ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Στέρηση λόγου (!) για ένα μήνα στον Τιούλκιν

Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Ο Βίκτορ Τιούλκιν
Τελικά το κυβερνητικό κόμμα, της «Ενιαίας Ρωσίας», μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες, κατάφερε να περάσει από την Κρατική Δούμα την ποινή της στέρησης λόγου για ένα μήνα (!) στον Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ). Η παραπάνω ποινή επιβλήθηκε... για «ανάρμοστες εκφράσεις», που σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα εκτόξευσε ο κομμουνιστής βουλευτής κατά του προέδρου Πούτιν και των εκπροσώπων άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, στις 9 Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Σημαία της Νίκης», όταν το φιλοκυβερνητικό κόμμα επέβαλε ως σημαία της Αντιφασιστικής Νίκης, μια κόκκινη μεν σημαία, αλλά αφαιρώντας το σφυροδρέπανο, παραποιώντας με αυτόν το χοντροκομμένο τρόπο την ιστορία. Τότε προκλητικά ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος Π. Βορόνιν, απευθυνόμενος στους κομμουνιστές βουλευτές, είχε δηλώσει: «Ο πρόεδρος σάς έδωσε τη μουσική του Αλεξάντροφ (σ.σ. που είχε ο ύμνος της ΕΣΣΔ και ο σημερινός ύμνος της Ρωσίας), σας έδωσε το κόκκινο χρώμα στη σημαία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά σας είναι αρκετά»... Τότε, παίρνοντας το λόγο ο Β. Τιούλκιν, θύμισε πως η σημαία της ΕΣΣΔ, με το σφυροδρέπανο, ήταν αυτή που υψώθηκε στο Ράιχσταγκ και σήμανε τη Νίκη, σε αντίθεση με τη σημερινή σημαία της Ρωσίας, κάτω από την οποία πολεμούσαν τα φιλοναζιστικά στρατεύματα του προδότη Βλάσοφ κι απευθυνόμενος στον Βορόνιν, του είχε πει ότι για να μιλάει με αυτόν τον τρόπο «θα είχε πολεμήσει κάτω από την άλλη σημαία»...

Παρά την αντίθεση που εκδηλώθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΡΟ και τον εκπρόσωπό τους, Σ. Ρεσούλσκι, που κατήγγειλε το «Ενιαία Ρωσία» για αυθαιρεσία και ανηθικότητα, τελικά η Κρατική Δούμα, με 297 ψήφους υπέρ και 100 κατά, επέβαλε στον Β. Τιούλκιν τη μηνιαία στέρηση λόγου.

«Σοβιετική Ρωσία»: Εκδικούνται γιατί ακούστηκε η αλήθεια

Το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» (ΕΡ) εκδικείται γιατί από το βήμα του Κοινοβουλίου ακούστηκε η αλήθεια. Αυτό γράφει χτες η εφημερίδα ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ, σχετικά με την ποινή της μηνιαίας στέρησης του λόγου που επιβλήθηκε από την πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας στο βουλευτή του ΚΚΡΟ και Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Β. Τιούλκιν.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι βουλευτές της ΕΡ επανέφεραν τώρα το θέμα της τοποθέτησης του Τιούλκιν πριν μήνες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «Σημαία της Νίκης», αλλά στην πραγματικότητα περισσότερο τους πείραξε η πρόσφατη τοποθέτηση του ίδιου βουλευτή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που προέβλεπε την παραπέρα πώληση σε ιδιώτες των μετοχών της μεγάλης εταιρίας φυσικού αερίου ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Οπως γράφει η εφημερίδα «τότε ο Τιούλκιν είχε κατηγορήσει τους βουλευτές της ΕΡ, ότι η σπουδή τους να περάσουν το νομοσχέδιο καθορίζεται από το προσωπικό τους όφελος, που ο λαός το αποκαλεί ανήθικο πλουτισμό, με αποτέλεσμα να θίξει τις ευαίσθητες χορδές στις ψυχές των "αρκούδων" (σ.σ. η αρκούδα είναι το σύμβολο της ΕΡ), που άμεσα συγκάλεσαν την επιτροπή για την ηθική και επέβαλαν την ποινή στον Τιούλκιν».


Ι. Π.

Με την υπογραφή Σημίτη οι ιπτάμενες φυλακές της CIA!

Εκτός από την άτυπη συμφωνία στις 23 Γενάρη 2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ως προεδρεύουσα της ΕΕ να παρέχεται το ελεύθερο στις ΗΠΑ να διακινούν ...«εγκληματίες» από το ευρωπαϊκό έδαφος

Το πρώτο εξάμηνο του 2003, εποχή που το αμερικανικό άρμα βάδιζε ακάθεκτο κατά του Ιράκ και η «περήφανη» Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν στην προεδρία της ΕΕ, θεμελιώθηκε το «νομοθετικό» οικοδόμημα, μέσα στο οποίο πραγματοποιεί το... θεάρεστο έργο της η CIA, συλλαμβάνοντας, μεταφέροντας και ανακρίνοντας σε μυστικά Γκουαντάναμο - ακόμη και στο έδαφος χωρών της ΕΕ - υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

  • Στις 22 Γενάρη 2003, στην Αθήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης της ελληνικής προεδρίας με αξιωματούχους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, η ΕΕ έδωσε στις αμερικανικές υπηρεσίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τις υποδομές transit των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.
  • Επίσης: στις 25 Ιουνίου 2003, στην Ευρωατλαντική Σύνοδο Κορυφής, Σημίτης και Μπους, θεσμοθέτησαν τη στενή ευρωαμερικανική συνεργασία για το «κυνήγι των τρομοκρατών» με δύο συμφωνίες για την απλοποίηση των εκδόσεων και της μεταφοράς των υπόπτων.

Συγκεκριμένα:

Επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον ξεκινούσε την εκστρατεία της κατά του Ιράκ, θεμελιώθηκε το νομοθετικό οικοδόμημα της στενής ευρωατλαντικής συνεργασίας. Πρόκειται για τις συμφωνίες οι οποίες «νομιμοποιούν» το φακέλωμα των πάντων, την ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων πολιτών από ευρωπαϊκές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε περιοχές transit σε ευρωπαϊκά λιμάνια και αεροδρόμια.

Η συνάντηση των Αθηνών

«Είναι καλά να τους στέλνουμε από κει, μίστερ πρέζιντεντ;»...

Eurokinissi

«Είναι καλά να τους στέλνουμε από κει, μίστερ πρέζιντεντ;»...
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ευρωατλαντικής Συνάντησης για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, στις 22 Γενάρη 2003 στην Αθήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τομείς που η συνεργασία είναι δυνατόν να βελτιωθεί διμερώς, όπως:

- «στην ανταλλαγή (προσωπικών) δεδομένων μεταξύ των μεθοριακών υπηρεσιών

- στην αυξημένη χρήση των ευρωπαϊκών διαμετακομιστικών εγκαταστάσεων (transit) για την υποστήριξη της μεταφοράς εγκληματιών και άλλων ανεπιθύμητων αλλοδαπών

- στο συντονισμό για την αντιμετώπιση των ψευδών ταξιδιωτικών εγγράφων

- στη βελτίωση της συνεργασίας στην εκπαίδευση για τις απομακρύνσεις των υπόπτων».

Οι παραπάνω διατυπώσεις αφορούν σε ρυθμίσεις για τον έλεγχο των συνόρων και των ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, αποτελεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα οι πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA, μέσω ευρωπαϊκών αεροδιαδρόμων και αεροδρομίων χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Ευρωατλαντική Σύνοδος Κορυφής - Με υπογραφή Σημίτη οι ιπτάμενες φυλακές της CIA!

Στην Ευρωατλαντική Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος τότε της ΕΕ Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους υιοθέτησαν δύο συμφωνίες για δικαστική συνδρομή και για τις εκδόσεις, που υπογράφηκαν στις 30 Ιουνίου 2003.

Το έγγραφο της ΕΕ που περιγράφει το άρθρο 12 της συμφωνίας των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ, με την οποία δίνεται το «ελεύθερο» στους Αμερικανούς για τη διακίνηση «εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Το έγγραφο της ΕΕ που περιγράφει το άρθρο 12 της συμφωνίας των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ, με την οποία δίνεται το «ελεύθερο» στους Αμερικανούς για τη διακίνηση «εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για τις εκδόσεις» μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, στο άρθρο 12 αναφέρεται:

  • «Σε ό,τι αφορά το transit, μέλος της ΕΕ μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά μέσα από την επικράτειά του ενός προσώπου που έχει παραδοθεί από τρίτη χώρα στις ΗΠΑ, ή από τις ΗΠΑ σε τρίτη χώρα. Δεν απαιτείται ειδική άδεια σε περίπτωση συνήθους αερομεταφοράς στην περίπτωση που δεν είναι προγραμματισμένη προσγείωση στο έδαφος της χώρας από τον εναέριο χώρο της οποίας διέρχεται το αεροσκάφος. Αν υπάρξει απρογραμμάτιστη προσγείωση τότε η χώρα, στο αεροδρόμιο της οποίας συνέβη η απρογραμμάτιστη προσγείωση, δύναται να απαιτήσει τη διατύπωση αιτήματος από το αεροσκάφος για διέλευση transit».

Με άλλα λόγια, μια πτήση της CIA, πάνω από ευρωπαϊκό εναέριο χώρο είναι πιθανό να ελεγχθεί, μόνο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και προσγειωθεί απρογραμμάτιστα σε κάποιο αεροδρόμιο. Οι προγραμματισμένες προσγειώσεις για ανεφοδιασμούς δεν ελέγχονται, όπως προφανώς δεν ελέγχονται και οι... απρογραμμάτιστες, καθώς καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή υπηρεσία δεν τολμά να ελέγξει αεροσκάφη αμερικανικών υπηρεσιών. Πάνω σε αυτή τη συμφωνία, που υποτίθεται ότι αφορά γενικά την «καταπολέμηση του εγκλήματος», και είναι η πρώτη που υπέγραψε η ΕΕ με τρίτη χώρα (εν προκειμένω τις ΗΠΑ), οι Αμερικάνοι «πατούν» για να μεταφέρουν ανθρώπους που έχουν απαγάγει στις μυστικές φυλακές που διατηρούν ανά τον κόσμο.

ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπογράψαμε... ακριβώς αυτό»!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για να επιτραπεί η χρήση των ευρωπαϊκών υποδομών από τα αεροπλάνα της CIA, αλλά για τη μεταφορά «ανεπιθύμητων μεταναστών» και όχι «ύποπτων τρομοκρατών»! Αυτό ισχυρίζεται, σήμερα, η Χαριλάου Τρικούπη...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης με δήλωσή του στο «Ρ» επιβεβαίωσε τόσο τη συνάντηση στην Αθήνα όσο και την ύπαρξη της συγκεκριμένης συμφωνίας της 22/1/2003, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν αφορούσε την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αλλά τη «μεταφορά παράνομων ή ανεπιθύμητων μεταναστών»... Αυτό που υπέγραψε η ελληνική προεδρία, σύμφωνα με τον Ν. Αθανασάκη, ήταν η «επαναπροώθηση ή επιστροφή των μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις χώρες τους». Η συγκεκριμένη συμφωνία, σημείωσε ο Ν. Αθανασάκης, δεν ήταν για την «τρομοκρατία, αλλά για τη μετανάστευση».

Οπως είπε, η συνάντηση ήταν άτυπη και η συζήτηση έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ σ' αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής «Τρόικας» (δηλαδή της προηγούμενης προεδρίας, της τότε ελληνικής και της επόμενης) και των ΗΠΑ.

Σήμερα, μάλλον, η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να δώσει κάποια εξίσου «πειστική» εξήγηση και για τη νέα αποκάλυψη του «Ρ», δηλαδή τη συμφωνία του κ. Σημίτη στις 25 Ιούνη 2003, όπου μαζί με τον Μπους προχώρησαν στην απόφαση για ελεύθερο «transit» των Αμερικανών από το ευρωπαϊκό έδαφος...


Ρεπορτάζ:
Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ
«Απευθυνθείτε στον κ. Παπανδρέου»

Την προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, «δείχνει» η κυβέρνηση για τη μυστική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ, με την οποία νομιμοποιείται η χρησιμοποίηση των αεροδρομίων της ΕΕ από τα αεροσκάφη - φυλακές της CIA, για τη μεταφορά «υπόπτων τρομοκρατών».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες την απάντηση που είχε δώσει προχτές, όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, αφήνοντας έμμεσα πλην σαφώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Από την έρευνα που έχει γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ύπαρξη τέτοιας μυστικής ή άλλης συμφωνίας με αυτό το περιεχόμενο», είπε ο Ευ. Αντώναρος και πρόσθεσε με νόημα: «Παρακαλώ, επειδή αυτό αναφέρεται σε μια περίοδο που υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο σημερινός αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Παπανδρέου, να απευθυνθείτε σε εκείνον για περισσότερες πληροφορίες»...

Να σημειώσουμε πως μέχρι χτες αργά το βράδυ, ο - λαλίστατος κατά τα άλλα - εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δεν είχε απαντήσει στην πρόκληση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αποφάσισε να «διαλύσει τις υποψίες»...

Μετά τη διαπίστωση του «μεγαλείου» της δημοκρατίας των ΗΠΑ και την ανάγκη να διαλυθούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για τις μυστικές πτήσεις και μεταφορά κρατουμένων υπόπτων για δήθεν τρομοκρατία και βασανιστήρια σε φυλακές της CIA, κατά τις οποίες έγινε χρήση ευρωπαϊκού εδάφους και εναέριου χώρου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής, προς διαλεύκανση του θέματος...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, συνδέθηκε άμεσα με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και με το δίλημμα αν οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις πρέπει να υπόκεινται σε βασανιστήρια ή όχι. Η ΕΕ, βέβαια, διατράνωσε υποκριτικά την «άποψή» της ότι οφείλουμε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού σημείωσε την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις. Η τελευταία, μάλιστα, δήλωσε παντελή άγνοια για το γεγονός και δεσμεύτηκε ότι δήθεν το κράτος των ΗΠΑ θα ερευνήσει και θα τιμωρήσει τους υπόπτους.

Ετσι για να καλυφθεί η υπόθεση και να πάψουν οι γκρίνιες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συστήσει μία «εξεταστική επιτροπή», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ούτε τις αρμοδιότητές της, ούτε τη διάρκεια δράσης της, αλλά ούτε και τη σύσταση των μελών της, καθώς αυτά μετατέθηκαν στην επόμενη συνεδρίαση...

Θυμίζουμε ότι στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας, με κατηγορίες για φυλακές της CIA στο έδαφός τους, οι οποίες ωστόσο διέψευσαν κάθε ανάμειξή τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ