάμεων.
  • Αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
  • Ενίσχυση των συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Ενίσχυση των διαδικασιών αφοπλισμού των Αλβανών.
  • Εξέταση της κατάστασης στη Νότια Σερβία.

Οπως παρατηρούν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, το «αίτημα» για την επιχειρησιακή αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, όπως επίσης και η «πρόταση» για την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, θα περιγράψουν το «μοντέλο» που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν, τελικά, οι Αμερικανοί στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων παραγόντων, οι Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη ενώπιον του «διλήμματος» είτε να ανεχτούν τον «καθαρισμό» του Κοσσυφοπεδίου και από το ελάχιστο σερβικό στοιχείο που έχει απομείνει στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, είτε να το «προστατέψουν», αποδεχόμενοι με αυτόν τον τρόπο την τελική διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

ΕΕΔΥΕ
Εδωσαν τα χέρια... ΝΑΤΟ και κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Τις προκλητικές δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, και του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, οι οποίες καθορίζουν το ρόλο που θα παίξει η χώρα μας στις εξελίξεις στη Βαλκανική, σχολίασε με καυστικό τρόπο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των πρωταγωνιστών στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, παρουσιάζεται το ακριβές στίγμα των γεγονότων:

«Η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, στη χώρα μας και οι δηλώσεις του ίδιου και του κ. Σημίτη αποκαλύπτουν τα νέα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια. Προειδοποιούν πως τύμπανα του πολέμου ετοιμάζονται να ηχήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, πως καλλιεργείται το έδαφος για νέο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και προετοιμάζεται γι' αυτό το σκοπό η ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή.

Τα συγχαρητήρια που απέδωσε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στην ελληνική κυβέρνηση "για το ρόλο της στη ΝΑ Ευρώπη", η σαφέστατη αναφορά του πως το "στρατηγείο της Λάρισας θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί και ο πρώτος ρόλος του θα συνίσταται στην ενασχόλησή του με την Πρίστινα και το Κόσσοβο" περιγράφουν σαφέστατα το ρόλο που έπαιξε και παίζει η χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ευθυγράμμιση του Ελληνα πρωθυπουργού με αυτές τις δηλώσεις, η συμφωνία του με τον γγ του ΝΑΤΟ, η συναίνεση διά της σιωπής στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο καθώς και η συνεχιζόμενη χρησιμοποίηση της χώρας στον ανεφοδιασμό του ΝΑΤΟ δείχνουν με κραυγαλέο τρόπο πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να εμπλακεί στα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, προσυπογράφοντας τη νέα δομή, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ καθώς και το "Σύμφωνο Σταθερότητας", η συμμετοχή ελληνικού στρατού στα στρατεύματα κατοχής στη Βοσνία και το Κόσσοβο, ο ενεργός της ρόλος στην ανάμειξη στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας διαμορφώνουν μια επιθετική επικίνδυνη πολιτική για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Κλείνει περίπου ένας χρόνος από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στις 78 μέρες του πολέμου ο λαός μας απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα αντιτάχθηκε και αντιστάθηκε στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Οι σκηνές φρίκης που ζήσαμε εκείνο το διάστημα ετοιμάζονται να επαναληφθούν. Μπορεί και πρέπει να αντισταθούμε στα νέα σχέδια πολέμου, στην πολιτική της κυβέρνησης για συμμετοχή. Με νέους αγώνες, νέες κινητοποιήσεις».

Παράλληλα, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «Για να προετοιμάσουμε την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική απάντηση του λαού μας, η ΕΕΔΥΕ σας καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 29 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ. στην Αίθουσα της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27)».

Πάλι από τη Θεσσαλονίκη

Από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να περάσουν οι επιπλέον 2.000 στρατιώτες, που πρόκειται να αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή της Μιτροβίτσας στο Κοσσυφοπέδιο, ως συμπληρωματική δύναμη στους 30.000 άνδρες που βρίσκονται ήδη εκεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων θα γίνει από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ηδη, τα πρώτα δείγματα έντασης των μετακινήσεων εμφανίστηκαν από τις αρχές της βδομάδας, οπότε οι φάλαγγες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τα Σκόπια και στη συνέχεια το Κόσσοβο, μετακινούνταν πλέον και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Προχτές Πέμπτη κατέφθασε ένα αγγλικό πλοίο (το δεύτερο μέσα στη βδομάδα), το οποίο μετέφερε 100 οχήματα και πολεμικό υλικό. Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή αναμένεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

ΚΟΘ του ΚΚΕ

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της πόλης, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και προειδοποιεί πως «τα νέα σχέδια των πολεμοκάπηλων θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίδραση του λαϊκού κινήματος». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες σημειώνει:

«Τα τύμπανα του πολέμου ξαναχτυπούν στη Βαλκανική! Τα "επεισόδια" στο Κόσσοβο είναι το προοίμιο νέων ανακατατάξεων στην περιοχή. Τα λιμάνια της χώρας μας ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις νέες ορδές της "KFOR". Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, 2.000 ΝΑΤΟικοί μισθοφόροι είναι έτοιμοι να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ