Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΣΕΛΟΝ»
Ο παγκόσμιος χαφιές

Πολλά έχουν γραφτεί, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, στο «Ρ» για το Εσελον, αυτόν τον παγκόσμιο χαφιέ που παρακολουθεί τηλεπικοινωνίες σε όλον τον πλανήτη. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως είναι σχηματισμός μονάδων και ατόμων που συγκροτούν το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας μη στρατιωτικών στόχων και που συγκροτήθηκε το 1948 με μυστική συμφωνία ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας.

Εχει τη δυνατότητα παρακολούθησης, μέσω υποκλοπών με βάση λέξεις-κλειδιά από υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σχεδόν κάθε τηλεφωνικής συνδιάλεξης, μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ, τέλεξ, ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων εκπομπών. Στο δίκτυο συμμετέχουν και οι μυστικές υπηρεσίες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας.

Οι «υπηρεσίες» του Εσελον βασίζονται στη συνολική υποκλοπή διεθνών εμπορικών και δορυφορικών επικοινωνιών προκειμένου να εντοπιστούν και να επεξεργαστούν κάθε φύσης τηλεπικοινωνία πολιτών, διπλωματών, πολιτικών, επιχειρηματιών. Τα στοιχεία συλλέγονται από ηλεκτρονικούς υπερυπολογιστές με βάση κωδικές λέξεις - κλειδιά, συστήματα αναγνώρισης φωνής και εικόνων. Οταν τα στοιχεία επεξεργαστούν, καταχωρούνται και χρησιμοποιούνται από την ενδιαφερόμενη ή τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις. Συχνά οι εταίροι αυτού του σχεδίου ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παρακολούθηση πολιτών στη χώρα τους.

Οι βάσεις υποκλοπής του παγκόσμιου δικτύου κατασκοπίας Εσελον βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ (Μαίρυλαντ, Σαν Φρανσίσκο), στη βάση των ΗΠΑ Μένγουιθ Χιλ στην Αγγλία, που λέγεται πως αποτελεί το «νευρικό σύστημα» του Εσελον, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Αυστραλίας και νοτιοανατολικές περιοχές της Ν. Ζηλανδίας.

Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στο Εσελον από παλιά είχαν μοιράσει τον πλανήτη σε περιοχές παρακολούθησης. Με μυστική συμφωνία οι πέντε χώρες εντοπίζουν κάθε σύστημα κρυπτογράφησης σε όλη τη Γη, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν κοινά δεδομένα στην ορολογία. Στο Εσελον συμμετέχουν και υπηρεσίες τρίτων χωρών όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα και η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ