ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Τους περιμένουμε...

Το 19ο αιώνα, στην εποχή της αποικιοκρατίας, οι «μεγάλες δυνάμεις» της εποχής έστελναν πρώτα αποστολές ιεραποστόλων στις προς κατάληψη περιοχές και στη συνέχεια ακολουθούσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το θυμηθήκαμε με αφορμή τον τρόπο μεθόδευσης του νέου αντιασφαλιστικού εγχειρήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πρώτα, λένε, θα συνταχτούν μελέτες, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση του «κοινωνικού διαλόγου» και στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση θα νομοθετήσει... Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, οι «μελέτες» και ο «διάλογος» με τους Πολυζωγόπουλους, αποσκοπεί σε ό,τι στόχευαν στο παρελθόν και οι ιεραποστολές. Να καλλιεργήσουν το έδαφος, να πείσουν το «ποίμνιο» για το δήθεν αναγκαίο και αναπόφευκτο των ανατροπών.

Και φυσικά, μετά την ιδεολογική ζύμωση, έρχεται η σειρά των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου αυτή τη φορά, όχι με το λόγο, αλλά με τη λόγχη θα επιχειρήσουν να ακρωτηριάσουν τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ομως, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Κι ας γνωρίζουν ότι τους περιμένουμε. Και τους νέους ...ιεραποστόλους, και τα στρατεύματα που βρίσκονται από πίσω τους...

Ερτζιανή ντροπή

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», αναφώνησε χτες το μεσημέρι, από τα μικρόφωνα του ΦΛΑΣ, ο δημοσιογράφος που εκείνη την ώρα είχε εκπομπή, όταν άκουσε την είδηση ότι οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό δε θα παρθούν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά από τις επόμενες.

Δεν ξέρουμε, αν ο εν λόγω κύριος πουλούσε πνεύμα ή αν πράγματι βιάζεται τόσο πολύ για την επιβολή των νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει αυτός και οι όμοιοί του, είναι πέρα για πέρα προκλητικό να αξιοποιούνται τα μικρόφωνα των ερτζιανών, για να διαφημίζονται νομοθετήματα και ρυθμίσεις, που προκαλούν αυτόματα την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων, για να γίνει το χατίρι μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, που πορεύονται καταβροχθίζοντας τον πλούτο ολόκληρης της κοινωνίας. Και γίνεται ακόμη περισσότερο προκλητικό, όταν αυτό συμβαίνει, από τα μικρόφωνα ενός ραδιοσταθμού, που ελάχιστες βδομάδες πριν ζητούσαν τη συμπαράσταση των εργαζομένων ενάντια στο ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο»...

Πεθαίνοντας για 80 σεντς...

Από το 1991 έχει καθιερωθεί η 14η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη, γιατί εκείνη τη μέρα απομονώθηκε η ινσουλίνη, που είναι το φάρμακο των διαβητικών. Κι όμως σήμερα στην Αφρική πεθαίνουν διαβητικοί γιατί δεν έχουν 80 σεντς (λιγότερα από 80 λεπτά) για να αγοράσουν την ινσουλίνη, όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, για να σημειώσει πως κάθε 30 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο, ακρωτηριάζεται ένα πόδι ανθρώπου λόγω διαβήτη. «Μαζέψαμε κάπου 200.000 δολάρια για ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά θα τελειώσουν σε ένα μήνα», είπε ο καθηγητής.

«Η Παγκόσμια Μέρα για το Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί, εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Και μια αποτελεσματική «άμεση δράση» δεν μπορεί να αφήνεται στην όποια «καλή θέληση» ή στην περιοδική δράση κάποιες μέρες το χρόνο...

... και η δωρεάν Υγεία

...Μια αποτελεσματική δράση κατά του διαβήτη περιέγραψε - παραπολιτικώς όπως είπε ο ίδιος - ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης. «Το καλύτερο σύστημα παρακολούθησης των διαβητικών, είπε, ήταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία (σ.σ. εννοώντας την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία). Οι ασθενείς ήταν όλοι καταγεγραμμένοι και δεν υπήρχαν ουρές. Αν δεν περνούσες απ' τα εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιρνες φάρμακα». Και όπως εξήγησε ο καθηγητής, το πέρασμα απ' τα εξωτερικά ιατρεία δε σήμαινε ότι οι γιατροί είχαν να εισπράξουν κάτι απ' τους διαβητικούς κατά την επίσκεψή τους, γιατί τότε ο Χόνεκερ θα έστελνε τους γιατρούς «δεν ξέρω 'γώ πού».

Ο Εριχ Χόνεκερ ήταν ο προτελευταίος ηγέτης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Στην τελευταία υπήρχε τότε ένα καθολικό κρατικό σύστημα Υγείας, που - εκτός από δωρεάν υπηρεσίες - «πίεζε» μερικές φορές τους πολίτες του - όπως οι διαβητικοί - για εξετάσεις, ώστε και να προλαμβάνει αρνητικές εξελίξεις στις αρρώστιες, αλλά και να οργανώνει την πρόληψη γενικότερα. Αυτά όμως ήταν χτες.

Σήμερα;


Τα συνταγματικά...

ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ συνταγματικής αναθεώρησης τάσσεται ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το δηλώνει ευθέως προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να αφορά σχεδόν τα πάντα..!

Αρα μάλλον κάτι ήξερε και ο Γιώργος Παπανδρέου που την προηγούμενη βδομάδα ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 14 παρ. 9, δηλαδή του άρθρου που ορίζει το ασυμβίβαστο για τους εργολήπτες του δημόσιου και τους ιδιοκτήτες Μέσων Επικοινωνίας.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και πιο παλιές δηλώσεις του στη Βουλή περί της ανάγκης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τότε έχουμε περισσότερο συμπληρωμένη την εικόνα. Είναι γνωστό ότι στο Σύνταγμα υπάρχει περιορισμός για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί συνδυάζουμε τις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι σε περιόδους συνταγματικής αναθεώρησης - επειδή χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες - μπαίνουν στα θηκάρια τα μαχαίρια των ανούσιων δικομματικών αναμετρήσεων και εκδηλώνεται η συναίνεση των «αιωνίων αντιπάλων».

Οχι, βέβαια, πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα ...δυσκολευτούν να συγκλίνουν, μια και είναι δεδομένες οι κοινές τους αρχές και θέσεις. Απλά διαπιστώνουμε την ενορχηστρωμένη προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος προς το χειρότερο.

Αλλωστε, είναι φανερή η κοινή βασική κατεύθυνση στην οποία κινούνται και οι δύο: Η «εμβάθυνση» της «ελεύθερης αγοράς». Με τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων «καθάρισαν» στην προηγούμενη αναθεώρηση μια και φρόντισαν να υπάρχει πρόβλεψη για παραχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλους «διεθνείς» οργανισμούς.

ΕΥΤΥΧΩΣ..., ξεκαθάρισε τη μεγάλη μας απορία ο Θεόδωρος Πάγκαλος, γιατί είχαμε μεγάλο άγχος. Το ΠΑΣΟΚ - είπε - είναι έτοιμο να κυβερνήσει και μάλιστα «αύριο το πρωί»! Αυτό είναι που λένε «δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει»...

Εμάς μας ρώτησε όμως αν είμαστε ...έτοιμοι να κυβερνηθούμε από το ΠΑΣΟΚ; Θα ήταν μεγάλο το σοκ ομολογουμένως. Οχι πως θα άλλαζαν τα πολιτικά δεδομένα από αυτά που ζούμε σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία. Ομως δεν είναι εύκολο να βρεθείς με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, πώς να το κάνουμε...

Περί άλλα τυρβάζει...

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει... Αυτό απέδειξε περίτρανα, την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτισμού με τις θεωρητικούρες και κορόνες άνευ ουσίας που «αναφώνησε», στη συζήτηση της Επερώτησης για τον Πολιτισμό, την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε, γιατί αποδεδειγμένα η πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης είναι μηδενιστική, απαξιωτική έως υβριστική για θεσμούς και δημιουργούς της Τέχνης και του Πολιτισμού, που παλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες να δημιουργήσουν μια τέχνη στο πλευρό του λαού. Επιβεβαιώθηκε, από την υπεκφυγή ουσιαστικών απαντήσεων από την πλευρά του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του Πολιτισμού μας.

Ο υφυπουργός αναλώθηκε και βασάνισε όσους παρακολούθησαν τη συζήτηση με «αοριστολογίες». «Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» δηλαδή ή όπως χαρακτηριστικά είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «στρίβειν διά του αρραβώνος». Αναμενόμενο ήταν βέβαια, καθώς η πολιτική και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται τον Πολιτισμό, ως κοινωνικό αγαθό, χάριν του οποίου οφείλουν να διαμορφώνουν τις συνθήκες εκείνες που θα ευνοούν και θα ενισχύουν την ανάπτυξή του, αλλά θέλουν τον Πολιτισμό ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» στον οικονομικό ανταγωνισμό με τα μονοπώλια άλλων χωρών, φτηνό «σόου» προς τέρψιν τουριστών...

Αλλο ένα χαρακτηριστικό της τοποθέτησης του υφυπουργού Πολιτισμού ήταν ότι μην μπορώντας να αρνηθεί τα προβλήματα που υπάρχουν, συμφώνησε σε όλα όσα έθεσε το ΚΚΕ, αλλά κάποια από αυτά τα «φόρτωσε» στο ΠΑΣΟΚ (παλιά γνωστή μέθοδος και των δύο κομμάτων) και άλλα απλά τα αγνόησε ή τα υποτίμησε ή καλύτερα μην έχοντας σοβαρές απαντήσεις περί άλλα ετύρβασε... Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε στις επιχορηγήσεις, ήταν αντίληψη ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που παραχωρεί ελεημοσύνη σε κάποιους. Τις επιχορηγήσεις αυτές θα έπρεπε κάποιος να του πει, ότι όχι μόνο τις χρωστάει, αλλά είναι υποχρεωμένος να έχει συγκεκριμένη κρατική χρηματοδοτική πολιτική, όχι βέβαια για έναν «κρατικοδίαιτο Πολιτισμό», αλλά για την ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και για την επίλυση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, όχι με τη λογική της επαιτείας. Γιατί επαιτεία σημαίνει ψίχουλα.

Δεν περιποιεί τιμή να διατείνεται «δώσαμε παραπάνω από ό,τι έδωσε το ΠΑΣΟΚ»! Δεν είναι απάντηση αυτή, στους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο του Πολιτισμού, «σας έδωσε τρία ψίχουλα το ΠΑΣΟΚ και έβαλα και εγώ άλλο ένα», όταν τα προβλήματα χρονίζουν. Το θέμα είναι να πράξει ανάλογα με τα δίκαια αιτήματα των εργατών στο χώρο του Πολιτισμού, για τις πραγματικές τους ανάγκες, για τις ανάγκες που αυξάνονται, για τις ανάγκες που έχει ο τόπος για Πολιτισμό. Ψιλά γράμματα για έναν ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που από τις δύο λέξεις γνωρίζει μόνο τη λέξη «υπουργός» και τίποτε για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ