ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από «μηδενική βάση» ο «διάλογος»
  • Μόνο τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα»(!) δε συζητούνται, δηλώνει ο Γ. Αλογοσκούφης
  • Οι αναλογιστικές μελέτες είναι το μόνο «σταθερό» στο διάλογο, συμπληρώνει ο Θ. Ρουσόπουλος!

Ολοταχώς στο στήσιμο του «κοινωνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό κινείται η κυβέρνηση, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφώς να διαφανεί ότι συζητά τα πάντα σχεδόν από «μηδενική βάση» σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με συντονισμένες δηλώσεις τους τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει «σταθερή βάση» εκκίνησης του διαλόγου - παγίδα που επιχειρούν να δρομολογήσουν, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αρχική εξαγγελία του Σ. Τσιτουρίδη ότι θα συζητηθούν και τα όρια ηλικίας, εννοείται για να αυξηθούν παραπέρα, και το ύψος των συντάξεων, ακριβώς για να μειωθούν αυτές των «προνομιούχων», αλλά και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών.

Το μόνο που δε συζητείται, όπως δήλωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, είναι τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», πράγμα που απλά σημαίνει ότι σχεδιάζεται πλήρης ανατροπή στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν μπορεί να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», δήλωσε (στον «Φλας») ο υπουργός Οικονομίας, καθώς και «η βασική αρχιτεκτονική του συστήματος που είναι ένα αναδιανεμητικό σύστημα». Ολα τα υπόλοιπα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί, θα μπουν στο τραπέζι του «διαλόγου».

Περίτρανη επιβεβαίωση πρόσφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, απέφυγε πεισματικά να επαναλάβει παλιότερες κυβερνητικές «δεσμεύσεις». Αντίθετα ενίσχυσε τις ανησυχίες που υπάρχουν, λέγοντας ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχουν αγκυλώσεις στη διαδικασία του διαλόγου» ή «προσερχόμαστε στο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις ακούγοντας τους κοινωνικούς εταίρους». Το χειρότερο όμως ήταν η αναφορά του εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως «σταθερές» για την επίλυση του ασφαλιστικού ...τις αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή το εργαλείο για την ανατροπή του ασφαλιστικού.

Σε πρώτη φάση όμως η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της να διασφαλιστεί η συμμετοχή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και άλλων κοινωνικών φορέων στον «κοινωνικό διάλογο», αντικείμενο του οποίου θα είναι «να καταλήξουμε σε κάποιες συμφωνίες για τη διάσταση του προβλήματος και τις ανισότητες που υπάρχουν στο ασφαλιστικό» (Γ. Αλογοσκούφης). Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει την «κοινωνική νομιμοποίηση» στη δρομολόγηση της επόμενης φάσης ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μπορεί να μην αναληφθούν σε αυτή την τετραετία νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά τα πράγματα θα είναι έτοιμα ώστε η επόμενη κυβέρνηση, είτε γαλάζια είτε πράσινη, να προχωρήσει αμέσως στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

«Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει πάνω απ' όλα να προγραμματίσει τα πράγματα» είπε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος υποκριτικά ότι «δεν πρέπει η γενιά μας να αφήσει άλυτα προβλήματα». Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος θυμήθηκε μόνο μία: «Το υπ' αριθμόν ένα στο οποίο δεσμευτήκαμε είναι ότι στη διάρκεια της τετραετίας δε θα γίνουν αλλαγές». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «η επόμενη κυβέρνηση, που πιστεύω ότι θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
Ασφαλιστικές ρυθμίσεις στα χνάρια των προηγούμενων...

Να ράψει το νέο αντιασφαλιστικό κοστούμι πριν εκπνεύσει η τετραετία, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ και προς τούτο επιζητεί με κάθε τρόπο να αρχίσει άμεσα ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, με τη ΓΣΕΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Οι όποιες ρυθμίσεις θα είναι στα χνάρια των προηγούμενων», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση με την πανελλαδική απεργία στις 15 Μάρτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τα κόμματα που θα προσέλθουν στο διάλογο, να δημιουργήσει «τις σταθερές και το πλαίσιο για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει προοπτική μακροημέρευσης και επιβίωσης». Γι' αυτό, όπως είπε, «θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες και πολύ σύντομα, οι οποίες θα δώσουν τη βάση για να δούμε ποια Ταμεία μπορούν να αντέξουν και πόσο και ποια δεν μπορούν για πολύ...».

Γίνεται φανερό ότι με «πολιορκητικό κριό» τις αναλογιστικές μελέτες που θα ετοιμαστούν, η κυβέρνηση θα θέσει και πάλι ζήτημα βιωσιμότητας των ταμείων και ο όποιος «διάλογος» θα της παρέχει εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να περιγράψει το «πλαίσιο» στο οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό. Μπροστά σε αυτή τη μεθόδευση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επί της ουσίας δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας σε διάλογο, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ως τέτοιες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, την άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών και την καλή έκβαση στη διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με αυτό τον περίεργο τουλάχιστον συμψηφισμό, άσχετων μεταξύ τους ζητημάτων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται και πάλι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση.

Για την πορεία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ο Σ. Τσιτουρίδης υποκριτικά δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια από την πλευρά του ΣΕΒ και πως αυτά θα εξαντληθούν. Τη στιγμή που η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που άνοιξε τις ορέξεις των βιομηχάνων να προτείνουν αυξήσεις κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό, ενώ οι αντεργατικές της παρεμβάσεις κάθε μέρα τροφοδοτούν την προκλητικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων. Πάντως συνδικαλιστές σχολίαζαν ότι η τοποθέτηση αυτή μπορεί να μην είναι άσχετη με ζύμωση που γίνεται στο παρασκήνιο, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ, ώστε τελικά να δώσουν μερικά ψίχουλα επιπλέον για να φύγει από τη μέση το εμπόδιο της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου τέθηκε επιμόνως το ζήτημα του «Ολυμπιακού Χωριού», το οποίο θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα πρότυπα του Σίδνεϊ. Κάτι που παραπέμπει σε «λύσεις» για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων του «Χωριού» εκ μέρους των ιδιωτικών συμφερόντων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Εγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε κάνει τις γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ισχυριζόμενη ότι το έλυσε για 30 χρόνια. Μετά οι κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη προχώρησαν σε νέες ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων ισχυριζόμενες και τότε ότι για 30 χρόνια μας λύσανε το θέμα. Τώρα, η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να φέρει καινούριες ρυθμίσεις. Το επιχείρημα ότι θα τα "κάνει πάσα" στην επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να πείθει κανέναν. Στην ουσία πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην 24ωρη απεργία στις 15 Μάρτη. Καμιά αυταπάτη καμιά επανάπαυση. Οι όποιες ρυθμίσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι στα χνάρια των προηγούμενων».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ζητά αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες και εξίσωση με τα όρια ηλικίας των ανδρών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Σπίντλα σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο επίτροπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Επιτροπή απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση το ερώτημα κατά πόσον η ελληνική εθνική νομοθεσία για το σύστημα συνταξιοδότησης για δημοσίους υπαλλήλους και μέλη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 141 της συνθήκης ΕΚ εφόσον προβλέπει διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και διαφορετικές απαιτήσεις προϋπηρεσίας για άνδρες και γυναίκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ