ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγέλλει την παραμονή του «Τζον Μπόμπο» στους Καλούς Λιμένες

Πλατιά σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στην αίθουσα του Δήμου Μοιρών

Την παρουσία και παραμονή του αμερικανικού πλοίου «Τζον Μπόμπο», συμφερόντων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, στην περιοχή των Καλών Λιμένων στο Δήμο Μοιρών και τη στάση που κρατάει για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, τονίζοντας ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί η βάση της Σούδας. Παράλληλα καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του νομού, ιδιαίτερα της περιοχής Μεσσαρά, σε πλατιά σύσκεψη, την Τρίτη 7 Μάρτη στην αίθουσα του Δήμου Μοιρών στις 7 το απόγευμα, με σκοπό το συντονισμό της δράσης και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η Επιτροπή Ειρήνης στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση όπως και να χρησιμοποιείται η περιοχή από τον όμιλο Βαρδινογιάννη δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Γιατί, είτε η περιοχή χρησιμοποιείται και ως τόπος αναψυχής των πληρωμάτων των πλοίων του 6ου Στόλου με τις γνωστές συνέπειες υποβάθμισης της περιοχής (παρενοχλήσεις, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί κατοίκων, κ.ά.) όπως άλλωστε συμβαίνει στα Χανιά με τη βάση της Σούδας. Είτε, πολύ περισσότερο, το αγκυροβόλιο των Καλών Λιμένων, εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην κατεύθυνση μετατροπής ολόκληρου του νησιού ως το κύριο ορμητήριο των πολεμικών τους επιχειρήσεων ενάντια στους λαούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και τα δύο δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους.

Και ακολούθως προσθέτει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, όχι μόνο για τη σιγή ιχθύος που τηρεί για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και για το ότι παραχωρεί στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές γην και ύδωρ, στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους στο βρώμικο πόλεμο κατά των λαών της περιοχής στο όνομα δήθεν της τρομοκρατίας που οι ίδιοι καλλιεργούν και υποθάλπουν.

Η περιοχή των Καλών Λιμένων, η Κρήτη γενικότερα, όπως αναφέρεται, δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Ούτε των ιμπεριαλιστών, ούτε των Βαρδινογιάννηδων. Οι λαοί αγωνίζονται για να είναι νοικοκύρηδες στον τόπο τους».

Καταλήγοντας σημειώνουν: Συμμεριζόμενοι τις αγωνίες και τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής καλούμε σε αγώνα για να μην επιτραπεί στους ιμπεριαλιστές και στους ντόπιους υπηρέτες τους να στρατιωτικοποιήσουν την περιοχή. Να μη γίνει αυτό που, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια το έχουν κάνει σε άλλες περιοχές του νησιού (Σούδα Χανίων, αεροδρόμια Τυμπακίου, Καστελίου, ναυτική βάση «Κάβο Σίδερο», Ραντάρ Ζήρου και Μαράθου κ.ά.). Να μην επιτραπεί να μετατρέψουν την περιοχή σ' ένα ακόμα ορμητήριο κατά των λαών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκφραση αγωνίας από απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων

Η «συναντίληψη» με το ΝΑΤΟ μετατρέπει σε προτεκτοράτο την Ελλάδα, τιτλοφορεί την ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), αναφερόμενη στην πρόσφατη κύρωση από την ελληνική Βουλή του «Πρωτοκόλλου Συμφωνίας και Συναντίληψης» με το ΝΑΤΟ, εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοίμασε και η παρούσα της ΝΔ προώθησε για κύρωση στη Βουλή το αποκαλούμενο "Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης", με το ΝΑΤΟ, όπως σε ευφυή μετάφραση παρουσιάζει το αντίστοιχο "Memorandum of Understunding-MOU".

Ως υπεύθυνοι πολίτες και με κάθε βεβαιότητα που μας παρέχει η ιδιότητά μας ως τέως στρατιωτικών, εκφράζουμε την αγωνία μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το "Πρωτόκολλο" αυτό. Πιστεύουμε απόλυτα πως:

  • Με ό,τι προβλέπει πως θα παρέχεται σε επιχειρήσεις και ασκήσεις που θα διεξάγει η "Συμμαχία", η χώρα μας μετατρέπεται σε προτεκτοράτο με ΝΑΤΟικές δυνάμεις, δηλαδή τις ΗΠΑ, να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κατεχόμενη περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές θα έρχονται, διέρχονται, σταθμεύουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε και για όσο διάστημα θέλουν.
  • Το "Πρωτόκολλο" κυρωνόμενο από τη Βουλή, έχει ισχύ ανώτερη των ελληνικών Νόμων.
  • Εξαφανίζεται όση από την Εθνική μας Ανεξαρτησία έχει απομείνει (λόγω και των υπολοίπων "συμφωνιών" και "δεσμεύσεων" προς "συμμάχους" και "Συμμαχίες").
  • Η σύνδεση του "Πρωτοκόλλου" με το πρόγραμμα "Σύμπραξης για την Ειρήνη" (Partners for Peuce - PfP) για επέκταση του ΝΑΤΟ, και των νέων στόχων του από το 1999 (επεμβάσεις οπουδήποτε της υδρογείου), δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα ταχύτατα μετατρέπεται σε υπόδουλη χώρα και μάλιστα με νόμους που ψηφίζουν στην ελληνική Βουλή.
  • Οι προβλέψεις για τις ευκολίες των "συμμαχικών δυνάμεων" ξεπερνούν ό,τι παρέχει η ελληνική νομοθεσία για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η χώρα μας θα δίνει τα πάντα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους, τη συντήρησή τους, την υποστήριξή τους σε οτιδήποτε χρειάζονται. Οποιαδήποτε διαφωνία ή διαφορά θα επιλύεται από τον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ. Φόροι, δασμοί, διόδια δε θα πληρώνονται από τις δυνάμεις αυτές, για οτιδήποτε προμηθεύονται ή χρησιμοποιούν. Δέσμευση και διάθεση ιδιοκτησιών θα είναι προνόμιο των στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός είναι υποχρεωμένος να συντηρεί και ανέχεται δυνάμεις κατοχής.

Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, στη Βουλή των Ελλήνων, στα κόμματα εντός και εκτός Βουλής, στα ΜΜΕ, στις πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις - συλλόγους, σωματεία και καλούμε όλους να αγωνιστούν ώστε να μην χαλκευτούν νέα δεσμά που εξαφανίζουν την ανεξαρτησία της χώρας μας. Κανένας πολιτικός ρεαλισμός δε δικαιολογεί την περαιτέρω υποδούλωσή μας».

Εφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης

Εφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη ο παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστικής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Δημήτρης Τσιμπουκίδης, διαπρεπής ιστορικός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα από το νεκροταφείο Παιανίας και θα είναι πολιτική. Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπάται την οικογένεια του συντρόφου Δ. Τσιμπουκίδη.

Ο αποθανών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921 και τον ίδιο χρόνο με το διωγμό από τους Τούρκους ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή και μετά τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο εργάστηκε στις παράνομες οργανώσεις του Κόμματος, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Πέρασε στις φυλακές 12 χρόνια και αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης στην υγεία του. Κατέφυγε στη Βιέννη κι από εκεί στη Μόσχα. Με εντολή του ΚΚΕ εργάστηκε 2 χρόνια στο μηχανισμό του Κόμματος στο Βουκουρέστι και επέστρεψε στη Μόσχα, όπου σπούδασε ιστορία. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα επιστημών. Στην περίοδο της δικτατορίας ήταν μέλος της λίγκας αντιφασιστών δημοσιογράφων και ανέπτυξε από τις γραμμές της αντιδικτατορική δραστηριότητα σε συνεργασία με την αντιδικτατορική επιτροπή της Μόσχας.

Από το 1970 έως το 1976 διατέλεσε υφηγητής της Ιστορίας στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, μετά τη δεύτερη επιστημονική του διατριβή με θέμα «Ελλάδα και Ανατολή» ανακηρύχτηκε δόκτωρ επιστημών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, από το 1977 έως το 1987 καθηγητής αρχαίας ιστορίας και διδάκτωρ ιστορίας στην Ακαδημία. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια, έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ στη Σοβιετική Ενωση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί πάνω από 20 μονογραφίες, πάνω από 60 μελέτες και επιστημονικο - εκλαϊκευτικά άρθρα. Ολες του οι εργασίες είναι προϊόντα πολύχρονων ερευνών στα αρχεία και μουσεία των 15 σοβιετικών δημοκρατιών, καθώς και στο Ιράν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά.

Βόλτα στα Βαλκάνια

Επίσκεψη για «φωτογραφίες» από την Ντόρα Μπακογιάννη

Ταξίδι γνωριμίας στην εύφλεκτη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά από σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Είτε γιατί αγνοεί τις συνθήκες, είτε γιατί γνωρίζει επ' ακριβώς το ρόλο του κομπάρσου που της αναλογεί στο αμερικανικό σενάριο που παίζεται στην περιοχή, η υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε χτες αισιόδοξη για τις επικείμενες εξελίξεις.

Η αισιοδοξία της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως αυτή εκφράστηκε χτες σε συνάντηση γνωριμίας με τους διπλωματικούς συντάκτες, έχει να κάνει με τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και με τη δεδομένη, κατά την υπουργό, ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ενωση, έστω κι αν - όπως είπε - χρειαστεί να περιμένουμε μια δυο γενιές.

Σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη θα βρεθεί στο Σεράγεβο και θα έχει την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τη λειτουργία ενός προτεκτοράτου που υπάρχει και λειτουργεί με τη... συνδρομή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, ως συνέπεια των βομβαρδισμών και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Το απόγευμα θα βρεθεί στο Βελιγράδι, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Πρίστινα.

Η περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη θα ολοκληρωθεί με τη μετάβασή της στη Βιέννη, όπου θα έχει - κεκλεισμένων των θυρών - δείπνο εργασίας με το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κόσσοβο Μ. Αχτισαάρι και με την Αυστριακή ομόλογό της, προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Ου. Πλάσνικ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ