ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Πλήθος τα αναπάντητα ερωτήματα
  • Ξέφραγο αμπέλι στις πολυεθνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τις μυστικές υπηρεσίες η χώρα
  • Χωρίς στοιχεία και ενόχους, μετά από έρευνες ενός χρόνου, οι υποκλοπές τηλεφώνων...
  • Στο απυρόβλητο οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
  • Περίεργα μισόλογα και υπαινιγμοί για την αμερικανική πρεσβεία

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών

ICON

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών
Ενα ελάχιστο τμήμα των γενικευμένων παρακολουθήσεων και υποκλοπών που γίνονται αδιάλειπτα και συστηματικά από πολυεθνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε αγαστή, συνήθως, συνεργασία με τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προκαλώντας πλήθος ερωτήματα τόσο επί της ουσίας της υπόθεσης, όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε.

Η κυβέρνηση, που εμφάνισε τον εαυτό της περίπου ως «θύμα» αυτής της βρώμικης υπόθεσης τηλεφωνικών υποκλοπών, προσποιήθηκε την έκπληκτη, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες συμφώνησε στο ευρωφακέλωμα και την καθολική παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων και του ίντερνετ στο πλαίσιο της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Συσκοτίζεται έτσι ότι βασικός στόχος των μηχανισμών παρακολούθησης είναι οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η υπόθεση υποκλοπών εκατό περίπου κινητών τηλεφώνων κρατικών αξιωματούχων - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός - και άλλων, την περίοδο (απροσδιόριστη) πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Μάρτη του 2005, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, «μπάζει» από παντού και δεν πείθει κανέναν ότι έγινε με «αγνές προθέσεις» και για τους λόγους που η ίδια επικαλέστηκε.

-- Η κυβέρνηση παρουσίασε την όλη υπόθεση ως μείζον ζήτημα εθνικής ασφαλείας, εστιάζοντας ωστόσο στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών.

-- Παρά τις έρευνες που διεξήγαγαν επί ένα σχεδόν χρόνο οι διωκτικές αρχές δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα: Δεν εντοπίστηκε ούτε, πολύ περισσότερο, εξαρθρώθηκε κανένα κύκλωμα υποκλοπών. Επιπλέον έχουν σβήσει σχεδόν όλα τα «ίχνη», καθιστώντας περίπου αδύνατο τον εντοπισμό των υπαιτίων, όπως έμμεσα πλην σαφώς ομολόγησαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη.

-- Αποδέχτηκε περίπου μοιρολατρικά ότι είναι περίπου αδύνατο να αντιμετωπιστεί η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα, επικαλούμενη... την εξέλιξη της τεχνολογίας και βάζοντας στο απυρόβλητο τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η «αθώωση» του τότε διευθύνοντος συμβούλου της «Vodafone», Γ. Κορωνιά, παρόλο που ήταν αυτός που «απομόνωσε» και άρα «αχρήστευσε» το λογισμικό, μέσω του οποίου γίνονταν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.

-- Η κυβέρνηση με μισόλογα και υπαινιγμούς άφησε να αιωρούνται ερωτήματα για το ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας στην όλη ιστορία, αλλά ταυτόχρονα αποδοκίμαζε, αν και χλιαρά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-- Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι στο εξής θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις υποκλοπές. Η θεσμική θωράκιση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής...

-- Η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να βγάλει στη δημοσιότητα το θέμα αναμφίβολα τη βολεύει εξαιρετικά όσον αφορά τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Από μια άποψη πρόκειται για μια επικοινωνιακή βόμβα, που στοχεύει στο να κρύψει τη φρίκη του εργασιακού μεσαίωνα που προκαλούν οι βόμβες κατεδάφισης των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων...

Ιστορίες για υποκλοπές...

Η υπόθεση, όπως την παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης και Παπαληγούρας, αποκαλύφθηκε το Μάρτη του 2005 από την εταιρία «Vodafone» η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρία «Ericsson», λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων. Μέσω του λογισμικού αυτού άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων - καταγραφέων («σκιών») που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το λογισμικό παρακολούθησης, όπως ειπώθηκε, δεν είχε δοθεί από την εταιρία «Ericsson» που είχε προμηθεύσει το λογισμικό. Τα μισά από αυτά τα κινητά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνη έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 7 Μάρτη 2005 εντοπίστηκε το λογισμικό μέσω του οποίου γίνονταν οι παρακολουθήσεις, αλλά την επομένη 8 Μάρτη, εντελώς ανεξήγητα, δόθηκε εντολή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Vodafone» Γ. Κορωνιά «για αφαίρεση του λογισμικού».

Ο Γ. Κορωνιάς, επικοινώνησε στις 10 Μάρτη 2005 με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση «για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα». Στη συνάντηση που έγινε στις 20.00 της ίδιας ημέρας, παρών ήταν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μάρτη και συναντήθηκε με τον Γ. Κορωνιά την ίδια μέρα, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο Γ. Κορωνιάς κατέθεσε και γραπτό υπόμνημα.

Αμέσως διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά προτεραιότητα, την οποία ο Δ. Λινός παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Η προκαταρκτική εξέταση, ολοκληρώθηκε μόλις προχτές Τετάρτη, χωρίς όμως «να φτάσει στα ίχνη των δραστών». Διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα «καρτοκινητά», δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, οι οποίοι όμως αποδείχτηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο Γ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να «μην καταλήξει κάπου». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «είναι πιθανόν» να υπήρχαν αποτελέσματα στην έρευνα, αν δεν είχε απομονωθεί το λογισμικό από τη «Vodafon». Γενικότερα όμως για τις κινητές τηλεφωνίες παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι όροι ελέγχου τους και άρα δεν υπάρχει καμία ασφάλεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. «Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και είναι δύσκολο να βρεθεί ποιος τη χρησιμοποιεί» (σ.σ. για να κάνει υποκλοπές), ήταν το άλλο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα κυβερνητικά στελέχη, για να δικαιολογήσουν την «αδυναμία» τους να εντοπίσουν τους υπαίτιους.

...και αμερικανική πρεσβεία

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κεραίες στις περιοχές Λυκαβηττού, κλινικής «Λευκού Σταυρού» πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών, δείχνοντας έτσι προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ωστόσο ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε παρελκυστικό το συμπέρασμα της εμπλοκής των Αμερικανών. Εύλογες απορίες δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε τη «συνδρομή» των ξένων μυστικών υπηρεσιών, αν και τους είχε αναθέσει εν λευκώ την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οποιοι μπορεί να έχουν τέτοια υψηλή τεχνολογία, μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλιά» ήταν η σκόπιμα αόριστη απάντηση του Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Αστυνομία είχε «προσεγγίσει» και στελέχη της πρεσβείας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ζημιά στα εθνικά συμφέροντα, κρίνοντας από... τις «επιτυχίες» που είχε στο διάστημα αυτό.

Ο κατάλογος των ονομάτων

Μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούνταν περιλαμβάνονταν ο Κ. Καραμανλής, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στελέχη των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, στελέχη του ΓΕΝ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και άλλα άτομα, τα περισσότερα των οποίων συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν ανήκαν στους: Κ. Καραμανλή, Π. Μολυβιάτη, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Γ. Βουλγαράκης, Αν. Παπαληγούρα, Γ. Βαλληνάκη, Στ. Δήμα, Ντ. Μπακογιάννη, Δημ. Μαραβέλη, Γιάννης Παπαντωνίου, Αικ. Ιατροπούλου, Μαρ. Μεϊντάνη, Γ. Μαρή, Αικατερίνη Κόκα, Γεώργιο Βαλληνδά, Θεόδωρο Φεργάδη, Γεώργιο Ψυχογιό, Δημήτριο Αγγελάκη, Γλυκερία Χορευτάκη, Νικόλαο Γιαννόπουλο, Κων/νο Μακρή, Αργύριο Μουρατίδη, Δήμητρα Μπαρμπαρούση, Δέσποινα Βιτούνη, Μιλάνα Ρουμπινίδου, Αλέξανδρο Βουτσίνο, Ιωάννη Κακοταρίτη, Ιωάννη Σηφακάκη, Αναστασία Κουλίδου, Γρηγόριο Τσιλιμάντο, Ιωάννη Νικολίνα, Αναστάσιο Νότα, Θεόδωρο Σόντις, Πέτρο Παυλίδη, Εμμανουήλ Πνευματικάκη, Ραμζί Μοκτάρ, Ατίλα Ισκιάρ, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μεΐμ, Χουσεΐν Μοχάμεν, Ιμπραχίμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταΐρ Χερμίζ και Τσαντί Αγιούρι.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη κατά αγνώστων για παραβίαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση άσκησε χτες για την υπόθεση των υποκλοπών ο αρμόδιος εισαγγελέας Ι. Διώτης, ενώ σήμερα θα οριστεί ο ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Επίσης, υπάρχει εντολή για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως είναι η κατασκοπία, που είναι αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

ΠΑΣΟΚ
Κουβέντα για την παράδοση των τηλεπικοινωνιών στις πολυεθνικές

Καταλογίζει «πλήρως πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση»

Επιχειρώντας να αποτινάξει από πάνω του το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες του για την πολιτική που εφάρμοσε, παραδίδοντας τις τηλεπικοινωνίες της χώρας σε μεγάλες πολυεθνικές, η... συνεργασία των οποίων, απ' ό,τι φαίνεται, με τις μυστικές υπηρεσίες είναι διαρκής και μόνιμη, βγήκε χτες να κατηγορήσει την κυβέρνηση, που ακολουθεί την ίδια πολιτική, ότι «αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη από την παραβίαση βασικών του δικαιωμάτων»...

Με γραπτή του δήλωση ο Γ. Παπανδρέου, την οποία δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «είναι προφανές ότι, και μετά τη σημερινή ενημέρωση από την Κυβέρνηση παραμένουν αναπάντητα σοβαρότατα ερωτήματα που τίθενται από κάθε πολίτη, για αυτό το μείζον πολιτικό θέμα».

Ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να αθωώσει την πολιτική που «γεννά» τέτοια φαινόμενα, με την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο ευαίσθητων υπηρεσιών, ανέφερε ότι η «υπόθεση αυτή είναι η κορυφή ενός παγόβουνου αδιαφάνειας, αποσύνθεσης των υπηρεσιών λόγω έντονου κομματισμού, και ανεύθυνων πολιτικών χειρισμών, που προστίθενται στα τόσα που τελευταία παρακολουθούμε».

Οταν τόσο επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί της ΝΔ, είναι γνωστό ότι πράκτορες ξένων υπηρεσιών «αλώνιζαν» και «αλωνίζουν» τη χώρα, ο Γ. Παπανδρέου χτες... αναρωτήθηκε «τι ξέρει(;) τι κρύβει(;) και τι σκοπιμότητα έχει(;) η κυβέρνηση, όταν: «Αποκάλυψε ότι αδυνατεί να βρει τους δράστες ενός εκτεταμένου συστήματος παρακολούθησης θεσμικών και μη προσώπων της χώρας. Από την άλλη, όμως, με την περιγραφή που έκανε, άφησε συνειδητά σαφείς υπόνοιες για την προέλευση των δραστών αυτών».

Ο Γ. Παπανδρέου συγχρόνως ανέφερε ότι η κυβέρνηση «επέλεξε να μην κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας και των θεσμών και δεν ενημέρωσε τα θεσμικά όργανα που κατά το Σύνταγμα έχουν την ευθύνη, όπως π.χ. την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ «η δράση αυτή αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας», «δεν ειδοποίησε άτομα που ήταν υπό παρακολούθηση, κάτι που θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας ή στην προσωπική τους ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει πλήρως την πολιτική ευθύνη και καμία επικοινωνιακή σκηνοθεσία δεν μπορεί να καλύψει αυτή την πραγματικότητα», ζήτησε την «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», αν και εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες», αφού δήλωσε ότι «το μόνο που έχει πετύχει αυτά τα δύο χρόνια είναι να εξυπηρετεί τους λίγους και "ημέτερους"».

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, το όνομα του οποίου ήταν στη σχετική λίστα παρακολούθησης που έδωσε χτες η κυβέρνηση, με δηλώσεις του ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε επί τόσους μήνες, ότι τελούσε υπό παρακολούθηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Μαύρα μεσάνυχτα»

Σε «μαύρα μεσάνυχτα» φαίνεται να βρέθηκαν όλο αυτό το διάστημα τόσο η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, όσο και οι αρμόδιοι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών υποστήριζαν χτες ότι ο υπουργός Μ. Λιάπης δε γνώριζε τίποτα και ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από δημοσίευμα εφημερίδας.

Αγνοια του γεγονότος δήλωσε και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Νικήτας Αλεξανδρίδης, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο πλαίσιο ημερίδας για τις ταχυμεταφορές. Ο Ν. Αλεξανδρίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμών από την πολιτεία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης της κατάστασης και επέμβασης σε περιπτώσεις υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, θα πρέπει να υπάρξει μια ομάδα κρούσης που να επεμβαίνει άμεσα, γιατί όπως είπε, «οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το κακό είναι λίγοι, αλλά ικανότατοι».

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ επισημαίνει ότι «ουδεμία ενημέρωση ή καταγγελία περιήλθε σε γνώση της σχετικά με την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι τούτο επιβάλλεται από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ΑΔΑΕ, καθώς και από τους κανονισμούς για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών που έχει εκδώσει».

Η ΑΔΑΕ προαναγγέλλει ότι τις προσεχείς μέρες θα καλέσει σε ακρόαση τους αρμόδιους της «Vodafone» και εφόσον προκύψουν ευθύνες θα επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις.

Στη «Vodafone», αν και έγινε χτες πολύωρη σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών, το μόνο που είχε να δηλώσει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γ. Κορωνιάς ήταν ότι μόλις διαπιστώθηκε η ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών, «προχωρήσαμε στην απομάκρυνσή του και όπως είχαμε υποχρέωση, ενημέρωσα αμέσως την πολιτεία». Προσθέτει ότι στη συνέχεια έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καθώς και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την τεχνογνωσία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η «ΤΙΜ Ελλάς» και η «COSMOTE» εξέδωσαν καρμπόν ανακοινώσεις, στις οποίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Μάρτη του 2005 και σε συνεργασία με το υπουργείο προέβησαν άμεσα σε λεπτομερή έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας, οι οποίοι κατέδειξαν ότι ουδέποτε υπήρξε οποιουδήποτε είδους παρέμβαση στο λογισμικό τους, ούτε και οποιαδήποτε διαρροή προσωπικών δεδομένων των πελατών των εταιριών».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων

Ο θίασος των χριστιανών ηγετών της Ευρώπης έκανε πάλι το θαύμα του. Με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών των Παλαιστινίων, όπου αναδείχτηκε η «Χαμάς», απείλησε με διακοπή παροχής χρηματικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας.

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κάθε λαού εκπορεύεται πάνω και πέρα από τις επιφυλάξεις μας, ακόμα και αν δε γνωρίζουμε πού θα το πάει αυτή η νέα σχετικά οργάνωση (μόλις οκτώ ετών), ακόμη κι αν αναρωτιόμαστε για τις σχέσεις τους με τους Σαουδάραβες. Ομως, οι Φαρισαίοι της Δύσης ποιο άλλο αποτέλεσμα θα μπορούσαν να περιμένουν όταν τόσα χρόνια παρακολουθούσαν με απάθεια τον Σαρόν να σκοτώνει έναν έναν τους ηγέτες των Παλαιστινίων - από τον σεΐχη Γιασίν μέχρι τον Αραφάτ. Ενας λαός που ζει μονίμως σαν σφάγιο μέσα στο κρεοπωλείο του Ισραήλ τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Αν ενοχλεί τους χριστιανούς ηγέτες της Ευρώπης ότι στο πρόσωπο της Παλαιστίνης καθρεφτίζεται τώρα η «Χαμάς», γιατί δεν τους ενοχλούσε ότι το Ισραήλ χρόνια ολόκληρα καθρεφτιζόταν στο πρόσωπο του Σαρόν;

Για μια ακόμη φορά ο «πολιτισμένος!» κόσμος παίζει το παιχνίδι των Σιωνιστών και του ιμπεριαλισμού, υποδυόμενος την αγνή παρθένα που κινδυνεύει από τη «Χαμάς». Τι γελοίο! Και όχι από το Ισραήλ που εκβιάζει μονίμως με τα πυρηνικά του όπλα!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

«ΕΣΕΛΟΝ»
Ο παγκόσμιος χαφιές

Πολλά έχουν γραφτεί, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, στο «Ρ» για το Εσελον, αυτόν τον παγκόσμιο χαφιέ που παρακολουθεί τηλεπικοινωνίες σε όλον τον πλανήτη. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως είναι σχηματισμός μονάδων και ατόμων που συγκροτούν το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας μη στρατιωτικών στόχων και που συγκροτήθηκε το 1948 με μυστική συμφωνία ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας.

Εχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, μέσω υποκλοπών με βάση λέξεις-κλειδιά από υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σχεδόν κάθε τηλεφωνικής συνδιάλεξης, μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ, τέλεξ, ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων εκπομπών. Στο δίκτυο συμμετέχουν και οι μυστικές υπηρεσίες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας.

Οι «υπηρεσίες» του Εσελον βασίζονται στη συνολική υποκλοπή διεθνών εμπορικών και δορυφορικών επικοινωνιών προκειμένου να εντοπιστούν και να επεξεργαστούν κάθε φύσης τηλεπικοινωνία πολιτών, διπλωματών, πολιτικών, επιχειρηματιών. Τα στοιχεία συλλέγονται από ηλεκτρονικούς υπερυπολογιστές με βάση κωδικές λέξεις - κλειδιά, συστήματα αναγνώρισης φωνής και εικόνων. Οταν τα στοιχεία επεξεργαστούν, καταχωρούνται και χρησιμοποιούνται από την ενδιαφερόμενη ή τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις. Συχνά οι εταίροι αυτού του σχεδίου ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παρακολούθηση πολιτών στη χώρα τους.

Οι βάσεις υποκλοπής του παγκόσμιου δικτύου κατασκοπίας Εσελον βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ (Μαίρυλαντ, Σαν Φρανσίσκο), στη βάση των ΗΠΑ Μένγουιθ Χιλ στην Αγγλία, που λέγεται πως αποτελεί το «νευρικό σύστημα» του Εσελον, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Αυστραλίας και νοτιοανατολικές περιοχές της Ν. Ζηλανδίας.

Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στο Εσελον από παλιά είχαν μοιράσει τον πλανήτη σε περιοχές παρακολούθησης. Με μυστική συμφωνία οι πέντε χώρες εντοπίζουν κάθε σύστημα κρυπτογράφησης σε όλη τη Γη, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν κοινά δεδομένα στην ορολογία. Στο Εσελον συμμετέχουν και υπηρεσίες τρίτων χωρών όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα και η Τουρκία.

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Δε μας αφορά!

Αμερικανός αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, παρέπεμψε για απαντήσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στις έρευνες που διεξάγονται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο για μια υπόθεση που δεν τις αφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ