ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα ξανά στους δρόμους
  • Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
  • Κορυφαίος αγωνιστικός σταθμός η συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, οι συνταξιούχοι βάζουν μπροστά από σήμερα ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα

Eurokinissi

Με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, οι συνταξιούχοι βάζουν μπροστά από σήμερα ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα
Τα αγωνιστικά πυρά των συνταξιούχων θα δεχτεί για μια ακόμα φορά σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την άθλια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής, μαχητικής συμμετοχής στις σημερινές συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων στην Αθήνα, έχει οριστεί στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στην Καβάλα, στις 10.30 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Κλιμακώνοντας και συντονίζοντας την αγωνιστική τους δράση, οι συνταξιούχοι βάζουν μπροστά την κλιμάκωση ενός πλούσιου αγωνιστικού προγράμματος με κορυφαίο σταθμό τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του μήνα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και σε χτεσινή τους ανακοίνωση οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων «το συλλαλητήριο αυτό θα είναι ένα νέο ξεκίνημα των αγώνων από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Και συνεχίζουν: «οι συνταξιούχοι που είναι από τα πρώτα θύματα αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής, που η λιτότητα και η ακρίβεια τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και γιατί έχουν παιδιά και εγγόνια, που τα βλέπουν να γίνονται σύγχρονοι δούλοι, δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι και αμέτοχοι, γι' αυτό θα πάρουν μέρος στο Συλλαλητήριο από όλη την Ελλάδα αψηφώντας κούραση και ταλαιπωρία».

Ακόμα:

  • Στις 7 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί παναττική κινητοποίηση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητείται το θέμα της καταβολής ή μη του οικογενειακού επιδόματος.
  • Στις 23 Νοέμβρη θα οργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
  • Στις 20 Δεκέμβρη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι διεκδικούν την άμεση καταβολή επιδόματος θέρμανσης και την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ μια κι έξω.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ
Συνάντηση αγώνα στον Πειραιά

Σήμερα η πανελλαδική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καραϊσκάκη

Ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό των σπουδαστών των ΑΕΝ (φωτ. από προηγούμενη συγκέντρωση στον Πειραιά)
Ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό των σπουδαστών των ΑΕΝ (φωτ. από προηγούμενη συγκέντρωση στον Πειραιά)
Σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση για τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση σήμερα, Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, καλούν από κοινού οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ/Ασπροπύργου.

Η συντονισμένη και δυναμική προετοιμασία της συγκέντρωσης από τους σπουδαστές και ιδιαίτερα τα πανελλαδικά χαρακτηριστικά που αυτή έχει λάβει (θα συμμετάσχουν σπουδαστές απ' όλες σχεδόν τις Ακαδημίες της χώρας) έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, που αποφάσισαν να λάβουν «δραστικά» μέτρα προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των σπουδαστών.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, «το ΥΕΝ και οι εφοπλιστές στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τον συντονισμένο αγώνα των σπουδαστών των ΑΕΝ, των ναυτεργατών που μετεκπαιδεύονται στο ΚΕΣΕΝ και της ΠΕΜΕΝ εφαρμόζουν τρομοκρατικές και αυταρχικές μεθόδους ενάντια στους σπουδαστές από τις διοικήσεις των ΑΕΝ προκειμένου να αποτρέψουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χρησιμοποιούν επίσης και την Ενωση Πλοιάρχων και προσωπικά τον πρόεδρό της Ε. Κούζιλο, που με τηλεφωνικές παρεμβάσεις του προσπαθεί να τους "νουθετήσει" και να υπονομεύσει τον αγώνα τους. Αυτό καταδεικνύει την κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκονται ΥΕΝ και εφοπλιστές με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο και λόγω της καθολικής καταδίκης του νομοσχεδίου του ΥΕΝ για την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θανάσης Ευαγγελάκης, β΄ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, αναφορικά με το σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και την προσπάθεια τρομοκράτησης των σπουδαστών, υπογράμμισε: «Οι εφοπλιστές και το ΥΕΝ υποβαθμίζουν τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, τη μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Για το σκοπό αυτό, εκτός από την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη διάσπαση μεταξύ σπουδαστών και ναυτεργατών. Την απάντηση τη δίνουν οι κοινοί αγώνες των ναυτεργατών και σπουδαστών ΑΕΝ για τα κοινά τους προβλήματα. Καλούμε τους σπουδαστές να μην υποκύψουν στις τυχοδιωκτικές και εκβιαστικές μεθοδεύσεις του ΥΕΝ, των υπηρεσιών του και των υποστηρικτών του, να ενώσουν μαζικά τις δυνάμεις τους, να δώσουν δυναμική απάντηση μαζί με τους ναυτεργάτες και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για: Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Με μπούσουλα τις πραγματικές μας ανάγκες

Περιοδεία χτες του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ικόνιο

«Τα λιμάνια είναι τομείς στρατηγικής σημασίας και δεν μπορεί να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Μόνο όταν τα λιμάνια γίνουν λαϊκή περιουσία κι ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με λαϊκή εξουσία, μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και να συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην αμυντική θωράκιση της χώρας».

Αυτό τόνισε χτες ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σε περιοδεία του στο Ικόνιο, στον τομέα των μηχανημάτων και στο συνεργείο επισκευής βαρέων μηχανημάτων, στα πλαίσια της καθημερινής πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ και της επαφής του με τους εργαζόμενους, αλλά και μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.

«Η πολιτική της ΕΕ που προωθεί η ΝΔ, συνέχεια της ίδιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει τέλος σε ό,τι αφορά την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Το μπλοκάκι με τις παρατηρήσεις για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον γεμίσει», σημείωσε το στέλεχος του Κόμματος και αναφορικά με την οδηγία της ΕΕ που προετοιμάζει την απελευθέρωση των υπηρεσιών και στα λιμάνια υπογράμμισε: «Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει στόχο να αυξήσει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα και ταυτόχρονα να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης ακόμα περισσότερο».

Στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους, και με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, «να στείλουμε σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ ότι όχι μόνο δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε κατακτήσεις και δικαιώματα με σκληρούς αγώνες, αλλά απαιτούμε καλύτερες συνθήκες κι όρους αμοιβής, καθώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις και η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπουν σήμερα την αλματώδη βελτίωση των όρων διαβίωσης».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα κι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, αλλά και στην τάξη μας είναι να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση και να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων στο μαζικό και πολιτικό επίπεδο υπέρ των ταξικών δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ