ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αδιαφορεί για τους «όρους» της ΕΕ

Μετά τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοιχτά και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου

Πλήρη περιφρόνηση στους «όρους» και τις «αξίες» της ΕΕ συνεχίζει να επιδεικνύει η κυβέρνηση της Τουρκίας, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους υποστηρικτές της «ευρωπαϊκής πορείας» της.

Τελευταίο «κρούσμα» μη συμμόρφωσης της Τουρκίας είναι η ανοιχτή αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που κατά τ' άλλα αποτελεί προϋπόθεση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποκτά διαστάσεις «πρόκλησης» προς την ΕΕ - που όμως για άλλα ενδιαφέρεται... - αφού εκδηλώθηκε την ημέρα που άρχισε η «διαδικασία ελέγχου» από τις Βρυξέλλες επί των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου...

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Σιμπάν Ντισλί υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δεν είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά τουρκικό ίδρυμα και ο Πατριάρχης είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος όλα αυτά τα είπε κατάμουτρα στους υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μιλώντας στη συνάντηση του ευρωδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα ο Σ. Ντισλί εξέφρασε την εκτίμηση ότι θέματα όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και οι περιουσίες των κοινοτικών ιδρυμάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δε δίστασε να αποκαλέσει τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης «τουρκική μειονότητα» και να επισημάνει ότι και εκείνη αντιμετωπίζει προβλήματα.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σ. Ντισλί «ντροπή για τον 21ο αιώνα» και τόνισε: «Λένε ότι το Πατριαρχείο είναι τουρκικό ίδρυμα, αλλά δε μας αναγνωρίζουν νομική προσωπικότητα» και κατ' επέκταση στερούν από το Πατριαρχείο τις ιδιοκτησίες που είχε.

Οσον αφορά την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Ολοι οι προκάτοχοί μου χρησιμοποιούν τον τίτλο που τους εδόθη από τον 6ο αιώνα. Συνεχίζω την παράδοση των προκατόχων μου» και απέδωσε την προκλητική στάση της Αγκυρας στην προσπάθεια περιορισμού του πανάρχαιου θεσμού της χριστιανοσύνης. Οσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δήλωσε ευθέως ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. «Αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Σχολή με τον ίδιο τρόπο (που έκλεισε)», είπε ο Πατριάρχης και συμπέρανε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

«Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας των Ορθοδόξων και η απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θρησκευτικής Αρχής, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», σχολίασε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αναφερόμενη στις απόψεις που εξέφρασε νωρίτερα η Σ. Ντισλί, αδυνατώντας φυσικά να δώσει απαντήσεις για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Ξεκίνησε η «διαδικασία ελέγχου»...

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χτες τη «διαδικασία ελέγχου» (screening process) επί των 35 κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας, που άρχισαν επίσημα στις 3 Οκτώβρη. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μπαρμπάζο επισήμανε ότι η «διαδικασία ελέγχου» σημαίνει, ουσιαστικά, την έναρξη των «τεχνικών εργασιών» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της Κροατίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια «τεχνική» κατατόπιση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, προκειμένου να κατανοήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προετοιμάσουν την εφαρμογή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας και της Κροατίας γίνονται επί 35 κεφαλαίων, όσα είναι δηλαδή τα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου (σ.σ. κοινοτική νομοθεσία που αποτελείται από 80.000 σελίδες). Χτες, η «διαδικασία ελέγχου» ξεκίνησε και για τις δύο χώρες από το κεφάλαιο 25 που αφορά την Ερευνα και την Επιστήμη.

Ανώτατος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η «διαδικασία ελέγχου» των 35 κεφαλαίων θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η «διαδικασία ελέγχου» εξαρτάται κυρίως από τη δουλιά και την πρόοδο που θα σημειώσει στο εσωτερικό της η κάθε χώρα. Ερωτηθείς εξάλλου τι θα συμβεί αν η Τουρκία δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι να τελειώσει η «διαδικασία ελέγχου».

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
Διεύρυνση της συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών

Η διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, στη Ρωσία. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Οκτώβρη και στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο διοικητής της ΕΥΠ, Ι. Κοραντής, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Γ. Αγγελάκος.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Νόβοστι», ο Ελληνας υπουργός, ανέφερε πως ένας από τους βασικούς άξονες των συνομιλιών θα είναι η μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που απέκτησαν οι ελληνικές αρχές ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Οι αγώνες αυτοί ήταν οι πλέον στρατιωτικοποιημένοι, ενώ πυλώνα της... εμπειρίας είχε αποτελέσει και η «αποτελεσματικότερη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ». Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να καταστεί η Ελλάδα «περιφερειακή δύναμη» στον τομέα της ασφάλειας. Στα πλαίσια αυτά «εξάγει» την αμερικανοποιημένη τεχνογνωσία ασφάλειας της περασμένης Ολυμπιάδας. Ηδη, υπάρχει συνεργασία με την Κίνα και τη Γερμανία, όπου η Ελλάδα λειτουργεί συμβουλευτικά μεταφέροντας το δικό της σχέδιο εσωτερικής ασφάλειας και επικοινωνιακής διαχείρισης, ενώ υπάρχει συνεργασία και στον τομέα των ασκήσεων.

Αλλος τομέας συνεργασίας με τη Ρωσία είναι η ασφάλεια των αγωγών ενέργειας που συνδέουν τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο. Ο Γ. Βουλγαράκης θα έχει συναντήσεις με τον Ι. Ιβανόφ, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, τον Ρ. Ναργκαλίγεφ, υπουργό Εσωτερικών και τον Ν. Πατρούσεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σύσκεψη των αρχηγών των Αστυνομιών των βαλκανικών χωρών. Στην ομιλία του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Γ. Αγγελάκος υπογράμμισε ότι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η χώρα μας προχώρησε στην «εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πρότυπου περιφερειακής συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας». Δίνοντας το «στίγμα» της συνεργασίας ανέφερε πως «η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχει ενεργά και συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου ασφάλειας», όπως έχουν χαρακτηριστεί τα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού που λαμβάνονται στις χώρες της ΕΕ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Τέχνη και Αντιφασιστική Πάλη»

Εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Αντιφασιστική Πάλη», διοργανώνουν η ΚΟΒ Παιδείας Τρικάλων του ΚΚΕ και ο Τομέας Μαθητών της ΚΝΕ, την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στη «Σουίτα». Επιμέλεια Κειμένων: Γ. Μηλιώνης, δημοσιογράφος του «902 Αριστερά στα FM», Αφήγηση: Χρ. Χαλβαντζάρας. Ανάγνωση ποιητικών κειμένων: Σ. Μπιλιάλης. Μουσική Επιμέλεια: Γ. Πέτρου. Τραγούδι: Γ. Πέτρου και Β. Μπαρμπαρούσης,. Πιάνο: Π. Μαγκλάρας.

Θέμα με Γ. Βαρβιτσιώτη

Θέμα δημιουργήθηκε χτες με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών έναντι του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον Ελληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος κατέφτασε στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του 9ου Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς δεν αναγνώρισαν το ταξιδιωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου που έφερε μαζί του ο Γ. Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί για την Τουρκία έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Μετά από έντονη κινητοποίηση και διάβημα των ελληνικών αρχών επετράπη μετά από τρεις ώρες η είσοδος στον Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέβαλε και αντίτιμο για την άδεια εισόδου (βίζα), ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο διότι οι τουρκικές αρχές παρέλειψαν να θεωρήσουν (σφραγίσουν) το διαβατήριό του. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε τη στάση των τουρκικών αρχών θεωρώντας ότι «δε συνάδει με τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια»...

ΚΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς και την Εθνική Αντίσταση, έτσι όπως δεν τη διδάσκουν τα σχολικά βιβλία, διοργανώνουν την Κυριακή, 23 Οκτώβρη, οι μαθητικές οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στη Μάντρα του Μπλόκου, στις 6 μ.μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ