ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΕΚΟ
Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης με κατάργηση της μονιμότητας

Eurokinissi

Τη μετατροπή όλων των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Εταιρίες, παράλληλα με την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων σε αυτές, προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που διέρρευσε σε κυριακάτικες εφημερίδες το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, αφού, με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, το επόμενο βήμα μετά την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ είναι η παράδοσή τους (καθαρές από χρέη και άλλες υποχρεώσεις) στους ιδιώτες.

Και ενώ με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επέρχονται νέα πλήγματα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων αλλά και συνολικά της κοινωνίας - η οποία θα έχει πλέον απέναντί της Ανώνυμες Εταιρίες οι οποίες θα κυνηγούν το κέρδος - η πλειοψηφία των ΜΜΕ ασχολείται με την αντιπαράθεση που προκλήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Λιάπη. Αντιπαράθεση, η οποία αποτελεί αντανάκλαση και μπορεί να ερμηνευτεί μόνο υπό το πρίσμα των αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων που πολιορκούν και έχουν βλέψεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ο Μ. Λιάπης φέρεται να δηλώνει - ανεπίσημα - ότι «είναι ανάγωγο να μαθαίνω για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ από διαρροές προς τον Τύπο», καθώς το υπουργείο Μεταφορών έχει υπό την ευθύνη του πολλές από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Ανταπαντώντας στα παραπάνω, με δηλώσεις «κύκλων» του, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως «την κεντρική επιλογή και την ευθύνη για το νομοσχέδιο των ΔΕΚΟ την έχει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων και όχι με την παραπολιτική», προκαλώντας έτσι νέα απάντηση του «περιβάλλοντος» του υπουργού Μεταφορών, το οποίο επιχείρησε να ερμηνεύσει τη λέξη «παραπολιτική»... Φυσικά, και οι δύο υπουργοί δε διαφωνούν για την ουσία των προωθούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην υλοποίησή τους.

Με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Ολες οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες καθώς προβλέπεται γενική εφαρμογή του κ.ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών. Στις δε Γενικές Συνελεύσεις τους θα εκπροσωπούνται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
  • Αίρεται το καθεστώς μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, στα πρότυπα της επαίσχυντης συμφωνίας της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι νέοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με σύμβαση δύο μηνών, στη συνέχεια θα υπογράφουν μια νέα διετή σύμβαση και στη συνέχεια θα ...μονιμοποιούνται, αν και η τελευταία αναφορά έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία των ΔΕΚΟ ως ΑΕ
  • Οι επιχειρήσεις θα είναι πλέον υποχρεωμένες να λειτουργούν με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν πολιορκητικός κριός για την ανατροπή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος. Και αυτό γιατί στις λογιστικές τους καταστάσεις θα πρέπει να εγγράφουν τα αναλογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών τους εισφορών, σε βάθος 20ετίας, γεγονός που τροποποιεί αρνητικά την καθαρή τους θέση. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις τράπεζες, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση σαν άλλοθι για τη δικαιολόγηση των αντιασφαλιστικών της ανατροπών
  • Εισάγονται στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ο εσωτερικός έλεγχος στα πρότυπα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών
  • Ο κρατικός έλεγχος και η εποπτεία των επιχειρήσεων ασκείται από τη διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, καθώς και ο κατά περίπτωση αρμόδιος εποπτεύων υπουργός.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Θυμήθηκαν» τους μεγάλους φοροπαραβάτες

Η δημόσια προειδοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των μεγάλων φοροπαραβατών, προάγγελος για ανάλογα μέτρα σε βάρος των μικροοφειλετών

Με δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών απειλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου και ειδικά αυτούς που ενέχονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο γνωστοποίησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Αντ. Μπέζας, ο οποίος με δηλώσεις - μέσω του περιβάλλοντός του - στους δημοσιογράφους διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει αποφάσεις για νέες παρατάσεις στους συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, θα πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, στα οποία οι κυβερνώντες φορτώνουν και τις απανωτές επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Σημειώνεται πως η δυνατότητα για δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων - με «πάγωμα» μέχρι το 50% του κατατεθειμένου ποσού - υπάρχει σε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση. Ομως, η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη όχι μόνο παρέμενε σε πλήρη αχρησία, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), κάνοντας τα «στραβά μάτια» σε αυτές τις υποθέσεις, έδιναν - με υπουργικές αποφάσεις - αλλεπάλληλες παρατάσεις στους μεγάλους φοροφυγάδες.

Η φερεγγυότητα των χτεσινών διαβεβαιώσεων του υφυπουργού Αντ. Μπέζα ότι στο εξής δεν πρόκειται να υπογράψει αποφάσεις για νέες παρατάσεις στους συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα κριθεί στην πράξη. Ομως από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι, μέχρι πρόσφατα, παρόμοιες «διευκολύνσεις» σε μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες του δημοσίου, δίνονταν τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τους προκατόχους του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που βαρύνονται με πολύ υψηλά πρόστιμα και πολύ σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, συγκαταλέγονται μια εταιρία πετρελαιοειδών, μια ΠΑΕ, εταιρίες τροφίμων και ποτών, καθώς και μεμονωμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα «να περάσουν από το ταμείο», διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν και για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις στρώνουν το χαλί για ανάλογα μέτρα σε βάρος μικροοφειλετών, όπως με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.ά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση της παραγραφής για τις χρήσεις του 1998 και 1999 που λήγουν στο τέλος του Δεκέμβρη 2005.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Εκρηξη τιμών το Σεπτέμβρη

«Εκρηξη» σημείωσαν οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων το μήνα Σεπτέμβρη, που σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην αγορά, με τις φουσκωμένες τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν το Σεπτέμβρη (συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2004) κατά 6,7% και 1,4% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2005.

Πολύ πάνω από το μέσο όρο ήταν η αύξηση που σημείωσαν οι βιομηχανικές τιμές στα εμπορεύματα που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς σε δωδεκάμηνη περίοδο (σύγκριση Σεπτέμβρη 2005 προς Σεπτέμβρη 2004) αυξήθηκαν 7,3% και ως προς τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο του 2005) 1,5%. Αντίθετα μετριότερες ήταν οι αυξήσεις των βιομηχανικών εμπορευμάτων που προορίζονται για τη διεθνή αγορά, καθώς στο δωδεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,2% και στο μήνα κατά 1,1%.

Από τα ίδια τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι, με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι βιομήχανοι, αλλά και το χοντρεμπορικό κύκλωμα έχουν ξεκινήσει μια νέα επίθεση στο μέτωπο της ακρίβειας, με συνεχείς ανατιμήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι μισθοί έχουν καθηλωθεί, ευνοώντας έτσι τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ