ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Παρέμβαση και στην οικονομία

«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το βηματισμό της κυρίως στους τομείς των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας και την ενθάρρυνση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να συνεχίσει να επωφελείται από τις πολιτικές και οικονομικές μεταμορφώσεις που συντελούνται στη γειτονιά της». Οχι, οι παραπάνω υποδείξεις δεν ανήκουν στον επίτροπο Αλμούνια από τις Βρυξέλλες ή σε κάποιον κεντρικοτραπεζίτη της ΕΚΤ... Τις είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις μιλώντας χτες στο 16ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επιχειρώντας μια ακόμα παρέμβαση, αυτή τη φορά στην οικονομική πολιτική.

Ομως, ο Αμερικανός πρέσβης δεν έμεινε σε γενικές υποδείξεις αλλά φρόντισε να γίνει πιο συγκεκριμένος προκειμένου να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για το «πού το πάει». Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, λοιπόν, «έδειξε» προς τα βόρεια σύνορα της χώρας, επισημαίνοντας με νόημα ότι η Ρουμανία μείωσε το συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από 25 σε 16% το 2004, ενώ η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μειώσει το συντελεστή αυτό - μόνο - από 35% σε 25%... Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμησή του ότι «οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας»...

«Γράφουν αβέρτα»...

Σ' ένα εκτεταμένο, συνεχιζόμενο κι ανελέητο «σαφάρι» έχουν επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες της Τροχαίας στους νομούς της Θεσσαλίας, κόβοντας, συνεχώς, κλήσεις σε οδηγούς ΙΧ και άλλων αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο αυτής της καθημερινής «εκστρατείας», η παραμικρή οδική ή άλλη παράβαση γράφεται στα «μπλοκάκια» των αστυνομικών οργάνων και εκατοντάδες οδηγοί καλούνται να πληρώσουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Κι όπως είναι η κατάσταση στους δρόμους - με τα σήματα της Τροχαίας να είναι δυσδιάκριτα, ή και να λείπουν, τα φανάρια να μη λειτουργούν κανονικά, τα όρια ταχύτητας να μην ανταποκρίνονται στην οδική πραγματικότητα κλπ. - είναι πανεύκολο για τους ελεγκτές να διαπιστώσουν παράβαση για τον καθένα. Το ίδιο ισχύει και για μέσα στις πόλεις, όπου το «παραλυτικό» κυκλοφοριακό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη χώρων στάθμευσης και παρκαρίσματος, σχεδόν αναγκάζουν τους οδηγούς να παραβατούν.

... για να «πιάσουν το πλάνο»

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι «καλά κάνουν και γράφουν», αφού έτσι θ' αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Ομως, ο έλεγχος δεν αποσκοπεί τόσο στη συμμόρφωση των οδηγών, όσο στην αύξηση των εισπράξεων από τα πρόστιμα, που προορίζονται για τα ταμεία του κράτους και των δήμων. Το γεγονός πως αυτός είναι ο στόχος δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Π.χ., η Ενωση Αστυνομικών Καρδίτσας έχει, δημοσίως, καταγγείλει ότι η Υπηρεσία θέτει συγκεκριμένα «πλάνα» καταγραφής τροχαίων παραβάσεων, πιέζοντας τους αστυνομικούς να «τα πιάσουν». Μάλιστα, σε μια περίπτωση, το «πλάνο» προέβλεπε την καταγραφή μεγάλου αριθμού οδηγών μοτοποδηλάτων που δε θα φορούσαν κράνος. Κι επειδή εκείνη τη μέρα έβρεχε και ήταν λίγοι οι οδηγοί που κυκλοφορούσαν χωρίς κράνος, οι αστυνομικοί ξεροστάλιαζαν για ώρες στη βροχή, δυσκολευόμενοι να «βγάλουν το πλάνο»...

Δε θα τους περάσει!

Απ' τις «κακές παρέες» με το ΠΑΜΕ επιχείρησε να... προστατεύσει τους μαθητές σχολής του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο η διοίκηση του Οργανισμού. Αν και η ενημέρωση για την εξόρμηση κλιμακίου του ΠΑΜΕ είχε γίνει εδώ και μια βδομάδα, όταν οι συνδικαλιστές έφτασαν χτες το πρωί έξω απ' τη σχολή βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη! Και στη συνέχεια, έμαθαν πως «απαγορεύεται οποιοσδήποτε φορέας να κάνει εκδήλωση ή συγκέντρωση μέσα στη σχολή».

Το περιστατικό κατάγγειλε στο «Ρ» ο Χρ. Κατσώτης, επικεφαλής του κλιμακίου του Μετώπου και μέλος της διοίκησης του ΟΑΕΔ, καταδικάζοντας «την αντιδημοκρατική και αντιδραστική στάση του διοικητή του ΟΑΕΔ απέναντι στα συνδικάτα» και τονίζοντας: «Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους εργαζόμενους, από κοινού θα πορευτούν στο δρόμο του αγώνα!».

Αλήθεια, από πότε και με ποια λογική, απαγορεύεται η επαφή των συνδικάτων με τους μαθητές του ΟΑΕΔ - παιδιά λαϊκών στρωμάτων και αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης - μέσα στις σχολές του Οργανισμού; ΄Η, μήπως, μόνον οι θεωρίες και οι αντιλήψεις της ταξικής συνεργασίας και υποταγής έχουν δικαίωμα να διαβαίνουν το κατώφλι των τελευταίων;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «Ιντιφάντα» των γκέτο

«

Τα προάστια εξεγείρονται». Χρειάστηκαν αρκετά εικοσιτετράωρα και άλλες τόσες νύχτες με τα προάστια να καίγονται στην κυριολεξία, για να αρχίσει ο γαλλικός Τύπος να αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του στα «οργισμένα παιδιά». Ενας γαλλικός Τύπος που, στην πλειοψηφία του, αποπειράθηκε τις πρώτες ημέρες, ακολουθώντας την πολιτική γραμμή της κεντρικής εξουσίας, να μη δώσει έκταση στο θέμα, λες και θα εξαφανιζόταν ως διά μαγείας, ή να παρασύρει το ενδιαφέρον των αναγνωστών στις ενδοκυβερνητικές κόντρες του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2007.

Οι φλόγες, όμως, δεν έσβησαν. Αντίθετα, φούντωσαν και παρέσυραν στη δίνη τους το ένα μετά το άλλο τα προάστια του Παρισιού, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων. Και μπορεί ο χαρακτηρισμός «απόβλητα», που απέδωσε ο Σαρκοζί στους εξοργισμένους νεαρούς, να όξυνε τα πνεύματα, όπως και το σύνολο των θέσεών του περί περισσότερης αστυνομικής καταστολής, όμως σαφέστατα δεν υπήρξε και δε θα μπορούσε να είναι η αιτία που πυροδότησε το ξέσπασμα.

Ολόκληρη η Γαλλία, πλέον, συγκλονίζεται από τις σφοδρές συγκρούσεις, και... η Ευρώπη ανησυχεί. Ανησυχεί ακριβώς γιατί αντιλαμβάνεται ότι η αιτία του αναβρασμού δεν είναι οι δηλώσεις του Σαρκοζί, αλλά πολύ βαθύτερη και σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο η Ενωμένη Ευρώπη στηρίζεται. Οι διαβεβαιώσεις περί «λήψης μέτρων» δεν μπορούν παρά να προκαλούν ειρωνικά χαμόγελα στους κατοίκους των προαστίων και περαιτέρω αγανάκτηση στους νεαρούς που βρίσκονται στους δρόμους.

Ακριβώς αυτά τα «μέτρα» είναι που προκάλεσαν την έκρηξη. «Μέτρα και προγράμματα ενσωμάτωσης» για τους ίδιους τους Γάλλους πολίτες. Που είδαν τους γονείς τους και τους παππούδες τους να γίνονται τα «φτηνά εργατικά χέρια» της «μεγάλης βιομηχανικής» Γαλλίας και μετά να πετιούνται στα αζήτητα. Να στοιβάζονται σαν σκουπίδια στα κλειστοφοβικά υποβαθμισμένα προάστια, να στερούνται δικαιωμάτων, να βυθίζονται στην ανεργία και στη φτώχεια, να υπόκεινται στην αστυνομική τρομοκρατία και καταστολή, να είναι πολίτες αλλά και εργάτες β' κατηγορίας εδώ και πολλά χρόνια.

Γι' αυτό, και κανένας Σαρκοζί δε θα μπορούσε ποτέ να προκαλέσει τόση οργή, αν αυτή δεν ήταν, ήδη, συσσωρευμένη απέναντι στο οτιδήποτε «θυμίζει» το σύστημα που τους αποκλείει, τους περιφρονεί. Μια οργή που πλέον εκφράζεται τυφλά με πράξεις που είναι, ήδη, ξεκάθαρο ότι θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για ακόμη σκληρότερη καταστολή και αποκλεισμό εναντίον τους.

Τα προάστια δε θα ηρεμήσουν, ούτε θα ενσωματωθούν. Δεν μπορεί ποτέ να γίνει αυτό όσο το καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει. Αυτό τα γέννησε, αυτό τα έθρεψε και τα αναπαρήγαγε. Και θα συνεχίσει να τα αναπαράγει όσο δεν ανατρέπεται. Η τωρινή εξέγερση, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν «Ιντιφάντα» των περιφρονημένων, αργά ή γρήγορα, θα σβήσει μέσα στα αποκαΐδια και τη σκληρή καταστολή. Η οργή, όμως, θα σιγοβράζει. Μέχρι την επόμενη φορά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ